返回列表 發帖
事後被問及為何選擇挑戰王菲的歌曲時,Gin Lee表示:「她是我的偶像,很喜歡她的歌,而且今次重新編曲,加入了很多自己的風格,完全不同。」

比起天地一沙鷗
佢應該真心鍾意呢隻歌
但又要做hit歌
所以派左很堅強打底先
SSN Chart (17 May)  冠軍: 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  |  亞軍: 九秒九 - 祖兒

gin lee難得試唔同曲風 5分for sure
musicsuperman 發表於 2018-9-22 00:20

今次係加盟環球後,第一次first plug唔揀Eric Kwok
SSN Chart (17 May)  冠軍: 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  |  亞軍: 九秒九 - 祖兒

歌手李幸倪(Gin Lee)帶同親手製作並有裂痕的陶瓷到電台宣傳新歌《侘寂》,她笑言要開堂解釋歌名來自日本的美學和文化:「可以用好多方法呈現,例如陶瓷、茶道同其他藝術形態,中心思想係欣賞唔完美。」她認為製作有裂痕的陶瓷比完整的更難,新歌想表達不完美的美:「我整咗幾個鐘,但要等佢乾同烘要幾日。我絕對係個追求完美嘅人、處女座,不過30歲之後就慢慢放低執着,識得欣賞唔同狀況同瑕疵,擁抱每個變化。」

學會接受瑕疵

提到以往常為瑕疵發忟憎,她透露中學時上美術堂要畫水果,但畫了一日一夜都畫得不精準:「我覺得個弧度爭少少就撕爛佢再畫,最後放棄同喊,啲同學笑我,之後仲要幫我畫。」她坦言以前錄歌也試過類似情況,但現在覺得有瑕疵才生動,太完美反而會悶:「有時監製話爭少少,我就話咁好聽呀!」

公司詐型

說到早前請假回馬來西亞為父母慶生,Gin指公司有少少詐型:「因為啱啱派新歌,大家都寄予厚望,但我突然飛咗去,不過好彩避咗個颱風。同事好好,做住籌備先,我一返嚟就開turbo工作。(預計頒獎禮有好成績?)冇諗咁多,不過今次真係準備咗好多嘢,又嘗試新嘅曲風,多謝林夕份詞令我好似上咗一堂咁。」

Gin Lee預告全身髮力

完全係C.Y. Kong最頂峰果個年代幫王菲編曲的感覺
尤其係啦啦啦~果段 完全係編曲+天音嚟
可唔可以繼續搵梁榮 ...
johnny0113 發表於 2018-9-22 00:26

Gin Lee應該唱得好享受
估佢想做呢首歌好耐

年度級,支持十大+女金。其實今年隻EP質素都好好,係903唔點播,佢今年d作品拎金絕對值。小巧都好值摞銀or ...
teennum1 發表於 2018-9-22 01:11

佢真係值得女金

今次主打都咁勁
side track肯定仲正
hehehaha 發表於 2018-9-22 01:56

可能今次K歌做side track
e.g. 我們都被忘了 在雨中不能說雨

談及歌曲所詮釋的意境,夕爺則表示 Gin 的表現恰到好處。「歌詞中提及『風加風,火燒火,沒有疤。心傷心,心偷心,沒牽掛。三加三,三減三,等於化。』以 Gin 的年齡來說,若然她以看透世事的口吻來詮釋《侘寂》無疑顯得不合情理。因此細聽之下你會發現她在歌曲首兩段中用上了一把透徹中帶點甜和細膩的聲線,這顯然要比任何處理方法到肉。」

林夕認證

好正 雖然我覺得可以再唱得迷幻啲
希望903唔好再ban 好似天地一沙鷗咁
只要播到十大AP
年尾再加多首新歌播 ...
hehemamama 發表於 2018-9-22 18:00

唔知會唔會好似自我感覺還好咁hea冠
下首新歌再求其上兩週榜尾

李幸倪明年將發行華語專輯,她透露將有別於這些年粵語專輯的抒情風格,歌曲將更有力量。她坦言:「發了八張專輯,今年也完成了一個里程碑(紅館演唱會),希望接下來能到更多地方演唱,想借著這張華語專輯到新馬、台灣和中國大陸。」

原來已經delay左去下年

即係華語專輯之前再出廣東EP/大碟
hehehaha 發表於 2018-9-22 20:16

我估可能做廣東bonus track
分分鐘有國語版

gin密密做好堅強好勤力!
希望好歌有好報
gin 發表於 2018-9-22 20:59

希望女金

煎煎由比賽都係比人話感情唔到位
呢首歌都係……不過算係不過不失啦
太高質唔知可以點講
唯一挑剔係mv入面 ...
kanxd 發表於 2018-9-23 00:09

其實佢唱K歌都好有感情
很堅強
月球下的人都好正

CM真天后咁快已經第二頁
WZA111 發表於 2018-9-23 00:02

Gin Lee真係好紅

比年頭派個幾首好好多
koko51018 發表於 2018-9-22 22:06

無法啦,很堅強要派hit歌
其實信同自我感覺還好都好有特色
Gin本人都好鍾意

唔覺得會再錄廣東歌
可能會係B&B聖誕慶功版收錄
Nathan 發表於 2018-9-22 20:34

唔知今年又有咩名義出第二版

我覺得以first try黎講,Gin Lee已經超額完成
我就覺得咬字係最大問題,聽落去會扣分,不過佢學咗幾年廣 ...
fifty1205 發表於 2018-9-23 09:46

我覺得無問題 好正

第一次聽會覺得好特別,表現到唱功和難到。loop多兩次就發覺感情不夠,無咗靈魂之感。Gin lee 唱live感覺好 ...
hkwilliamsiu 發表於 2018-9-23 12:29

Live一定仲正
如果1月1號有機會聽到就好

呢首歌如果唔係王菲唱腔會好難聽
啲咬字發音未去到最完美正正係呢首歌既意境/概念

Wabi- ...
JasOh103 發表於 2018-9-23 11:53

已經好完美

上晒腦~~
903 係咪應該谷足3個月做至尊歌
三加三,三減三= 楊千化
dom 發表於 2018-9-23 14:58

千化好勁
林夕咁都要提下佢

本年度100大難聽垃圾歌其中之一
hosealiu 發表於 2018-9-23 16:09

同意
仲難聽過心之科學 人地起碼有得除耳機
呢首就叫你化

Gin has done a great job. 關淑怡唱應該會好正, 王菲 is so overrated.
boy4dudes 發表於 2018-9-23 16:50

係喎,我都醒唔起sk
不過覺得佢唱會變左另一種feel, 類似天規咁

有十大都唔過份,今年十大無咩upbeat歌
hehehaha 發表於 2018-9-23 18:10

心之科學都幾rock
已經搞興到個場
但都希望呢首十大唱 女金唱很堅強

1日loop超過60次,好鐘意lalala果段
Kfmusic 發表於 2018-9-23 18:24

隻歌真係好正
引起熱烈討論了

侘寂都係rock
少少日系搖滾
特別個keyboard聲
hehehaha 發表於 2018-9-23 18:43

個編曲都幾多野聽

CY Kong真係好鐘意電子撞keyboard
Kfmusic 發表於 2018-9-23 18:45

好想戴上耳機聽多幾次
誰的心 似除耳機?

認真 一開始覺得Gin Lee唱得未夠最好
但聽多幾次 就覺得剛剛好
一切來得好不容易
真係唱到人歌合一 好正

好少可個個討論編曲多過份詞
心裡畫過他 也就有他 沙堆沙 也剩下了沙 ...
hehehaha 發表於 2018-9-23 18:52

證明隻歌真係好勁

又咁講,侘寂本身意思就係接受不完美。
Gin 依家vocal 上既不完美,就係完美。 ...
victor1991415 發表於 2018-9-23 22:58

如果愛是朵 很脆弱的玫瑰
我也願意承受 不完美中的完美

我覺得可能衰到做演唱會CD的bonus track
yanchapahsuk 發表於 2018-9-24 10:12

希望唔好

覺得唔係唱得似王菲而係本身係已經參考王菲種演繹方式
特別呢個班底已經有首王菲嘅守望麥田
其實如果照跟 ...
Frankiekiekie 發表於 2018-9-24 13:49

隻歌真係好特別 好突出的嘗試
終於見到Gin Lee係音樂上野心

個人麻麻地呢啲曲風
但覺得Gin演繹得ok嘅
香港理格麥 發表於 2018-9-24 17:09

我都覺得Gin Lee唱得好好
第一次聽可能未適應
但越聽越發覺多野聽

王咩菲
我覺得似 薩頂頂 唱廣東歌多啲咯。
三加三 三減三嘅咬字 好似弱智妹。
1分詞1分編曲1分曲
...
wzx0825 發表於 2018-9-25 10:51

我覺得大家係見呢首歌有機拎走至尊歌 (點解想佢拎就唔講, 廢事引導大家OT)所以先吹到咁大

我相信Gin Gin 既live一定會更正!!!
Wing1211 發表於 2018-9-26 09:20

希望快D有第二次紅館
係奇怪嘅visual effect下面表演呢首歌

我既畫面係四面台紅館opening 中間升上黎唱呢首歌

希望佢繼續吸到觀眾睇佢,咁就開到四面而唔係三面 ...
Nathan 發表於 2018-9-26 20:56

我都好想佢開到四面,而家好多紅館騷都三面,無個種feel

侘寂Live

今晚FB Live仲唱左好多歌...超正 大家去重溫下
Nathan 發表於 2018-9-26 22:59

隻歌真係好難唱

演唱會隻CD又唔知拖到幾時先出
Alex_H 發表於 2018-9-29 22:41

一季一碟結束

咁多日都冇新留言
有冇人解釋下三加三 三減三是什麼意思
dongbb2332 發表於 2018-10-6 17:39

3+3 = 6
3-3 = 0

6同0就係60
即係一個甲子 一個循環
所以等於化

angelicdestiny 發表於 2018-10-8 03:00

Gin Lee好勁
同埋經過紅館之後 感覺上好似比以前壓台感強左

Wow John兄好勁 夕爺好神
fifty1205 發表於 2018-10-8 10:43

其實我只係亂up 諗住講噴言
我諗林夕冇咁噴既

我自己估,真正意思應該可以將「三」理解做世間任何事物
無論「三」加「三」又好,「三」減「三」又好,其實都係等於化

因為
「是諸法空相,不生不滅,不垢不淨,不增不減。」

隻歌似係講緊「空」呢個概念
得閒睇下經再解下

隻歌越聽越上腦

原來呢個post 140個回應
我佔左40個
很堅強

估唔到903唔肯播

變化?抑或,化?「我心無一物,遇著小偷不會怕;我家無一物,便沒傢俬可刮花;三加三,三減三,等於化。」她說這幾句歌詞是整首歌的中心思想,很多東西,其實不用太執著。「可能與年齡有關。年輕時,我是一個完美主義者,但經歷愈來愈多,就算我有多希望那件事100分,但人就是人,生命生活就是這樣無常,不能永遠保持同一個狀態,真的沒可能每日都是最佳狀態。與其要求自己永遠100分,不如利用不同的變化、不同的自己,有時心情好,有時心情不好,有時喉嚨痛,有時肚痛,有時憂鬱,不如利用每一個狀態去live in那個時刻。」

唱電子迷幻,很快樂。〈侘寂〉教Gin Lee放低執著,亦讓她暫時放下情歌。「我很少唱一些電子迷幻的曲風,其實我很喜歡聽,也會唱別人這種類型的作品,只不過這些demo很難收到。」就連快歌都欠奉,她一向收到最多的是,Ballad(又名歌謠,抒情輕柔曲風)。「作曲人通常給我一些灑狗血的Ballad,甚至寫一些很難唱的歌,希望我幫他們實現夢想。當我一收到這首歌,就覺得很正很難得,當時還未知道是CY Kong的作品,經已說要reserve這首歌。」

香港電子迷幻,很少。〈侘寂〉MV出街後,有人說很似王菲,也像The Cranberries,你有何感受?「廣東歌來說,做這類型的電子迷幻曲風,真的很少,數得出的只有幾個:王菲、王菀之、林憶蓮。因為很少人唱,所以每每聽到就覺得很像某某,但真的問我的話,作為王菲和The Cranberries的fans,作為一位歌手,我覺得曲風感覺相似,但唱法上其實不似。」

阿堅真係深受大師厚愛,成日俾D有深度嘅詞佢唱。  
現役活躍香港樂壇嘅女歌手,除咗王菀之啱D,冇乜邊個啦 ...
數彩虹 發表於 2018-10-28 12:17

做到林夕新愛將真係福氣
亦係實力既證明

仲唔係Eric Kwok 同 Alex Fung?
不過Gin Gin要求(同地位)都真係好高,一個無後台靠自己嘅歌手都 ...
sunnyay1231 發表於 2018-11-8 00:12

可能講緊〈信〉

好像聽說過今年還會派多首,今年堅勤力!
chw008 發表於 2018-11-18 12:59

仲要質素高個下先堅

好像聽說過今年還會派多首,今年堅勤力!
chw008 發表於 2018-11-18 12:59

原來真係

黃晉誠
3 週前
第一次係m記聽到打了冷陣,好像鬼節歌曲...
nicknicknick 發表於 2018-11-24 08:04

邊個衝邊個就係鬼
多謝Gin Lee幫手衝