返回列表 發帖
睇完大家D COMMENT
我覺得"月光有人撈起 有人瞧不起"真係填得好精警
CunninG 發表於 2018-6-17 11:25

夜色即將逝去 月色握在手裡
幸福關係也因此握碎

相信大家都聽過洗定個八月十五等坐監, 所以大家應該對
八月十五=月亮=月光=o個個身體部份 有所共識

咁樣睇呢句歌
“夜色即將逝去 月色握在手裡
幸福關係也因此握碎”
我o地重組一下案情, 大約係指臨天光的時候, o個個身體部位比”某人””搾”次一下, 亦因為呢一下令雙方的幸福關係被”搾”碎……
我絕無斷章取義, 因為呢句句子講的係因果關係, 大家留意一下”因此”一字, 而除左我上述講的情況, 我暫時諗唔到第2個解釋

大家再睇之後呢句 “讓背影 盪游湖水深處擁抱我月光”, 就會知道歌詞有幾咁暴露, 不堪入目 ……
另外值得留意的係, 被人”搾”過的人的矛盾心情, 係又愛又恨的, 係以下呢一句可以睇到 “歲月短 遺下一片弱質纖纖愉快感覺”

所以, 成首歌的主題 “撈月亮的人” = 一個色狼.
唔知大家覺得上述的理解o岩唔o岩呢, 我自己就覺得呢類型的主題好新鮮, 比o個d無聊同重重複複的k歌好好多~~~
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

曲普通 編曲搭救

咁多人話yy d詞 我反而覺得ok

3分啦

Btw 列晒d 投依首1分又投人妻首歌5分既人 既行為 ...
kayzzz 發表於 2018-6-17 12:08

呢個post好正
容粉無所遁形
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

因為第一個reply我俾一分
hlyung 發表於 2018-6-17 13:36

支持
祖粉最衰

好同意呀!一早話咗呢度有部分人唔係用隻耳去聽歌,唔係用個心去感受音樂架啦
一見容祖兒/李幸倪 3個字就 ...
daniel1136 發表於 2018-6-17 19:58

終於有人幫gin lee講句公道說話
成班人見gin lee咁紅咁多代言就反 好傷心

原來要唱咩人妻,咩政治,咩A餐B餐先至夠營養
wingrainsa 發表於 2018-6-18 16:14

唔通唱咩雙子座冇人明,快慰快過超音速咩

呀,明明黃昏點唱機個時有班祖粉又話隻歌暗講正字嘅?

你地班友都傻傻地
每人都有自己角色 你就叫容祖兒做謝安琪做吳雨霏
佢點解咁flop? 咪就係因為出少左情歌k ...
721AXA 發表於 2018-6-18 21:52

其實都中肯
認真 容祖兒係咩料大家都心中有數
始終佢受過教育唔算多 個人又無咩內涵咁 好難比d有深度既題材佢
所以就算唔同曲風 都係沒頭沒腦開心下Get High充下電呀、無人知道自己呀、自我分裂重生呀,同埋相對易消化既失戀、離住地一齊過小日子呀、仲有加大力度咁床搖搖呀咁,其實上隻碟「新貴」已經算係情歌黎講比較有角度
認真如果我係填詞人,如果真係有野好想借一個歌手把口唱出黎,都唔會揀容祖兒

當然如果講到佢咁受歡迎,紅館場數又係Gin Lee六至八倍、女金次數等如衛蘭謝安琪何韻詩陳慧琳鄭秀文林憶蓮王菲Gin Lee加埋,
大家對佢要求高D都好正常丫
唔通佢唱埋D聽雪落淚、又或者唱live唱到好似AGA咁都比佢過骨咩

其實有咩好比,容祖兒其實都謝安琪都唔同BRAND
謝安琪係係CM或網上紅, 但其實計商業價值永遠唔夠容祖兒高
...
SPNicole 發表於 2018-6-19 00:32

中肯,我buy

睇人&唔抵得既問題,你睇下如果基仔拎10年男金唱告別我的戀人們有無咁多好評
呢度啲人都係一付為反 ...
Wing1211 發表於 2018-6-19 13:14

女金11比0都仲要話人唔抵得
容小姐係咪實至名歸到對謝安琪11-0,對陳慧琳11-1,大家自有公論
一次,兩次,都可以係策略係運氣
10次都咁好彩?

見你咁一面倒撐容,反容又收哂聲,唔係好想比祖粉聲音dominate哂

到最後希望大家:樂觀d啦~

頭先鼓起勇氣聽多次
隻歌真係越聽越難聽
唱又唱得差
編曲又hea
詞又突兀