返回列表 發帖
不論佢唔批係未政治考慮

1) 資金唔夠電盈

2) 經驗唔夠有線

3) 拍的劇係好睇,但電視有電視的尺度(特別係 ...
gordon0807 發表於 2013-10-16 20:42

同意!

有人話明珠尺度大
點解自己做又唔得

1.中文受眾面廣 題材的一舉一動更易影響社會大眾
2.題材咁獨特 就算獨唔獨特 都係會燒錢 但係維基你又唔係好多錢

遊行安排記者招待會

10月20日,網民市民遊行包圍政總!
我地明天將會搞一場記者招待會,向各位公佈整個遊 ...
remus 發表於 2013-10-16 22:41

呼籲政府公開個詳細報告踩HKTV啦

其實真係要講清楚係咩原因,市民先冇聲出ga,而呢個都係主要一點令人不服,包括王維基先生呢 ...
remus 發表於 2013-10-16 23:00

剛剛睇到on.cc新聞:
亞洲電視發表公告,執行董事高級顧問王征向公司董事會提議,再向亞洲電視貸款2,200萬元。自2009年7月開始,王征對亞視已累積投入達14億7百萬元。

個垃圾ATV點省錢都係咁浪費錢
其實大家都應該知道HKTV無經濟實力掛
不過政府就好好好應該順應大家
開個報告啦~   

【on.cc 東方互動 專訊】 藝人曾志偉以「第五十六屆亞太影展」籌委會主席身份,在澳門出席影展的啟動禮,他透露15號進行的頒獎禮,由施南生擔任評審主席,張艾嘉亦是評審之一。

講到全城關注的免費電視發牌風波,志偉說:「依個係電視界進入第二個里程碑,係戰國時代,所以七國咁亂。」但他認為發牌給now和有線是公道的決定:「佢哋蝕咗咁耐,又買英超、又買西甲,捱咗咁耐,畀佢哋係公道嘅。」

志偉又覺得香港電視不獲發牌,主席王維基即裁員三百多人的決定太草率:「佢請嗰陣就應該要諗拎唔到牌點算,要點善後班人,好似拎咗員工做同政府談判嘅籌碼。」

另外,他亦有兩個提議,一是將港視轉型為電視製作公司:「變製作公司,可以維持班員工,等其他台買佢嘅劇,行外購,依家大陸、台灣、韓國好多地方都係咁!」二是建議政府先發有線牌給港視:「睇咗拍劇同新聞台嘅水準先!」

志偉的建議真係唔錯
而且競爭是睇實力
而維基提前咁做法
搞到似摞住籌碼
唔愁政府唔會發牌卑佢地咁

香港電視(港視)不獲發牌,曾替港視拍劇的劉浩龍(師兄),首當其衝受影響,師兄有份演出的劇集啟播遙遙無期,但向來對無綫忠心耿耿的Joey,亦替男友擔憂,更罕有地開腔撐港視:「一個字:『慘!』,幾可惜,作為觀眾都想多啲選擇,我覺得王生好有誠意,拍咗好多好睇o既節目,我之前睇過預告片都已經覺得好好睇。」她又坦言擔心被裁員的員工:「聽講要裁320個員工,好擔心佢哋搵唔到工,大家各有各o既處境,有啲屋企仲要等開飯,自己都唔明點解唔發牌。」

joey今次為左師兄倒戈撐HKTV

仲有呢個說法,更加冇得博 ...
都話公開左就只會見到王維基其實有幾弱架啦

...
Bluejays 發表於 2013-10-21 11:09

立法會啊司法復核啊
快D做啦

程序上做足
然後:
呼籲政府公開個詳細報告踩HKTV啦
chb23 發表於 2013-10-16 22:56

p.s.我都無馬后炮