返回列表 發帖
希望美aiiiiiiii有一首金曲啦
l00540 發表於 2018-12-23 09:10

一定有~ 天若有情 又夾硬Lai入去

金像獎個啲5強都叫一人一票投出來
TBB啲5強就係「傾」出來
其實過往都冇限人數
入過優秀選就自動提名架 ...
cakeiii2000 發表於 2018-12-24 12:57

同Grammy 一樣甘有代表性可能入到Nominate已經好矜貴

應該好似台慶咁
整埋條片,再請提名人上台講埋入圍感受+拉票
不過TBB肯搞記招先算,我都想知D入 ...
cakeiii2000 發表於 2018-12-24 16:53

反而想知 美漫同美馬   輸D咩,提名都無埋~靚泳得一首吾hit ge新歌反而有份

可能提名最女要拎過大獎先得
容祖兒 N年最女+無數勁歌獎項
吳若希 2年金曲金
JW 1年金曲金(半首)
胡定 ...
阿mark 發表於 2018-12-25 00:47

美漫2017都拎過一個 優秀選最佳cosplay 大賞美痰 連續2年提名「最受歡迎電視歌曲」

可能提名最女要拎過大獎先得
容祖兒 N年最女+無數勁歌獎項
吳若希 2年金曲金
JW 1年金曲金(半首)
胡定 ...
阿mark 發表於 2018-12-25 00:47

我覺得如果真係計quota ,美容 吾拎就一定係 泳姨(就算吾値)BTW 泳姨拍住 胡夏 前日上左 蒙面歌王

咁2017美祖已經唔玩,但都唔俾泳兒啊
阿mark 發表於 2018-12-25 23:05

就係取消先無俾 泳姨~如果無取消,計QUOTA 就點都係俾 泳姨

佢喺勁歌D紀錄
已經前無古人, 相信都後無來者(因為根本都無後者)
唔講最女
金曲金佢都已經係女歌手之中拎 ...
cakeiii2000 發表於 2018-12-26 14:11

就泥20年啦雖然外國歌手都有人被提名Grammy 橫跨30年(例:Cyndi Lauper),不過人地都吾係坐定粒六有得分,要真係表現非常突出先有獎睇返美容,我稔近幾年,13年打後,除左15年之外無首hit歌

泳兒今年拎左最受歡迎女歌手,美漫美馬輸左無拎過
iamsingingwong 發表於 2018-12-26 19:19

靚泳 係大陸拎左 最女,又係咪今屆TBB 將出現奇異現象ge 先兆?

咁都被你發現,譚嘉儀真係唔知點解有得候選,可能係史上得佢唱英文歌打入勁歌金榜冠軍歌掛 ...
阿mark 發表於 2018-12-26 19:23

佢2屆最佳劇集歌提名

田蕊妮14年全是翻唱歌,今年先有第一首新歌好似
好想泳兒拎最女,反正無人想要 ...
iamsingingwong 發表於 2018-12-26 23:20

我都想泳兒拎,改朝換代不過今年真係吾掂,四不像 獨一無二 果年都還ok

泳兒諗都唔洗諗啦
帥小寶` 發表於 2018-12-26 23:34

根本沉到一個點,碟又吾出~好似自我放棄甘

有傳媒話譚嘉儀有6.5首候選歌,笑死,當左係譚嘉儀
iamsingingwong 發表於 2018-12-26 19:09

Lonely 譚嘉儀+關楚耀 果度side track 左 發雞盲

台慶請左鄭伊健不過唱得頗差下,請祖兒頒獎俾泳兒幾好睇
iamsingingwong 發表於 2018-12-28 14:54

稔起十大中文金曲果次不過今年靚泳無可能~拎得反演女已經執到

金曲金都係大獎
Hins拎都合理過要比比鳥拎金曲金(even佢同千嬅合唱嗰首其實一般)
比比鳥又唔可以無大獎 ...
cakeiii2000 發表於 2018-12-30 13:14

但老實 泳嬋琴晩Live都好過 美菊JW平時Live

泳兒自從2015奪得演繹女之後,年年都被視為最女接班人
阿mark 發表於 2018-12-30 14:23

其實又真係~美容 真退吾拎最女的話,同公司會俾邊個?泳嬋擺明係霉,但公司其他姐妹比她更霉

回復  阿mark

關家姐連演繹女都輸比泳兒啊陰功。
黃家正 發表於 2018-12-30 22:23

其實都好明顯係睇公司而拎獎,所以話,美容五攞,你估邊個接? 雖然暫時冇一個有能力攞。。。

一定唔會係胡定欣田蕊妮譚嘉儀,只會係JWHana吳若希泳兒其中之一,JW輸公司吳若希輸人氣,咁最後都係泳 ...
阿mark 發表於 2018-12-30 23:24

我估 泳嬋>慳娜 , 假如 美容最後五拎, quota俾左其他公司。 可能以後蛋都五再俾 眾紫霉 出席撐場。。。

不過估甘多都有d 無謂,美容 只要有侯選,根本99% 都佢拎

美容今日903拎五夠皮,五知會五會係大台 要雙料最女+最演呢?

演女係次一級的,無謂要啦
最多咪俾多舊金曲金
加1.5首金曲
cakeiii2000 發表於 2019-1-2 11:43

未試過ah ma,可能要攞下過下台癮,poor 泳嬋

無記錯的話
只有sony玩過總選
環球同華納一直企硬唔玩
cakeiii2000 發表於 2019-1-3 23:31

Sure la,
根本其他公司去只係做嫁衣裳襯托明星夢堆歌手,大獎就五輪到la,頂多有個最演。
今年如果美容真心退,我真係好期待最女俾邊個。 美容五去,Quota五俾反蛋, 以後分分鐘拉大隊五出席。但要俾反蛋,又可以俾邊個?

咁英皇明年可以拉大隊杯葛三大電台啦,明明仲有個張敬軒拎大獎,點解仲要俾旗下霉星接捧最女 ...
阿mark 發表於 2019-1-4 00:11

平時蛋會佔3-4個大獎,但最女從來未俾過其他人

好可能 金金 +最男+(演男+演女)用最女交換?

估計最女機會率:(假如美容不出席)
美菊40%
美泳25%
美弱25%
美W10%
其他10%

其他應係0%
iamsingingwong 發表於 2019-1-6 22:56

甘美泳美弱應該變30%

另加最演:
美菊40%
美泳40%
美弱5%
美W10%
其他5%

無表態就有候選?咁鍾舒漫呢啲唔通表態咗唔玩?
始終覺得無線擺得美祖落去係有啲把握佢會出現或拍片 ...
Serendipity 發表於 2019-1-7 13:11

點都覺得美容好大機會會拎,因為只要有份侯選都冇可能要美容輸俾其他人。真係泥五到,都好多方法。可以 叫 2霉妹美泳代領,一嘗最女光彩

係代領都叫高層拎啦
cakeiii2000 發表於 2019-1-7 13:49

霉妹美泳代領兼cover 心之科學

今年又有神台獎ge 話, 睇泥美容真係唔去。
雖然冇最女,但有個 巨獎 力壓一眾女歌手。
不失氣勢!

最佳改編-天若有情 美泳

最受歡迎男歌星   美軒
最受歡迎女歌星   美弱
勁歌金曲金獎       美菊
最高人氣歌星獎   美蟬
最佳演繹男歌星   美鴻
最佳演繹女歌星    美泳

樂壇榮譽貢獻大獎 美容

我覺得個勢係似有容祖兒,先要頒5個大獎。
最男:張敬軒
最女:容祖兒
演繹男:胡鴻鈞
演繹女:Hana
人氣歌 ...
1d14 發表於 2019-1-8 00:57

心之科學 吾似會金曲金,大台觀眾來講le 首吾係最hit

甘多個頒獎禮我都冇睇,但呢個我一定睇到尾。 美容吾去ge 話,個賽果一定非常有趣。

Exactly 我就係咁諗,美祖唔候選唔嚟好地地,要佢候選又唔俾奬佢分明落面,冇乜可能啦。 ...
Serendipity 發表於 2019-1-8 12:54

就算五出席冇最女,都要俾反個榮譽巨獎佢啦。壓反班細歌手。

至於 美燕拎榮譽巨獎就五睇好,一泥冇侯選,二來呢d 榮譽金牌好似五會同其他台重覆的。

果時融十年好似只有新城俾 融姨。  美容十年金牌只有大台俾。

個廣告係美容打頭陣。
“可否連續第13次拎最女“
甘樣睇泥 美容今年拎巨獎,準備收山?

講真啦,容祖兒真係有視泳兒為對手,泳兒同謝安琪一樣都同佢差唔到10年出道 ...
lu12 發表於 2019-1-9 15:57

係ah,  華麗邂逅 果年 美泳新人都港台10大, 佢個十大都好危。之後仲要送我一個家,無心戀唱 真係風頭遮晒美容。
不過最後,美泳沉左啦。依家五使再鬥

邊個叫英皇係佢奠定天后位嘅上升期係都推新人出來⋯⋯
lu12 發表於 2019-1-9 20:29

我稔應該係公司都料五到 美泳 個勢上得甘快。 其實 無心戀唱,送我一個家 都五係d 好歌,但偏偏美泳唱紅左。 真係怪佢係五適合ge   時候紅。 點都好,依家得個桔。

但假如 美容 吾拎最女

俾 美泳 大鑊d?美希 大鑊d?定俾  美菊 大鑊d?
最後一刻都係要選其一

flop到全年得一首新歌,仲點俾得落?美軒最男,最女可以唔俾蛋記的
阿mark 發表於 2019-1-10 08:23

美泳都可以最女,叫佢唱埋天若有情。可能d 上年紀觀眾好鐘意

話曬佢上年出過只hifi碟,啱曬啲老人除
lu12 發表於 2019-1-10 17:45

話吾定樂壇貢獻大獎俾美泳Tim, 表揚佢cover 甘多金曲,同發展HIFI 碟

宣傳片提都不提Hana,想點?
iamsingingwong 發表於 2019-1-10 23:15

可能等佢拎最女,大家會好驚喜

但容祖兒出動到song of the year
金曲金有可能係心之科學,張敬軒就最男,hana最女 ...
lu12 發表於 2019-1-11 14:15

吾會啦,金曲金冇可能吾出席有得拎。 前年可以係因為 關愛座同美容開演唱會,個場可以俾佢唱反同講得獎感受先頒俾佢地。 但今次美容係去人地show,  點可以直播?

好似係喎,jw金,若希銅,咁泳兒無對手就正
iamsingingwong 發表於 2019-1-11 14:46

計年資的話,醉女 真正對手係 美泳美容ja

因為hana肯定會拿4個獎或以上。兩首金曲,一個演繹,剩低一個金曲金 ...
lu12 發表於 2019-1-11 15:32

其實可以 美菊金曲金,改編金,2/3首20大, 美痰醉演,美容醉女

靚泳2首20大

美泳兩首廿大?
咁咪拎晒? (本身就得兩隻歌入選)
其實有得拎一隻已經好好啦, 唔好睇得旦公司對佢好好啦 ...
cakeiii2000 發表於 2019-1-11 16:58

但早2年有大獎,加上今年佢隻碟係眾霉妹中叫賣得ok,而且係大6 有d noise

就算唔俾美祖
唔見得tbb會將最女頒俾一個連紅館都未開過的歌手
cakeiii2000 發表於 2019-1-11 18:05

甘米即係吾使頒lor? 好似除左美容,其他都冇開過。

JW上年已經開左架啦
唔好衝出來seven啦
cakeiii2000 發表於 2019-1-11 18:12

你真係好冇禮貌 , 甘都可以串人.
我寫左“好似“ 米代表我吾清楚lor,
Anyway,但佢開左都冇咩人估。。。。

13霸唔係問題,重點係佢要出席拎而唔係送獎
阿mark 發表於 2019-1-11 19:49

其實佢肯泥頒俾佢都算,但如果吾泥又冇live 就好自然有人罵。

應該甘講,假如今年大家心愛ge 美泳 拎五到最女,相信以後會更加難。 事關大台簽埋一大埋女歌手,以後其他公司都好難有quota.