返回列表 發帖
Warner 同 Starz People 個 deal,
係共同做經理人,
A&R 歸 Warner,
歌曲製作費 全數由 Starz People 出,
出碟製作費 就兩邊分。

我想講乜野,大家應該估到了吧。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

即係Alfred自資出碟,Warner只做A&R同發行, 經理人同PR都係華納?
Ching2015 發表於 2017-7-8 19:18

一睇就知,Alfred *暫時*係 A&R 都自己做埋
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

如果有人繼續比$投資一定可以再做。
Ching2015 發表於 2017-7-8 19:26

咁我估 印碟費 點都係 Warner 出 嘅
最多計翻入 發行開 度,扣翻先分錢

咁樣睇算唔算親生仔???
kk8733 發表於 2017-7-8 21:51

如果 經理人約 100% 係 Warner,都係親生仔。
如果 Alfred 只係想爭取 做一隻碟嘅 A&R,咪當 呢隻碟 係 嫁粧 囉。

我想 make 個 point 係,
就算 呢隻碟 work 定唔 work,都仲未關 Warner 事,
我其實 等緊 Warner A&R 接手 嘅嗰一日。

>> 訪問有講 大碟係 8首歌 <<

其中三隻歌既班底
1 大雄xxxxxx 周國賢曲監+梁栢堅詞
2 阿bert曲+許廷鏗詞+于逸堯監
3 陳詠謙詞+周錫漢監
721AXA 發表於 2017-7-8 17:29

Vicky Fung
Blue Pong Pong

其中有一首係 full band live take

Byebye得唔係指華納唔捧佢,而係如果咁嘅陣容都滿足唔到聽眾,應該就係許生問題,而唔係班底問題 ...
kayzzz 發表於 2017-7-13 20:19

下 plug 個 MV:
https://www.instagram.com/p/BWbWLscgoAd/

得呢 plug 有啲機會 唔係 Alfred 啲 topics (希望係咁)