返回列表 發帖
呢首真係好希望有
但唔敢抱咁大期望
mcjam 發表於 2023-2-18 23:57

黑板上有嘅
應該團隊都有準備~

集氣尾場有阿熹嘅三台冠
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

你救哪一個同女兒雄聽到好多山頂嘅朋友都歡呼 好勁
hello12324 發表於 2023-2-18 23:59

好powerful

唔知阿GEM有無嚟睇
GIGI好似係佢兒時偶像

今晚嘉賓豹哥
787491313 發表於 2023-2-18 22:38

估唔到佢識《湖水》、《緊急的眼淚》

Die heart 粉絲的印證

希望鄰家躲貓貓都有機會唱

今日完場就覺得今次有 theme 但其實少好多歌
上次幾個 medley 搞到 ...
jasonng 發表於 2023-2-19 00:13

但有得必有失
上次好多半首,連《嫌棄》、《你救哪一個》都得一半

GEM好想Gigi演唱會唱女兒雄 終於有
btwKay有嚟
hello12324 發表於 2023-2-19 00:15

Thank you Kay~~~

編曲今次做得好好!!

繼續愛唱得好好!!
samson712 發表於 2023-2-19 00:39

趙增熹應記一功~~~

非常同意啊~
近呢三次紅館 show每次都有突破有驚喜
而且唱得越來越好

...
mcjam 發表於 2023-2-19 00:41

啤老師係唔係Vincy嘅歌唱老師?

每次紅館GIGI都認真準備、
用「生命來表演」

希望佢可以繼續 「Trust the process!」

唔通許願係同MC合唱
khyip6 發表於 2023-2-19 10:17

仲以為係基仔唱《許願》

琪待MC!

回復  ga_ry

已經揀唔位了!希望今晚full house!
arkui 發表於 2023-2-19 15:05

Yeah!!!

尾場繼續good show!!!

歌迷會呼籲二安後
開燈廣播也要留守,集氣等GIGI出嚟三安~~

尾場Good show!!!!

今晚到我啦
好期待
JasOh103 發表於 2023-2-19 18:13

記得攞應緩啊~~~

yee yee講咗唔係 MC仲放緊假
hkaddoil 發表於 2023-2-19 14:05

MC應該大機會過曾比特

今晚應該有《許願》

學人講flow佢究竟有冇自知之明
leroyjaime 發表於 2023-2-19 21:35

佢不滿人地比佢坐側面啫 (第一晚紅區)

我坐佢後面
佢全程在玩手機~~

只是偶爾影兩張相

今晚有B面第一首 喊咗
kel_kelvin 發表於 2023-2-19 22:37

Me too

Sammi 蕩失+我們都是這樣長大的
kel_kelvin 發表於 2023-2-19 21:44

Sammi 很有心

愛Gigi
但我首他喜歡的是你 同 我們的永遠呢
JasOh103 發表於 2023-2-19 23:39

第二晚ending song
送番俾你~~~

真係3rd encore !!!

唔知頭兩晚rundown之下嚇到呆咗
完全唔識反應
JasOh103 發表於 2023-2-19 23:47

我都無諗過Mi會練《蕩失》

好睇啊 Gigi好爭氣!咁有concept同flow都可以俾廢禮扭曲嚟講
stephybest 發表於 2023-2-19 23:49

實在要攞聽《叱咤樂壇》~~~

好睇啊 Gigi好爭氣!咁有concept同flow都可以俾廢禮扭曲嚟講
stephybest 發表於 2023-2-19 23:49

好在入場觀眾耳朵係雪亮嘅~~

佢不滿人地比佢坐側面啫 (第一晚紅區)

我坐佢後面
佢全程在玩手機~~

只是偶爾影兩張相 ...
l00540 發表於 2023-2-19 23:35

諗番起佢當晚一開始已經玩手機

知唔知個手幅應援係咪有集過氣 坐380聽唔到有人beep beep beep提人唱花火 ...
kel_kelvin 發表於 2023-2-19 23:54

有,不過震耳欲聾嘅安歌聲掩蓋了…

想讚下編曲
煙霧瀰漫 限期 編到勁有feel
你救哪一個+女兒雄 爆seed 好正 再接給自己的情 ...
JasOh103 發表於 2023-2-19 23:52

我最鍾意煙霧瀰漫、密雲、至死不遇嗰part~~~

B面出來喊左!好意外
787491313 發表於 2023-2-20 00:31

黑板無嘅歌

明明今次Gigi好多舞蹈,雖然唔係勁歌熱舞嗰種,但佢一向都唔係呢個style,而且最緊要夾啲歌,唔係為跳而 ...
Serendipity 發表於 2023-2-20 01:28

佢全程耷低頭玩手機
又點會睇到

求尾場 Rundown
boy4dudes 發表於 2023-2-20 01:34

聽日整理俾你~~

求尾場 Rundown
boy4dudes 發表於 2023-2-20 01:34

19/2 尾場Rundown:
1.花火
2.某年仲夏
3.薄荷/Kiss me
4.一天一天
5.遊樂場的快樂照片

6.煙霧瀰漫
7.密雲
8.限期
9.落難皇后
10.至死不遇

11.今夜沒有風
12.你救哪一個+女兒雄
13.給自己的情歌
14.Today

15.繼續愛
16.蕩失 (with Sammi)
17.我們都是這樣長大的 (with Sammi)
18.100層樓的家
19.未來的未來
20.I'll be loving you

21.出走地平線
22.25
23.我鍾意
24.好時辰

1st Encore
25. 灰姑娘
26. B面第一首
27. 同班同學
28. 身不由己
29. 愛自己

2nd Encore
30. 短髮
31. 嫌棄

Final Encore
32. 膽小鬼
33. 高妹正傳

Encore位次序可能亂咗 見諒

好失望吖

今次居然都無錄影

今次演唱會真係值得回味 ...
sunshine 發表於 2023-2-20 08:17

本色、好時辰同時間遇上我們都好值得回味~
始終歌曲版權歸華納/ eei

1st Encore
25. 灰姑娘
26. B面第一首
27. 同班同學
28. 身不由己
29. 愛自己

2nd Encore
30. 短髮
31. 嫌 ...
JasOh103 發表於 2023-2-20 11:15

感覺上好多歌都未唱咁
快劍俠 發表於 2023-2-20 11:47

經典歌實在太多了~~~

其實GIGI嘅Minor classic都夠開~~~

我都係最期待呢兩首
好後悔冇舉張紙牌寫"遠在天邊"四隻字
尋晚 encore我攝到台前
Gigi望住我問"想聽 ...
mcjam 發表於 2023-2-20 16:48

應該有準備到
可惜唱唔晒咁多首

謝謝  送上我最最最最最最愛嘅 Gigi 兩首歌.

謝謝你這些日子

給自己的情歌

...
boy4dudes 發表於 2023-2-20 16:49

國語碟中《原來愛情這麼傷》也是我最愛之一

諗到咁政治, 我又無BOR, 我比較人生的
   Act 1:昨日 : 年少時戀愛的單純, 美好,
Act 2:昨日 / 現在 : ...
gordon0807 發表於 2023-2-21 11:08

我也是這個解讀呢~

以前就話電話無咁方便,仲未有smartphone, 但依家whatsapp/line/wechat/telegram, 乜都有,真係要整返個gig ...
ga_ry 發表於 2023-2-22 17:44

已跟fans club反饋~~~

暫時可加入FB 3C梁詠琪俱樂部先

睇左2001, 2002, 2007, 2011,2018,2023 的揮揮手
我竟然MISS 左FUNNY FACE
gordon0807 發表於 2023-2-22 15:51

03年前未夠零用錢睇演唱會
又無渠道攞叱咤飛…

所以miss 左四月花火、G For Girl Live、拉闊

呢個帖係咪就嚟關閉? 其實會唔會開個whatsapp/ telegram group for gigi fans?
ga_ry 發表於 2023-2-22 15:24

應該完show後一星期

我打算在只有好音樂開post
繼續熱閙樂擅

想開side track 演唱會
caijinglong 發表於 2023-2-22 08:25

《我鍾意 梁詠琪 Minor Classic 演唱會》

I.
1. 今夜沒有風
2. Blue Moon
3. 沒有月亮的日子
4. 煙花三月
5. 等人

II.
過場: 小娃娃大英雄
6. 請我吃餅乾
7. 兩生花
8. 明日之前
9. 在天堂遇見的人
過場:一刻擁友

III.
10. 我住7樓A
11.(握手)咖啡伴侶/ 西貢小姐/ 青檸一片天
12.  Unplugged: 成長的短髮/ 一人幾票/ 散心
13.  泡泡世界
過場: 世界萬歲

IV.
14. 彩虹交匯處
15. 失散車站
16. 煙花匯演
17. 花城

V.
18. 空中小姐
19. 妝苑
20. 荷花
21. 今年仲夏
過場: Suddenly this summer

VI.
22. 分手禮/ 最後晚餐
23. 因果
24. 厚愛
25. 未來的未來
26. 紅棉路上

VII. Dancing Medley:
27. 堅持/ 喜劇收場/ 雪人/ 蒂凡尼早餐

(大合唱): 花火
VIII. Encore:
28. 天使與海豚/ 愛情海/ 該怎麼愛你/ 初心
29. 蕩失/ 氣流/ 再上車

IX. 2nd encore
30. 哭了
31. 給最開心的人
32. 好不好

X. Final Encore
33. 給大家的情歌

再偏啲嘅選擇:
鄰家躲貓貓/ 雪雪/ 狠心遺棄/ 怎麼捨得傷害我/ 傷心尋回犬

台灣嗰次有天使與海豚/ 該怎麼愛你
真係超正~~
mcjam 發表於 2023-2-22 19:15

我也想看一次TW站

本身應該預軒仔合唱因果、edan合唱許願、Mi唱蕩失、蕾唱遠在無天邊…

最後揀咗唱別人的歌

我記得! 當年好似就係因為歌迷喺唔知華納區定官網區集體發功,成功爭取「你救哪一個」做第四主打~ ...
Riverfish 發表於 2023-2-23 00:52

當年有冇派我住7樓A嘅《你救哪一個》原裝版?

我記得TBB係派重生版
當《魔幻季節》1st plug咁推~~~

有冇link?
hkaddoil 發表於 2023-2-23 08:39

邀請你加入
https://www.facebook.com/groups/ ... amp;mibextid=uc01c0

有好多重溫~

無知一問, 點解叫3C o既?
ga_ry 發表於 2023-2-23 11:12

好似係GIGI (Chi Chi)’s Club的意思~~

原來小巧都係粉絲

好開心今次演唱會有咁多好評
多謝各位美會員

#禮崩樂壞 #信口雌黃

時間遇上我們  琪待我們再次遇上
連山頂緊朋友都好熱情

#別了依然相信 然後有緣再聚 #Part 2!!!

話Gigi出post多謝設計師係叫做“扮豁達馬後炮係IG反擊”
Gigi嗰日回應記者提問就叫做"句句有骨"

想屈佢 ...
hello12324 發表於 2023-2-28 23:59

真係假新聞的始作俑者!

時間遇上我們 遇上坐在紅區的你

明明是音樂節目主持人
在舞台在側位置全程玩手機
沒有仔細欣賞的情況下,妄下判語…
卻被媒體過份喧染

事件發酵後,被揭發毒舌的對象牽連幾位「我最喜愛」單位
及後更有發起抵制該主持人的聯署行動
公司望以停職息事寧人,唯外間反應兩極
更被部份網民歸咎於「鏡安法」…

曾承諾會再次欣賞《時間遇上我們》的這位主持人(聞說你也是CM美會員)
希望你重新感受一下演唱會的每個章節
不期望你會欣賞團隊和歌者的用心編排
但至少可給予他們constructive的 feedback

以下是演唱會的精華重溫:

一個真金白銀買票的樂迷上

#是次演唱會不會出dvd #Trust the process #Move on please

時間遇上我們 我們終於遇上了梁詠琪

多謝各位的評價
實在是雪中送碳

精彩重溫:

Part 1
花火

好好睇 Gigi唱歌進步咗好多!個show又有message
感覺佢而家個人真係超級成熟穩重 ...
hkaddoil 發表於 2023-2-18 00:46

非常同意啊~
而且唱得越來越好

其實真係好正個flow 好多思考空間 好多唔同解讀
hello12324 發表於 2023-2-21 14:52

Part 2
某年仲夏/ 薄荷/ Kiss me/ 一天一天/ 遊樂場的快樂照片

今次Gigi vocal 表現真心好
呢d 真係睇到keep 住進步
victor1991415 發表於 2023-2-19 12:04

我都有騷後症候群,仲不斷loop歌
我睇18號第二場,感覺第二晚唱得最好係「限期」同「身不由己」(雖然有個位 ...
Riverfish 發表於 2023-2-23 01:05

睇完 Eason 同 Gigi 好大感觸
係上一代歌手先會有足夠catalogue去支撐一個咁好flow嘅 rundown
同時可以融合 ...
hihi 發表於 2023-2-21 13:56

無speech 個flow真係好正
好多歌都rearrange得好好
henry168 發表於 2023-2-18 23:53

Part 3
煙霧瀰漫/ 密雲/ 限期/ 落難皇后/ 至死不遇

我都覺,成件事好有舖排,好流暢
nigelwu 發表於 2023-2-18 01:43

上半場齋唱唔講嘢好高質
hihi 發表於 2023-2-18 11:09

真心都幾佩服佢 每次show係執行上同埋意念上都有進步
henry168 發表於 2023-2-19 00:32

明明今次Gigi好多舞蹈,雖然唔係勁歌熱舞嗰種,但佢一向都唔係呢個style,而且最緊要夾啲歌,唔係為跳而 ...
Serendipity 發表於 2023-2-20 01:28

我都係,密雲同至死不遇編排舞蹈都超正!
Serendipity 發表於 2023-2-20 01:25

好正呀
John 發表於 2023-2-18 02:25

Part 4
今夜沒有風/ 你救哪一個+女兒雄/ 給自己的情歌/ Today

今夜沒有風真係好好聽
必先有愛 才可有痛
JasOh103 發表於 2023-2-20 22:49

ho jeng arrrrrrrrrrrrrrrrr
JasOh103 發表於 2023-2-20 15:33

真心冇諗過會唱得咁好
準備得好充足
kinderpark 發表於 2023-2-18 23:51

Gigi好大方
但今次真係唱得好兼有flow 件垃圾啲品味真係好有問題
JasOh103 發表於 2023-2-20 01:45

新版Today好正
John 發表於 2023-2-19 00:05

agree 我都覺得today好有心
至少唔係校歌feel咁出 加上新編曲係帶出份感動 ...
JasOh103 發表於 2023-2-20 00:45

西裝個part個flow正到爆 連聽到厭老套today新編曲都洗走哂娘味 好classy
最突顯今次個成長同時間Conce ...
mc) 發表於 2023-2-20 00:04

尋晚睇完,成個編排好好,基本每首歌都扣到題
比起18年有明顯進步,visual都比之前好睇
「遊樂場的快樂照片 ...
Frankie318 發表於 2023-2-19 12:36

Part 5
繼續愛/ 蕩失/ 100層樓的家/ 未來的未來/ I'll be loving you

今晚入場 真係有未來的未來
估唔到 密雲 同 落難皇后 都變咗鐵膽  

個 mon 未唱嗰啲係 ...
jasonng 發表於 2023-2-18 23:33

好好氣氛!有蕩失 未來的未來 好正!
Good rundown
啲visual都幾好 衫都靚
唔太多speech其實幾正 ...
henry168 發表於 2023-2-18 23:31

好好睇 造型靚 成個show係有格調
mc) 發表於 2023-2-19 02:39

演唱會音響真係好好
今晚氣氛比尋晚更好
快歌企晒起身
cyrus429 發表於 2023-2-19 01:12

非常同意啊~
而且唱得越來越好

...

Part 6
出走地平線/ 25/ 我鍾意/ 好時辰

今次跳舞嗰 part 啲編曲做得幾好
好時辰改做跳舞都唔尷尬
記得上次名模同abcdefGG嗰 part 啲編曲改到好娘 { ...
jasonng 發表於 2023-2-18 23:45

演唱會音響真係好好
今晚氣氛比尋晚更好
快歌企晒起身
cyrus429 發表於 2023-2-19 01:12

好感動, 編排很好
Willjohnson 發表於 2023-2-19 09:28

編曲今次做得好好!!
繼續愛唱得好好!!
samson712 發表於 2023-2-19 00:39

真心都幾佩服佢 每次show係執行上同埋意念上都有進步
henry168 發表於 2023-2-19 00:32

尾場三度encore
1st Encore :灰姑娘/ B面第一首/ 同班同學/ 身不由己/ 愛自己
2nd Encore:短髮/ 嫌棄
Final Encore:膽小鬼/ 高妹正傳

金曲encore好_正!
灰姑娘頭炮encore好surprise 以為擺係ending song
最後死嗌爛嗌出嚟唱嫌棄好感動...同埋 ...
let'sbegin 發表於 2023-2-18 02:25

B面出來喊左!好意外
787491313 發表於 2023-2-20 00:31 [/

[quote]我都覺,成件事好有舖排,好流暢
nigelwu 發表於 2023-2-18 01:43

#期待下次紅館演唱會
#期待世界巡演下一站
#別了依然相信以後有緣再聚
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Btw 想知會唔會有TG/Wtsapp group圍爐
hello12324 發表於 2023-3-1 13:12

暫時未有,可加Facebook群:
https://m.facebook.com/groups/gi ... amp;mibextid=uc01c0

時間遇上我們 我們終於遇上了梁詠琪

多謝各位的評價
實在是雪中送碳

精彩重溫:

...
l00540 發表於 2023-3-1 21:13

五次紅館演唱會中(G For Girl Live, Funny Face, 香港G夜, 好時辰, 時間遇上我們),你又鍾意邊個多啲