返回列表 發帖
每個人追求嘅嘢感受嘅嘢每個階段都會唔同…
正如當我琴晚滿懷希望去聽艾粒嘅節目嘅時候…
硬係覺得同我想像嘅有出入…
同多個例子…暗戀…
當仲著住校服…暗戀成件事會好青澀…
會做齊遠距離望住嗰個對象…
借啲意喺嗰個人面前遊嚟遊去…
但係廿幾三十歲人仲做呢啲動作嘅時候…
好似怪怪地噉
------------
2016.05.16: 鍾舒漫 - 這首歌的名字是秘密

小巧都話想著被脫去的校服,點睇
harryharry 發表於 2016-5-17 18:23

你幫佢囉

突如其來嘅一個tea…
坐喺對面嘅係一個好耐好耐好耐冇見嘅朋友仔…
一樣嘅係  佢喺我記憶中同現實中嘅輪廓
唔一樣嘅係 而家同以前傾偈嘅內容
一樣嘅係  我地都因為我地某部份嘅青春已經逝去表示唏噓
唔一樣嘅係 佢畀我經歷得似乎仲多
一樣嘅係  我地認為過往嘅選擇未必係最正確
唔一樣嘅係 佢已經搵到一份FullTime Job但我仍然享受緊自己鐘意嘅生活
喺youtube突然搵到呢個version
噉梗係Post呢個version啦
2016.05.17: Supper Moment - 一樣不一樣

20/05/2016(Fri)
09:00 - 10:00
CCTV

謝謝你 /Thank You(雷頌德) / 拾回 / 流行歌曲 / 正氣歌(梁漢文) / 月球下的人 / 女神 /
另眼相看(容祖兒) / You Ain't Coming Back / 一往無前 / 鐵拳之道 /  穿花蝴蝶 / 一樣不一樣 / 第一志願(J. Arie) /

Confirmed.

有得聽↓↓↓↓↓
https://www.dropbox.com/s/ui4f4yvskw2zynp/20160520.mp3?dl=0

其實相比起聽收音機
我一直都唔鐘意睇電視…
因為覺得睇電視要坐定定得正正喺度望住個Mon…
所以如果有得揀 收音機嘅priority係高過電視好多
而由於我鍾情嘅電台節目同我想睇嘅電視節目時間撞到乒鈴嘭唥…
到最後好多時都係之後先上網睇翻…
今日見有啲時間…諗住清一清積落嚟嘅債…
一睇…睇咗兩個半鐘(反白眼)
2016.05.20: 黃劍文 - 我們的

呢個夏天…
除咗好多雨水之外…
仲有好多快歌…
好多女子組合嘅快歌…
等我扮一個黐漢慢慢聽先
2016.05.21: A2A - You Ain't Comin' Back

23/05/2016(Mon)
CCTV

Can't Stop the Feeling(Justin Timberlake) / 跟車太貼 / Imperfect(周柏豪) / 哪裡只得我共你 / Diamond Cat(鄭融) / 很想要吧(李幸倪) / 溫馨提示(張敬軒) /

Confirmed.

有得聽↓↓↓↓↓
https://www.dropbox.com/s/2dv4l5zrq7s4zrh/20160523.mp3?dl=0

連續一星期…
用七首歌…
暫別親愛嘅校園生活…
第一日…由學長開始…
幸運地…返咗咁耐學…
肉身都冇受到太大嘅害
2016.05.23: 李拾壹 - 少年圍揼的煩惱

封信係我寄比你架
chanchan0909 發表於 2016-5-23 19:33

你寄畀我嗰啲我自己收埋

[版務]二零一六年六月開始,會員請喺各大流行榜張貼及討論DBC 華語歌曲流行指數[/版務]

如果每個人嘅每個Personality都係搵一個櫃桶裝住…
矛盾嘅我估
我應該係有一個櫃桶係放住安份守己啊安於現狀啊等等等等嘅我…
同時都有一個櫃桶係放住Aggressive 想進佔好多唔同領域嘅我…
呢幾年嘅轉變我估我已經講過十萬九千七百幾次…
詳細嘅唔講lu…
但係促使到有呢啲轉變嘅…
除咗係呢個aggressive嘅櫃桶之外…
仲有嗰啲畀我亂嚟嘅人囉…
2016.05.24: 許志安 - 試新室

會成日將呢首同楊千嬅嘅楊千嬅擺埋一齊…
不過其實我唔記得咗
我幾時將呢三個字成為咗我嘅其中一個名言…
2016.05.25: 楊千嬅 - 我係我

如人家家一致那麼麼一切那麼麼總有一億個

一生人裡面總會有幾個位係想打爛現有嘅框框
出去出面嘅世界嗰度望下…
當你打爛咗A框框之後…
如果去到嘅係B框框…
你可以喺B框框再浸一排…
發現又想打爛B框框…
一個又一個嘅循環…
一次又一次嘅挑離…
好彩嘅…你可以不停有唔同嘅框框保護…
唔好彩嘅…祝你好運…(待續)
2016.05.27: Nowhere Boys - 逃出阿卡拉

30/05/2016(Mon)
CCTV

Don't Think Too Much(小塵埃) / 穿花蝴蝶 / 與蝶同眠(容祖兒) / 煩可寧 / 血一般紅 / #Jungle / 黑色狂迷(Mr.) /

Confirmed.

有得聽↓↓↓↓↓
https://www.dropbox.com/s/917pjz08jjoyjjx/20160530.mp3?dl=0

有人話…逃避並唔係解決問題嘅辦法…
不過當一個人萌生逃避呢個念頭之前…
佢應該係覺得就算佢點樣嘗試硬住頭皮面對呢件事…
憑佢擁有嘅力量都冇可能有一個好完美嘅解決辦法…
唯有將精力轉移到去做自己鐘意做嘅事情…
2016.05.30: Dear Jane - 哪裡只得我共你

「請問你有冇試過失眠啊?」「有。」
「噉失眠嘅頻率密唔密啊?」「睇心情啦。」
「失眠嘅時候會做啲咩啊?」「攤喺張床度囉、打機囉。」
「有冇試過想食安眠藥啊?」「冇」
「多謝你捧獻出寶貴時間
 祝你唔使成日都失眠啦。」
2016.05.31: 鄧小巧 - 煩可寧

曾經認為我同你嘅友誼會比普通人深厚
但係發現其實係比普通人更脆弱…
勢都估唔到(好老土)業都未畢…
第一個疏遠嘅會係你…
殘酷嘅事實係…
當一段關係有裂紋甚至碎裂咗…
就算點樣用力去修補…
裂紋仍然喺度…
2016.06.01: J. Arie - 姊妹花

羅賓 接 不死傳說
kevinlai1621 發表於 2016-6-1 22:14

太后
跑住步嚇到擘大咗個口

要熱溶了…
我冇中暑我冇中暑我冇中暑我冇中暑我冇中暑我冇中暑我冇中暑
已經還得神落…
雖然去唔晒plan好咗嘅景點
2016.06.02: 陳慧琳 - So Hot

open the sky

一個為你甘去渡火海的人 相處如同陌生 闊別了卻覺得親~

Superman(1.5x mix)(江海迦) / 能說不的秘密(2x mix)(江海迦) /

頑童大了別再追問 可以任我走怎麼到頭來又隨著大隊走
覺得自己仲係頑童…
係因為我仲會肯自己一個人去做一啲想做嘅事…
明知過程唔會好平坦…
又凝住一定會有啲嘢係Fail
但係會同自己講…
條路係自己揀…就算點都唔可以喊…
世上有多少個繽紛樂園 任你行
即管放長雙眼睇下我仲可以做幾耐頑童
2016.06.08: 陳奕迅 - 任我行

09/06/2016(Thu)
CCTV

Step Out(José González) / 外遊尋味(Blaster) / 獨行俠(李治廷) / 怎麼會寂寞(王菀之) / 原地出發(Trekkerz) / 嘆世界出發(陳慧琳) / Ah Oh /
More Than a Woman(RubberBand) / Celebrate(Mika) / Burn the Witch(The Radiohead) / All For One(The Stone Roses) / Why'd You Only Call Me When You're High(Arctic Monkeys) / Fluorescent(Pet Shop Boys) / Battle for the Sun(Placebo) / Great DJ(The Ting Tings) /

Confirmed.

有得聽↓↓↓↓↓
Part a: https://www.dropbox.com/s/en98bv7uljzo5uh/20160609p1.mp3?dl=0
Part b: https://www.dropbox.com/s/qva0c9g3h74w5u1/20160609p2.mp3?dl=0