返回列表 發帖
我愛好勝!
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

今天開始可以訂票喇~

越早入數,座位越前
l00540 發表於 2018-1-21 15:57

上次香港G夜經歌迷會訂個位勁後,唔考慮了
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

對上一次現場唱係99年《狂熱份子》!足足19年冇唱過!當年呢首歌好紅好紅架!只係後來同一隻碟大家只記 ...
Riverfish 發表於 2018-1-21 22:46

個年芝芝氣勢好勁
遠在天邊係Printer廣告歌 幾hit架
唔係伊麵單野應該00年上架喇

其實等人同密雲,g夜唱過?
想聽雲裳風暴,成長的短髮
mychart- 發表於 2018-1-21 22:10

係,煙嬅三月都唱過

上次選了密雲、煙花三月、等人
代表不同時期的阿芝

不過半首,實在唔夠喉 ...
l00540 發表於 2018-1-22 08:54

上次唱密雲好正
個氣勢好勁

煙花三月我成日會諗起失散車站
佢唱呢d有仙氣既歌好正

想度個融合Major同minor classics既幻想歌單
但發現佢太多歌 好難揀
淨係大熱歌都擺唔哂

但想有一part串連Today/25/B面第一首呢幾個唔同人生階段

對上一次現場唱係99年《狂熱份子》!足足19年冇唱過!當年呢首歌好紅好紅架!只係後來同一隻碟大家只記 ...
Riverfish 發表於 2018-1-21 22:46

個隻碟連迫不得已都幾多人識
真心係佢全盛時期

今次可能有B-side medley
大家仍在FB集氣

大家仲有邊D B-side classic想聽? ...
l00540 發表於 2018-1-22 11:47

好多歌都好鍾意
不過唔係隻隻適合唱

好不好 呢隻我覺得可以唱able
25 呢隻好難夾 但成日覺得同B面第一首係呼應
失散車站/荷花
空姐/西貢小姐
冷少少煙花匯演可以同煙霧瀰漫夾
蕩失應該都好多fans鍾意
北極光雖然派過仲係冠軍歌, 不過冇乜人識, 都side side地
後期成長的短髮隻碟基本上全隻都好聽
近期既紅棉路上都係派左冇人識的類型

梁小姐基本上係有條件開minor classics
可惜fans唔夠多

另一全盛時期係01年
灰姑娘、花火、他喜歡的是你、嫌棄、出走地平線 無人不曉 ...
l00540 發表於 2018-1-22 11:49

03年都好勁
年頭傷心尋回犬
年中同班同學
年尾兩個人的幸運,加埋向左走向右走套戲又收得

可惜04年一跌就跌得好急

話說呢個show會唔會有安怡贊助
送奶粉coupon

新D既其實夏花秋葉同女兒雄都好正
hehe 發表於 2018-1-22 12:00

個隻碟我鍾意夏花
和平散去就似失散車站 煙花三月d friend
How i wish都幾清新
仲有隻厚愛都唔錯
不過整體我嫌各方面都唔夠好 成長的短髮好聽d

有陣台灣氣息
高質唱片
l00540 發表於 2018-1-22 14:38

佢好幾隻碟都搵好多出名既音樂人幫佢做歌
但得成長的短髮一隻最成功
陳綺貞既成長的短髮、張亞東北京之夏、蔡健雅一人幾票都好聽

相反娛樂大家隻碟就相對唔成功

大把,而家紅館嘅市場基本上都喺面向大陸。睇下歌神,Jay,may day,甚至Sammi,fa佢地,大把大陸客 ...
lightupmylight 發表於 2018-1-22 16:35

芝芝多大陸fans

《煙霧瀰漫》同《煙花匯演》真係perfect match
l00540 發表於 2018-1-22 12:48

希望唱下新歌,雖然冇人識
上次已經冇唱夏花
希望今次最少有夏花/B面/紅棉是但一首

首歌當年被人話似怨婦歌,好快已經石沉大海
阿mark 發表於 2018-1-22 17:20

佢個唱腔好好笑

而且後期好多碟都炒到好貴
阿mark 發表於 2018-1-22 17:21

btw Look同成長的短髮個平裝版包裝都好易爛

上次第一場有唱《夏花秋葉》
不過尾場無咗
l00540 發表於 2018-1-22 17:23

原來有唱
我睇尾場

特別版炒得好貴
平裝市面亦斷晒市
l00540 發表於 2018-1-22 17:30

Look特別版好大份

《娛樂大家》都有軒仔、邦邦、陶喆、一峰四首代表作
l00540 發表於 2018-1-22 17:27

昨夜早晨好正
我都好鍾意
好有軒仔早年感覺

昨夜早晨好正
我都好鍾意
好有軒仔早年感覺
John 發表於 2018-1-22 17:35

咦 唔係wor
昨夜早晨係芝芝作比軒仔

軒仔作比芝芝係因果

原來第一張專輯已很受歡迎

當時太細個,好少機會接觸國語歌⋯
G For Girl Live才第一次聽《短 ...
l00540 發表於 2018-1-27 10:00

芝芝堅係一炮而紅
香港同大陸都係

Poster好有金雞吳君如feel內地味極重
stephybest 發表於 2018-1-26 22:05

真係好樣衰...

仲以為poster個feel 會似b 面第一首個mv咁
好娘隻色
oreo 發表於 2018-1-27 00:04

由色tone
字體
pose
文字顏色都錯哂

淨係講文字顏色,最底個d位竟然可以有黑底黑字,唔知以為城大退聯公投banner

有時候大家還是不要期望太高太早,通常討論熱度高咖演唱會都特別hea,反而冇乜人討論嘅演唱會仲有唔少驚喜 ...
乐坛风云 發表於 2018-2-4 05:31

JW好多人討論

自己就唔想加....
wewa1001 發表於 2018-2-22 14:14

點解我睇另一個報導
佢話想睇下公售時會唔會加多場...

G For Girl 真係十首都好高汁
hehehaha 發表於 2018-2-28 19:20

真係冇乜邊隻難聽
01年兩隻碟都質素贏哂,可惜人氣仲係反彈期,又比容祖兒阻頭阻勢

我心目中三甲就係01年兩隻+成長的短髮
花火都唔錯

好時辰都好聽
jose 發表於 2018-2-28 22:40

同意
雖然低潮期 但其實好聽

《我想我唱》唱作部分其實唔錯~

只是《我唱》加了《愛美麗天使》
l00540 發表於 2018-2-28 23:03

Funny face幾有趣
其實唔好聽 但又尚算舒服

01年好癲
嗰2隻國語碟都好清新好正
jose 發表於 2018-2-28 23:19

禮物最噴

《Funny Face》都有幾首高質無派台:
- 分手禮
- YY寫詞嘅 咖啡伴侶/ 蒂凡尼早餐 ...
l00540 發表於 2018-2-28 23:41

我都好鍾意分手禮!!

1.成長的短髮真係好好好好好好LOOP~
真心唔明點解好勝D國語咬字咁好聽, 有D國語版仲高質過廣東版
大風吹  ...
艾石仔 發表於 2018-3-1 00:13

成長的短髮真心好正
隻隻都好正

成長的短髮 都係我心目中嘅Gigi top1大碟
    好聽到呢……
nigelwu 發表於 2018-3-1 10:14

真係隻隻歌都有血有肉
撕開D歌詞係睇到芝芝幾痛

聽國語碟《給自己的情歌》都係感受到
原來愛情那麼傷⋯
l00540 發表於 2018-3-1 13:01

原來愛情這麼傷個Mv...我試過睇到喊

愛得起好聽啊
阿mark 發表於 2018-3-1 13:13

我是你的梁詠琪
長島冰茶
喜劇收場
Abcdefgg...........

我聽《初心》、《謝謝你在這些日子》都試過
l00540 發表於 2018-3-1 13:53

Gigi好慘...好彩最後都搵到幸福

你試下叫天后唱呢首歌
實唱唔到果個感情
艾石仔 發表於 2018-3-1 14:55

容祖兒同其他女歌手比 簡直影衰哂

confirm咗開三面台
ykh1006 發表於 2018-3-2 20:20

傷心

開頭以為會請頭號忠粉降兩度
l00540 發表於 2018-3-4 16:48

原來軒軒鍾意芝芝架

阻住 發表於 2018-3-5 23:58

討厭的座位表

演唱會倒數56天

Vani其中一首摯愛side-cut
應該要數到《荷花》

之前,在Eric Kwok作品展閃爍登 ...
l00540 發表於 2018-3-9 18:29

閃爍登場

女人本色!

其實佢以前唱live 好差咩?
身邊好多人都話佢唱歌唔得

但我上次去睇佢鄭中基演唱會同今次上流行經典50年 ...
放空 發表於 2018-4-8 08:52

佢以前唱live真係好難聽
但而家識揚長避短 好左好多

與梁詠琪的戀聞曝光後﹐伊健在接受《明周》專訪時﹐曾以「好勝」來形容Gigi﹐事隔年多﹐他卻不願以任何字眼再去形容現在的Gigi。
「用這兩個字做標題﹐真的害得我好慘﹐正如我先前所講﹐當時我做每一件事﹐講每一句話都是錯。」

演唱會倒數3天

給大家的情歌(第四章):《灰姑娘》

上次演唱會,本身還有終極 encore《Today ...
l00540 發表於 2018-5-1 18:23

我都在場!
好正
雖然G夜有大量空位 但氣氛好好

我幾鍾意繼續愛