返回列表 發帖
纏住吻住cream cheese點綴我嗎
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

我仲想分豬肉
暫時4首十大候選都係第一次拎歌曲獎噶
dongbb2332 發表於 2017-5-22 19:22

暫時我兩首候選都係老屎忽
e.g.獨愛
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

我也只想今晚快樂 沒有貪同渡雪落
懷著愛慕換成娛樂 我想也未致墮落
絕對不問任何收穫 才明白何謂快樂
無謂破壞別人承諾 渡過今晚便閉幕
聽朝你飛美國 無謂被你的她發覺

做咩咁傷春悲秋
CunninG 發表於 2017-5-23 16:06

不配有憾事

陪著我 陪著我 如像你吻他人那樣

張敬軒冧莊奪得「叱咤男歌手金獎」,他在叱咤慶功上表示好開心,他覺得今晚頒獎禮安排好好,由於男歌手宣布得獎時,由金獎先頒,他說:「個人都定啲,我真係諗住自己攞銀或銅,本身冇呢個期望,(你心目中諗邊個拎金?)Eason,不嬲佢啲歌呼聲都係高。」

佢真係唔係太聽本地音樂個喎...
周國賢有碟出又叫人回歸
Eason全年出一隻歌又話人有金腸

俾3am定天敵高分啲好?
bagfgfcde 發表於 2017-5-25 20:42

後者

從候機室嘆氣 遺憾抽乾氧氣
難怪我 怎輕巧飛不出你十公里
明明我 卸去了你的體重本應可高飛
有翅膀沒勇氣 有笑容但傷悲

應該繼續 離開不放手
應該決絕 無奈未能夠
應該灑脫 回復做朋友
應該找你 卻太過荒謬

應該脆弱 牙關都顫抖
應該快樂 難受別研究
應該適應 平伏後還有
順著我此刻感覺走

goolingfa呢
JasOh103 發表於 2017-5-27 13:20

有個fa字都值高分

比層樓黎啦如果有
利申無冠
kwanie 發表於 2017-5-27 13:58

請你食一舊爭鮮花之戀

好攰...

Gin Lee係咪有個妹叫牙兒?

**** 本內容被作者隱藏 ****
Kyle_ 發表於 2017-5-30 00:41

蘭蘭唔錯呀

點解我可以咁黑仔 支持親邊隊球隊都輸
PY79 發表於 2017-5-30 01:12

下次話比大家知你支持邊隊

同樣要 下決心 誰人沒傷痕
無謂因這堆愛情犧牲品
灰心 / 軟禁

怎麼我尚要等 磨蝕我終身

唔想做野病左好攰 冇精神

係有錢左少少姐, 無事既~
kwanie 發表於 2017-6-3 19:30

仲好多時間^^

祖祖祖記

訓陣先

同邊個
hehehaha 發表於 2017-6-4 10:40

做咩明知故問

我獨愛

訓完啦?
hehehaha 發表於 2017-6-4 14:25

日日冇覺好訓

#唔好死

6月,衛蘭成為Facebook Page: King Jer中的投選活動中,獲得3213票成為「最靚聲歌手」,勝過容祖兒、陳奕迅、張敬軒等天王天后。可見,今年確實是衛蘭在樂壇綻放光輝的一年,並被網民推舉成2017年末三大音樂頒獎禮中女歌手三甲、特別是「我最喜愛的女歌手」的獎項

吹奏到

nicholashin 發表於 2017-6-6 21:13

無論去到邊
都總有局限
係局限下盡量發揮 做到極大化 就係經濟學既精髓

對於近日有周刊含沙射影指 GiGi所創作的歌曲是「請槍」由幕後作曲人代寫,而她更壓對方價一事,昨日她語帶不悅地說:「唔係,我捱過眼訓咪白捱?但我唔會理,會繼續作,唔會因為人講兩句而唔作。」

問到 GiGi每寫一首歌收多少錢時,她即說:「我唔知,因為版稅有 CASH同我計。」再問她可覺自己無辜? GiGi說:「咁點?人寫咪寫,使乜理,我印象中都有聽過第二啲創作歌手俾人屈,不過創作係個人興趣同喜好,佢好無聊。」

之前誤報吳雨霏加入英皇,原來實質是低調加入環球,快將有新聞發佈會。
jose 發表於 2017-6-10 20:41

金牌大風年初大執位進行大換血,揸弗人龐維仁親自出面,私下挽留藝人傾續約,本來答應二月開到演唱會便留低的吳雨霏(Kary)又再玩嘢扭計。唔想時間,金牌決定叮佢走。

不可一世

吳雨霏五月約滿金牌大風,年初與公司傾續約時,更暗示只要如期為她安排在紅館開個唱,就會留低。「為咗表示誠意,當日金牌仆心仆命幫Kary搞演唱會,雖 然一場賣晒飛,不過佢要求多多,音樂嗰part又要自己話晒事,搞到超支,埋單金牌其實要蝕錢。到個騷完咗,佢又扭計話要俾時間諗清楚去向,當時金牌仲好 有耐性,繼續同佢傾,不過Kary嘅態度就好麻麻,以為冇咗自己唔得,連陳輝虹(金牌CEO)同佢開會,只要覺得唔啱聽,就望多眼都費事,完全當陳輝虹無 到。」知情者說。

有頭無尾

吳雨霏老豆吳子綸是現任福源國際有限公司董事,去年四月公司上巿後,吳雨霏搬屋換波子,老豆愈有米,Kary的公主病愈嚴重。「好似出一張海報,概念係點 有乜內容都要佢拍板話事,舊年跟地下組合Hardpack,亦係佢提出,大家都知無錢賺,但開咗個頭搞搞吓佢又無心機做落去。其實金牌都算就佢,即使 Kary佢成日病發,照按計劃幫佢出個人品牌香水同T恤,但佢依然嫌三嫌四,好麻煩。」

堅持話事

據了解,金牌傾續約外,吳雨霏亦有同環球、英皇、以及Neway傾過偈,更每每強調最緊要有「自主權」,故遲遲未成事。「Kary想做一姐,如果入英皇, 肯定唔輪到佢,更加無可能特登開個label俾佢,所以傾嘅都係無米粥。至於Neway,開嘅條件都幾好,不過Kary唔係擺錢第一,佢覺得同人哋唔啱 feel,所以暫時環球最大機會,事關阿Kay(謝安琪)個勢跌咗咁多,佢相信自己可以乘虛而入坐正。」知情者說。自我放大的吳雨霏,早前更公開在微博宣 洩不滿,放了一張?頭煩爆相配合,寸嘴說:「一而再再而三挑戰我的底線,放過我吧,而且在一個地方待得太久,我會瘋掉。」你揀人,人揀你!本來有心留人的 金牌,據知對得一想二的吳雨霏忍無可忍,決定唔續約,算數!

鵪鶉變阿姐

鵪鶉期
九餅Cookies初出道,樣貌毫不出眾的Kary,風頭完全被Stephy、Theresa、Miki等蓋晒,係九餅中唔起眼嘅一個。

生還者
05年九餅分拆,Kary憑住富貴老豆撐腰,加上是餅碎中唱功最好,成為重組Cookies的生還者,自此發力上位,演出機會跟組員有得揮。

上位期
餅女瓦解後,跟雷頌德胞弟等人另組Rock味組合Ping Pung,首當女主音的她憑《愛是最大權利》出頭,在多個頒獎禮奪獎。

擔大旗
近年以獨立歌手姿態在樂壇打拼,成績唔算好出眾,但至少被認同唱得。當年最唔起眼的餅女,後來居上,成為餅女中最快踩紅館舉行個唱的一個。

烈風得不敢相信
連暴風都不敢相信

又mark中
Wonders 發表於 2017-6-12 21:26

隻歌同你有緣

夏天來了,我覺得CM應該搞返個樂壇上半年最卵悶派台歌選舉
個樂壇冇快歌,好驚,慢歌佔8成
就算有快歌,啲 ...
hehehaha 發表於 2017-6-12 23:22

樂壇悶出個鳥來
歌都冇人做

五年前一年做5 6首歌係偏少
而家一年做5 6首歌好似皇恩浩蕩咁

銷量差 唔會有好評 永遠被認為差過外國同類歌曲 sell歌路多樣化唔需要靠做呢種歌 要排舞 MV要花心機
比我係 ...
nicholashin 發表於 2017-6-13 02:44

我諗業界都要檢討下點解近年冇非K歌紅得起
d你是你本身的傳奇, 女神, 無盡, 雞蛋與羔羊基本上都好K歌款, 只係歌詞換左個題材

好un嘅快歌唔係冇市場
去到而家連yumiko都比人拎返出黎鞭屍吹奏當童年回憶
但近年好似得一隻重口味紅得起
其實例如周柏豪摔角, JW舊年個幾首都幾唔錯

kwanie 發表於 2017-6-15 14:31

多倫多冇得賣…

hehehaha 發表於 2017-6-16 18:24

時運低

CM幾時開個文學台、打手機台、口術台、偷情台

#LetsMakeCMGayAgain
hehehaha 發表於 2017-6-17 18:03

文學台!

雖然佢講既野 過左火位
但我覺得佢講既野(唔計鬧戰)好多其實係高質嘎喎
起碼佢評價音樂上講既野係有point ...
matthew1990 發表於 2017-6-18 00:18

不斷揶揄我唔覺得有幾好
對現今樂壇發展不滿 我明白 因為我都係
但用一種睇唔起其他人既態度表達 太沒意思

其實個GEM粉評音樂都有point,但完全容納唔到其他意見,真係好煩膠,話CM人盲反嗰part點可以唔提漿 ...
kayzzz 發表於 2017-6-18 00:35

係咪下下要用垃圾、屎呢d字眼評音樂呢
我好有保留
我尊重你 你尊重我
我就從來冇話過樂觀係屎係垃圾係雞係公廁
最多狂抽容祖兒水

不嬲啦,CM燈壇黎架
kayzzz 發表於 2017-6-18 01:03

燈到謝安琪最女?
定燈到林奕匡上位?

獎項

第28屆金曲獎——年度歌曲獎:林宥嘉〈天真有邪〉(待定)
    第28屆金曲獎——最佳國語男歌手獎:林宥嘉《今日營業中》(待定)

好想踢波波...

咁我都認同 佢表達既方式係有去得太盡嘎
不過難得搵到有人評論吓香港歌手既vocals {:5_ ...
matthew1990 發表於 2017-6-18 22:40

係一個post狂出20個回覆攻擊其他會員
彷彿只有佢識聽歌
其他人都係垃圾港樂fans
呢種態度真係冇問題?

Bluejays 發表於 2017-6-20 02:41

fans學左偶像
唔出奇丫

很疲倦

老了
dongbb2332 發表於 2017-6-22 00:32

人成熟才值得自豪

錄咩歌好?

人生第一次知道千嬅要開演唱會反而有種唔開心嘅感覺
electric 發表於 2017-6-22 19:37

我唔想佢咁快開啊

我成日覺得let's begin啱啱完咁
electric 發表於 2017-6-24 06:46

同感
仲煲緊如果大家都擁有海...

獨家村真係好正

爾淳好慘

淪陷20年
Kfmusic 發表於 2017-7-1 01:52

港共食屎

知道 知道 生命有限時
才無限放大我夢想 不得貪其容易
相信 堅持 能成就我的小故事
我不服氣 慢慢嘗試

Old news is so...

不過環球應該唔會放出黎啦,陣間又唔小心hit爆你叫間公司啲女歌手點算 ...
kayzzz 發表於 2017-7-8 18:47

好似聽唔知邊度話已經del埋原本個錄音