返回列表 發帖

TVB音樂節目討論 (2015.06)

其實我唔係呢版既版主
實力小姐可唔可以下個月開翻po

2015.06.07 - 龔柯允、林欣彤、糖兄舞台劇以外的crossover
播出日期: 2015.06.07 (日)        

龔柯允、林欣彤、糖兄獲趙增熹欽點演出舞台劇,三人一同作客《勁歌》crossover,合唱<富士山下>及<洋蔥>,更透露在舞台劇所演繹的角色或負責部分。另外,在專輯六首作品中,親自為四首作曲的陳慧敏帶來送給前度作為分手紀念品的<完場曲>。揚言因為Eric Kwok「挑機」而嘗試新曲風<次世代>的王梓軒,也以跳唱方式送上這首加入伴唱、rap等元素的作品。

「超級勁歌推介」有許廷鏗獻唱新歌<仁至義盡>,並解說填詞人黃偉文於歌詞中描寫的那份仁至義盡心態,是對自己還是另一半說。另會播放吳若希拍攝<眼淚的秘密>MV時失控大叫的畫面、泳兒希望大家看得熱血沸騰的<擋不住的風情>MV,以及鄭俊弘<忘了嗎>和洪卓立<回到最愛的那天>MV。本週「勁歌金榜」冠軍歌是汪明荃的<華麗轉身>,她會現場演繹這首屬於同名劇集主題曲的作品,感謝樂迷的支持。
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

星夢同eeg派歌係咪一定係超級勁歌推介

今次5首咁多既
再加埋每個星期4首挑戰歌
好塞喎
02 著地 - 鄧麗欣

話說之前唔係有小道消息話kay錄左勁歌架咩
02 著地 - 鄧麗欣

話說上個星期預告話會有樂壇呀哥
邊位?yan ting定Alfred?
02 著地 - 鄧麗欣

2015.06.13 - 陳慧敏、鄭融
播出日期: 2015.06.14 (日)       

陳慧敏(Vivian)和鄭融(Stephanie)兩位女生,除了 ...
ed8671ed 發表於 2015-6-8 15:39

話說其他兩台Out左love hard 都無上sick
903對醜都幾好
02 著地 - 鄧麗欣

一路走來之前我都無留意過係咪用lyrics MV plug
但都好少見, 廠景MV就多
我覺得一路走來個lyrics MV o係電 ...
hechart 發表於 2015-6-10 19:10

我聽到窒左窒 但又唔知做乜
02 著地 - 鄧麗欣

陳柏宇 K.I.S.  鍾舒漫 都錄咗勁歌啊~~~

回眸一笑有得冠
PangChiYeung 發表於 2015-6-10 23:24

Omg 如無意外 陳生第一首四台冠
02 著地 - 鄧麗欣

love hard 唔冠, 唔知會唔會冠sick
kevinlai1621 發表於 2015-6-12 18:28

我諗d超級勁歌推介冠既機會會大d
邊城第7就out囉
02 著地 - 鄧麗欣

咁姐係下星期超級勁歌推介有陳奕迅李克勤鍾嘉欣啦
PangChiYeung 發表於 2015-6-14 14:09

另外,節目亦送上濱崎步<The GIFT>、那英<默>、Blur<Lonesome Street(模糊冷靜的街道)>及鍾嘉欣<不顧一切>的MV。

睇個樣linda似就咁挑戰多d
02 著地 - 鄧麗欣

http://programme.tvb.com/music

2015勁歌金曲優秀選第一回
年份: 2015
分類: 音樂
頻道: 高清翡翠台,翡翠台

02 著地 - 鄧麗欣

首東角遊民上個星期cut左個句好似正常翻
02 著地 - 鄧麗欣

煙花非花
02 著地 - 鄧麗欣

大家知唔知 聽日勁歌 有冇鏗鏗,定要等J2 版先有?
sosomusic 發表於 2015-6-19 21:27

聽日得一節勁歌
02 著地 - 鄧麗欣

好似的確係咁讀 (佢/佢團隊)
hechart 發表於 2015-6-22 22:15

kris
02 著地 - 鄧麗欣

Tvb真係派多好多歌
再洗多兩次榜都清唔哂lol
02 著地 - 鄧麗欣

勁歌有新一天
02 著地 - 鄧麗欣

Shiga都錄左
02 著地 - 鄧麗欣

2015.06.27 - 沈震軒、馮允謙
播出日期: 2015.06.28 (日)       

作為一個男歌手,保持「型、英、帥、靚、正」 ...
Our_Souvenir 發表於 2015-6-26 14:38

前幾日岀個陣無清平調架喎
02 著地 - 鄧麗欣

2015.06.28 - 「勁歌師兄」李克勤送上<你最重要>
播出日期: 2015.06.28 (日)       

曾擔任《勁歌金曲》主持的李克勤,重踏熟悉的舞台,送上新歌<你最重要>。此乃「校長」譚詠麟相隔22年後再為克勤創作的歌曲,克勤認為作品的曲風有何突破之處?

節目還有鍾舒漫跳唱大玩80年代風格的<改潮玩代>,為何她會有此概念,並邀請MC仁負責歌曲Rap的部分?吳業坤首支派台作品<原來她不夠愛我>取得佳績,更獲唱片公司舉行祝捷會,所以他要獻唱作品以答謝歌迷。羅力威也帶來歌詞包含德、法、中、日、韓五種語言的「我愛你」的<夏之咩>,莫非他想將「追女仔」國際化?

另外,「超級勁歌推介」會播放鍾鎮濤、釗峰<煙花飛花>、陳奕迅<無條件>及鍾嘉欣<不顧一切>的精采MV。本週「勁歌金榜」冠軍歌是吳若希的<眼淚的秘密>,她會現場演繹這首為劇集《武則天》片尾曲的作品。
02 著地 - 鄧麗欣