返回列表 發帖
我一直同自己講,今次蘋果去到幾盡我都要忍,
因為香港冇左蘋果真係冧得。

利申:我係幫TVB嘅。
亦因為我幫TVB,我覺得佢真正輸左嗰下,
唔係收市,而係封殺壹傳媒。
真正嘅贏,係用你嘅專長去贏
(call sponsor獎品,台慶嘅production value)。
真正嘅贏,係重播多幾次台慶,
等人睇翻台慶嘅舞台設計,再去判斷。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

而家咁樣發爛渣 ,
就算有幾理直氣壯都好吃虧都係TVB 囉
kwanie 發表於 2013-11-21 21:48

對,TVB就係輸左係呢度,沈不住氣,做不到大事。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

作為一間上司公司, 連咁簡單既道理都唔明, 呢次 PR Disaster 我真係好想睇下可以點樣拆啦  ...
kwanie 發表於 2013-11-21 22:00

最慘係TVB捱多一、兩個星期唔出聲,
市民中沈默嘅大多數,就會開始睇到今次蘋果過份左。
而家一個聲明即刻輸左。

唔係左報右報既問題, 而係「媒體」應該要提供客觀報導比讀者去自已判斷
如果你只係想保住果一成而姑息蘋 ...
timmy 發表於 2013-11-21 21:56

我嘅睇法係,我覺得香港唔可以冇左蘋果,
係因為需要佢喺某啲事件上嘅偏頗報導(e.g. 7.1.),
咁唔可以想佢偏頗時就要佢,唔想佢偏頗時就話佢,
所以呢啲情況我會叫自己去忍。

所以我唔係追求蘋果喺報導上嘅客觀。

市場有需求, 自然有供應~~
我代蘋果多謝你支持娛樂化新聞工業~~
窩輪仔阿豪 發表於 2013-11-21 22:17

到有需要時(e.g. 23條),就算香港有五份持平嘅報紙都唔夠,
始終需要一份蘋果。一個城市唔需要多,但有一份係重要嘅。

你係想要多d唔同角度既媒體,
定係多d誇張失實既媒體先?!
兩件事冇必要共存啵~~ ...
窩輪仔阿豪 發表於 2013-11-21 22:28

我係想要一份阿爺有野要壓落嚟嘅時候,能夠動員同佢對抗嘅報紙,
所以一份就夠,唔洗多,(其他嘅就最好係能夠持平嘅)。
去到嗰啲危急關頭,機本上只講效果,不問方法架喇。

我係想要一份阿爺有野要壓落嚟嘅時候,能夠動員同佢對抗嘅報紙,
所以一份就夠,唔洗多,(其他嘅就最好係能夠持平嘅)。
去到嗰啲危急關頭,機本上只講效果,不問方法架喇。
Bluejays 發表於 2013-11-21 22:36

「忍你千日,用在一時」。蘋果,我就當你係一個長遠投資。

TVB易主後,其實好多制度都改緊,
大家聽到嘅好多孤寒野,都係方小姐嘅問題,
佢走左後,已經改良左,有機會會慢慢變好。
但係大家就唔去理會呢啲公佈、訪問
(例如:工時縮減、要有八成劇本,
演員說去澳門拍戲現在有五星級酒店住 etc),
然後就拿住佢之前一年拍,而家先出街嘅劇集作準。
我反而會喺 製作上更有即時性
嘅港姐同台慶 嘅舞台設計同運用上,
睇到TVB真係翻緊嚟。

回復 73# remus

唉,究竟TVB邊幾個傻佬咁衝動呢,搵人教一教佢地沈默嘅威力啦。

人地成間公司, 緊係諗過晒開過晒會啦
你以為佢真係小朋友唔識諗咩,
請埋精算師計得失啦, 你先係佢 ...
cdcdcdc01 發表於 2013-11-22 00:00

TVB冇你想像中咁有行政智慧架 :)

你係90後定千嬉B
cdcdcdc01 發表於 2013-11-22 00:18

60後

夏森美今次玩大左
居然呢個時間安排Kay上毒果個亂up
到時又俾tvb封殺就唔抵 ...
cchow2 發表於 2013-11-25 12:46

要封殺壹傳媒嘅一把重要聲音係李寶安
(source: 陳志雲喺晴朗節目中講,
佢喺文匯報一篇唔顯眼嘅報導中見到)。
李寶安同余詠珊曾於亞視作戰期共事,關係良好。
何哲圖同夏森美,從報紙報導看,亦似關係良好。

有關李寶安喺亞視作戰期工作過呢個問題,
大家通常認為陳志雲嘅外交手腕適合守業,
李寶安就因為佢嘅亞視經驗適合作戰,
我個人覺得如果今次同壹傳媒單野,
如果陳志雲仲喺TVB,唔會攪到咁殭。

淨係想大師離開商台咋 sosad
cdcdcdc01 發表於 2013-11-25 19:38

陳志雲政務官出身,好處係外交勁,EQ高,
喺TVB嘅時候對節目嘅品味有一定嘅要求,
(雖然嚟左商台後唔多見左啲品味 :P),
弱點係守業一流,但唔識打仗。

李寶安喺亞視經歷過一條心同TVB打硬仗嘅年代,打爛仔交會叻。
雖然去到面對壹傳媒呢啲case,佢未必會處理得最恰當,
但如果有心要改良TVB嘅話,
有呢種打爛仔交要死嚟嘅心態,又未必唔好。

第一次同你岩 channel
cdcdcdc01 發表於 2013-11-25 20:00

咁我同你都係撐蘋果嘅,
雖然你撐蘋果嘅原因比我正確,
因為我撐蘋果嘅原因已接近anarchy嘅想法。

真係頂唔順,要呻一呻。
蘋果今日 C1頭條 做賀歲電影專輯,
竟然喺 列表 度,都可以完全 omit 左 賭城風雲。

其實佢唔出 列表 就說得過去嘅,
但一出 列表 而 out 走一部片就有問題。