返回列表 發帖
明年唔玩公投,好似以前咁,100% 由 TVB同唱片公司 傾掂啲獎就得架啦。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

其實今年已經係,唔駛出年
星勤 發表於 2015-1-19 22:06

今年仲用緊 公投 做 擋箭牌 去同其他唱片公司傾,梗係冇人嚟啦,
要戒左 公投 呢個字眼,先好搵 環球 同 華納 傾。
至於 太陽 ... 我懷疑唔知係咪要先解決左啲心病問題先有得傾。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

Kay明年sure唔會再玩, 昨晚她都好似無乜心機, 可能一早知道無最女, 就算今年無論唱片歌曲人氣都是最top的 ...
copperzinc 發表於 2015-1-19 22:10

其實大家記唔記得,Kay 因 經理人約 唔入得星夢之後,
夏生 何生 喺訪問都有提過,何生 幫緊佢地比意見可以點樣自己 setup。
大家淨係睇表面,有冇諗過人地私底下可能關係好好。

點樣罵 何生 嘅 做歌方針 係一件事,
但係要 setup 一間唱片公司去做發行宣傳,
呢行 有呢個經驗同人脈 可以幫到你嘅人 唔多。

Hins 唔係淨係昨晚先公開講 何生 肯幫人,
Hubert 做 Neway Music Live 嘅時候,同 Hins 仲未熟,
但星煥一 call Hins,Hins 就去左做嘉賓,
仲喺個 show 話覺得 Hubert 公司好錫佢,肯為佢 call 佢嚟。

點解今年加左組合獎, 跳舞獎, SUPER GIRLS都要食白果?
何生對佢地好咩...
Hanson 發表於 2015-1-19 22:42

呢個係我成晚最大嘅 surprise,唔知發生乜事,除非 ...
曾志偉同佢老婆單野真係有影響。

其實有無公投 而家根本多咗個星夢同EGG分獎
就算變返舊制咪又係出返chok呢啲驚嚇結果
只係用公投吸引多啲師 ...
樂遊 發表於 2015-1-19 22:20

之前 TVB 同 四大 破冰嘅最大障礙係 EEG,如果用翻全部靠傾獎嘅模式,而能夠令環球華納出席嘅話,就可以同 EEG 抗衡,星夢亦不至於喺所有公司出席嘅情況下,做到自己獨贏嘅,最多做到三四間公司獎項數目接近,咁就已經可以沖淡 EEGvs星夢 嘅單打獨鬥問題。

Such an interesting idea, because then I have no idea what value TVB have. Why would Warners/Unive ...
kin888 發表於 2015-1-19 23:14

因為香港聽廣東歌嘅市場太細,舉例,得 7萬人 嘅市場,你叫 700萬人 去投一樣佢地唔識嘅野,或者喺民調度迫佢地答啲佢地唔識答嘅問題,根本就係唔公平喺度扮公平。唔嚟嘅唱片公司,就係明白 niche market 係應該點樣運作,所以唔會比 TVB 騙到。

因為香港聽廣東歌嘅市場太細,舉例,得 7萬人 嘅市場,你叫 700萬人 去投一樣佢地唔識嘅野,或者喺民調度 ...
Bluejays 發表於 2015-1-19 23:31

如果想將個 niche market expand 到大圍一啲,
就要接受首首歌都係 越難越愛 呢個模式。

如果想 keep 住歌 嘅質素,就要 accept 自己有幾 niche,
做民調嘅時候要有辦法喺 700萬人中,identify 到嗰 7萬人 出嚟先好做。