返回列表 發帖
鄭中基應該係電視一家人入面?但同一晚無可能又有軒公
hello12324 發表於 2023-1-31 00:07

如果係降兩度合唱灰姑娘/ 你救哪一個就好了
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

跟住獨唱昨夜早晨就正
hello12324 發表於 2023-1-31 15:57

好似諗過唱《昨夜早晨》

跟住獨唱昨夜早晨就正
hello12324 發表於 2023-1-31 15:57

合唱《因果》也不錯~~

其實黎明都係 94年未入行就幫黎明拍音樂特輯
hello12324 發表於 2023-1-31 09:26

城城/劉華都有機
電影新舊拍擋

出咗Music Panda個live show啲飛好似去得好咗,係爭咗個Chill Club
khyip6 發表於 2023-1-31 08:16

上次有上流行經典50年

上次有上流行經典50年
l00540 發表於 2023-1-31 22:57

時間遇上我們 還有17天遇上梁詠琪

2003年係GIGI嘅豐收期
推出了《我想我唱》專輯

《我唱》收錄了別人寫的歌,包括:四台冠軍《兩個人的幸運》
而《我想》則灌錄了自家唱作,有《無所不在》、《四月生日》、《再上車》
亦有呢首冠軍主打歌《同班同學》

#明明身心經已重傷  #作曲梁詠琪 #三台冠軍歌

首次紅館live

特別版則加推了金馬獎最佳原創歌曲《迴旋木馬的終端》
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 679# l00540

大膽估計 Standby list:
17/2: 電影一家人《辣到出汁》+ Edan 《E先生》
         軒公《你救哪一個》/《灰姑娘》/ 《昨夜早晨》/ 《因果》
18/2: 劉華 《娛樂大家》/ 《情深的一句》
19/2: Sammi 《跳傘》/ 《落錯車》/ 《交換溫柔(tender mix)》…

好慘 同班同學同無所不在都係斷903冠
hello12324 發表於 2023-2-1 00:40

在壓ap的情況下
摘到女銅,已經好不容易了

想知如果18號係城城會唱乜?
hello12324 發表於 2023-2-1 00:19

烈火雄心2系列:
燈蛾(主題曲)╱郭富城
長痛長愛(片尾曲)╱梁詠琪

又或者整個Dancing medley (Gigi songs)

回復  l00540

sammi同呢三首歌老是常出現
babyshark 發表於 2023-2-1 08:41

不對,《交換溫柔》未現場合唱過~~~
其實,過往Sammi/ GIGI演唱會亦合唱過:《問我》、《花火》、《終身美麗》、《不要驚動愛情》…

我較琪待《落錯車》/《再上車》一齊出現
既配合「時間」主題,亦是歌迷引頸已待嘅組曲

依個真心想睇
hello12324 發表於 2023-2-1 09:03

Hacken算唔算天王?
《高妹》/ 《三千零一夜》/ 《吻別(意想不到)的位置》

定係天王implies「四大天王」之一?

1. 楊千嬅 841.25
可惜我是水瓶座 22+30+25+39+20 = 138
小飛俠 6
什麼都不怕 12+21+24+19 = 76
龍爭 ...
hello12324 發表於 2023-2-1 09:45

唔知有無計《無所不在(live version)》?

有冇02 资料
caijinglong 發表於 2023-2-1 13:41

01年AP也是五強?

一年之計/ 灰姑娘/ 花火/ 出走地平線/ 他喜歡的是你/ 我@你/ 嫌棄

時間遇上我們 還有16天遇上梁詠琪

GiGi 同 Eric Kwok 識於微時
亦是長期嘅音樂伙輩
每次合作都有不同的新火花

慢歌: 煙霧瀰漫、煙花匯演、紅棉路上
快歌: 我鍾意、一年之計
氣質推介: 荷花

MV

#我最喜愛女歌手 #Eric kwok作品展

十分喜歡這張集合陳輝陽、伍樂城、Eric Kwok、陳光榮、趙增熹等監製的唱片

有冇嫌棄既播放率啊
當年好似話入到十大既
cyrus429 發表於 2023-2-1 23:16

《嫌棄》當年雷霆歌曲播放指數四連冠+兩週亞
我估喺903嘅ap應該唔低

我記得楊美琪講過
《嫌棄》- 女歌手作品中,最高AP
男歌手應該係《有病呻吟》

兩姊妹自《百份百感覺》相識
近年亦一同拍了《八個女人一台戲》

同屬華納天后宮的二人
先後合作過:《跳傘》(四台冠軍歌〉、《落錯車》(完全擁有首支主打)

琪待尾場(19/2),兩姊妹再聚首

#首度合唱跳傘 #又或者上落車medley #又或者華納灰姑娘玻璃鞋南瓜車組曲 #都令人琪待

好叻 寫咗兩首四台冠比sammi同克勤
hello12324 發表於 2023-2-2 13:32

除咗四台冠軍《跳傘》、《吻別的位置》
亦有有四台金曲《高妹/ 高妹正傳》

勁爆歌曲: 高妹
叱吒十大: 高妹正傳
十大勁歌金曲: 高妹正傳
十大中文金曲: 高妹/ 高妹正傳

到而家都唔明做咩要2首頒克勤本身都有首愛不釋手
明明可以好型咁最後個首比GIGI 首奪中文金曲 ...
gordon0807 發表於 2023-2-2 15:44

港台對Hacken好好
好似有年都有1.5首金曲,including:《左鄰右里》

OMG I WILL CRY
JasOh103 發表於 2023-2-2 17:24

對上一次live
應該追朔到02年總選(最受歡迎唱作歌手)/ 勁爆頒獎禮 (勁爆歌曲)

l00540 發表於 2023-1-31 22:59

唔知今次有冇機會同軒仔合唱《許願》?

到而家都唔明做咩要2首頒克勤本身都有首愛不釋手
明明可以好型咁最後個首比GIGI 首奪中文金曲 ...
gordon0807 發表於 2023-2-2 15:44

《兩個人的幸運》同《嫌棄》都應該頒十大
但最後僅奪全國最受歡迎歌曲和最佳原創歌曲…

長痛長愛好K  愛
JasOh103 發表於 2023-2-2 21:52

拉闊唱過一次live

時間遇上我們 還有15天遇上梁詠琪

重溫一下過往嘅演唱會-

今日先回顧一下2002年《G FOR GIRL LIVE》
耀榮叔力薦之下,開咗一連三場紅館演唱會

你又記得邊一幕?
- Opening:《G For Girl》嘅拳舞
- 《出走地平線》嘅孔雀舞
- 自彈自唱嘅《幾分鐘的約會》
- 《我@你》嘅踢躂舞
- 公主look嘅《嫌棄》

我最喜愛以下呢部份:

#三晚嘅后冠好似唔同 #每次聽ending嘅灰姑娘都好感動

時間遇上我們 還有14天遇上梁詠琪

口碑載道嘅《G For Girl Live 2002》
加上《我們的永遠/ 高妹正傳》在四台頒獎禮斬獲好成績
事隔一年又再添食

今次演唱會落足本,用心打造了
- 水晶天鵝 《煙霧瀰漫》
- 型格槍手《Funny Face》
- 肚皮舞 《蒂凡尼早餐》
- 搭建了摩天輪 《魔幻季節》
- 重量嘉賓:劉德華、陳慧琳、鄭秀文、莫文蔚、朱孝天

還特意炮製了呢首曲/ 詞唱作送給媽媽

18唔係城城咩
angelcheng0203 發表於 2023-2-3 11:41

路邊消息淨係寫天王
城城都應該大機會~

可以昨天/ 今天作主軸
- 愛的呼喚 (合唱)
- 錯愛的呼喚 (城城獨唱)

請問第一輪優先訂飛收到飛未?
henry168 發表於 2023-2-3 11:43

經歌迷會訂嘅就要等到11-12/2

這是早幾天收到FC的訊息:

大家好,

主辦單位將於本星期及下星期把內部訂購門票陸續分發,歌迷會暫定於2月11及12日於銅鑼灣區開放領取門票,取票詳情將於2月7日前再以電郵通知,敬請留意!謝謝大家的耐心等候。

如你已在訂購表格選擇自備紅色閃棒,請緊記取票時出示,必須為***可亮著***的紅色 (非粉紅色)閃棒以便屆時一起為Gigi打氣,每位一支。(若同時訂購2場則以人數比較多的那場計算,如: 頭場2場票,尾場3張票則需自備/購買紅色閃棒3支。)  如取票時因任何原因未能出示,需即時購買(每支$30)。如之前忘了訂購紅色閃棒亦可回覆電郵加訂紅色閃棒,讓我們為您準備好。

如有任何查詢,可電郵回覆。由於訂單眾多,回覆可能需要幾個工作天。敬請耐心等候!

再次謝謝大家對Gigi的支持!

梁詠琪國際歌迷會

華仔: 合作最多嘅天王
黎明:第一位合作嘅天王,未出道就一齊拍音樂特輯
城城:最近係電影上合作 ...
hello12324 發表於 2023-2-3 12:29

可能有一part係跟影視有關

以時間為主軸回顧影視有關的歌曲

- Movie medley: 幾分鐘的約會/ 至死不遇/ 兩個人的幸運/ 遇見/ 狠心愛我…
- 電視主題曲:You and Me/ 長痛長愛/ 沒有月亮的日子
- 嘉賓:
(17/2)辣到出汁
(18/2)情深的一句/ 新歌 (with 城城)
(19/2)問我/ 八個女人一台戲主題曲

昨天拍擋 = Sammi
今天拍擋 = 君如/ 中基/ Edan
明天拍擋 = 城城

剛收到順豐消息AEG的剛剛開始發快遞件
gordon0807 發表於 2023-2-3 16:53

希望大家都有靚位~~~

如果可以請到原唱基仔做嘉賓,合唱返首《許願》就好
ga_ry 發表於 2023-2-3 17:22

覺得17/2嗰場會同軒仔合唱~~
如果另外兩晚,請到基仔/ 東東合唱就好了

#最受歡迎國語歌曲銅奬 #Single

軒仔以前都翻唱過
hello12324 發表於 2023-2-3 19:03

軒仔真係忠粉

#十月芥菜 #女神 #兩個人的幸運

時間遇上我們 還有13天遇上梁詠琪

在《香港G夜》尾場,GIGI帶來了呢一幕全場大合唱
唱畢《灰姑娘》後,樂迷仍然不願離開
台下的GIGI本想返台獻上《Today》
可惜主辦方因頗多樂迷站在樓梯為由
拒絕讓GIGI重返舞台

看尾場的各位記得守候她的二安(什至三安)

#記得不記得 #尾場福利 #別了依然相信以後有緣再聚

尾場限定大合唱

大家優先訂購係咪收到飛了?
我唔記得有無覆核到早前
cyrus429 發表於 2023-2-4 19:12

應該尋日開始陸續寄出
你可以留意下~

大合唱感動到
hello12324 發表於 2023-2-5 03:02

係呀

最後開晒大燈
樂迷也唔肯離開

時間遇上我們 還有12天遇上梁詠琪

2018年《梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會》
有別其他地區,香港站以廣東歌為主
你又喜歡哪個香港別注的環節呢?

長裙飄逸的G For Girl

落難皇后look的密雲

A面主打Medley

Dancing encore medley

三度encore

希望今次會再唱 夏花秋葉 全首
佢最被 underrated 既一首歌
wildchild 發表於 2023-2-5 17:52

《夏花秋葉》真係好高質,于逸堯、林夕應記一功

當年沒有大唱片公司back up下
一亞兩季已經超額完成了

Btw, 就算request了很多次
《怕寂寞的貓》KKBox還是沒有上架…

AEG 對正舞台正面, 不過係第5行, 前面仲有好多行
gordon0807 發表於 2023-2-6 08:47

正啊 我要等到星期六先知~~

梁詠琪紅館開騷在即 嘉賓陣容保持神秘 忍痛「離家出走」

梁詠琪狀態大勇,務求盡善盡美

梁詠琪(Gigi)將在2月17日至19日,假紅館舉行一連三場《梁詠琪 時間遇上我們》演唱會。Gigi近日積極排舞,在舞蹈總監Chris指導下,Gigi與舞蹈員表現合拍,無論是快歌部分,抑或需要情感流露的慢歌,即使面對高難度動作,Gigi能揮灑自如,狀態大勇。

Gigi坦言已進入整裝待發心情,還透露每晚會有特別嘉賓,保證觀眾有驚喜,她說:「三晚會有唔同嘉賓,全部嘉賓都好爽快答應,願意同我一齊分享呢個咁開心時刻,全部都係我好欣賞嘅朋友,佢哋曾經同我喺音樂、電影上合作過,有陪伴我成長嘅歌手朋友,亦都有我好欣賞嘅新晉歌手。」

提到演唱會服裝,Gigi表示由於演唱會內容有故事性,服裝設計上帶有情感元素,特別邀請了好幾位設計師,為個唱準備戰衣,更有部分靚衫專程在外國訂做,正趕緊縫製空運來港。

她說:「雖然家只係睇到草圖,但已經令我好期待,所以近排份外注意飲食、操弗自己,務求著到件衫更加靚,而我其實好鍾意食飯,但因為澱粉質會轉化成糖分,家我會轉食蒟蒻飯,既飽肚、又有爬飯嘅滿足感,最緊要係健康。」

至於音樂部分,Gigi邀請了曾為她首個紅館個唱擔任音樂總監的趙增熹坐鎮,對方更特別為Gigi多首經典金曲重新配樂,她說:「今次唔同嘅音樂改編令我驚喜萬分,無論排舞老師定監製,收到重新改編嘅音樂,都驚嘆表示:『Gigi,今次音樂真係好出色!』同埋今次演唱會我會彈琴,阿熹都俾咗好多意見我。」

事業家庭兩忙的Gigi,今次決定在個唱上自彈自唱,某程度上是受到囡囡影響,她說:「因為囡囡學緊琴,令我重拾對彈琴嘅熱誠,1個月前已經開始練琴,彈畀屋企人聽,但正所謂『瘦田冇人耕、耕開有人爭』,阿女見我彈,會問:媽咪幾時到我彈?但剛剛無人彈佢又唔彈喎,哈哈!」

以往兩母女形影不離,但演唱會進入倒數階段,Gigi近日忍痛決定「離家出走」,搬到酒店暫住,希望有更多私人空間,專心準備個唱,她說:「唉!其實呢個決定都好掙扎,健康原因真係需要隔離自己,同時需要更多自己嘅空間,專心背歌詞、練琴,記跳舞Steps,需要一個好靜嘅環境,所以我做咗呢個對自己好殘忍,因為要離開屋企一排、但又好需要嘅決定,我有同囡囡解釋,佢都明白,但夜晚我哋可以facetime,如果佢有中文功課唔識,我都一定可以教佢。其實反而咁樣佢會更加期待我個演唱會,到時可能會喺台下尖叫『媽咪,好耐冇見!』,哈哈!」

專注個唱同時,Gigi亦不忘做善事,希望身邊每位打算花錢送花籃到紅館給她的好友,將這份心意轉贈到意屬的慈善機構,Gigi話:「見到花海當然開心,但我更希望能轉化朋友的支持給有需要嘅人,會更有意義!」Gigi準備了一張巨型名牌掛在紅館後台,以答謝每位捐款善長,感謝他們對自己支持、對慈善出一分力。

有陪伴我成長嘅歌手朋友 = Sammi、軒仔
我好欣賞嘅新晉歌手 = MC?

佢咁講完又好似有機會係MC, 感覺Gigi好欣賞佢
khyip6 發表於 2023-2-6 16:35

之前去咗睇MC演唱會
又一齊合唱

時間遇上我們 還有11天遇上梁詠琪

今日一口氣重温三首演唱會主題曲

陳光榮作曲、陳少琪作詞 - G For Girl (G For Girl Live 2002 主題曲)

雷頌德作曲 、陳少琪作詞- Funny Face (高妹梁詠琪Funny Face演唱會主題曲)

陳奐仁作曲 、林若寧作詞- 記得不記得 (香港G夜宣傳曲)

集氣尾場係MC
kio0909 發表於 2023-2-6 20:56

可能18號仲有一個嘉賓?

17/2: 君如/中基/ Edan + 軒仔
18/2: 城城 或 劉華
19/2: Sammi + MC

佢哋曾經同我喺音樂、電影上合作過,有陪伴我成長嘅歌手朋友
oreo 發表於 2023-2-7 00:17

琪待上落車medley

大家好!讓大家久等了!演唱會門票即將為你準備好。

請於以下時間前來取票:

2023年2月11日 星期六 下午2時至7時
2023年2月12日 星期日 下午2時至7時
2023年2月13日 星期一 下午6時至8時

*門票位置已定好,大家無需急著星期六2時前來排隊,人流多時等候時間可能會比較長,敬請耐心等候。
**大家不用過早到達,以上每天開放時間前是沒人不能取票的。

地址:請參看電郵

時間遇上我們 還有10天遇上梁詠琪

2000年開始成為了Fancl代言人
其後打造多個另人深刻的廣告和主題曲
一齊重温吓呢幾首

Kiss me

出走地平線 (最受歡迎廣告歌曲獎)

家有小熊 (季選最受歡迎廣告歌曲獎)

禮物 同 怕寂寞的貓 仲有冇機會上返 streaming
d copyright 全屬美亞?
jasonng 發表於 2023-2-7 21:49

要聽《夏花秋葉》、《愛得起》
只可以靠Youtube和唱片~

同問,差呢兩隻碟咋...冇得喺streaming聽夏花秋葉 女兒雄 厚愛 etc...Spotify有《像你》但KKBox冇; ...
Riverfish 發表於 2023-2-7 23:57

呢堆唱片/Single都無上架或只在部份串流平台上架:

我鍾意 (收錄:夏日劇集、像你)

禮物 (收錄:禮物、愛得起、錯過…)

怕寂寞的貓 (收錄:夏花秋葉、厚愛、記得不記得…)

My way

但19/2入面又冇轉到少量
希望開show前可以賣哂
khyip6 發表於 2023-2-8 08:11

希望17/2 開個靚頭
Full House 不成問題吧

繼續集氣!