返回列表 發帖

好彩唔係降兩度演唱會,希望得兩part係降兩度,其他變返張敬軒。另外,18/6係端午節睇黎會加場,睇吓會唔會開到5場。今次,認真可以睇所謂新一代攞齊最男男金既「樂壇天王」有幾紅?大獎係咪代表賣座?

終於有消息 唔知啲飛會搶到幾癲
帥小寶` 發表於 2018-2-25 00:51

英皇演唱會係寧願派飛做勢,都要狂加場。所以,我估今次有5場,連送禮勤都格硬加到9場。

英皇同事辛苦啦,又要搞古巨基,又要搞張敬軒,仲要都係紅館起碼4場,點樣分配資源?仲要古sir未出poster

淨係唱出過碟既翻唱都好多首啦

佢之後到Gin紅館,未必加好多場?
Nathan 發表於 2018-2-25 13:10

如果四面台,最多前後加一場

Gin Lee 好似 6.23?
兩日畀 Gin 起台(6.22,6.21)
兩日畀 Hins 拆台(6.20,6.19)
好似真係加唔到幾多 ...
616.1314 發表於 2018-2-25 13:56

所以我估頂盡5場,前後加一場

除非 Gin 肯用 Hins 個台  
不過 Hins 應該開四面?Gin 應該開三面?
應該唔 compatible ...
616.1314 發表於 2018-2-25 14:13

我覺得加一場就肯定,端午節喎,係睇會唔會加首場

插佢嘅人就算無歌手事件,都唔係真係會買飛黎香港睇佢演演唱會嘅群體。

同理所謂政治hater都唔係張軒嘅 ...
uponand 發表於 2018-2-25 15:39

當年張軒都係因為支持民主+青春常駐攞最男,呢D先係真正目標受眾

佢都叫沉寂左一年,近年又多左唔少政治上既haters, 有興趣知佢真正底盤fans究竟有幾多 ...
kayzzz 發表於 2018-2-25 15:21

好彩近排首「缺」同餐廳有返D noise,不過張軒底盤都有三場紅館,睇佢大半年零工作都有最男五強同皇上皇后有四場就知

系咪諗得太多, 軒仔的叫座力都係3,4場四面台, 加上去年冇新歌,邊會開到5 6 7 8 場呀

不過, 相信佢D  ...
lblemon 發表於 2018-2-26 09:46

軒仔算係2000後出道,fans base最穩定既男歌手,大半年空窗期都有最男5強+最歌20強,叫座力長期處於3-4場四面台紅館(其實2009年已經開4場)。根據經驗,英皇一定儘量搞多幾場,寧願有兩三成係派飛。不過,張敬軒都應該似Twins,5場已經盡。

例子:
送禮勤叫座力5-6場,最後開9場(2017)
Twins叫座力3-4場,最後開5場(2015-2016)
容祖兒叫座力10-12場,最後開15場(2013-2014)

佢同英皇簽左幾多年?
返唔到大陸搵真銀, 商業價值大打折扣
仲續唔續約 ...
mychart- 發表於 2018-2-26 10:21

美軒能夠每年係頒獎禮霸男歌手獎幾年,好似十幾年前既美祖咁樣,保住香港市場地位,已經夠玩,你睇吓英皇有幾大熱誠搶獎

英皇好聽主打:
緋荔榭‧少年、叮噹可否不要老、風起了、缺、靈魂相認

英皇麻麻地嘅主打:
青春常駐、不同班同學、羅賓、Do What You Want

英皇難聽主打:
最卑微的願望、找對的人、過客別墅

我覺得佢英皇啲歌冇乜突破,普遍旋律又唔算優秀,真正hit得首青春常駐。整體上張敬軒仲係消費緊佢環球年代 ...
Serendipity 發表於 2018-3-11 13:26

近排首《缺》已經係佢英皇第二hit嘅歌

咁美祖啲勁歌熱舞佢又學唔嚟嘅
學eason先係正路
JayantL 發表於 2018-3-11 17:13

問題係佢唔係勁歌熱舞人但每次都要挑戰好多勁歌熱舞,我覺得上次演唱會分開每部份睇其實都幾正,一合埋就扣分

入到, 全部只餘少量, 個網慢到 LOAD 唔到座位出黎
lblemon 發表於 2018-3-27 10:57

個人覺得好大機會一前一後加兩場,可能到時候D sponsor派唔完,就會買到飛。

個人覺得能夠係紅館開到5場四面台,先有資格話自己係天王天后,新一代歌手得謝安琪係2009年達標,最接近已經係張敬軒(2009年4場四面台)、鄧紫棋(2013年5場三面台)、衛蘭(2007年4場三面台)。

謝安琪好似三面台? 計埋少過5場四面台,一樣唔達標
lblemon 發表於 2018-3-27 15:30

2009年開7場三面台,應該同5場四面台差唔多?

比d掌聲英皇
janice001 發表於 2018-3-27 15:34

上次張敬軒X王菀之都賣得好慢,今次淨係張敬軒就搶得咁犀利,覺得王菀之好慘。

個陣已經覺得好多人都係純粹為左睇張生
帥小寶` 發表於 2018-3-27 16:56

呢個世代好多10年前有金曲嘅實力派都翻紅,陳柏宇、衛蘭、張敬軒齊齊都可以dup幾年再上位;側田上年即使最男十強不入,紅館都好快爆+重入男歌手三甲;衛蘭漁人得利唔小心攞到女金+至尊碟+紅館快爆;連吳浩康都有首《較早前錄影》入新城十大。不過,呢D人都係有實力有唱功,而且本身有幾穩嘅base。

再加頭場啦,相信張敬軒而家嘅叫座力handle到5場四面台紅館

好想聽係《Hins' First》嘅《透露》,而家佢再無呢類型嘅歌啦

張敬軒終於開到5場四面台紅館,個人覺得係樂壇天王嘅標誌,恭喜美軒成為第一位00後出道樂壇天王。

因為佢偶像開到5場紅館所以咪定依個作天王標準囉
kayzzz 發表於 2018-4-29 00:36

楊千嬅2004年,2007年,2010年都係嘅5場紅館四面台,咁佢呢幾年(特別2004年)係咪天后?個人覺得係。
我用同樣嘅標準睇張敬軒有咩問題?如果千嬅唔係天后,咁張敬軒都唔算天王。
好心Eason迷唔使咁激動,知道你擁有係最厲害嘅亞洲樂壇天王。

補充返,千禧年代曾活躍香港樂壇頒獎禮而且開過5場四面台紅館嘅男歌手得:
古巨基、李克勤、陳奕迅、張敬軒、周杰倫
2000年謝霆鋒都係6場三面台。

我真係唔知邊個激動呢軒粉  

我短短一句就引起你兩個post回覆

不嬲天王開紅館既場數 ...
kayzzz 發表於 2018-4-29 00:59

古巨基係2005年Part 1開7場,Part 2開4場,再去到2007年就開6場。一向張敬軒唔能夠同陳奕迅比,以香港黎計最多就同古巨基同level,個人認為5場四面台紅館係地位象徵,你可以唔同意。但事實係2000年出道後嘅香港男歌手,暫時無人開到5場四面台紅館,當然你可以話2000年後香港再無出過天王。

咁所以古sir當打時開到幾多場呢?
你個5場紅館係天王個標準又點訂呢? ...
kayzzz 發表於 2018-4-29 01:11

古sir 2005年分Part 1同Part 2,你覺得可以合埋計就當你贏。
2007年古sir都係開6場四面台,留意2006年仲有首《愛得太遲》,就算2007年dup極都有個譜,去到2008年古sir先第一次有最男。
加上2018年嘅樂壇狀況差2007年太多,可以開到5場四面台紅館已經好厲害,君不見兩人差太遠。

我真係服左你 古sir2005年果兩parts分別係3月4月搞 只差一個月點唔可以一齊計?就算唔知係咪三面台我打個 ...
kayzzz 發表於 2018-4-29 01:30

你覺得2000年後出道嘅男歌手,邊一位係樂壇天王?如果你覺得美軒唔算係,我覺得呢18年嘅香港樂壇好悲哀。
順帶一提,我唔係美軒fans,連演唱會飛都無買,上一隻買嘅美軒碟已經係《P.S. I Love You》,我只係一個活躍cm十年嘅會員。

城城個舞臨盛宴part1+2=26場,sammi個touch mi1+2=20場,劉華學友eason唔使講啦,一次性公售20場起 ...
乐坛风云 發表於 2018-4-29 01:31

其實四大天王、鄭秀文、陳奕迅、容祖兒、王菲呢d級數就一定係天王天后,不用爭辯。

如果要10場起跳先係天王天后,相信香港以後都唔會有,開到5場或以上嘅新一代歌手唔係第一都有第二。我用5場做標準係因為自容祖兒之後,再無香港歌手挑戰到5場四面台,今日張敬軒做到都算係00後歌手突破。

00後出道嘅歌手都已經差唔多20年,甘都開唔到五場,冇野好講喇。況且佢又唔系第一次開紅館,都係有 ...
乐坛风云 發表於 2018-4-29 09:35

坦白講,而家出道嘅歌手唔好話開5場紅館,開3場四面台已經係非常成功。

其實你有無覺得好醜?搬夠龍門未?

一開始借千嬅過橋 俾人反駁你用天后紅館場數捧你偶像做天王 提都唔提 ...
kayzzz 發表於 2018-4-29 15:20

你話我係美軒Fans前唔該先睇吓我個榜,完全無特別優待美軒,上年仲要食白果。其實,你話天后場數少過天王,唔知你點樣判斷,起碼我知道王菲、梅艷芳、鄭秀文、陳慧琳、容祖兒、葉蒨文都試過開十場或以上紅館四面台。另外,其實大眾對樂壇天王嘅廣義係第一名,即係攞過勁歌最受歡迎男歌星同叱咤男歌手金獎,我加埋演唱會場數已經係額外條件。我敢話2014年之後始終聲勢最勁嘅男歌手都係美軒,陳柏宇周柏豪始終係差少少。

最後,大家對樂壇天王嘅定義唔同,有人覺得攞過男金最男已經係,個人覺得能夠喺紅館開5場四面台先有資格,你覺得要係紅館開夠10場先得,都只係個人意見,無必要淨係否定我話美軒係新一代樂壇天王。即使我唔咁樣講,主要媒體幾年前已經將同天王一樣份量嘅獎頒俾美軒。

不如講返個演唱會啦homo
JayantL 發表於 2018-4-30 00:57

成個演唱會最擔心係降兩度部分搞到奇奇怪怪,希望主題真係平衡到。

其實,你話天后場數少過天王,唔知你點樣判斷,起碼我知道王菲、梅艷芳、鄭秀文、陳慧琳、容祖兒、葉蒨文 ...
kayzzz 發表於 2018-4-30 01:47

我最唔滿意係你竟然會認為我係美軒盲粉,睇黎你連我平時每個禮拜post嘅榜成績都無留意,就亂咁評價我,所以先要不斷同你嘈。

另外,我本身原意只係表達緊「恭喜張敬軒成功衝破5場紅館大關,而個人認為呢個關口都係天王天后象徵」,本身係真心為香港樂壇終於有個叫座力高嘅00後出道歌手開心。我唔覺得我寫嘅嘢有任何得罪人嘅地方,點解你要不斷攻擊我嘅意見,唔通連表達個人意見嘅空間都無?係咪所有損Eason地位嘅意見都有攻擊?

我完左今次唔會再同你嘈,公道自在人心,樂壇地位都唔係你講咩就係咩。

講返演唱會,個人希望降兩度最多兩部分,快歌慢歌各一,其他唔該變返張敬軒。

注意  一直都係你不斷搬龍門去支持你啲所謂觀點 你有你表達自由 我亦都有我批評你觀點既自由
特別係你啲 ...
kayzzz 發表於 2018-4-30 02:19

去到而家,你仲係人生攻擊緊我,我從來無係任何一個post人生攻擊你,只係叫你得閒多留意我post嘅榜。

我個人話「覺得開到5場四面台紅館」有天王象徵意義,已經講過最直接原因係近20年出道嘅歌手無人做到,做到嘅都係公認天王級,你覺得nonsense就隨便。

你可以唔同意我嘅觀點,但請停止人生攻擊,同埋一口咬定我只係為左追捧美軒,完。

原來話你言論低質就係人身攻擊?你都幾玻璃心
你真係搞笑 你個榜係點關我X事呀?看得自己這麼高
你一早咁 ...
kayzzz 發表於 2018-4-30 02:32

是非自有曲直,公道自在人心,bye

上次皇上皇后合體,張敬軒嘅表現真係未如人意,唔該今次早D閉關練習,唔好淨係識搞D騎呢宣傳。
仲有,強烈要求降兩度最多快慢各一part,個人唔覺得佢嘅翻唱特別好。

哂氣啦 乜Q公道自在人心 係既你唔使廢up一大輪啦
kayzzz 發表於 2018-4-30 23:23

我已經想就此罷休,你使唔使咁死纏難打,你煩唔煩啊?
其實張敬軒唱女人各嘅時候把聲音特別chok,D感情特別作狀,而家連帶D新歌有時候都係咁,希望佢留意吓

你真係搞笑 你講左幾多次唔再覆呀 你又回?
話乜公道自在人心已經自製個下台階俾自己 又踩番上台階 你煩 ...
kayzzz 發表於 2018-5-1 13:32

先生,我已經一直講返演唱會,你自己仲係死纏係我吹奏美軒,睇吓邊個係真垃圾同真低質

30/4 已經有人排緊.....
FB 搵唔到有原價飛WO....

我都搵緊飛....
kh23 發表於 2018-5-2 09:21

英皇唔係好興去到演唱會前,就會大量出現D黑位飛,慢慢等實有得睇

我個人覺得張敬軒頂多前面加1場,開到6場已經maximum,唔信佢會開到8/9場四面台

好懷疑美軒嘅身體能否應付6場四面台

我係英皇就再加兩場,還掂英皇都唔介意大平賣,我覺得好似送禮咁紅館門口賣110蚊一張,開9場都仲得。

見到張敬軒爆到咁,齊齊大跌眼鏡,同上年皇上皇后演唱會反應差咁遠。
同時,都估唔到竟然古巨基竟然係香港都唔賣得。