返回列表 發帖
條女肯定紅唔到啦,唱歌就走就走咁。
你意思係個朋友你認得係星X做? ...
kayzzz 發表於 2015-1-17 22:12

係 Alfred 個吉他手
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

oh i see
一切真相大白。
kayzzz 發表於 2015-1-17 22:15

星夢而家最需要女仔,我諗除左 脹爆小丸子,Josie 都會有機會簽。
個 大陸歌手 就唔知係咪 姚兵 唱 Nicam 國語歌 嗰邊都欠個女仔呢。
始終兩個女仔都係中途加入,總有動機。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

又話13集嘅,卒之12集收工,唔止冇得添食,仲要斬一集

oh i see
一切真相大白。
kayzzz 發表於 2015-1-17 22:15

我諗應該講得清楚啲,
係幫佢喺街頭唱歌時彈吉他嘅,應該係業餘。
佢地係咪搏冇 佢嘅fans 會睇巨聲呢?
我地實認得架麻,應該唔好比佢出鏡。

時光演唱會 街頭快閃個吉他手,佢同巨聲4一個參賽者同名   不過應該無關係呀ma ...
sosomusic 發表於 2015-1-18 00:12

係嗰個 ... 脹爆小丸子條生活片,連佢個名(英文)都打埋出嚟,
我地點可能會認唔到。

姐係話星夢會逼人整容
prove到熊君整容係100%千真萬確
PerryXD 發表於 2015-1-18 00:36

小丸子係話比以前間唱片公司叫佢整容所以冇簽,關星夢乜野事?
如果星夢就係嗰間唱片公司,做乜要捧個已經拒絕簽約嘅人?

【on.cc東網專訊】 .... 對於同們師姐鄭融被《東網》踢爆毁約,羅孝勇嚴肅說:「唔知,所有合約都係自己簽 ...
sosomusic 發表於 2015-1-23 22:48

我嘅理解係,佢「由簽約到而家這五年」,而唔係佢份約係五年。

Josie 係度做乜?想證明原來 Jinny 唱得唔差?
定已經當左今晚係簽唱片公司嘅 audition,
以為要唱呢啲歌先會簽佢?

Eric 就真係喺度 比緊賽 喇,
兩個男女隊長 根本係放棄自己嘅強項 嚟 audition 唱片公司,
但其實三個都好計算。

我真係寧願要 Jason 嗰種真。

對比起巨聲2,最後6強隨便一個秒殺呢6個~
longtime 發表於 2015-1-31 22:05

駛乜出到 巨聲2 六強 呀,巨聲3 八強 已經夠贏 :P

巨聲1 出幾多強夠贏? 
sosomusic 發表於 2015-1-31 22:31

巨聲3 因為有 鄭沅頤 排 第9 頂住,所以最多可以出到 8強,
巨聲2 可以出到 14強,係去到 15名 左右先開始差啲,
巨聲1 出到 28強 都贏今晚嗰 6個 :)

14年有好幾個巨聲幫新人,知唔知今年有冇邊個簽到唱片公司出碟?
bmgbmghk 發表於 2015-1-31 22:45

譚嘉儀 2014 簽左星夢,未有出歌,唔知 2015 做唔做新人

即使 巨聲3 嘅參賽者 整體嚟講 唔夠魅力,
但永遠都會有 I'm Yours 嘅經典回憶,
單曲亦有 廖Sir 嘅 我的天。

巨聲4 真係除左 海闊天空 嗰次之外,
連一啲有價值嘅片段都冇。

(也無謂拿 巨聲1、2 嚟比較了,根本級數差太遠)

話說個投票係計晒3個階段嘅總票數
24458票即係每階段得8000票,噴
ed8671ed 發表於 2015-1-31 22:41

29% = 24458
100% = 84338

即係 每階段 有約 28000人 投票

上面講開廖sir , 本來想係youtube重溫下我的天,
不過好似搵唔到

hictons 發表於 2015-1-31 23:48

http://v.youku.com/v_show/id_XMzEwMTQ2NzM2.html

最後ERIC贏咁少姐係個谷微第二round勁高分好彩無比佢贏
tobby 發表於 2015-2-1 14:44

或者應該調轉講,係 Eric 首 粵曲改編 失好多分呢。

聽 Josie 《爭氣》 唱 和音 同 ad lib 真係一種享受。
加埋今晚嘅 《情人》,佢其實係得嘅,只不過佢係都要唱溫柔歌參賽。
如果佢 keep 住唱啲豪邁歌參賽,
佢成績會好好多,個節目亦會多啲 highlights,
不過 ... 就好難會有唱片公司簽了,因為佢個 夜總會 feel 會出晒嚟。

Alvin 嘅 拉丁舞 未必好得過 巨聲3幫 嘅 崔航,
但睇 Alvin 跳,肯定佢跳到 jazz,即係 TVB嘅舞蹈組 會排到舞比佢,
即係簽得做藝人(但唔係歌手)。

坤哥同嘉儀做MC真心廢到一個點
睇到燥
ricorico07 發表於 2015-2-7 22:59

1 2 3幫 每幫 派一個代表做司儀,都係 1幫 贏

張繼聰其實做得最好,幾幽默,但比人調走左。
kayzzz 發表於 2015-2-7 23:45

張繼聰 做 巨聲1 司儀嗰時仲好,自然好多,
今次反而有啲拘謹,唔敢離得份稿太遠。
但咁多輯嘅司儀中,我都係覺得佢最好。

佢除咗唱歌外,每樣嘢(創作,主持,做戲)都唔錯。
kayzzz 發表於 2015-2-8 00:16

仲有跳舞都好。

演藝出嘅學生,只要喺呢行出到頭,
佢地嘅 全能根基訓練 就會大派用場。

例如: 我諗要 陳國邦 台慶唱下歌,都應該會得。

青春頌 跟左 Alfred 個 live版 唱 Woooo,CD版 係 Haaaa

Mag 同 Hubert 係咪因為同 Alfred 一齊出 function 多,
聽 live 多過聽 CD,當左 live版 係 official 呢

無聽錯
個男嘅唱化碟都好聽過hubert啦。個女嘅值情難聽,差Mag成條街。 ...
kayzzz 發表於 2015-2-8 01:01

Leo 只係衰在有幾粒懶音,其實幾好,
但我覺得最好係 Mag,只係佢好多位唱和音,難啲去比較咁解。

Hubert 唱得好嘅時候,係好勁架。

另外佢最近成日同hubert 一齊出function
pkl 發表於 2015-2-8 01:05

2011年 先真係成日一齊,呢排未算

哦,無乜留意佢。淨係知每次見到佢唱歌唔係好唔係差,無乜記憶點。 ...
kayzzz 發表於 2015-2-8 01:12

就算唔用 Hubert 嘅強項(國語歌)去舉例,
唱 留低鎖匙 唱得好過 Jeffero 已經唔野少

BTW點解冠軍嗰個唱得仲少過嚴K?係咪唔捧佢?
kayzzz 發表於 2015-2-8 01:35

你覺得 Eric 除左可以同 Jay/Sheldon/Hanjin crossover 之外
仲可以同邊個?根本好難搵位攝佢

冠軍應該獨唱啦。
kayzzz 發表於 2015-2-8 01:42

咁就應該係佢唔夠 觀眾支持度 去比佢獨唱了

我覺得 TVB音樂組 喺成個編排上都算好有 music sense
啲 cross over 全部解得通

今日有個 function,有 孖仔 同 Eric。
專負責巨聲個 TVB經理人,upload 左孖仔 嘅片,冇 upload Eric。
星夢 個宣傳人員,就 upload 左 Eric。

不過 個TVB經理人 要趕下場,
所以唔代表星夢一定簽左 Eric,
因為仲有可能係 星夢個宣傳人員 係替工。

想問係0鏗叫mag婆娘,定係調轉? 似係0鏗用詞多啲。
kayzzz 發表於 2015-2-17 10:46

Alfred IG: 我今日的彤伴。不經不覺,原來存起很多共同經歷,很多互相影響,很多肥瘦交替。感恩有這婆娘陪伴高高低低。(完全學了她的說話方法)

有商台 archive 嘅,可以聽翻 2014/10/24 好出奇 17:00-17:30
Mag 訪問中 有 Alfred 分析 Mag 加 Mag 回應,唔係好長,但有趣嘅。

幾時嘅訪問, 出咗街啦?
怪獸一族 發表於 2015-2-18 09:38

「婆娘」那個 IG post,背景嗰個係星夢嘅工作人員,
佢喺自己個 IG 有同一張相嘅背向角度。佢話係報紙訪問。

睇翻今日集 音樂工房,係 巨聲畢業典禮 嘅綵排。

Leo: Do 咪即係 C 囉?
Mag: 唔係
Leo: 呀係喎,要睇翻係乜野 key 係麻

真係嚇死

播呢段片,都唔知係咪剪片嗰個有心靠害 Leo

今朝活動係 Alfred + Mag ,主辦單位都幾鐘意這個組合 :)
sosomusic 發表於 2015-3-8 17:27

Alfred+Mag 嗰個報紙訪問,好似仲未出。
Alfred 自己 同日同地點 做嘅 Recruit 就出左。

可能314出?白色情人節
sosomusic 發表於 2015-3-8 18:39

又可能係 Alfred 嗰日只係做 Recruit 訪問,叫左 Mag 去食飯?

嗰日好似係藍色西裝,似係 TVB weekly 嗰次。Recruit 係 啡色 + 格仔頸巾?
    都有可能好似你話佢 ...
sosomusic 發表於 2015-3-8 20:43

TVB Weekly訪問 係喺 Haru日本料理,係喺銅鑼灣。

佢同 Mag個lunch 同埋 Recruit 個訪問,
都係同一日喺 紅磡 Harbour Plaza Metropolis,只係換左衫。

不過 lunch 套衫(減左頸巾),就係 TVB Weekly 嗰套。