返回列表 發帖
多謝f會員提供
買咗好多奇異果同3個橙
rubylovessss 發表於 2016-2-26 14:07

其實你咁樣跟佢個餐單。小心營養不良。。嚴重D 搞到M 都會亂哂呀。。。

你不如上網找下正常餐單啦。。衛生署一定有啦,營養師都好呀。。

F 會員提供D 根本唔均衡。。。

一個鐘無停過
咁都唔瘦真係要請教 ...
kayzzz 發表於 2016-2-26 20:38

佢日日食好多肥野。。點跑都無用啦。。

自己睇營養標籤啦
唔識睇食乜都有機會肥喎
kwanie 發表於 2016-2-26 20:50

係呀。。佢想問人,要學下睇營養標籤。。

最好自己學煮野食。知D 油,鹽,糖幾多。。

7-11啲三文治會見肥嗎?
rubylovessss 發表於 2016-2-26 20:49

你要睇多唔多SALAD 醬,如果有就超肥。。

餐肉。火腿又唔健康。你學下自己煮下野食啦。簡單到呢。。

出街好易甩褲
timmy 發表於 2016-2-26 20:12

我都係呀,腰得28,常常甩褲,。。

腰帶整得太緊又唔舒服。。。

我仲記得你話過係茶木食過啲乜
kayzzz 發表於 2016-2-26 21:01

新年唔知食了幾多肥野啦。。根本所有賀年食品都肥啦。。。
不如RUBY 講下食了咩。。

無乜 都係蛋一塊芝士同吞拿魚
rubylovessss 發表於 2016-2-26 21:05

吞拿魚有無醬整????

出面街多數有,肥到爆。。

我達標
timmy 發表於 2016-2-26 21:09

兔兔同TIMMY BB 都達標

但你想減要忍下口先 同埋唔係即刻減到 可能三個月 可能半年
我好似 20.5  ...
賴爽 發表於 2016-2-26 21:11

我18.5 剛剛好達標。。。

咁食蕃茄三文治個啲無問題啦掛
rubylovessss 發表於 2016-2-26 21:12

蕃茄三文治入面只有番茄????

Canned tuna 其實超肥
matthew1990 發表於 2016-2-26 21:08

唔食Canned food 好耐啦。。。唔健康

我都食好多嘢但都唔肥
賴爽 發表於 2016-2-26 21:15

我不停食都唔肥。自己煮。咁樣唔會變肥豬

try your breast
timmy 發表於 2016-2-26 21:17

BREAST 無咩肉。。點TRY
我相信ruby 係食canned tuna
所以根本唔健康
matthew1990 發表於 2016-2-26 21:17

佢要睇多D 健康資訊野。。唔好顧住睇KARY

其實都可能因為唔吸收
賴爽 發表於 2016-2-26 21:20

因為我食菜多。無點食肉

Pizza 包 大班個啲 呢啲唔係我買
rubylovessss 發表於 2016-2-26 21:19

PIZZA 肥到呢。有人買了可以唔食。。

二家姐買了好多餅乾回家,肥到爆。我一件都唔食。。

係病後。瘦得太勁。塊面太削先食下餅乾。。。

大班好似無?其實而家有時早餐轉咗腸粉 無肉無任何嘢嘅
rubylovessss 發表於 2016-2-26 21:26

腸粉D 醬全部肥到呢。。。豉油。花生醬。甜醬都唔可以食

timmy 發表於 2016-2-26 21:26

TIMMY BB 肥肥地先好HUG  
要學天線得得B咁 BIG HUG

你咩意思?
jose 發表於 2016-2-26 21:23

想教育下RUBY 。想佢好
概念圖
seeseetv 發表於 2016-2-26 21:32

三家姐有時話我塊面太削。要增肥。。

搏命減肥唔食肉 小心變貧血!
http://hkm.appledaily.com/detail ... &issue=20160226

女性較容易出現貧血,常見成因如過度減肥,如胡亂戒口,飲食並無跟從合適的減肥餐單,或是日常有偏食習慣,少吃或戒吃含鐵質食物,例如牛肉等肉類、豆類等,以及受經期影響

成年男女建議每日從飲食中攝取分別8毫克及18毫克的鐵質。肉類為例,以牛肉較多鐵質,每周可吃2至3次紅肉,每次約1個女性掌心份量,可選擇吃偏瘦的牛肉、少吃肥牛,豬、雞及魚也含鐵質。其他含鐵質食物包括,貝殼類海產如蝦、蜆及蠔,蔬菜如菠菜、西蘭花、唐蒿等。豆類也含豐富植物性鐵質,包括豆腐、紅腰豆、大豆、雞心豆、杏仁、豆奶、青豆等。早餐穀麥片、無花果乾及西梅乾等小食也有,不妨多吃。

【貧血症狀】

-經常沒精打采

-記性轉差

-容易疲累

-運動欠耐力

-四肢冰冷

-嚴重會脫髮

-行兩步都氣喘

等我又搬過來先。等大家睇下。。

星巴克飲品含25匙糖 等於兩罐汽水有多
http://hkm.appledaily.com/detail ... tant&issue=20160217

喜歡出街飲野,又想減肥的會員多加留意

英國倡朱古力包裝標示熱量消耗需時
http://nextplus.nextmedia.com/news/spot/20160115/335186

中杯朱古力咖啡熱量:290卡路里

消耗需時:53分鐘(走路)、28分鐘(跑步)

入面仍有D 內容,希望各會員睇下。。。

麥當勞食物熱量表。。加跑步消耗需時

https://www.i-fit.com.tw/context/206.html

你去街買現成既包食其實都好肥 (除非你買白麪包/法包)
上次咪教左你整咩食囉

...
matthew1990 發表於 2016-2-27 01:15

兔兔自己整麵包食。。。番薯包。。
最衰都係 Starbucks 無啦啦喺我學校開分店
搞到我成日空堂期間心思思走去飲 Green tea frappuccino (加cre ...
matthew1990 發表於 2016-2-27 01:18

你想變美版主咁肥嘟嘟
其實M會員塊面都唔係瘦
kayzzz 發表於 2016-2-27 01:33

邊度有得睇。。

-___-出晚街一番泥就5頁
一大半都係曬自己有幾瘦
屮SiU霖屮 發表於 2016-2-27 03:24

開心SHARE BMI 啦。。。

24.3
NelsonWu 發表於 2016-2-27 13:34

患上嚴重疾病風險
過重邊緣23 - 24.9
增加

你要注重下飲食呀。。。
**** 本內容被作者隱藏 ****
matthew1990 發表於 2016-2-27 14:04

好辛苦呀。完全唔想做

佢重訓開 就算BMI高 都唔係肥
因為啲重量係來自肌肉而唔係脂肪
matthew1990 發表於 2016-2-27 14:07

咁多肉幾好。。我都唔識長肉。。。

你剩係做扶櫈動作 係唔會減到肥
matthew1990 發表於 2016-2-27 14:37

人地叫做一SET 。。做一個動作。只會係FIRM 左。。對KILL 脂肪零效果。。
兔兔食西柚同提子先。。

佢跟住條片咁多個動作一次過做足7分鐘 先會消到脂

**** 本內容被作者隱藏 **** ...
matthew1990 發表於 2016-2-27 14:59

個MV D 女人好粗線條呀。。跳得唔好睇。。男人又太過佬。。。
一SET 要做足先有效。。

無糖低脂食物暗藏陷阱 營養師教你睇清標籤真相

http://hkm.appledaily.com/detail ... &issue=20160227

「咪以為黑朱古力冇糖就唔會致肥,其實佢嘅熱量仲高!」營養師陳筠霖(Krista)這句說話,真的震驚了13億人。平日看到標榜「無糖」、「低脂」的產品,自然想到「健康」,怎料包裝、標籤其實充滿語言偽術,隨時減肥變增肥!不想中伏,就要留意以下五大陷阱,打醒十二分精神找出真.健康食品!

營養師Krista指,真正的健康食品須符合「三低」準則,即低脂、低糖及低鹽,即每100克食物當中,糖要少於5克、鹽(鈉)要少於120毫克,脂肪則要少於3克。至於飲料,每100毫升的脂肪含量亦不可超過1.5克。減肥人士查閱營養標籤時,可重點留意熱量,脂肪及糖,盡量選購數字較低的產品。此外,各種成份的排列次序亦可窺到一點端偽,根據食品標籤制度,各種成份必須根據使用份量,由多至少排列,「我哋應該盡量避免買一啲糖同油排得較前嘅產品。」Krista提醒。

暫時search到高鉀,高碘既食物

高鉀: 蕉仔,蕃茄醬,牛奶,紅薯(粉)
高碘: 紫菜(正,不過通常啲包裝都落 ...
jose 發表於 2016-2-27 23:06

高鉀: 蕉仔,蕃茄醬,牛奶,紅薯(粉)蕃茄醬盡量食新鮮啦
白蘿蔔有咩可煮
$4斤幾抵玩
b01091018 發表於 2016-2-27 19:48

白蘿蔔,兔兔煲水飲。之後將白蘿蔔炒肉片。白蘿蔔吸了肉汁好味。。

7 大清熱氣食物 牛奶番茄榜上有名
http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=54802770&category_guid=10793096&category=instant&issue=20160227
第六位:蘿蔔民間把蘿蔔稱為「小人參」,因為蘿蔔不僅營養價值高,還是預防熱氣的好幫手。對已經氣鬱上火甚至生痰的人來說,蘿蔔有很好的清熱消痰作用。如果要比拼「降火」能力的話,青蘿蔔是最佳,紅皮白心的屬其次之。
一早已經冇得高,雖然我差1cm先至180

我體脂比例唔係好高,around16%,應該 ...
NelsonWu 發表於 2016-2-27 23:38

原來你咁高。。。

每日都最小兩杯水
jose 發表於 2016-2-27 22:32

飲咁少。。對腎唔好。兔兔日日飲好多。過6-7 杯。。

Timmy 唔係清水灣大學 既咩?
(btw, 其實我同呢度某幾位會員有common fd ) ...
matthew1990 發表於 2016-2-28 00:13

你識咁多人。。好容易有COMMON FD

唔係
matthew1990 發表於 2016-2-28 01:26

好神秘呀。。。

食湯米線/米粉/通粉就唔會肥?
rubylovessss 發表於 2016-2-28 12:29

出街食一定會肥呀。。。

回復  kk8733

同fd食茶餐廳有得揀咩?珍惜同朋友食飯嘅時間
rubylovessss 發表於 2016-2-28 15:06

只坐唔食野。。陪坐

三餐都要食架喎 唔食一餐都會肥架 陪坐無意思

Fd食沙嗲牛肉麵 咖喱飯 我食通粉咋 啲湯無乜油好清淡 ...
rubylovessss 發表於 2016-2-28 15:30

出街食。。鹽糖,脂肪好易超哂一日分量。。。

你食多D 啦。。

好難練到條馬甲線
好想無肚腩...
rubylovessss 發表於 2016-3-3 00:31

你要堅持呀。。咁樣就會瘦到啦

我好大個肚腩呀!要好大嘅力先做到
rubylovessss 發表於 2016-3-3 09:56

加大力度啦。。不過都要食足夠野。怕你減到暈左

塊面好腫,有咩方法消腫?
rubylovessss 發表於 2016-3-3 11:29

我都唔知道。食少D 野就會好D

唔通夜訓? 定飲得水多水腫 我食少咗啦喎
rubylovessss 發表於 2016-3-3 14:38

依D 應該天生呀。。唔好咁介意,好似JANICE 咁肥肥地幾得意 

夜訓一定關事, 你都知中國人講求養生都係同睡眠時間有關
  況且你夜訓好容易肚餓又會食宵夜 ...
kevinlai1621 發表於 2016-3-3 15:20

我食埋宵夜都肥唔到。。我宵夜D 野唔肥

樓上話想瘦嗰啲戒晒汽水未
seeseetv 發表於 2016-3-3 19:37

你指邊個???

有冇咩方法可以少啲暗瘡?
呢一年壓力好大 都冇咩時間去刻意減壓
除左飲涼茶仲有咩方法? (最好食材上) ...
jose 發表於 2016-3-4 00:12

食清淡。。唔食濃味。食大量菜同水果。飲多D 水。。
戒零食。。唔食煎炸野。。唔勁食甜野LOR

涼茶好多種。又要睇你體質。。又要睇埋你D 熱毒係咩引起。。唔同季節都有樹會引起不同熱毒呀。。想清熱真係唔可以用同一種涼茶。
食多D 瓜啦。。近來大把平瓜類啦。。白蘿蔔。。合掌瓜。。冬瓜。。瓜類消熱解毒呀

所以兔出街食野覺咸同好濃味。。同埋出面好多味精。。食完會好口渴。。要不停飲水。。

我為左消暗瘡已經有半年無食過牛肉 (因為呢樣個個都話要戒^^
但飲牛奶又得唔得呢? ...
jose 發表於 2016-3-4 00:36

你想清熱照下我之前個POST 啦。。

同埋我一個月食幾次綠豆沙。清熱。。
兔兔熱底人。覺飲牛奶零效果。。

BMI高不代表肥同孱 腰臀比更準確
timmy 發表於 2016-3-4 11:26

咁TIMMY BB 幾多???
將腰圍數字除以臀圍,就可以得出腰臀比數字。身體健康的話,女性腰臀比應介乎0.7至0.8,男性則介乎0.85至0.9。腰臀比高於1,就有可能患上肥胖引致的疾病。

28/33 = 0.848

打排球 打藍球 打羽毛球減肥最好...
rubylovessss 發表於 2016-3-5 11:22

咁你識邊種????

聽日同FD子打羽毛球

3種都識 打排球會打到手痛...
rubylovessss 發表於 2016-3-5 11:51

原來你咁有運動細胞。真係估不到啦。。

打藍球有幾次都有入藍 我好叻叻豬

不過都係企喺度打
rubylovessss 發表於 2016-3-5 14:49

入藍。。叻叻豬。。

兔兔要企到好近先可以整個波入籃。。

好想瘋狂同wuby姐打羽毛波
RVHOCPC 發表於 2016-3-6 16:48

我都識打。。不過無人同我打

我諗你會打得好過我...
rubylovessss 發表於 2016-3-6 17:57

唔會打空氣LOR

打雙打好玩。要兩隊差不多先得。。

單打好快無氣。。

你想減肥。。要跑下。雙腳唔郁。只係手部運動就唔好BOOK 埸啦。。

手部運動係操場打都可以啦。。

羽毛球飛到咁高要跳起先打到....跳跳下都瘦
rubylovessss 發表於 2016-3-6 18:06

只跳。唔走動。難瘦
約朋友打羽毛球好難約 要靠自己做運動
rubylovessss 發表於 2016-3-6 18:00

我晚晚都係床上做 無形單車

http://www.am730.com.hk/article-128631

有一種中藥叫妙芝草可以幫你減輕體重....
rubylovessss 發表於 2016-3-6 22:57

你唔好搞咁多野。。用番D 正常方法減肥啦。

呢個中醫師註冊過架 唔洗擔心
我去睇中醫係佢要我飲....
rubylovessss 發表於 2016-3-6 23:17

你喜歡啦。。總之覺怪怪地。。網上找不到你講的藥名。。
妙芝草 GOOGLE 找不到。。如果你一劑好貴。。真係昆你水