返回列表 發帖
終於等到
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

會唔會係喺隻碟入面有曬咁多封面可以比我地自己換呀?
kingsfacheung 發表於 2013-12-12 09:03

買住一兩個先咪得囉
肥婆馬上收皮

呢首可能係第二首fi fi作曲詞既歌,講失眠@@
hoic1102 發表於 2013-12-12 12:54

小小癡纏好似係Fiona同Fergus&二汶講失眠個首,之前雜誌訪問講
肥婆馬上收皮

不過今次隻碟都買得過既...希望其他歌唔係伏.

我想fifi拍電影快d番個影后多d --->想做丁太2.0 麼 XDDDD ...
wchild 發表於 2013-12-12 13:54

其他歌應該全部係快歌,之前Fiona話快歌多過慢歌
肥婆馬上收皮

收埋冷笑話咪好囉岩岩好夠十隻歌十隻MV出道十年十周年記念專輯..... ...
dongbb2332 發表於 2013-12-12 12:19

其實已經收齊十首Demo,係因為Fi耳仔出事而又想趕住出碟所以先得九隻,不過我都贊成/想收錄埋冷笑話
肥婆馬上收皮

Fnight 個歌詞都係 今夜失眠吧 xxxxxxxxxxxx wor
tobby 發表於 2013-12-12 14:13

你邊度睇?
肥婆馬上收皮

九只MV,算唔錯啦 希望第二版放埋MINI CONCERT GE DVD
SamWaiHung 發表於 2013-12-12 13:16

希望D人唔會因為聽到你講可能會出第二版而立即打消購買第一版的念頭
肥婆馬上收皮

itunes 有得聽
tobby 發表於 2013-12-12 14:15

咁我就唔知啦
肥婆馬上收皮

Fnight 個歌詞都係 今夜失眠吧 xxxxxxxxxxxx wor
tobby 發表於 2013-12-12 14:13

Check返本雜誌(fashion&beauty),個度寫住個歌名叫尚未名命 (可能因為我記得係四隻字所以估錯左另外一首)
肥婆馬上收皮

其實諗諗下9隻歌9MV無咩問題
因為佢其實今年先9年(04年先出第一隻碟)
但03年就派第一首歌,可能咁所以Fi就當十年(乜唔係出第一隻碟個日先計正式出道咩?)
肥婆馬上收皮

喪plug慢歌擺明係paco意思啦...
Lewis 發表於 2013-12-12 18:51

佢自己都講:今次以快歌為主,但唔知點解plug極都係慢歌
肥婆馬上收皮

講起plug極都係慢歌
我身邊d fd/同學講話覺得Fiona依家轉型
話文藝氣質重咗,但唔適合佢 =.=
(但我唔覺Fi依家有文藝feel...)
肥婆馬上收皮

啱啱聽左,小小癡纏幾正喎
Lewis 發表於 2013-12-12 20:37

我鍾意等待的藝術,期待full version
肥婆馬上收皮

成隻碟最差既就今年plug, 最好既就下年plug?!
未plug個四隻同plug左個堆根本就係兩個層次黎~~ ...
窩輪仔阿豪 發表於 2013-12-12 20:14

邊有咁跨
肥婆馬上收皮

可能受到一代宗師形象影響 XD
加上諸葛亮又係古人...
powerful 發表於 2013-12-12 22:45

仲有告別我 方大同果種文青feel...
肥婆馬上收皮

我唔要呢個封面呀,戴綠帽咁款
amy 發表於 2013-12-12 23:20

仲有三個封面任君選擇 點都會有個啱~~
肥婆馬上收皮

其實我唔care阿Fi出個Boxset版昆一次錢
因為我好想要一本Tenacious PhotoBooklet
真係好想會有MV造型照喺Booklet入面(D造型真係好正,尤其係周末畫報那5個!!)
肥婆馬上收皮

其實次次買fi碟我都為左入面啲相
講真歌我上網都有得聽啦
所以希望佢呢隻大碟係多相 ...
Lewis 發表於 2013-12-12 23:32

我都希望今次多返啲相,上次filicious真係少到喊
肥婆馬上收皮

買兩個封面得啦今次
黃黑色個封面真心覺得不倫不類
我覺得Filicious封面靚d,今次封面唔係差,但可能期望太大有少少失望
不過有40頁寫真發達啦!!!!!!!!
肥婆馬上收皮

頭條日報寫話23號先出wo
唔通19號係neway music live場外獨家搶先購買??
肥婆馬上收皮

薛凱琪(Fiona)即將在本月23日推出全新大碟 《Tenacious》,日前她特地拍攝唱片封套。原本拍攝時 間非常快,不過Fiona穿 的裙卻是特製的,由古董書砌成 的Tube Dress接近20磅重,所以她穿 時不但有難度,影 相時更要搵兩位猛男幫她吊住條裙,否則就會邊影邊跌, 場面都幾搞笑,但她形容是拍攝得最辛苦的一個Shot。 撰文:李佩儀

唱片封套是根據她的主打歌《周末畫報》的主題,所 以Fiona搵了設計師Kev做了一條裙,她形容:「呢條裙 係用好多本古董書砌成,砌 歌名或者我個名做書 封面, 所以 上身時都花 兩、三個鐘,而且好重有成20磅,如果 我自己 會成日跌落 ,所以我搵 兩個男仔幫我吊住條裙, 其實佢 成日遞高手,長期會手震,所以呢個Shot都拍得 幾辛苦。」加上Fiona的腰骨不好,又有舊患,拍完後條 腰都幾 ,幸好最後都順利過渡,出來的效果她也很滿 意。

對於這張紀念她入行十周年的大碟,她起用 《Tenacious》為大碟名稱,先是食番「Ten」那個音代 表「十」,另外還有「堅持苦幹」的意思,Fiona解釋: 「呢個字係我對工作同我愛 一個信念,當你堅持做某樣 ,就要捉緊唔放,當你堅持你相信 ,就唔好俾任何 動 搖,因為呢十年我都經歷過高與低,所以呢個字係一個總 結,對我 講好有意義。」由於很久沒有推出大碟,Fiona 今次會包辦前期後期的工作,造型更是自己的構思。而今 次會有9首作品,每首作品更會拍攝MV,其中《諸葛 亮》是Fiona最喜歡的歌曲之一。

http://hd.stheadline.com/ent/ent ... 66671&srctype=n
第五個造型曝光
肥婆馬上收皮

艾石仔 發表於 2013-12-16 14:30

J死
肥婆馬上收皮

小小痴纏都係FergusChow+陳詠謙作品
肥婆馬上收皮

告訴大家一個驚喜
裸背造型將會是首批第四個封面
破產了
肥婆馬上收皮

請問是哪裡來的消息?
Alanalan 發表於 2013-12-19 23:27

FansClub官方消息,堅的
肥婆馬上收皮

成張專輯製作費咁高 Fiona又擺咁多心機 仲要係十年紀念
又送埋寫真 先係賣大約$119咁平
你唔係仲要等第二版唔賣呀嘛?
聽日各位CM人一齊去CD鋪掃清CM女神新碟吧!!!
肥婆馬上收皮

Contagious咁遲先plug真係好浪費
Fifi之前又話大部分歌係快歌
到最後得Contagious同周末畫報兩首upbeat歌
肥婆馬上收皮

大賣啊FiFi!!!!!!
肥婆馬上收皮

咦?等待的藝術原來又係Fergus
咁大同個首去咗邊
肥婆馬上收皮

Delay 24/12 on sale
肥婆馬上收皮

有關 Fiona Sit 薛凱琪 #Tenacious 專輯的推出日期, 3款封面將改於明天同步上市!

各大網上音樂平台將如期 ...
Hoyin 發表於 2013-12-23 12:45

4款封面喔
肥婆馬上收皮

依家又話裸背造型遲D先用黎做poster或cover
但之前neway music live又同fans講係第四個cover
究竟點架…………
原來拍cd cover用咗7位數
肥婆馬上收皮

正呀...
艾石仔 發表於 2013-12-23 17:58

久違的少女feel
呢個tone好正好懷念
肥婆馬上收皮

薛凱琪(Fiona)最近就推出咗為新專輯《Tenacious》,今日就去到商台做訪問,佢話會將呢一張唱片嘅收入,撥捐去到慈善機構
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
肥婆馬上收皮

都幾大本
-Prince- 發表於 2013-12-23 20:53

$119物超所值
肥婆馬上收皮

十年走過從來不易,@薛凯琪 的努力有目共睹。十年努力,全新送上#Tenacious#
肥婆馬上收皮

全碟首推 - Contagious

Edward Chan/T-MA good job

有啲維多利亞女皇的非常秘密任務/ 小峽谷feel ...
啤啤仔 發表於 2013-12-23 22:43

呢隻真係全碟最突出!可惜淪為sidecut!!
肥婆馬上收皮

可能會係年頭重點主打
啤啤仔 發表於 2013-12-23 22:49

演唱會主題曲
肥婆馬上收皮

回復  fifty1205

下年有演唱會?
fibo 發表於 2013-12-23 23:30

紅館,佢自己親口講的
肥婆馬上收皮

唔係希望開演唱會咩,confirm咗?
plzcheckin 發表於 2013-12-24 00:01

Yes
肥婆馬上收皮

希望聽日真係出......
我唔想又等等等AND等...
Lewis 發表於 2013-12-24 01:17

拖拖下好似千嬅咁1月先出就慘啦
希望真係平安夜出到,給你一個不平安的平安夜
肥婆馬上收皮

隻碟包裝好靚..
FIFI好少出咁大既CD封面..
Lewis 發表於 2013-12-24 01:25

係丫,最大size無記錯應該係august girl第一版
以前華納無budget無辦法
肥婆馬上收皮

1月12號新都城簽唱會
肥婆馬上收皮

FIFI 今次隻碟買得過XD
不過等第2版, 睇下會唔會有NEWAY MUSIC LIVE DVD 先

BTW FIFI 隻精選碟買唔買得過? ...
wchild 發表於 2013-12-24 13:55

絕對買得過
肥婆馬上收皮

幾多點?
可能有野做去唔到
Lewis 發表於 2013-12-24 13:49

未講,我到時考緊試
肥婆馬上收皮

FIFI 今次隻碟買得過XD
不過等第2版, 睇下會唔會有NEWAY MUSIC LIVE DVD 先

BTW FIFI 隻精選碟買唔買得過? ...
wchild 發表於 2013-12-24 13:55

唱成二十幾首,獨立出機會大D
肥婆馬上收皮

肥婆馬上收皮

點解?
頭先我見到都猶豫左陣買唔買
但諗諗下可能好少相就放低左 ...
Lewis 發表於 2013-12-24 15:19

話哂都係collection,補償返無買F Best,入面得兩張相
肥婆馬上收皮

唔想琪琪輸比威威 記得要買多幾隻
-Prince- 發表於 2013-12-24 15:26

好似今個星期因為公眾假期所以無銷量榜,又二星期合一
同期對手:羅力威,張敬軒,陳奕迅,梅艷芳,容祖兒,鄭秀文,許廷鏗
Omg......
肥婆馬上收皮

買番啲舊碟好過
Btw太陽好叻,識幫fi出寫真
Lewis 發表於 2013-12-24 15:30

太陽連續兩隻都有寫真,叻叻
肥婆馬上收皮