返回列表 發帖
上面係咁講黎生時期, d回憶返哂黎
猶記得化一出, 真係_出聲, 再黎每當變幻時, 加埋剪個娘頭, 個下出隻感覺好舊既集體回憶, 直情聽都唔想聽
然後不認不認, 想嘔
咁既情況下出Meridian, 自然一沉百踩, 但過左咁多年睇返, 算係A記三碟中最正常
起碼flow正正常常, 舒服, (我記得有人話好適合廁所播, 我認同)
然後歌其實係好聽(moov live高下立見), 由公認唔錯既別阻我開心, 到老土既化/最後今天, 再到惡頂不認, 全部都可以比moov翻案成功
而林夕仍然寫足大半隻碟, 林若寧既堆砌劣貨未大舉入侵, 只談都比之後既明日再會, 撈月乜乜乜寫得好

Wonder Miriam亂標高音, 歌flow唔順, 詞未到爛詞級但好多行貨, 唱腔開始亂黎,
同埋都係個樣, 出完隻啦啦誇啦啦仲要上冠軍, 好難令人有信心

反而坐艇碟期望好大, 因為好後期"原來過得很快樂"隻歌先出街, 個歌名太吸引, 加埋條橋又幾好聽, 係真命普通d姐
加上以為臨走前會出返隻好野, 點知見到坐艇同竟然有AAL都唔想聽落去,
但其實個flow係好過wonder miriam, 可惜唱腔怪, 孖公仔個咩多恐怖仲真係唱得好恐怖, 藍風箏你幸福嗎更加唔好提, 變左出碟前唔鍾意既真命天子都已經算中上

另外三碟都好多衛蘭style既歌
捉伊人好衛蘭, 擁抱回憶好衛蘭, 同病相愛好衛蘭, 知情識趣好衛蘭, 你幸福嗎好衛蘭, 藍風箏連個唱腔都衛蘭埋, 將楊千嬅當janice咁做都可算A記三年死穴

隻A Music新曲+精選其實我唔係期望有咩好聽既新曲
係好想附送AAL concert片咋
點知2010講到2014都冇出, 可能黎明太憎楊小姐, 或者楊小姐太憎A Music既歌唔比佢抽水
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

有D歌以前岩岩出果陣我係好鐘意,甚至會LOOP (例: 化/AAL/一葉舟...)但過左幾年,而家聽返, 發現自己都唔係 ...
Kyle_ 發表於 2014-12-10 23:10

化份詞寫得好, 如果轉返band version即刻好好聽
本身隻歌又大路, 其實好適合演唱會唱, 不過應該AAL唱過一次之後唔會再唱了

同碟集體回憶份詞又係好好

之後林夕可能寫比Janice既寒命同主角愛我仲好過真命天子
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

花與愛麗斯真心好正, 勁有深度
不過隻歌難同其他歌夾就真既

本帖隱藏的內容需要積分高於 71 才可瀏覽

係fb演唱會求飛/放飛group好多人求緊31號尾場既飛
買咗既朋友記得要握緊自己手上張尾場飛  ...
Jacz 發表於 2015-1-4 02:15

我個張連位係好不容易既33行380

飲酒正到爆wor
melody 好得
唔知點解唔係好多人buy
ricnature 發表於 2015-1-4 00:25

我鍾意原版, 好有情懷
不過而家真係無乜印象了, 要提先記得

我都係31號放飛捕係電腦成晚好不容易搶到panel位row10
Jacz 發表於 2015-1-4 13:01

我個排已經打定輸數冇尾場就算
繼續入城電碰運氣, 竟然32 33行有連位放出黎 最尾揀左對正台既33行
真係好不容易遇見

我都覺得好悶,真係可以唔洗唱狼來了
轉成郎來了喇,佢隻郎真係來了呀

點為知hea唱呀?
L&G個次? ...
Jacz 發表於 2015-1-10 14:46

L&G + hea唱
野孩子真係

狼來了愛人有發生過再見二丁目係好聽既, 我都超鍾意呢4隻
但次次都唱 如果真係好投入去唱就話姐, 有時又唔係喎

真係咩人都有
amusic我一首都唔想,當女飛俠愛上萬能俠 用作opening 例外 ...
Jacz 發表於 2015-1-13 18:01

我幾想聽amusic歌
升值潛力極大 有d歌應該live ver可以另眼相看
不認 集體 一葉

咁重口味?  
有色惑重唔夠?
Jacz 發表於 2015-1-17 18:18

不認當年moov live改左編曲幾正架
不過呢隻又冇人識, 識個d都當係笑柄, 唔唱好過唱

btw佢意思是咪即係有歌加速
e.g.抬頭?

咁我理解錯咗你講
我講呢幾隻都係當時做得好趕好急但評價反而好好

開大真係,我覺得係浪費咗自由行 ...
Frankie318 發表於 2015-1-19 07:21

開大4隻歌我都鍾意
開大隻歌幾好玩

個d咩攣鳯和(9)嗚就無視佢算

聽聞千嬅知開大出碟之後係勁燥底

根據明星志願()
開三場要賣(係賣, 唔係入座)接近七成飛先回本
開十場四成就夠
但十場既四成 = 四場100%, 其實唔易

想睇多場, 但25/26淨低d霏都買唔落手

呢排不停聽返千嬅新舊歌
好耐冇鍾意千嬅新歌, 但好不容易+最好的債真係咩回憶都返哂黎
不過聽得最多係Single同電光幻影

個樂器同飲酒1.0好夾...
matthewyky 發表於 2015-1-24 13:46

希望啦 飲酒1.0好聽好多(雖然唱得衰)
2.0唔感動

「楊千嬅啪啪啪」行規黎架啦 睇老千concert冇理由唔識召喚
L&G都得, 今次應該都ok

Weibo有人爆 嘉賓有689
唔知係咪,xx會幾爆, 但唔想龍蝦司令黎 ...
Nathan 發表於 2015-1-24 20:38

希望我個場唔好出現「會幾爆」
你唔想果個...如果黎唱色惑is ok

見到你地講
我諗起近年林憶蓮演唱會既模式
大熱歌夾d超冷門歌

嘩個rundown不得了
有d完全估唔到會出現 有d又以為佢以後都唔會再唱

下今晚chob???
好彩未confirm張輪椅位

可能根本就冇美祖
美祖要陪祖媽同師兄

唔係 不認/ 啦啦 / 愛過 咩?  ...
Jacz 發表於 2015-1-25 18:31

當你幸福嗎死架?

From 蘋果日報(節錄)
【世紀合唱】鬥足咁多年 宿敵Joey做千嬅個唱嘉賓:值得紀念嘅一晚
Joey一出場唱《習慣 ...
Kyle_ 發表於 2015-1-26 16:17

我睇字無feel
好勝好似除左鄭瘦人同eric kwok之外都冇乜朋友, 可能太港女格
千嬅就同有J friend過冇J好多倍, 同埋唔知點解係究極體faghag

好壯觀

遺珠:一直都無小星星 知更同嬅麗緣 亦舒說
小布丁 發表於 2015-1-26 23:57

知更咁side track應該難d啦
今次再有Unlimited歌重見天日已經好開心 下一步想Meridian重光

對我黎講美祖只係一部山寨版小米姐
kwanie 發表於 2015-1-26 23:59

佢真係小米, 各方面都係, 最多近年進化變紅米
但我想知邊個咁慘要做nokia

小星星都叫做上年拉闊唱過但嬅麗緣真係叫左咁多年都冇
Kyle_ 發表於 2015-1-26 23:58

個隻碟我想要明日再會

你當 亦舒說 死架
甲音樂有緣先喇
Jacz 發表於 2015-1-27 00:04

我只能跳舞查實好有舞台感(我一路覺得幾適合紅館), 千嬅都選過入佢最愛十大
但估唔到近3次紅館都缺席

水月 芬梨 mc唱過就算了
她成功唱唔到

如果可以不停相愛咁side track, 想要又好似太大貪

又嚟不認?  
唔好喇掛
Jacz 發表於 2015-1-27 00:05

化化化!集體!陌路! (呢3隻其實AAL都唱過了)
林夕好幾首歌份歌詞真係真得好好, 但有d歌衰編曲, 有d就係成個宣傳上出哂事

別阻...我懷疑佢已經唔記得左

原本都ok女霏俠呢首野
但個live+隻噴舞真係惡頂
忍笑忍得好辛苦 甲音樂啲歌真係點唱都有陣膠味^^ ...
dongbb2332 發表於 2015-1-27 00:07

好想快d到尾場笑

冇化真係
原來我有兩首top 10 of fa 係甲音樂作品
siongguan 發表於 2015-1-27 00:11

化 成首歌詞都係金句黎
同勿露一樣, 淨係第一句已經嘩嬅聲

究竟有冇機會全版千嬅
全盛時期既楊千嬅一分鐘可以引幾多人入黎放低正評

你好重口味呀甲音樂我淨係想聽女飛俠咋
Jacz 發表於 2015-1-27 00:57

要我係千嬅既歌入面揀10隻真係好難
佢好多歌 唔同階段聽有唔同感受 唔同時候最鍾意既都有唔同

係有某幾隻真係all time飛佛

380, 售1300 2張 ~第30行
966 發表於 2015-1-27 01:05

shock
早知我買多兩張連位

啲post好多一個留言都冇架我都估唔到咁冷淡
Jacz 發表於 2015-1-27 01:12

專登上去睇一睇
我竟然仲記得自己係cafe既account同密碼

睇返真係少左好多人
Meridian個排既cafe真係瘋狂(其實cm都係)

楊千嬅 - 炒飯

作詞:林夕
作曲:于逸堯

懷念當初共你晚餐 炒飯雖簡單 仍自覺浪漫
你輕聲抱怨 廚藝有限 飯不夠咸 配湯又太淡

如今是誰共你晚餐 燭光幾璀璨 點綴著花瓣
味蕾也感歎 紅酒做伴 誰還期盼 曾經的炒飯

是濃是淡 是苦澀 或香甜 在我味覺里循環
回味無窮餘溫有限 為何令我心又軟
蜜語甜言 是真心 或欺騙 品嘗無數次仍未厭
為何我始終習慣 憑記憶修補味蕾的缺憾

就算無人共我晚餐 獨坐餐桌旁 看夜色淒涼
沒燭光晚餐 有孤獨做伴 餘溫消散 情緣似冷飯

是濃是淡 是苦澀 或香甜 在我味覺里消散
回味無窮餘溫有限 甜蜜完了只有酸
蜜語甜言 是真心 或欺騙 品嘗無數次仍未厭
為何我始終習慣 憑記憶修補味蕾的缺憾   

情濃意淡 不憶苦 只思甜 但我明白愛有期限  
時間終會將你污染 留下這段記憶仍然新鮮

聽得楊千嬅既男人,應該有80%係hehe
Jacz 發表於 2015-1-27 01:20

千嬅係同期女歌手入面hehe指數係最高
個幾年同屬一線既陳梁(同埋聽99-08年歌成長個代既容祖兒)無得比
能夠成為gay icon係一種成就 (同埋根據觀察, hehe歌迷係好死忠, 對邊個偶像都係)

不過近幾年Joey因為樂迷年輕左, 聽佢歌既hehe多左好多

我發現呢版9成都係男人
   哈哈
ho_ 發表於 2015-1-27 01:22

cm整體都好多男人...
可能因為咁...所以d人求偶失敗...慘變hehe...

Why not HOCC ??? 我以為佢多啲hehe fans?
matthewyky 發表於 2015-1-27 01:26

因為唔記得左佢

Exactly ..
好難揀十首
不過我會揀友誼萬歲 / 冰點 / 笑中有淚

佢啲歌可以聽一世 ...
ho_ 發表於 2015-1-27 01:35

笑中有淚 my all time 飛佛

我曾經瘋狂聽, 瘋狂感動既都好多, 數唔哂了
親之後中間斷左兩年, 楊小姐其間所有新歌都感動唔到我
好不容易遇見愛 終於回歸

可能係十成  
因為我仲未見過唔係hehe既千嬅fans 死忠fans
ho_ 發表於 2015-1-27 01:46

咁我要打聽下當年中學一齊踢波個千嬅死忠

訓教
Jacz 發表於 2015-1-27 01:40

最可圈可點係將返工, 做野, 出街分開擺
究竟有咩要做

我有段時間唔記得咗,用forget pw先登入到

其實成個甲音樂時期都好顛特別係呢度

日日鬧甲音樂+泥生 { ...
Jacz 發表於 2015-1-27 01:38

雖然係流料, 首詞真係作得唔錯
同是流料仲有「朝花夕拾」

cm+其他音樂forum真係由化一出狂鬧到aal演唱會大轉向

搞到最後個forum要摺埋
Jacz 發表於 2015-1-27 02:15

呢個真係笑死

個三年既千嬅差過以往唔少, 但娛樂性都相當高

痴線架佢
將俾衛蘭個啲野俾晒千嬅唱

個年離奇地903好鍾意呢首,我記得年尾ap好高下 ...
Jacz 發表於 2015-1-27 02:38

演唱會口碑好 隻歌又唔錯(起碼想像唔到Janice會點唱AAL)
加上其他歌手都播哂上去 新歌又唔係Meridian既歌 商台又不嬲錫千嬅(同埋好似年年千嬅都年尾有隻歌熱播)
個陣真係播得好好

A記好多歌...想像到Janice會點樣唱

我都係,其實個陣係對佢啲音樂好厭惡
眼見個年 Kay/Joey/Ivanna/Hocc 佢地既音樂質素全部都好高
而一向以 ...
Jacz 發表於 2015-1-27 02:43

個陣執到隻明日再會已經好安慰
感動到傻左
延續到而家都仲好鍾意明日再會 抽返出黎隻歌曲詞編都唔好

我都覺08年先叫做谷底

梗係記得啦 hocc仲做女主角
electric 發表於 2015-1-27 02:45

07年起碼都叫有hit歌, 雜誌鍾意做佢, 唱K會聽到佢
08年乜都冇, 雖然個陣出左Wonder Miriam都係如常狂聽

我記得有相架,同埋個日好似係著紅色衫?
Jacz 發表於 2015-1-27 17:59

好彩千嬅早15年出道
如果唔係一定youtube, gif萬世流芳 直到永遠

係呀,不過上次我見大部份$480既都瀨死唔走
Jacz 發表於 2015-1-27 18:09

上次280山腰都好多人瘋狂dum地lur千嬅啪啪啪

上面篇1-100真係...巧gan動

唔同時候, 都比唔同千嬅歌曲感動過
太多太多, 好多自己既小經典, 成就每一塊既生命

其實如果佢以前可以理下佢D 快歌 好可能唔使出色惑
cch 發表於 2015-1-28 01:24

有幾種拼法既
minor classic可以拼哂d好un又minor既野, 吹牛/滿漢/扭到十, 個個都有寶/還未夠快/放煙花, 詭異/不認/色惑, 家有幾米/啦啦誇啦啦
major既就要斷隻斷隻咁砌...彈珠人/內有惡女/抬頭, Ready or not/吵我/烈女(AAL詭異拼不認係神來之筆)
半主打可以 男女關係科/開大

不過佢快歌真係唔多, 抬頭, 新世紀, 私奔, 離題萬丈, 後期既別阻, 啦啦誇啦啦等都稱唔上節奏快

minor classic 可以整個靚女唔痾屎 Medley
內有惡女/滿漢全席/開大/適量運動 ...
cch 發表於 2015-1-28 02:02

噴噴噴
你是宇宙逆轉廿年時光隧道回憶The Present Medley: 心魔(Intro)/三分鐘戀愛熱度直入Chorus/男女關係科/色惑/藍與黑