返回列表 發帖
Zeno今年旺到癲

電影有《麥路人》《夜香.鴛鴦.深水埗》《冥通銀行特約:翻生爭霸戰》
電視劇橫 ...
HOTMAN 發表於 2020-12-19 01:57

Zeno 自畫像 對 Mischa 兩隻歌
我有可能係全港唯一一個揀 Zeno 的
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

毛姐喜歡小鮮肉

我完全同契豆啲表演connect唔到...
除咗叫做識跳唱 見唔到有咩優點
都已經有個 ...
JasOh103 發表於 2020-12-27 03:01

我係追 B3 跳舞 的
但我都係 connect 唔到 with AnsonB 嘅舞
我得另外四個 方方 右雨 NY Mark

我諗真係睇舞嘅,都唔會係睇 AnsonB
所以我唔會叫佢做 真.Dancer
意思即係,想睇 真.Dancer 嘅我,唔會睇佢
感覺有啲「你推佢過嚟,我唔肯接收」嘅 feel :P

去到廿強我都仲可以 開住條聲 去睇 幾個 真.Dancer 嘅舞
但十強終於唔得,要 mute 聲 先可以睇 NY 兩隻舞
不過 dance battle 同 前傳 仲係 NY 最正
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

睇dance battle ,發覺阿Ben 紅衫好有問題,完全遮蓋了他跳舞的優點,如果不是自己挑選,看似要他讓賽 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-27 06:39

咁 AnsonB 件 jacket 都阻,KLau 就有 jacket 幫到佢

同埋對我嚟講,"Dancer" 係要過到 大合跳 嘅合跳舞步 嗰關
大合跳中嘅 solo 只係小部份
合跳舞步要 力度準,動作足,肢體 disciplined 同 focused
over 左就唔係團體嘅一部份,太 standard 又唔凸出
通常都係喺 點樣去食個 beat 同 每個指定動作嘅 起位尾位 去顯出不平凡

A組阿Ben 算唔算真_dancer
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-27 10:27

以我嘅理解,"Dancer" 呢個 term 喺造星用語裡面,又唔係一個讚美,爭嚟做乜?
尤得我地躲埋自己睇舞吧

同感
AB跳唔到好似Anson Lo果種charm
cymusic 發表於 2020-12-27 14:19

咁韓式同美式又唔可以咁比嘅
AB 跳舞 charm 唔 charm
應該用 I Do Really Care About Us 去衡量

其實AL以前都跳過好多韓式以外既舞種 都handle得幾好
但係無論演繹咩舞種都好 壓台感都係好重要
我覺得AB就 ...
cymusic 發表於 2020-12-27 17:18

我嘅講法比較簡單啲
如果一個運動員或者耍功夫的 可以 duplicate 到嘅 performance
就唔 uniquely 係舞蹈
AB 喺 運動員/耍功夫的 能夠 duplicate 到 以外嘅野 唔多

[陰謀論] 如果三甲都係A組會唔會好落KP面
賽前民意B組代表最有機會既都係豆 所以評審分 ...
JasOh103 發表於 2020-12-27 19:04

評判最低分嘅,係兩個 "Singer" 同一個 "Dancer"
我諗評判將 Cloud 撥左入去 "Singer" 嗰個 category
喺佢地眼中,應該 AB 璇 最平衡 到 sing and dance

另外,評判嘅年代問題,charm 嘅定義係 AB
Get 唔到 Cloud 嘅 charm

利申:
冠軍 我會揀 Cloud or 璇
我最想睇嘅 NY 我排 No.9 (CY No.10)

再睇一次Dance battle , 花姐真的是偏心,喜歡的組員放哂中間,包括 Ansonbean,葦璇 和 Klau 企中間,阿Be ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-28 11:06

你睇 總決賽 (Part 10) 跳 前傳 嗰 part 搵答案啦

衫 係阻唔到一個 dancer 的
如果唔係,AB 嘅上半身、璇嘅下半身 同埋 Alina 嘅全身 已經冇哂

同埋喺有攝影機嘅情況下
最差係 第三排 (或更後) 嘅中間位
左右兩側 無論幾後排 都係攝影機要拍嘅位

呢度仲有另一個 前傳 live version:
https://www.youtube.com/watch?v=KRhzEi7lsuw&t=1190s

我可能唔熟悉dancing ,但總覺dance battle 阿Ben套衫有問題,突顯唔到一些跳舞的特質和細節位。最後宣佈 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-30 06:30

你仲係聽唔明 ... AB 璇 Alina 喺 前傳 件衫
比 Ben 喺 dance battle 件衫仲阻,咪又係照跳冇事
比件衫阻得到,就係人嘅問題
專攻 popping / bone breaking 嘅,跳唔到 dance battle / 前傳
你咪當 opera singer 唱唔到 pop 囉

另外,大合跳排位,就算花姐有乜野喜好厭惡
都要經排舞師鑒定再決定,排舞師 會實事求是 好多
排舞師亦會預攝影機位去排 (到時攝影機跟唔跟係另一回事)
用 前幾排+左右兩側 去包住 最差嗰啲喺後排中間
記招嘅 前傳 live,7個 喺音樂過門 跳 solo 嘅
都有份喺唔同時段 負責包住後排左右兩側
所以唔好嫌棄兩側,倒反而 KLau 個排位就真係差

不是舞衫阻礙跳舞, 而是觀感上突出不到他跳舞優勢.
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-30 11:48

係佢跳 dance battle / 前傳 冇優勢呀
兩次 前傳 live 都跳得唔好
dance battle 都係跳嗰類野
有冇比件衫阻左或遮左,都係咁上下
你當佢係 opera singer 唔識唱 pop 啦

總決賽Dance battle 阿Ben, Ansonbean和葦璇是最高分,而且是同分,Dance battle 阿Ben 是跳得好好,但外 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-30 12:24

Ben 跳完自己 solo 之後嗰 part 大合跳
Ben 係甩左 step 的,甩 step 有機會係比件衫阻左
但同 前傳 一樣,力度唔夠 動作做唔足,就好難又怪件衫了

最後前傳大合跳都唔計分
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-30 14:11

我加翻啲名詞 再嚟一次:

Dance battle 最後一 part
即係喺 Ben 跳完 dance battle 自己嘅 dance battle solo 部份之後
仲有最後嗰段 dance battle 十人合跳
Ben 係甩左 step 的,甩 step 有機會係比件衫阻左
但喺 兩次 前傳 live 睇到 Ben 力度唔夠 + 每個個別動作完成度唔夠高 嘅問題
喺 dance battle 最後 十人合跳度 再次出現,就好難又怪件衫了

想問清楚兩次前傳live 是否記者招待會跳前傳
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-30 17:37

兩次 前傳 live = (1) 記者招待會 (2) 總決賽 當晚

想問清楚兩次前傳live 是否記者招待會跳前傳
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-30 17:37

https://www.youtube.com/watch?v=KRhzEi7lsuw&t=1190s

比張 Ben 嘅貓紙 你搵佢嚟睇喇

流程:
TeamA --> TeamB --> 7人 solo --> finale

TeamA 嗰 part:

分前後四行,用 1st position 計
由前到後 係 (1) 男 (2) 女 (3) 男 (4) 女

全部變化為:
入 > (1) 男 (2) 女 (3) 男 (4) 女 >
       (2) 女 (1) 男 (4) 女 (3) 男 >
       (4) 女 (3) 男 (2) 女 (1) 男 > 走

1st position Ben 係 (1) 最左,你追住 (1) 最左 去跟 Ben
(2) 最左係 Sing,(3) 最左係 John,都係 7人 solo組
想睇 Cloud 嘅話,Cloud 係 (4) 右2

Finale:

第一個排陣係三角形
三角形左邊 條邊 依次 係 璇 右雨 Mark Odi Ben Manson

第二個排陣係三角形 散開成為 七行
Ben 係第四行最左

支持造星4鏗做導師
kaman921 發表於 2021-1-3 09:10

唔好啦

我好似要解釋:
唔夠 舞台劇 經驗,做唔到導師,連二汶都要請槍
將人打散容易,將人重建難
舞台劇 訓練,比唱歌跳舞嘅訓練,更容易喺將人打散後重建

https://www.instagram.com/p/CKCNn5bAj8f/

出左 方方 mark 前傳 舞步嘅片

對我嚟講 實在太興奮!
就算冇人會睇條片 我都要 post!