返回列表 發帖
撐美祖即係撐霸權
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

有咩關係?
hinz 發表於 2015-1-10 15:44

其實成段好似都無乜關係可言?
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

全公司quota 家下擺曬佢同軒仔度
Lewis 發表於 2015-1-10 16:02

個時夠話美基入去會分擔可憐的美祖拎獎壓力, 點知美祖都仲係要很可憐地繼續金獎

2012棄基保祖
2013棄謙保祖
2014棄軒保祖

今年邊度棄軒呀?佢係RTHK道得到嘅都多過佢應得啦。今年hea到咁,有全國男歌手又有最高銷量,做埋大 ...
kayzzz 發表於 2015-1-10 16:14

冇睇rthk sor
如果英皇真係想谷佢, 就唔會全年幫佢派兩隻歌啦
未出碟都可以話冇歌係手派唔到,
出左碟之後, 卑微谷唔起轉plug係正常, 但轉plug竟然係走去轉青春常駐live, 仲要擠牙膏式先派11分鐘版再派6分鐘版,
跟住live版死谷谷唔起, 12月仲有時間, 都死唔派新歌, 結果咪比如初播上去囉

要投徐子珊嗄
Our_Souvenir 發表於 2015-1-10 16:34

me都支持美咀

可惜tvb有選委完美演繹假普選 就算大家齊心就事成投美咀 都冇得令佢當選

佢好煩
仲話今年想拎最受歡迎女歌星
今年做話過乜 知唔知醜
其實蘋果可唔可以跟進下
尋晚果鎖量獎真係造馬 ...
jason567 發表於 2015-1-10 16:30

2012年咪仲離譜
舊年都話有精損+演唱會碟
12年得隻3>8>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11>11既國語碟
仲要擊敗中國歌手gem既「Xposed」同香港歌手林憶蓮既「蓋亞」仲有電視台鍾嘉欣既「Love Love Love」

我爸媽剛剛睇到娛樂新聞報道時講一句, 又Eason/Joey? 我當時心唸:今年其實大把比佢地倆個值!
所以我覺得,  ...
JasOh103 發表於 2015-1-10 16:42

其實我好鍾意大馬
個度既人仲會聽廣東歌 好開心
有次係kelantan一個細城市都聽到古巨基既歌, 其實好感動

其實獎項根本唔重要﹙不過都要比容祖兒﹚
女歌手根本無人接到棒﹙所以憶蓮彭bell騎呢千嬅祖兒係完美接棒?﹚
祖兒都係比公司逼 難為自己﹙人瑞就死唔斷氣﹚
祖兒唱功好﹙最後的歌 樂觀 另眼相看...很好﹚
又有hit歌﹙2012霧裡看嬅加大力度?2014天然呆樂觀布穀鳥?﹚
又性感﹙???﹚
又有自信的眼神﹙???﹚
加上佢都有19年﹙鬥老鬥人瑞?﹚
應該拎到2036﹙應該50年不變?出面世界講緊世代交替講緊GPhone?﹚

既然獎項唔重要 反而想講下唱功問題 反正大家都延伸緊去其他aspects  
你講果三首其實已 ...
bagfgfcde 發表於 2015-1-12 21:31

其實開頭冇諗過認真討論
我又講下chob音樂先

1. 認同流淚眼望流淚眼/勞斯萊斯 同埋 黃色大門演出感動 (越唱越強麻麻, 可能本身唔鍾意隻歌)
2. 我唔太喜另眼, 主要係先天問題, 容祖兒x性感就同吳雨霏x性感或者楊千嬅色惑一樣, 說服唔到me@_@ 唔想佢地再賣弄色情/性感 (反而珊姐同kay真係好有潛質)
3. 天窗真係唱得好, 唱左咁多年, 應付呢類歌得心應手, 係我第一次覺得佢有能力昇華而唔係拖累歌曲 (言下之意...佢以前經常拖累)
4. 咁多年冇進步係假既, 可能一開頭太過譽, 對佢評價始終唔高, 情況同gem類似 (相反從來唔係賣音準既千嬅唱一兩次好已經boom一聲)
5. 樂觀難得搵到五輪小姐, 竟竟竟然係比隻心淡對方做reference真係好失望
6. 近年有點走回頭路感覺, 雖然都冇話唔好, 與其衣不稱身, 做d適合自己既可能係好事

乜kay係咩

另一方面,有真心Kay粉卻認為祖兒有師傅羅文教唱歌及走位,Kay卻要「食自己」,將兩者 ...
hehemamama 發表於 2015-1-13 00:08

篇野真係全力貶kay揚祖
連所謂真心kay粉都應該係曲線

我好想見到所有一及二線頭女歌手缺席,得容姨自己一個和一批女新人爭最女的畫面!! ...
potassium 發表於 2015-1-19 12:23

而家tvb已經係了
容祖兒同吳若希爭最女

容祖兒:

自九五年參加歌唱比賽,開始了祖兒尋夢的路,
經過兩番落空,才成為當今天后 ,剛好一個十年

十年了,這十年實在對我人生留下一個重要的記號,
把我由一個有點自卑的黃毛丫頭,建立成今天有自信的歌手。

十年路不易走,今日你們見到一個唱之餘、還能跳的容祖兒,
是花了很多時間克服自卑心才能做到。

在英皇初期,我連對住塊鏡跳舞的勇氣都沒有,
我嘗試走出這個困局,但都失敗。
直至決定去美國學舞,在一班外國同學身上學會自我,
我先可以跨過自卑關口,建立自信。

我簽的第一間唱片公司叫正東,當時雷頌德見我,
還讓我為何嘉莉主演的電影《4個32A與一個香蕉少年》唱主題曲。
對準當歌手目標,每天放學就著住校服去卡拉OK,
一邊做功課一邊練歌,以為付出與收成是正比,
以為可以一曲成名 ,怎知首歌派上電台便石沉大海。
即使做完雜誌訪問,亦可以完全抽起唔出,我在雷宇揚
主持的電台節目《香蕉成熟時》 做了一個月嘉賓主持都冇人識。

最後正東與我解約,我沒有埋怨。
反而讓我一早明白,娛樂圈並非一分耕耘等於一分收穫,
學會凡事不抱太大期望,就不會有太大失望。

之後我被嘉音的老闆賞識,再次有機會簽約當歌手,
可惜在一切準備就緒的錄音當天,
收到嘉音要撤離香港的消息,夢想一再泡湯,
卻讓我學會認命,有地利人和冇天時, 甚麼都不能成就。

當時看似負面經歷,今天卻成了磨練我忍耐的動力,
因為失去過,我才更懂珍惜。走過這段路,
今日我每做一件事都跟自已說:

「我要成為人群中表現最卓越的一個!」(女金 )

十年,我體會到機會難得,故我不容再有失。

(2006)

又推上嚟 ...
jose 發表於 2016-11-27 22:01

長鞭post

祖兒玩唔玩香港樂壇都已經沉囖
凌隐无泪 發表於 2016-12-21 00:12

唔知幾時先至可以愛情復興

好想知容祖兒如果消失左 , CM會無少左幾多留言 同 會有幾多會員流失
harryharry 發表於 2016-11-11 12:44

起碼呢個post冇得再鞭先

其實英皇可以幫祖兒Keep住拎女金,點解唔Try下keep住拎至尊碟?
現在樂壇都冇人出碟啦,相信未來十年都一定 ...
hehehaha 發表於 2016-12-30 00:56

分分鐘以後容祖兒就年年女金+至尊碟
問你死未

髮下力先

可能林太髮力派歌
拎2018年女金
艾石仔 發表於 2017-1-30 11:06

彭羚?

有冇真人回應下
HOTMAN 發表於 2017-2-5 20:04

又鞭

你又知?
newguy 發表於 2017-2-8 14:59

見到佢先不起啫

好正能量 要播首爭氣
HOTMAN 發表於 2017-3-5 21:04

祖兒好叻

祖兒好靚
nicknicknick 發表於 2017-3-10 21:30

又唔好講到消失咁恐怖

老老實實 我明白(但唔同意)容祖兒唔放棄叱吒獎 始終佢依然好想拎幾個自己未 ...
bagfgfcde 發表於 2015-1-10 12:00

終於攞左至尊碟
但祖兒都繼續髮力呢

句式: XXX一日唔消失, 香港樂壇永遠一沉不起

XXX 可以係任何一個人
利申雖然係祖粉
但我唔會否認你既觀點
...
CunninG 發表於 2015-1-10 12:34

見到呢度提到連詩雅周柏豪
佢地兩個係傳媒既待遇
可能都說明到一d野

一日未有主流傳媒認同, 人氣都只係浮雲, 好快會散
周柏豪起碼有過一次金獎, 叫做奠定一線地位, 就算紅館慘到一折飛都總算踩左半隻腳上一線

反觀連詩雅只係拎過一次商台十大同三次港台十大
人氣真係可以瞬間消失得無影無蹤

原來十大Shiga 1商台3港台>>>>> 衛蘭 0商台3港台

可見Shiga都有1線資格
kel_kelvin 發表於 2017-5-2 08:04

蘭蘭有女銅又開過3次紅館

祖祖會唔會學關家姐咁
改名重新出道
叫做C13
艾石仔 發表於 2017-5-2 15:04

咁可以攞埋組合獎
同一年連奪女金+組合金都幾前無古人

佢去咗做祖國兒女嘛!
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10158852497490244&id=65725 ...
kenneth 發表於 2017-6-28 21:40

希望祖祖唔好咁快回歸啦
而家香港樂壇百花齊放 幾好