返回列表 發帖
又鞭祖祖

嘩啲人開始講到99 年蝦餃都唔值?
平行時空到
當年對你太在乎都是你 ...
ricnature 發表於 2020-8-26 11:26

啱啱先見到上面啲post,好驚訝,究竟出posT嘅朋友當年係咩嘢年紀?啲料係咪淨靠睇報紙雜誌?
99年好明顯係Kelly最勁喎,對你太在乎同都是你的錯都好hit,暑假同期出碟銷量仲好過郭富城,印象深刻。
基本上勁歌頒嗰時都冇乜懸念,Sammi 98同99年都flop,直至00年孤男寡女後人氣先回升,99年插曲金曲金先係爆大冷。

係1998年, 仲要係年尾先決定好記得
因為當年本身係劉華男金, SAMMI女金
但臨到12月先改制
變左只計903.
S ...
gordon0807 發表於 2020-8-31 08:48

應該唔係,因為播放率一早已做定,叱咤十大都好正路,當年仲特登要自家谷劉華隻掛念入十大。

2003年,上屆最女楊千嬅居然輸俾bobo拎不到季選歌仲要係有出席
sexykaren 發表於 2020-8-30 22:42

嗰時完約嘛,公司點會仲幫爭奬,有安慰奬算係咁。

呢年10大, 論地位, 貼近03年社會較低沉, 梅姐又剛走
真係如果有一天
其他唔係情歌就地位未到要比大 ...
gordon0807 發表於 2020-8-28 11:47

03年華仔拎唔到金曲金真係一生遺憾呀,容祖兒首奪最女仲要兩奬,我諗華仔都估唔到英皇咁貪心。

如果有一天攞唔到未至於遺憾掛......
帥小寶` 發表於 2020-8-31 14:00

曲詞都自己,加上差唔多要上神枱都冇得攞,仲唔係遺憾?華仔呢個奬從未攞過嘛

2003年楊千嬅用舊公司歌拎三台歌曲獎,你不覺好奇怪?
sexykaren 發表於 2020-8-31 19:03

因為水瓶座真係hit過自由行,Paco都要接受,況且啲歌都係佢仲喺舊公司時嘅出品

99年金曲金應係王菲償還或郵差都仲hit過咩插曲
sexykaren 發表於 2020-8-31 18:02

分奬嘛,王菲點會分到兩個大奬,而且償還隔咗成年太舊,但同意插曲係冇金曲金level,Sammi純粹受惠黎明唔攞奬

情誡一點也不hit,只係夠破格,償還1999年,容易受傷的女人1992年最應金曲金 ...
sexykaren 發表於 2020-8-31 23:26

冇可能啦,92年先第一次入十大,當年論資排輩佢咁新邊有可能贏四大天王。綜合因素嚟講最有可能都係2000年給自己的情書,不過嗰年都有其他hit歌,就算唔係少女的祈禱都或者俾K歌之王。

楊千嬅 tvb 第一個大奬喎,當年tvb論壇資排輩情況極嚴重啦
powerful 發表於 2020-9-2 00:51

仲要喺903已經爆咗就完約,都仲喺tvb攞到奬,好驚喜。

大家有無興趣講下98年
98年我無咩記憶其實啊妹係未真係咁強勢

菲年尾一個LEAD住我記得

SAMMI比97跌左好 ...
gordon0807 發表於 2020-9-1 10:27

Cass玩咗第一季之後全年潛水,結婚轉公司自動棄權,之後四台都將佢當神枱看待。
Amanda完全被一次又一次成績拖累,人氣直插,之後擺脫隻碟啲歌又唔hit,就算拍埋妙手仁心都翻唔到身。
Sammi 98年人氣回落但其實都仲好勁,只係不及早兩年,所以我覺得佢受歡迎度最差其實係99年。
王菲98年全年正式復出狀態大勇,嗰年真係超紅,出埋日文碟唱遊啲歌唔太大路都好受歡迎。
阿妹98年都好紅,牽手當時好流行,又有廣告洗腦,人氣急升。
Kelly98年攻國語市場(佢最紅嘅國語歌都係呢年出品),香港成績唔好,第一次廣東碟冇年度hit歌,最後連勁歌總選都被飛出。
千嬅98年上位中,仲係好新唔會同上面呢班比較。
Gigi98都係攻國語市場,本地人氣回落咗少少,又有被包負面新聞,不過唔係傳英國被包咩?其實係邊個傳,阿Zing?

李進挪用華納總部俾Madonna “Ray of Light”嘅香港宣傳費嚟同Sammi做宣傳
之後美國華納總部親自派人來 ...
Jacz 發表於 2020-9-1 16:02

點解李進咁做都唔使俾人拉?lol

祖兒有春卷呢個朵已經比突咗
LoveMirkay520 發表於 2020-9-1 21:07

祖兒有2000年去完英皇駿景酒店「練歌」後頭髮濕了揸車走新聞
01年「教訓」曾志偉梁思浩後被警方拘捕調查,之後公開場合喊晒上A1
02年頭失聲休養時傳被包
其實都好精彩喎⋯⋯

cass美人駕到仲有出席?
有無人講下黎瑞恩一人有一個夢想後點解做不到天后? ...
sexykaren 發表於 2020-9-2 13:09

有出席同神枱冇關喎,97年後勁歌都只係得啲細奬敷衍吓,美人駕到01年總選都冇奬啦

所以謝安琪嘔番金曲金?
sexykaren 發表於 2020-9-2 13:06

唔同年代邊有可比性㗎,你望吓92年勁歌十大名單就知王靖雯勝算係零,而且其他人啲歌都好hit唔係容易受傷的女人一枝獨秀。

Cass生完之後都有玩頒獎禮,但四台都當佢玩票性質
至於雷射恩只係紅歌唔紅人…… ...
LoveMirkay520 發表於 2020-9-2 14:51

同埋當年Sony好新,爭奬冇乜力

英皇牙力不及華星?其實楊千嬅拎金曲金真係好突然,始終當年還有一線頭Sammi同學友係無大獎 ...
阿mark 發表於 2020-9-2 16:24

當年梗係華星牙力大過英皇,嗰時都有傳華星想氹千嬅續約先幫佢爭奬。

2000 年邊個紅啲根本無討論空間
一路都係公認蝦餃老母贏
同埋大日子唔係突然爆
佢係由年頭到年尾都爆
年 ...
ricnature 發表於 2020-9-4 01:11

係,音樂上2000年Kelly一定優勝過Sammi。Sammi年中國語碟香港冇迴響至理名言都唔hit,下半年隻Ladies First都賣得一般,煞科係後期hit返轉頭,嗰時都冇好大noise,成隻碟連感情線上都冇叱咤冠軍。

係爭都無得爭,01年起仲話城城fans會俾人笑out
sexykaren 發表於 2020-9-4 12:44

我覺得係因為佢唱咗動起來/新的喝采/食你落肚呢啲超娘嘅歌,而且嗰陣時最大敗筆係仲繼續用小美啲歌詞⋯⋯

彭羚真係HIT其實係94-96,95係一個LEAD哂96已經開始趺
96,97隻10大純粹靠地位,96個10大其實應該比我為我生 ...
gordon0807 發表於 2020-9-4 10:06

係,其實Cass 96年回落咗人氣都冇上返,97年都勉強ok但當然冇高峰咁勁,但96年就算唔入夜風鈴佢都可以入仲hit嘅彷如隔世,唔應該入嗰個係梁漢文,換做李蕙敏就啱。
99年起四台都當佢唔再爭奬所以只俾返啲安慰奬

Gigi一出道已經紅,好似Kelly咁,一早入女歌手五強好正常,但坊間一般都當佢陪襯,雞仔聲經常被人垢病視為唔唱得。

呼吸可能係華星quota,頂替許志安唔續約,其實當年仲有首慘死的感冒
阿mark 發表於 2020-9-4 15:58

係,呼吸係頂咗男人最痛個quota,當年好hit

小恩子係3至80歲都識,感冒只有廣告商才識
周慧敏自作多情big big hit又係無十大好遺憾 ...
sexykaren 發表於 2020-9-4 18:49

咁平心而論當年感冒有廣告效應真係hit嘅,但公司論資排輩當然要照顧咗陳慧嫻先啦

99年彭羚無去,同00年一樣,都係得半個合唱歌銀獎
    (99: 讓我取暖 - 王力宏、彭羚 00: 漩渦 - 黃 ...
matt0605 發表於 2020-9-17 04:40

係啦,好可惜,其實99年一枝花2000年無人駕駛都有potential爭奬,不過彭羚已經冇心玩頒獎禮了。

重點係佢flop得好勁,差唔多變二線咁
阿mark 發表於 2020-9-17 14:14

因為當年Sony個運作模式好唔同傳統唱片公司,真係好音樂focus又唔搞太多谷人氣嘅嘢

六次叱咤十大先啱
06 愛你變成恨你
07 逼得太緊
11 我本人
13 生我的命
14 豔羨
17 Come with Me ...
hehehaha 發表於 2020-10-10 00:46

霏姐903其實好勁,十大只係僅次於萬年金、人瑞同人妻,仲要人妻只係2018年先追過佢,如果再復出或者可捧到去女金。

歷來最強陣容政府宣傳歌,仲睇得出98年男女歌手嘅級數同排名

原來Baby Cat係騎呢同鍾珍自己做
但效果完全唔得喎

派台歌嚟講
躲貓貓 她一定很愛你兩首都係炒冷飯災難 ...
John 發表於 2021-1-24 13:44

佢係講Baby Cat咩?篇嘢唔係03年㗎咩?
躲貓貓我覺得ok,其實呢隻碟啲快歌都唔錯,groovy啲開始唔想再電音

別來無羔

呢首同閣樓最好聽
不過其他 (even Phone殺令) 都唔係差
應該係Ask之後第二 ...
uran 發表於 2021-2-1 17:24

我同意ASK隻碟超正,係我覺得Kelly Top 3最正大碟!

我覺得老母2004 已經plug 得好好架喇
叱咤有3 冠喎
播左600 次喎
如果佢肯去叱咤會唔會執到首十大

仲有 ...
ricnature 發表於 2021-2-1 21:44

我都覺佢04 Plug歌幾好,其實Stylish Index派得算係咁,Phone殺令雖然詞膠但有talking point,當時都hit hit哋。最錯係年尾派情人戰,其實隻歌都ok但前世會易hit啲,不過兩首歌啲詞麻麻哋。
Stylish index 其實多正歌,如果分返一兩首如念口簧、飛行里數去Grace and Charm度做主打就啱啱好了。

懷疑情人戰係亞洲遊戲展主題曲所以plug?

我細個都鍾意呢首。。。應該講Kelly 04的派台歌除左 對不起不是 ...
on07111 發表於 2021-2-2 00:47

應該係揀咗做主題曲所以內容都配合吓啩
其實最大問題係Paco走後正東啲A&R唔識分邊啲歌有潛質Hit,最佳位置係最大敗筆,如果做第一主打Kelly 02年成績唔會咁差。相同道理去到06年又係,唔揀終於開竅、有血有淚揀一刀兩斷、海豚。就算去到2015年都仲係咁,揀隻請放心傷我都唔揀偽君子,真係冇得救。

海豚先係最應該plug 嗰首
當年班fans 一早已經怒叫正東plug
點知殺出首一刀兩斷搶晒quota 又唔hit
終於開 ...
ricnature 發表於 2021-2-2 02:40

海豚曲ok但呢啲sweet歌詞冇乜市場,聽眾冇共鳴唔會hit到

呢隻碟好underrated
快樂情人 等不到的人 我不愛高柏飛 有沒有這個人 帶走眼淚都好正
仲有豹哥作嗰首沒緣 ...
ricnature 發表於 2021-2-2 12:07

其實都唔算underrated,叫好叫座不過嗰個年代新碟出得好快,呢隻都係我Top 3之選

海豚同期嘅sweet 歌華麗邂逅夠拎到四台十大啦
雖然當年真係夾硬喪谷強行熱播三個月都唔太hit 到

不過華 ...
ricnature 發表於 2021-2-2 18:43

華麗邂逅喪谷都唔hit,感覺得美千欣賞,美祖自己都好少唱。
海豚一開始聽ok但好快厭,同完美關係一樣,市場都係受慘情歌多啲。

相隔年半,(Kelly)將於今個星期五(25日)推出全新廣東專輯《Happy Girl》,收錄12首歌曲,包括10首廣東歌及2 ...
LoveMirkay520 發表於 2021-2-3 23:43

Happy Girl 啲歌悶啲但整體個flow比較順,Reflection有某幾首好格格不入。

Reflection 好失敗
完全唔會再聽返
寧願聽請放心上我
Happy Girl 都仲可以間唔時聽下k 歌 ...
ricnature 發表於 2021-2-6 23:41

同感,詳細分享如下
Reflection - 點心、月球上的約會次次都會skip,後樂園、斷捨離本身ok但放埋一齊悶到瞓,鐵漢柔情曲編ok但啲詞太噴,So Hot點聽都覺得個曲唔太順耳,其實皮外傷同淚流不止我覺得ok的   
Happy Girl - 得天獨厚同兒女私情係悶歌,噴歌代表有快D快樂,但其他都可以接受而且算啱Kelly唱

曼神封后作我都睇過哂 除左宋家皇朝我覺得一般般其他都可以話係實至名歸 ...
SamWaiHung 發表於 2021-2-17 16:44

咪係,有乜可能用張曼玉做比較
不過而家先講返05、 06年值唔值有乜意思

慘到喊
明明首歌幾catchy
我而家都仲會唱起你要放就放~~
ricnature 發表於 2021-2-17 19:18

以前一曲兩味通常都hea播,戀愛神經都係一樣hea,其實我幾鍾意Kelly 02-05年啲舞曲,好過之前啲rave party歌,就算毫無保留有時都會翻聽

放 好正
演唱會一次都冇唱過
jasonng 發表於 2021-2-18 01:09

你sure Kelly記得有呢首歌存在過?

點解你地咁憎《我敢去愛》
風見志郎 發表於 2021-2-19 09:32

呢度好似冇人話唔鍾意喎⋯

日本show 嗰期狀態巔峰
又瘦又靚又跳到
只不過2, 3 之後就金至尊上身...
ricnature 發表於 2021-2-18 13:00

邊個show?YouTube會唔會有得睇返?

LoveMirkay520 發表於 2021-2-21 00:12

真係好正!  我一向覺得Kelly跳要扭腰嘅舞步好好睇,不過呢隻啲舞就唔係好複雜
但嗰時唔係已經不滿日本公司嘅宣傳?竟然2002年仲有上當地嘅節目?

95新人王96-98,女歌手上位
99-02,天后
03-06 神台
07玩完
結婚生仔, 得閒登下台,出下FUNCTION搵私己
...
gordon0807 發表於 2021-2-25 09:06

同意,其實Kelly個事業期係典型女歌手嘅range,王菲、彭羚、鄭秀文呢啲都係唱12-14年左右就退下火線,係自從某女歌手出道後所有女歌手都開始要玩鬥長命

迪迪尼係05下半年,希望係05上半年,明明05年kelly係女歌中最多hit songs的一位,千嬅得一首,祖祖只有一 ...
sexykaren 發表於 2021-2-25 20:09

05其實表面似讓賽,廣東碟都唔出,但又唔知點解年尾頒奬禮又仲玩,如果係咁一早05年就出張廣東碟保持吓人氣,唔使年尾連十大中文金曲都無視佢淨頒俾kellyjackie。

究竟傳說中嘅 25週年演唱會延期定取消
好想睇
-
唔止歌單
Tags 都要 Update 下
永遠都係嗰幾個  ...
616.1314 發表於 2021-2-26 18:25

呢兩個tags堅係好尷尬 lol
25周年應該仲會做,如果今年紅館回復正常的話。我估佢應該有做歌嘅,等真係開得成先出

其實要不是某公司係度搞小動作 其他歌手都不致於要拖長個事業期~ ...
SamWaiHung 發表於 2021-2-26 18:10

所以最受惠其實係人瑞,因為啲後輩被阻止上位,變咗佢成日要做返對手加手下敗將個角色,變相佢都玩多咗好多年。

祖祖唔要的獎過俾人瑞都唔過俾kay
不過提提你祖祖都係後輩
sexykaren 發表於 2021-2-26 20:51

我梗係唔係話人瑞阻後輩上位啦,成句意思係「因為啲後輩被(某人)阻止上位」

最驚係佢做完歌之後又唔唱
演唱會又唱番嗰堆冤鬼
616.1314 發表於 2021-2-26 22:06

都幾肯定係呢個情況   尤其今次個theme仲係25周年紀念演唱會
不過如果可以好似上次出碟咁開一個細live唱新歌咁我都唔介意紅館唱冤鬼嘅,始終如果kelly唔唱冤鬼嗰堆歌街客可能會好悶。

陳奕迅日前竟公開挑釁無綫。上月關心妍因主動讓有線娛樂新聞台播出她在日本學藝時的廣東話片段,令無綫勃然 ...
LoveMirkay520 發表於 2021-2-26 23:36

我都唔記得原來歌手其他台要講普通話呢個傳統原來04年已經有,估唔到翠如同Eason第一次碰面係呢個情況

唔洗擔心 冤鬼一定會係主力
尤其係炸機四寶係100% 會有

我會想佢唱返多少少佢自己遺忘咗但係當年hit 過(下)嘅二線主打
例如對不起不是你、假天真、我敢去愛全首、Ask、都是你的錯
快歌唱下替換、這班人、放、飛天舞會

真side track 就算啦上次陳大小姐已經好慷慨喺medley 撈左三四首入去
肯唱咪唱下前世同快樂情人囉
如果佢仲記得有呢兩首歌嘅話
ricnature 發表於 2021-2-27 01:56

我從來冇驚過冇炸機四寶,唔係連住出場我已經覺得係驚喜
藍字嗰三首我都覺得係good choice同埋make sense唱吓,假天真一向唔太like可能係因為作曲人,都是你的錯上次moov live唱咗我覺得已經要還神,其實佢咁少唱呢首好離奇,明明當年好hit。
快歌如果唔想太side應該唱吓星期五檔案同shake shake,或者你這個男人都可以,點解你係咁半首我可以接受(但啲詞實在太不堪入目),你上面講嗰幾首都唔似會唱,飛天舞會太兒歌就算啦除非握手位。
真side track我都冇寄望,如果唱吓如果我們在戀愛、迴旋木馬呢啲我已經好滿足了。陳大小姐好似曾幾何時一千零一次fb live有唱過前世?或者仲記得呢

我有啲懷疑都是你的錯當年甚至hit 過對你太在乎
我依稀記得係洗腦式播放

真係唔知佢fb live 唱過前世{:1 ...
ricnature 發表於 2021-2-27 09:32

我都唔係好肯定有冇前世,但嗰次fb live唱唔少side track,但佢要之前溫定書先識唱Lol
當年都是你的錯係hit過對你太在乎嘅,因為年中繼續愛我隻碟個勢好好,對你太在乎優勝在係原創歌同埋K場hit,但明明佢99年年頭個勢麻麻,隻歌連無線季選都入唔到要靠個remix下一季補入。

其實女歌手玩11-12年唔玩先係正常(王菲89-00,鄭秀文90-01,彭羚90-01,陳慧琳95-06,葉倩文84-94/02玩 ...
阿mark 發表於 2021-2-27 13:05

你搞錯咗了,人瑞都只係間接得益,從來女歌星都係Top 2對壘,Faye vs Cass, Cass vs Sammi, Sammi vs Kelly, Kelly vs Fa, Fa vs Joey,本來當Joey可以對下一個人瑞就可以退位,不過啲後輩因為「某種原因」上唔到,人瑞變咗仲係relevant有得玩。

佢 2014年真係好唔應該去  
祖粉都係咁話
616.1314 發表於 2021-2-28 16:11

結果有報應,15年Kay都唔玩無線,搞到之後兩年只可以同若希爭奬,完全做cheap晒自己。

Exactly!! 菊姐17年拎既話都值18-20年完全係攝位……
stephybest 發表於 2021-3-1 15:47

冇辦法啦,萬年唔可以接受自己俾菊姐取代,索性要停咗個奬一年先可以頒俾下個,叫美霸真係當之無愧。

很期待對方作歌給她
最後係咪無咗件事?
616.1314 發表於 2021-2-28 21:12

Kellyjackie根本利用Kelly上位,邊有心作歌俾Kelly吖