返回列表 發帖
想聽迦迦唱悲~喜個高音位
Yunga 發表於 2022-5-24 18:27

想像得到,應該會flat好多

YES~~所以上面篇文講到咩"負面觀感,但不能認同"
真係得啖笑~~~

你天才歌手又如何?
已經賺咁多, 但忘恩 ...
hissorhk 發表於 2022-5-24 18:35

再攀高峰定係奶,都係觀眾自己主觀感覺
坦白講佢如果唔開其他市場,喺香港都已經到頂,咁應該點繼續?唔通同當年萬年一樣賴死喺香港霸奬唔走咩,佢年紀又唔係細唔出去闖就即係半退出收山。

你知唔知運氣都係實力的一種,好多香港歌手就算留港、北上甚至乎台灣搵食都依然係浮浮沉沉紅唔起。

好彩 ...
米色蘇 發表於 2022-5-24 20:06

佢哋覺得呢班老歌手要收山或者自己喺香港光合作用,覺得人哋搵夠就唔可以再出嚟。

佢地唔夠膽鬧政府或老闆才拎千嬅出氣
講真同習大大握手係禮貎,正如見到林鄭都要握手啦,應該係對任 ...
sexykaren 發表於 2022-5-24 21:37

所以我成日都話想問呢班人如果佢喺嗰個場合會點做?拒絕握手?黑面?佢哋覺得會可以安全返港定係到時上大陸救人瑞?

ig live新歌仲好過cd
tyli 發表於 2022-5-24 23:05

同意,live個高音上得比較自然

快d翻HK穩熟悉既班底啦。
不過佢翻來一定好多人又要鬧爆佢。
Gary 發表於 2022-5-24 23:33

所以咪話痛苦記便記,佢應該已經預咗亦唔介意了

睇下 KELLY 睇下 SAMMI 睇下想當年嘅梅姐.
人各有志 點解有 D 人會受人尊重同愛戴.
有 D 人一去不返.
這 ...
hissorhk 發表於 2022-5-25 01:21

點解千嬅一定要跟Kelly或者Sammi? 你咁講mi粉又不滿
況且呢兩個根本就係我講上岸半退休嗰類,唔明做乜要逼啲中年歌手半退休,你唔支持唔代表佢要消失。
講梅姐係乜意思?你唔係唔知梅姐40歲離開咗我哋?你講呢班女人都50啦喎

你如果真係有睇過Kelly,冇理由唔知佢近十幾年都主要靠北上商演搵錢,你有冇買碟支持佢微光、Reflection、And Then、Watch Me先?香港市場可維持佢事業咩?唔北上搵錢可能呢幾隻碟都冇機會出現。
至於梅姐,90年代尾都有出國語碟同廣東碟,去大陸台灣宣傳,冇放棄過唔唱冇收山。

根本個個歌手有機會拓展外地市場都唔會放棄,你估你想開拓就開到咩。美祖都開咗咁多年唔成功到呢一兩年先掂,人瑞6-7年前都試開拓,到19年處處吻先有機會自然要把握。

利申:Kelly粉

首先 我冇講過我唔支持佢佢就要消失。呢個就係而家現存班嬅粉無限放大人講嘅嘢。
sammi 半退休?你睇佢  ...
hissorhk 發表於 2022-5-25 11:12

真搞笑,係你自己提呢班歌手而家又話做乜用人哋咸豐年前嘅事比較,建議你提其他歌手做比較前都熟讀吓人哋演藝發展嘅過程先。
講咗話佢早兩年先大陸紅得起,你估佢唔想好似Kelly咁一早就有大陸市場咩,咁咪唔會被你話食相點點點囉。

你如果唔係想佢消失咁你理得佢喺香港唱定喺大陸唱

以佢而家心態,大陸揾食會岩佢好多。加上大陸揾食都出到廣東歌
咪滿足到而家班歌迷囉
想睇 show 咪北 ...
hissorhk 發表於 2022-5-25 12:42

點解想睇show要北上?你係佢經理人?
佢要返嚟香港咁細 market 再搞個唱都唔使你批准

你唔係要佢消失香港市場但又叫佢唔好返香港開show係乜概念?反嬅粉唔好咁癲啦

其實做乜成日話唔鍾意某個明星(不限於楊千嬅)嘅人「唔比佢XX」「唔准佢XX」或者「扼殺佢自由」?
鍾意又好 ...
John 發表於 2022-5-25 16:40

網民毒舌冇政權咁惡,但都唔代表唔惡,你用二分法係唔正確嘅。(建議聽多幾次Kay直角等於三角形同名曲勢不兩立領悟下先
根本佢而家喺香港都長期有打手寫衰佢(例如你講嗰個group),呢一點相信大家都同意。
係咪呢種網絡欺凌冇政權咁惡就代表冇問題?恕我不能同意。

理性討論冇問題,佢唱歌係有不足地方,但純粹惡意批評就無討論價值了。
我只係好奇咁多歌星上大陸搵錢,點解淨係要佢唔好返嚟唱?
都係嗰句,反佢嘅人希望佢哋知道自己反緊乜,如果反(佢覺得人哋嘅)政見但又支持Joey呢啲就得啖笑。如果話有唱功就唔使反,咁佢哋咪要支持埋校長同肥媽?嗰啲夠唱得啦啩

關鍵因素唔係事關邊個惡啲邊個無咁惡
而係港人慣性將所有重大嘅嘢都假手“社會賢達”(甚至網上kol)代 ...
kenneth 發表於 2022-5-26 07:51

同意,所以大家應該好好思考同自省。
一剎那嘅情緒可以理解,但過咗咁耐都冇諗返事情本質有冇問題,做人就冇進步了。

第二段:開放討論
每個明星情況唔同,討厭/喜愛A唔代表又會因為同一個原因討厭/喜愛B,人是複雜的 (sor tag左炎明熹)
John 發表於 2022-5-26 04:11

既然唔會因為同一個原因喜愛或討厭不同嘅藝人,咁即係「愛(憎)你不用合情理」,咁就無需話憎一個藝人係因為政治立場或唱功好唔好,因為呢啲都係定咗立場之後先搵嚟合理化自己立場嘅理由,邏輯先後有別。

可能華納香港將人瑞歸入子公司:金牌大風
btvfans 發表於 2022-5-28 15:38

係,香港似乎用金牌大風label去幫佢宣傳

唔爭在加埋 平行 (丁子高合唱) & 背後女人 (周柏豪合唱)
不過 無雙 嫁給人瑞 背後女人 要向 TVB Mu ...
boy4dudes 發表於 2022-5-28 15:17

平行喺邊度有得聽?我真係未聽過連搵嘅興趣都冇

其實都應該幾難

建議 aunty 不如集中幫下 d members 作歌  AL Alfred Archie Him Hins Je ...
boy4dudes 發表於 2022-5-28 15:41

其實人瑞多年來都支持佢,成日都用佢嘅作品
套用網民邏輯,藍生而家咁樣又算唔算忘本  

反轉豬肚就係...
唔明得罪佢啲乜(黃偉文反而有好多故仔)
當年黑天鵝嘥好多心機幫佢宣傳 ...
kenneth 發表於 2022-5-28 15:49

咪就係,根本人瑞都撐咗佢好多年,仲以為日久見人心原來都係見高拜見低踩。

其實藍 aunty 2001年開始幫香港歌手作歌/監歌, 男歌手幫最多係劉華 (十幾首), 女歌手係千嬅 (9.5首). JY 6 ...
boy4dudes 發表於 2022-5-28 16:08

人瑞真係隻隻碟都有佢份,雖然有時有啲旋律我覺得麻麻哋

真係要靠華納課金同神績
leroyjaime 發表於 2022-5-29 01:41

要睇吓唱片公司乜嘢取態,如果想上榜應該起碼要搵千嬅做個叱咤樂壇訪問。
參考林峯嘅成績,第一隻歌都係五台聯ban,第二隻現身宣傳吓先有啲成績。

當年GEM杯葛叱咤,藍uncle你叫人地要懂得感恩!飲水思源!然而今日到你,你又懂得感恩嗎?
...
chj0928 發表於 2022-5-29 12:18

好多人都係嚴以律人寬以律己,藍uncle本身個人又飄忽,打倒昨日的我好正常。
佢夠不滿香港樂壇啲操作啦,但而家咪又係走返入嚟,但其實啲操作都冇變過。

咁呢首可以執笠喇 佢而家做緊聲生點會特登返嚟吖
leroyjaime 發表於 2022-5-29 14:58

佢可以遙距live或錄音訪問
嗰時美祖都係IG live 叱咤樂壇宣傳,但嘉姐冇預告過,似乎華納冇打算安排。

炒晒華納班pr佢!
kenneth 發表於 2022-5-29 16:03

我覺得呢隻都係試水溫,華納(金牌大風)應該等佢返香港出下一首歌先會推多啲宣傳

楊千嬅好慘。。上善如酒已經跌出KKBox 新歌日榜top 50

成績差過“你會愛的人” ...
xteve 發表於 2022-6-2 11:37

呢期有幾隻新碟,Alfred Kaho Gareth T 咁多隻歌,都推咗佢出50外
反而我想知點解仲未有MV?

其實有冇拍
冇嘅話連tvb都上唔到榜
GaracyTan 發表於 2022-6-4 11:53

佢channel唔係有lyrics mv making of 咩?冇理由有making of 但冇成品

咁都叫making of
或者個MV只係拎住杯酒朗嚟朗去
冇理由咁耐都唔出(前提拍咗)
唔通又 ...
GaracyTan 發表於 2022-6-4 14:14

理論上個mv就係making of嗰個setting應該都係咁拎吓酒杯close up 夾口形嗰類
但奇怪地佢叫lyrics mv,通常都只會係冇真人拍先叫lyrics mv?

對傷台好失望,真係唔播現在就是最後的意願話曬都上過1週啊!!陰功 ...
chj0928 發表於 2022-6-18 00:08

嗰時都係Hea播一個星期,純粹因為演唱會主辦電台應酬一下。   
根本自2018年開始佢喺商台成績都非常之差

最近咁少新歌,但上善如酒連KKBox 新歌日榜top 50都唔法re entry
好慘
xteve 發表於 2022-6-16 10:42

但有幾個歌星都出新碟,仲有兩隻真大碟,所以都有好多歌上咗新歌榜  
不過除咗出歌嗰個星期佢都冇宣傳,唔會旨意啲人識搵嚟聽

903 對啲0 宣傳嘅OLD SEAFOOD 都算狠
側田唔播美麗嬅唔播美祖唔播
kwanie 發表於 2022-6-20 13:41

美祖隻歌有冇首播?不過我諗佢純粹因為出國語歌所以蛋記低調啲啫,如果出廣東歌商台都會播到失禁。

好似已經拍好mv
家下應該係剪緊?
kenneth 發表於 2022-7-20 01:11

其實係拍呢隻歌定下一隻歌?呢隻歌拍唔拍都得啦,反正已過咗宣傳期了