返回列表 發帖
其實我真係覺得佢唱得只係交左行貨,不過不失
Lewis 發表於 2014-1-1 14:07

我曲到圓姐
但係本身隻歌係佢今年五隻派台最難唱既一隻

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大 第七位
愛情能夠令你要生要死 在雪地唱到呼天搶地
愛情可以推動你去花數年時間去將戀愛故事拍成一套電影
愛情是一個笑顏就令你魂縈夢繫 羈絆一生
愛情亦可以細水長流 慢慢等待再開花結果

第一年白果 第二年拎到冠軍歌 第三年終於拎到呢度第一個獎

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大 第七位
林欣彤 – Little Something (148)
作曲:鄧智偉 填詞:鄭櫻綸 編曲:葉澍暉 監製:鄧智偉

最記得都係佢係你榜既走勢
連續 3 WKS 亞軍
rIcKyK 發表於 2014-1-1 14:18

10>05>02>02>02>01

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大 第六位
青春是年青人最大的本錢 是沒有信用額限度的信用卡
放肆 揮霍 任性 不顧後果 天真得相信世界任我行
青春最殘酷的是 年青時不明所以 到了要悄悄溜走之時 我們才會知道失去的痛
致我們終將逝去的青春 如閣下仍抓得住青春的尾巴 不妨瘋一場 癲一趟

i am coming
disappoint 發表於 2014-1-1 14:20

Welcome~

開榜以黎唯一雙周冠 亦係本人希望電子媒體出現既至尊歌
第一隻上榜歌 第一隻雙周冠 第一隻十二大

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大 第六位
許廷鏗 – 青春頌 (150)
作曲:藍奕邦 填詞:藍奕邦 編曲:Johnny Yim 監製:Johnny Yim

青春頌出左 任我行被和諧 最後五個位置

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大 第五位
人生本來就有很多事是徒勞無功
但可以只為追夢 無論多困難都不斷奔跑的人 好比永遠盛放的花朵最令我著迷
雖然生有限 但願活無限 為夢想在星空飛馳
因為這就是夢想 不做不行啊 (國語腔啊)

原來你都係知音者
我呢個CD-ROM見到呢首歌都潛番上水SAY 個HI
CunninG 發表於 2014-1-1 14:26

HI 多謝支持

估唔到咁快出@口@
屮SiU霖屮 發表於 2014-1-1 14:26

我都覺得早得滯踢爆雙周冠無至尊

重覆出現
其實我本人無睇過同名電影 不過單靠隻歌都睇到夢想同熱誠

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大 第五位
DoughBoy – 狂舞吧 (154)
作曲:戴偉 填詞:陳心遙 編曲:戴偉 監製:戴偉

點解你之前ban噻0鏗D歌
disappoint 發表於 2014-1-1 14:27

Click 唔中 又多近乎倒模既改編歌

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大 第四位
人生就是不停的戰鬥
無止境的挫敗失落 一次又一次的迷失方向
世界很大 卻沒有容得下我的地方
始終一天 我會孭起背包 離開這個城市 捨割一切  
找一片屬於自己的天地 過真正的新生活

青春夢想三部曲 最後一隻出埋
青春頌 狂舞吧 無盡

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大 第四位
Supper Moment – 無盡 (156)
作曲:Supper Moment 填詞:Supper Moment 編曲:Supper Moment/Adrian Chan 監製:Supper Moment

無盡?
thm 發表於 2014-1-1 14:38

估中左
多謝支持

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大 第三位
故地重遊 又回到那一年的秋天
當年的空氣人事和物都深深留在腦海
每一個角落 都有一段段回憶做註腳 都看見那個樂觀自信的你
離開是為了回來 而再一次離開就真的不應再折返
那些年 那個閃閃發亮的你 就留在浩瀚的時間海裡吧

今年十二隻有三隻歌係會夭心夭肺 至尊歌 呢隻 同 宮若梅
秋天總是多愁善感的季節

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大 第三位
蘇打綠 – 我好想你 (156)
作曲:吳青峰 填詞:吳青峰 編曲:蘇打綠/林暐哲 監製:林暐哲

我都好想你哦王子BB
屮SiU霖屮 發表於 2014-1-1 14:45

這就是愛嗎

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大 第二位
生活上不如意事十常八九
人本不是天使
會犯錯會有缺陷會傷害人會怨恨自己
要逃出死胡同 就不應再沉溺靡爛 自怨自艾
聚焦好的事情 以樂觀種甘果 去迎接更好的風光
儘使有缺陷美 也可以變得完美

好喜歡另外一個榜主Powerful的留言
Imperfect 既另一面, 就係 I'm Perfect =)

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大 第二位
周柏豪 – Imperfect (158)
作曲:周柏豪 作詞:林若寧 編曲:Randy Chow/黃兆銘 監製:Randy Chow & Edward Chan @ n o v a s o n i c / 周柏豪

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大 第一位
生活困難 人的擔子可以好重
華衣背後 內心卻如泡沫般脆弱
逃避現實 陶醉靡爛 放縱慾望 麻醉知覺 自我欺騙
活於虛幻國度 就算知道問題的根源 亦怕親手將死結解開
有些問題避得一時就得過且過

會嘶吼 會尖叫 會抱頭痛哭 會逃避他人目光
出口的路程很遙遠很崎嶇 要堅持無盡的自我救贖 或者放棄沿途折返
旅途的下一站是步向復活重生之歌還是葬禮的奏鳴曲 選擇就在你手
但又有多少人是真的可以自己選擇

UNCLE BLUE 至尊鳥
rIcKyK 發表於 2014-1-1 14:54

邊隻先

似乎要凍親好多人

一隻歌三個解釋
- Leaving Las Vegas 電影 unofficial theme song
- 簡單愛情故事
- 一個脫離抑鬱症的故事

有些事情就不解釋鳥 不過上佳的質素 精彩的編曲 豐富的電影感 至尊歌有排拎!

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大 至尊歌
藍奕邦 – 離開拉斯維加斯 (160)
作曲:藍奕邦/周國賢 填詞:藍奕邦 編曲:周國賢/何山 監製:藍奕邦/何山

CONGRATZ UNCLE BLUE
佢今年咁多首派台歌都好好聽
估唔到你既最終選擇會係呢首

唏噓既係有份作曲和音既 ...
rIcKyK 發表於 2014-1-1 15:10

無錯 好多樂迷都等緊爸爸返黎

丫癲左成晚而家先起身呀 SOR!! 追 POST!!
kwanie 發表於 2014-1-1 15:11

唔緊要

Best Melody Award 最佳作曲 五強名單

林欣彤 – Little Something (鄧智偉)        
許廷鏗 – 青春頌 (藍奕邦)        
陳奕迅 – 主旋律 (C.Y.Kong / 姜麗文)               
黃浩琳 –  'Cause My Music Comes Along (黃浩琳)               
蘇打綠 – 我好想你 (吳青峯)               

對我黎講 一段好既melody或者就係令到你聽完一次會繼續想聽下一次
第一次聽就可以觸動你既心靈 甚至聽完隻歌會想留意佢相關既mv或者副產品

同呢隻歌邂逅係電視 唔係電台 唔係kkbox
Sweet, smooth and beautiful melody

Best Melody Award 最佳作曲
鄧智偉 (林欣彤 – Little Something)

藍生至尊
開心子阿!
張少 發表於 2014-1-1 15:17

你都比好contagious既cp感染左

Best Lyrics Award 最佳作詞 五強名單

C AllStar – 薄情歌 (黃偉文)        
許廷鏗 – 青春頌 (藍奕邦)        
陳奕迅 – 主旋律 (小克)               
陳奕迅 – 任我行 (林夕)               
藍奕邦 – 美麗到不能 (藍奕邦)               

起雙飛既藍奕邦會大熱勝出定有人漁人得利呢

啱啱入場原來miss咗咁多嘢...
恭喜uncle blue!
ANSNY 發表於 2014-1-1 15:22

可以慢慢追post

當初想過死 全為今天醒覺
或者真係抑鬱過 先寫得出呢份歌詞

Best Lyrics Award 最佳作詞
藍奕邦 (藍奕邦 – 美麗到不能)

Best Arrangement Award 最佳編曲 五強名單

C AllStar – 音樂殖民地 (賴映彤@groovision)        
王菀之 – Chotto 等等 (何山)        
陳奕迅 – 主旋律 (C.Y.Kong)               
盧凱彤 – 燈下黑 (盧凱彤)               
藍奕邦 – 離開拉斯維加斯 (周國賢 / 何山)         

今年編曲精彩既歌感覺上比往年多     
編曲唔單止要好聽特別 仲應該可以製造埋畫面令你親歷其境

生命樹
rIcKyK 發表於 2014-1-1 15:28

呢d係咪 愛霏到不能

今年係曲詞編都做得好精彩既一隻歌
喜歡主旋律更甚於任我行

Best Arrangement Award 最佳編曲
C.Y.Kong (陳奕迅 – 主旋律)

係呢個moment要頒多兩隻唱片十大
頭先呢兩位歌手都出現過拎歌曲十二大

Prince’s Top 10 Album Picks 音樂熱選十大唱片
陳奕迅【The Key】

藍奕邦【優與美】

美霏子嬲豬噶

BTW CONGRAT MAG 子又拎多個獎 !
dongbb2332 發表於 2014-1-1 15:41

打錯比你發現

Prince’s Unplugged Selections 非派台歌曲熱選 最後十強名單
四分衛 – 一定要你來救我
四分衛 – 一首搖滾上月球
田馥甄 – 你就不要想起我
張震嶽 – 無名的情歌
陳奕迅 – 失憶蝴蝶
陳珊妮 – 一個人
陳綺貞 – 流浪者之歌
陶喆 – 勿忘我
蔡健雅 – 墜落
蘇打綠 – 我們走了一光年

非派台歌曲泛指所有未在香港派台的音樂作品
上年就比較多香港歌手入圍 今年就恰好相反是近乎台灣歌手玩哂 香港代表就只有一個陳奕迅
如果大家有時間 都可以聽哂呢十隻私人珍藏 呢個獎係我心目中亦是相當有份量

銅獎:
我想要愛和被愛 想親吻誰說晚安
夢離我遙遠 又那麼近
我望著天空卻被寂寞追得好緊
風不知從哪裡來 卻要穿越人海 
停在未知的未來

Prince’s Unplugged Selections 非派台歌曲熱選
銅獎: 陳綺貞 – 流浪者之歌
作曲:陳綺貞 填詞:陳綺貞 編曲:李雨寰

銀獎:
天下無不散的筵席,再好的故事都會結束
但是真正的結束,不是說再見的那一刻,而是被遺忘
一起走過的路,無論是長或短
共享的時光,無論快樂的多或也有些心酸
時間不會回頭,過去的日子不能重來
告別的時候,請不要忘了最後的約定

Prince’s Unplugged Selections 非派台歌曲熱選
銀獎: 陶喆 – 勿忘我
作曲:陶喆 填詞:周啟兒 編曲:陶喆 監製:陶喆

金獎:
不來tag了 因為得獎單位要比之前幾位更冷門
唯一一隻十強名單內正能量的歌 新一年 新開始 新希望
p.s. 回想番 認識四分衛其實係因為coolmanmusic 同埋某而家inactive既會員既分享

金獎: 四分衛 – 一首搖滾上月球
作曲:陳如山 填詞:陳如山 編曲:四分衛

張震嶽但係我始終最愛ok
tobby 發表於 2014-1-1 16:08

路口係神作
好開心今年聽過live!!!

一陣冷風之後 番黎香港區
頒埋最後三張 十大唱片

Prince’s Top 10 Album Picks 音樂熱選十大唱片
C Allstar【CANTOPOPSIBILITY】

MastaMic【流行反擊戰】

泳兒【我自在】

估唔到你咁鍾意泳泳今年隻淫碟
好彩有獎攞
唔係真係 aiiiiiiii
rIcKyK 發表於 2014-1-1 16:17

泳泳06年新人獎之後再次上台嘎
aiiiiiiiiiiiiiiii

下年我唱100次美祖ge歌比你聽噶第一位噶
tobby 發表於 2014-1-1 16:20

要聽live 點唱埋夏令時間同發現號

進入最後直路 男女歌手組合唱作人大碟13個獎項!

Prince’s Songwriter Choice 音樂熱選唱作人
銅獎: 年紀輕輕 擁有無窮的創作力
加以時日 憑自己獨特的唱腔 相信會係樂壇佔據到一席位

其實呢個獎係計完分先知係比佢

Prince’s Songwriter Choice 音樂熱選唱作人
銅獎: 白安 (309)
冠軍歌曲: 是什麼讓我遇見這樣的你, 麥田捕手
三甲歌曲: 我只想在乎我在乎的

銀獎: 佢都係我呢度既常客啦
不過睇番以往紀錄 原來咁多年佢都係未拎過金獎 下年繼續努力