返回列表 發帖

加入蛋記之後第一隻原創真大碟
上一隻已經係no.eleven咁就已經8年啦
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

sandy 本身已經有首傾慕
uponand 發表於 2018-12-13 15:40

其實會唔會就係sandy嗰首
佢幾鍾意出碟有一隻cover
[已結束] Jayant Replay Awards 2023

已經耐到唔記得佢上一張大碟係幾時 次次都爛尾
好感動
fifty1205 發表於 2018-12-13 16:29

唔計兩隻dahlia
上一隻大碟係《Morph》
不過係7歌+3首interlude+1 remix

上一隻真大碟係2010年《No. Eleven》

軒軒都有首JOHN同你致敬
eggsteven 發表於 2018-12-13 17:43

張敬軒致敬CM張敬軒

又話臨時抽左兩首歌換快歌既
就咁睇無首似快歌
Wing1211 發表於 2018-12-13 23:06

我都想佢出快歌
入咗蛋記之後唱嚟唱去都係羅賓

歲月靜好、裝睡的情人已經有得聽
小伙子. 發表於 2018-12-14 00:10

兩隻都係櫻花樹下百年樹木系列

歲月靜好 - 張敬軒
詞:林若寧
曲:伍卓賢
編曲:MAC CHEW
監製:張敬軒/廖志華
OP:Flower Music Co., Ltd. admin by Universal Music Publishing Ltd. & EEG Music Publishing Limited / 1111 (SP: Warner/Chappell Music, H.K. Ltd.)
Arrangement/Keyboards/Program:Mac Chew @Babyboss Studio, Kuala Lumpur
Recorded/Mixed by:銘 @Avon Studio, Hong Kong
Mastering by:Frankie Hung @ Air Studio HK

一些幸福理論
其實並無大智慧
製造笑話取笑你
然後讚美你煮餸造詣
自小暗戀那個就算老是放不低
沒法假設成為配偶
以後更加快慰
如果 如果 不停如果執迷
真的浪費
沒結果 切勿放大問題
被愛習慣後價值會貶低
身邊有你便並沒疑問
閉上雙眼便吻
甜言蜜語 說到這麼興奮
先不要多心
執於最愛是極度愚笨
誰維護我也合襯
那麼多人 無非找一個人
快樂過一生 印下腳印
想找最佳對象難道越難越有趣
太易尋找的那愛人
便會視作瑣碎那類
被你認真照顧便夠應付我所需
病痛衰老貧窮富有
也是最好愛侶
迷戀 迷戀
不停迷戀的誰 往往失去
論最好 最重要又是誰
共你面對面那用再爭取
身邊有你便並沒疑問
閉上雙眼便吻
甜言蜜語 說到這麼興奮
先不要多心
執於最愛是極度愚笨
誰維護我也合襯
那麼多人 無非找一個人活到老
期望有個樹蔭
容易的戀愛 不失它的吸引
你令歲月恬靜美好足夠我感恩
不應永遠浪漫地遺憾
吻那一個烙印
前塵後記 化作我的心癮
不過過路人
不知答案便儘量免問
誰人脈搏最相近
你的溫柔 我的安心笑容是最近
每一晚被吻

裝睡的情人 - 張敬軒
詞:林若寧
曲:伍卓賢
編曲:MAC CHEW
監製:張敬軒/廖志華
OP:Flower Music Co., Ltd. admin by Universal Music Publishing Ltd. & EEG Music Publishing Limited / 1111 (SP: Warner/Chappell Music, H.K. Ltd.)
Arrangement/Keyboards/Program:Mac Chew @Babyboss Studio, Kuala Lumpur
Background Vocals and arrangement : Cousin Fung
Recorded/Mixed by:銘 @Avon Studio, Hong Kong
Mastering by:Frankie Hung @ Air Studio HK

關了燈 當你開暖爐去
裝作和我好 溫暖也親厚
無聲雙人房 一起分享床褥
知你想起 渴望複合舊男友
一扇窗 映照一臉迷惘
當你盤算 何日共我分手
假裝我已睡覺 驚你神情內疚
這陰影散落了四周
我是一個臨記可以填滿你寂寞
姑息你濫用我彌補這空檔
明明今晚好好緊貼在我旁
你開你手機暗暗因他發光
知你陪笑都當回報更絕望
即使仍然同房
纏綿一刻 忘懷了我
靈魂裏他竟使你滴了汗
你別向我講
假設他 當晚給你承諾
堅決陪你走 不會有今後
如果當時走 不途經這門口
不會剛巧 偶遇做現任男友
一對手 擁抱一晚而你
恐怕忘記 其實是我的手
肌膚再貼近我 心態從來沒有
想偷走卻沒有藉口
我是一個臨記可以填滿你寂寞
姑息你濫用我彌補這空檔
明明今晚好好緊貼在我旁
你開你手機暗暗因他發光
知你陪笑都當回報更絕望
即使仍然同房
纏綿一刻 忘懷了我
靈魂裏他竟使你滴了汗
你別向我講
我是一個臨記只配和你抹淚光
天荒愛到地老純屬奢侈期望
何妨今晚彼此把秘密蘊藏
我給你掩飾你這特殊狀況
知你慚愧所以陪我看月光
感激我才同房
一起無言以對如常
去相親相愛是哲學
切勿誠實交往

歲月靜好melody比起百年樹木仲K仲易入耳
裝睡的情人再K啲, 編曲幾特別幾懷舊, 幾正

伍卓賢幾首, 林 ...
721AXA 發表於 2018-12-14 00:37

挑剔下
裝睡的情人 第二段開頭啲低音好似flat flat 哋

WIKI話感覺完美發行日期係1996年1月15號喎
sampras625 發表於 2018-12-14 00:47

佢意思係話sandy隻新碟都係21號出

I see, sorry get錯左
sandy隻碟有消息未?
sampras625 發表於 2018-12-14 00:54

FYI

http://www.cmusichart.com/discuz ... 049&pid=1252271

不過我都知軒仔係咪真心覺得《感覺完美》係憶蓮最好既碟
感覺完美係好聽
但係憶蓮profile入面似乎 ...
John 發表於 2018-12-14 01:23

最好的專輯應該是像1996年林憶蓮《感覺完美》專輯一樣才對,它兼具感覺完美和製作完美

只係話兼具感覺完美同製作完美啫 冇話最好聽

天才兒童 好似有mix過(?) 定係我幻覺
但係說好的重新編曲呢
kingsfacheung 發表於 2018-12-14 02:02

唔係先曝光咗兩首新歌咩?邊度有得聽天才兒童

說好的1985新編曲係咪走咗數XD

Live唱咗新編曲, 但唔落碟係乜嘢玩法
721AXA 發表於 2018-12-21 00:07

成隻碟都係mac chew編曲
略微聽咗少少 成隻碟都好輕飄飄嘅感覺 幾隻未曝光嘅編曲都好90年代
結果俾1985一隻破壞曬成隻碟營造嘅意境

說好的快歌呢…
不過宜家都好
Qmen 發表於 2018-12-21 00:19

潛水已經最快XD

《假以時日》第一句真係不得了
好聽到

J咗半日
我會認為呢隻碟係張敬軒出道以來最完整 flow最順嘅一張大碟
Mac Chew真係好勁

張敬軒過往有唔少好聽嘅專輯
但好多張碟啲flow都唔順(即使係當年 酷愛 定 urban emontions 個flow都好怪)

而呢一隻係真嘅由頭到尾都聽得好舒服 好順
如果要挑剔嘅 我諗就只有1985呢粒老鼠屎(原諒我用詞mean咗)係同隻碟格格不入

本身都ok 1985
但放入碟之後真係好憎呢隻歌XD

成隻碟都好聽過YOU