返回列表 發帖
當年我以為比學友金曲金
LoveMirkay520 發表於 2020-8-27 11:27

我以為係《K歌之王》《給自己的情書》《感情線上》之爭
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

呢個好似又唔一定的定律克勤拍左幾年都無
SAMMI  98年拍寵物情緣都唔夠菲上一次獎門人搶最女
GIGI 04 ...
gordon0807 發表於 2020-8-27 15:54

GIGI應該03拎~
可惜連環失奬...

嗰晩著得咁靚,仲諗住華納可以幫GIGI首奪金曲金/ 最女...(不過JY都值~~~)
可惜最後只得一個金曲獎《兩個人的幸運》
連唱作人(無所不在、同不同學、再上車、四月生日(誇年))都不及鄧健泓,三甲不入
離譜!!!

2003 係Gigi 高峰確實值兩個獎
但細心留意2003 嘅競爭係咁多年最激烈
最多歌手出席咁滯
太多豬肉要分
連 ...
ricnature 發表於 2020-8-28 06:33

02年《家有小熊》又係離奇失廣告歌曲三甲...
連主持人荷蘭/ 至矮都話賽果不公...

03年一線基本上來哂女的連KARAN都來埋, 好顛
其實正路係要JOEY放返個金曲金出來, 可以比如果有一天
...
gordon0807 發表於 2020-8-28 08:36

唔知Karen今年會否出席annual din?

98王菲最女係實至名歸,04梁詠琪人氣不如03更加無可能最女,至於hocc就算啦 ...
阿mark 發表於 2020-8-28 09:16

03年GIGi首奪叱咤女歌手三甲、港台掃全國女歌手/ 歌曲...
TVB無理由得一奬...

華納無郭富城同鄭秀文,佢都拎唔到大獎,真係可惜
阿mark 發表於 2020-8-28 13:27

如果不是eei
可能華納會落力啲為GIGI爭獎

呢年10大, 論地位, 貼近03年社會較低沉, 梅姐又剛走
真係如果有一天
其他唔係情歌就地位未到要比大 ...
gordon0807 發表於 2020-8-28 11:47

呢年十大旺「數字歌」
如果有1天
1步1生
2個人的幸運
7友
10面埋伏

903有先見之名,倫永亮拎男金唔通勁過四大天王?
sexykaren 發表於 2020-8-29 20:49

但當年係計全港電台ap?

以前勁歌總選係未一路有Sponsor?

松日sponsor嗰年
首主題曲拎廣告歌獎

1996年(好似)之前
903係根據全港電台ap,個榜叫做雷霆歌曲播放指數
去頒奬

後來因為新城997為左造就 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 15:31

我也記得係這個機制~~~

上面你哋講03年勁歌總選賽果
知唔知點解咁多歌手嚟?
咪多得第三季季選之前出現一單轟動全港樂壇嘅「舞影行 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 15:40

其實01年第一季季選,《灰姑娘》都離奇失奬...

灰姑娘單嘢同Amanda贈興單嘢一樣
明明hit爆,3/4台冠軍居然失季選
可能同唱片公司唔夠「牙力」有關

不 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 17:59

THX  我都搵唔翻當年嘅新聞...

Btw, 好似話GIGi嗰晚有去電視城stand-by... (小道消息)

翻查資料,原來當晩Mi、學友、華仔都缺席

以前季選經常都有人缺席的,係2004優秀選開始先強制出席有獎+唱live
阿mark 發表於 2020-8-30 18:49

通常第四季(總選前)才齊人

好似係,有聽講過,灰姑娘真係慘死,係佢最高質的歌,一個獎都無
阿mark 發表於 2020-8-30 18:48

除左「四月花火音樂會」,當年GIGI未唱過《灰姑娘》live...

我還在電視旁還守候了一晚
最後很失望.....

話說2004勁歌優秀選第二回,本來陳慧琳有獎,因為唔出席,先俾佐余文樂,仲有2005年第一回out佐藍奕邦俾吳 ...
阿mark 發表於 2020-8-30 18:53

係未開緊「紙醉金迷」而缺席?

好在Kelly總選有大奬

當晚都想打爛部電視~
全晚驚喜係王菲竟然出席~
阿mark 發表於 2020-8-30 18:58

同感 x 2

最後好似搵咗張衛健做壓軸...

無線電視舉辦的“勁歌金曲第三季季選”賽果前日塵埃落定。
據報道,由於這是 港廉政公署“舞影行動”後首個 ...
阿mark 發表於 2020-8-30 19:07

齊唔齊腳唱《火紅火熱》?

其實應該係Gigi當時未夠「牙力」撼
千嬅首歌明顯係因為903女金加少女的祈禱金曲金效應
再加上華星傳統跟 ...
森姆@結論 發表於 2020-8-30 19:43

可能因為GIGI經理人合約一直屬於eei (千禧年代)

2001鄭秀文終身美麗季選都拎豬肉獎(網上金曲獎)兼出席哦
阿mark 發表於 2020-8-31 06:59

可能當年算是大獎了~

當年 TVB 俾唱片公司係一隻碟只可以派 2 首
除非有特別情況,例如係劇集主題曲 / 節目有關嘅歌曲
先可以 ...
星勤 發表於 2020-8-31 12:09

《打得火熱》都上晒三plug
打得火熱: 1 / K歌之王:1 / 低等動物:4

《花火》都上晒三plug
煙霧瀰漫:2 / 一年之計:5 / 灰姑娘:1

花火都有上,但唔知廣東定國語,2001第二季的
阿mark 發表於 2020-8-31 15:52

四台上榜的都是國語版~
因為華納/EEI 要宣傳國語碟《Amour》

我@你 TVB MV 拍得很美~

梁GIGI,有plug但冇上榜:自由自在、Cover Girl、我@你、未來的未來,有無漏 ...
阿mark 發表於 2020-8-31 16:04

- 唔計國語主打,應該有《Funny Face》、《女人本色》...

-《Cover Girl》好似係TBB週刊主題曲,竟然上唔到...

- 如果出隻TVB版MV合輯就好喇

關家姐果年的歌對美祖威脅好大,真係首首十大質素
阿mark 發表於 2020-8-31 18:13

黃丹儀/ 56x/ 李峻一/ 陳輝陽

不過,佢哋同美祖都合作無間~

水瓶座拎哂三台歌曲獎喎
sexykaren 發表於 2020-8-31 17:57

應該講緊《龍爭虎鬥》

講開王菲,其實佢99年903成績仲好過98年
雖然償還成績差得12位
但臉有亞軍
精彩1周冠、當時的月亮同埋郵 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-1 00:43

《郵差》其餘三台成績原來麻麻

唔好望記痛愛有十大,我寧願全身暑假廣告金,俾嫌棄十大
阿mark 發表於 2017-8-18 23:32

當年雷霆歌曲播放指數(四週冠)、三台冠嘅《嫌棄》
僅奪勁歌金榜第五位...

可能已預告無十大....

#無頭公案

李進挪用華納總部俾Madonna “Ray of Light”嘅香港宣傳費嚟同Sammi做宣傳
之後美國華納總部親自派人來 ...
Jacz 發表於 2020-9-1 16:02

原來華納也有黑歷史,謝謝師兄分享

仲以為係阿蕊頒獎添
#wow #ahhhhhhhh

千嬅商台一圈圈訪問有講過好似PACO想簽佢, 所以有出過手, 想做靚個招牌過檔 ...
gordon0807 發表於 2020-9-2 08:47

延後利益

GIGI其實一出已經好紅
基本上年年TVB一定有獎同有5強
連98年都有首合唱有份
99已經係同SAMMI, KELLY一齊出場
gordon0807 發表於 2020-9-4 10:06

新城在GIGi拎勁爆女歌手前
亦增設民歌歌手/ 曲獎俾Gee

係,其實Cass 96年回落咗人氣都冇上返,97年都勉強ok但當然冇高峰咁勁,但96年就算唔入夜風鈴佢都可以入 ...
Serendipity 發表於 2020-9-4 15:15

跟完杜麗莎學唱歌
唱腔、演繹都昇華咗
先後推出了:你救哪一個、同班同學、像你...

不過我還是喜歡GIGI的氣質演繹
荷花、北京之夏、夏花秋葉

03年最hit係好心好報,可惜無咩獎,十大仲要獨唱
sexykaren 發表於 2020-9-5 16:40

港台有十大
其餘兩台合唱獎~

成績拍得住《會過去的》

04年基仔係真心輸得好唔抵
最男其實應該早4年前就已經要首奪
當年佢903男金、港台華人至尊(愛與誠)
反 ...
森姆@結論 發表於 2020-9-10 23:33

多屆男金、全球華人至尊、金曲金得主Eason
都要等到06年才破蛋...

其實04後,李克勤想拿男歌手獎,都幾難下,06後根本就冇佢份,07年TVB寧願雙料陳奕迅都唔分個俾李克 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-11 19:39

但依然憑《花落誰家》拎金曲金

商台前晚播出陳奕迅(Eason)接受吳君如主持的節目訪問。Eason直言到現在為止,讓他最光榮的一件事,就是生 ...
ricnature 發表於 2020-9-11 22:54

前晚舉行的「十大勁歌金曲頒獎典禮」,無線繼續向HKRIA(香港音像聯盟)歌手送「雞蛋」,環球系的陳奕迅(Eason)也不例外,但他昨天(1月17日)出席活動時卻十分活躍,問他有沒有在家欣賞頒獎禮,他說:「我8點多就睡了,11點55分才起來。開玩笑而已!我邊吃飯邊看,感覺挺新鮮的。」他坦言猜中林峰奪亞太區最受歡迎香港男歌星,還笑言幻想過有攝制隊上門送獎:「想想就是了。」「林峰拿獎是不是太快?」「不能說快不快,算我見識少,不瞭解香港或全世界哪個歌手的受歡迎程度,但我知道林峰是受歡迎的歌手

———————————————
懷念那些年嘅eason
年年有動力做唱片~~~

勁歌大滿貫得五位歌手:張學友,陳奕迅,容祖兒,楊千嬅,林峯
乐坛风云 發表於 2020-9-12 09:19

人氣、演繹也歸入年度大奬喎

當年頒第十首,話兩個人,我真係有一刻以為係自由女神,阿姐可以係後台出嚟,點知兩個人係twins ...
阿mark 發表於 2020-9-12 14:17

《幼稚園》好過《你不是好情人》~~~

咁個合唱quota咪俾左stephy同小方囉
無人幫美千喺tbb fight獎
唔係以為903個女喜係paco fight呀嘛 人地商 ...
cakeiii2000 發表於 2020-9-12 16:56

魅力呢樣野無得強求,就算2位拎獎調轉支持度一樣不變
sexykaren 發表於 2020-9-12 17:28

以前唱片公司會為着獎項而打歌:
跳舞/ 改編:舞吧舞吧!/ 戒男
合唱: 會過去的/ 教我如何不愛他/ 女人之苦/ 美中不足
          好心好報/ 好好戀愛/ 十分愛

所以識打歌,打邊類歌有獎,相當重要...

我N 年前響呢個貼都講過
04 Twins 仲紅緊係應該十大
問題係畀女人味而唔係畀好hit 嘅飲歌/嬌假
勁歌同新 ...
ricnature 發表於 2020-9-12 22:19

Hacken《高妹》拎十大的話
GIGi嘅十大應該會係《你救哪一個》/《我們的永遠》

又...因為新城早截票
所以導致《高妹正傳》僅獲十大勁歌/ 十大中文金曲/ 叱咤十大三台金曲

你話02年out gigi ? gigi fans不肯過你
04年gigi換fiona就合理
sexykaren 發表於 2020-9-12 22:39

其實《Today》/ 《嫌棄》等大歌都失落十大
當年歌迷們也沒有抱太大期望...

估唔到第十首係GIGi

原來karen 50歲拎四台冠軍歌破左莎莉紀錄,不過阿姐58歲紀錄係無敵
sexykaren 發表於 2020-9-12 23:19

獨唱記錄保持者仍是Karen
亦是五台冠軍記錄保持者

05年俾翻Fiona,不過男孩像你其實都唔Hit
阿mark 發表於 2020-9-13 00:33

同一年又有勞C萊C十大

YY也覺得不是湊巧~~~

Quota一定本身就係big 4
完左頒獎禮東亞唱片高層都話big 4 冇亞男, 令佢好失望
優秀選個陣來左兩個都有 ...
cakeiii2000 發表於 2020-9-13 09:16

利夫人有無影響力?

因為家姐唔續約星煥
當年有港台十大真係奇蹟
henry168 發表於 2020-9-13 19:31

放生、以身試愛都值十大~~~

美心決定轉會時
應該都預左會拱手讓出十大

09年亞男應該係Eason
個年有國語碟+攞咗金曲獎最佳國語專輯
timc524 發表於 2020-9-14 23:41

10-18 如果四大有份參與
得獎名單(五大獎項)應該會大變~~

99年劲歌颁发最受欢迎女歌手瞬间
乐坛风云 發表於 2020-9-15 22:07

GIGI  

心目中
99年金曲金: Today
03年最受歡迎女歌星

唔計五大獎項,其實以13-19嗰二十首歌曲獎嚟睇,其實cut返淨係頒十首都已經夠,感覺上可能好啲

天窗 ...
matt0605 發表於 2020-9-15 15:31

《四不像》應該有十大吧

一直覺得可以頒十大,自己拆招牌,如果要分豬肉可以加其他獎,十大最男女金曲金,一定唔可以改 ...
阿mark 發表於 2020-9-15 16:00

18-19嘅十大幾乎消失於其他三台

99年劲歌颁发最受欢迎女歌手瞬间
乐坛风云 發表於 2020-9-15 22:07

Faye or GIGI 後面係美祖?

其他豬肉獎分幾個金獎俾華納兩個天王天后咯,例如廣告歌金獎,傑出表現金,又或者乜差乜差舞台演繹大 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-16 08:40

諗起01年《嫌棄》失十大金曲奬
僅獲廣告歌曲《出走地平線》、傑出表現金獎

97 99 00 都係傑出表現銅奬
阿mark 發表於 2020-9-16 16:15

01年才金奬~~~
仲頒錯咗金獎俾leehom...

當天還找了作《灰姑娘》、《嫌棄》的陳輝陽做頒獎嘉賓
很有紀念性~~~~~~~

頒錯咗金奬俾leehom
呢幕真係好有印象
森姆@結論 發表於 2020-9-16 20:06

輝陽(尷尬地糾正夕爺):金獎係梁詠琪

覺得彭羚如果唔係大肚,99會玩勁歌的,可能一枝花有十大,不過00年真係可憐,得翻半個獎,曾經的最女…… ...
阿mark 發表於 2020-9-16 23:48

商台家嫂好似只出現喺叱咤

02三四出席,03一已經唔出席了,玩票性質多吧
阿mark 發表於 2020-9-17 10:35

同英皇(紅音樂?)約滿?

Btw, 當年在勁歌唱片$19買了《傷逝 (加強版)》