返回列表 發帖
一直提唔起勁去追美劇,終於開始追 Designated Survivor 了

Designated Survivor
首播 - 2016/9/21 - ABC 星期三

利申:我係追開美國政治的
(美國大選 有疑問可以問我 :P)
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

一個小子 發表於 2016-12-19 23:51

叱吒 啲 事後討論 通常都拖日幾兩日,可能會遲左先睇添
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

Sherlock 之前三季 啲 第二集 都特別弱,但今季個 第二集 好勁!

一個小子 發表於 2017-1-12 08:31

我係覺得個 (毒品)迷幻feel 拍得好好 (主要來自剪接)。
古裝嗰次得個講字,今次就真係迷幻喇。

‘Sherlock’ Team Reuniting for New ‘Dracula’ Series
https://variety.com/2017/tv/news/sherlock-team-reuniting-for-dracula-series-1202472312/

終於煲曬AHS S1 - S6
呼 希望快D出S7>S6>S1=S5>>S3>>>>>>>S4
屮SiU霖屮 發表於 2017-2-18 02:29

前排睇完你呢個 review,走去抽左 season 3 嚟睇
因為我對 New Orleans 背景 情有獨鍾
睇到 第10集 走去 wikipedia 偷睇 synopsis
個結局又真係個 let down,所以終於冇睇哂
但淨計 頭10集,又真係唔差

我而家執緊啲 time travel 嘅 series 嚟睇,
睇完 Travelers 同 Timeless,
兩個都好睇,Travelers 直程 正 添

下一個諗住睇 12 Monkeys
或者 Blindspot (呢個唔係 time travel)

好開心有人睇完我講既野走去睇AHS
其實S3一開頭真係幾好睇
加上又有好多歷史背景加持
屮SiU霖屮 發表於 2017-6-21 02:51

我本來除左 Sherlock,乜英美劇 都唔睇
(當然唔計 十幾廿年前 睇嗰啲)
係因為出現左 Designated Survivor 我一定要睇
追完好失落冇野追,所以先開始睇下 有冇其他野睇

Netflix 自製嗰啲,個 tempo 太慢,我頂唔順
連同樣係 美國政治題材 嘅 House of Cards 我都睇唔落去

然後我發現 原來我睇劇,係唔要睇 扮電影 嗰啲
對我嚟講,劇就係要 tempo 快 唔扮野
(ok,其實 Sherlock 都扮野,不過佢係 Sherlock 冇計 :P)
Designated Survivor 一集可以有 110場
而平時嘅劇 係得 60/70場,你話快得幾緊要

Sample 左好多唔同嘅劇之後
我發覺 broadcast network 啲劇嘅 tempo
整體比 cable 或者 streaming 啲劇 快
所以而家都係信 network 啲劇多啲

In February 2017, on , Murphy announced that the season would revolve around the  and suggested tha ...
JasOh103 發表於 2017-7-24 14:15

Set in Michigan, 應該係 inspired by Michael Moore 吧
Michael Moore 喺大選期間,一直喺 Michigan 幫 Hillary 拉票
因為 Flint, Michigan 嘅 有毒食水事件 係 American heartland's suffering 嘅寫照

Fox (FX) 真係好有趣,明明自己極右派,但無論電影定電視,都好接受啲極左派嘅題材

美劇新手 ... 今年第一次跟 開季 睇劇
唔係好識點樣做準備功夫,唔知邊度有綜合 schedule 查
唯有 逐部逐部 check 我想睇嘅劇嘅 premiere date

American Horror Story S7 - FX - Sept 5
Designated Survivor S2 - ABC - Sept 27
The Gifted S1 - Fox - Oct 2
Travelers S2 - Showcase (Canada) - Oct 16
Republic S1 - NBC - put pilot
Timeless S2 - NBC - 2018

我口味始終比較 「大台」 feel

話說 冇佐ik88tv都唔知去邊到煲劇好
除佐NETFLIX之外仲有冇其他地方煲劇!_!
屮SiU霖屮 發表於 2017-8-25 21:10

PMed links to you

Timeless S2 剛做左一集,個 前設 比 S1 更有趣,追得過
但唔睇 S1 係睇唔明 S2 的 ... S1 後半啲扭橋 其實已經 開始複雜化

另外,睇左幾集 The Handmaid's Tale,又真係 寫同拍 都好好
同樣係 Hulu 嘅 The Looming Tower,頭三集唔錯,第四集即刻洩氣
Hulu 個習慣係第一晚發三集,跟住先每週再發一集

原來美劇啲 "call for renewal" campaign 係玩到咁的

我得兩套美劇係 個個星期 real time 追的
Designated Survivor 已經宣佈 cancel 左,S2 咁差冇得好怨
Timeless 要睇埋 美國時間今晚 season finale 嘅收視先決定
William Shatner 同 Leslie Jones 都有喺 Twitter call for Timeless 嘅 renewal
NBC 亦都似係真係錫部劇,收視咁差都不斷比機會
Timeless S2 真係好,減完製作 budget 都仲可以好過 S1 咁多
真係值得再比機會,希望成功啦

Netflix 昨日香港時間下午 3pm 出 Designated Survivor 第三季 共 10集
我到昨晚 1am 已經睇完 10集
我終於經歷到一次 Netflix Original 即出即睇完嘅經驗了 ... 好正