返回列表 發帖
暫時兩場都係冇晒280,剛剛都訂咗480。佢今次三面定四面台?

回復  l00540

好似係拍完香港仔先FD 左
快劍俠 發表於 2018-5-5 14:38

應該唔係啦,當年同屆新人,99年又合作過舞台劇,佢哋應該本身交情唔錯。

點解覺得有好多hehe 歌迷入場?係咪我錯覺?我以為千嬅先多添。

好滿意佢今晚演出同唱啲歌,不過唔知同尋晚歌單係咪好唔同。
最愛落難皇后+密雲+至死不遇+繼續愛呢段。

有同班同學 給自己的情歌 死心塌地 一天一天 好不好 I'll be Loving You 抵翻曬啦

好耐冇睇過咁有氣氛 ...
loowee 發表於 2018-5-5 23:58

係呀,唱密雲好驚喜!仲以為佢唔記得咗呢隻歌。不過始終冇唱北京之夏!

其實個台,只要搵返塊黑布遮返住啲鐵架

望落去已經好睇好多
matthewyky 發表於 2018-5-6 00:24

啲架應該唔遮得,啲屏幕要條軌移動?
其實個台唔錯呀,簡單但都有變化。

今晚阿Gee唱《密雲》時
唱得放過尋晚~

可能唔洗留聲
l00540 發表於 2018-5-6 01:34

密雲直頭唱得好過CD錄音版本,証明佢唱功進步咗。
如果今晚唱埋今夜沒有風就好啦~

我估唔到咁多人識狠心愛我,
周圍全部合唱"常未令人滿意"哥下我O左 ...
loowee 發表於 2018-5-6 01:38

係喎,乜狠心愛我當年有hit過?我都O咀

死心塌地好hit,同他喜歡的是你,限期,並列慘情hit歌
阿mark 發表於 2018-5-6 01:53

我反而唔覺死心塌地係好hit,只能講係當年重點主打,因為佢當時成年幾都冇出廣東歌,又係「被包」傳聞後再出碟。而同碟的I'll be loving you當時完全唔hit添。
狠心愛我係國語碟bonus track,當年都唔係重點歌,流行榜成績唔好。2004年原本係像你做年度主打,不過個MV累事...

我都唔覺死心塌地hit
但係好聽同多人識既
係之後99 年Today 全碟先hit
遠在天邊迫不得已當年好hit
遠在天 ...
ricnature 發表於 2018-5-6 02:23

同感,我記得I'll be loving you 呢隻碟反應都麻麻,因為死心塌地唔算hit(自由自在就唔好提了,零迴響),而且個人感覺死心塌地隻歌有點悶。
Today隻EP就真係hit,遠在天邊係Compaq 電腦廣告歌,當時算hit。
迫不得已係寫同男友分手嘅歌,當時都有新聞有話題。

像你個旋律其實都可以,不過當年梁詠琪駕馭唔到,仲記得周國豐數榜時都話佢最好再䤸過...
娛樂大家係夾硬頂上谷奬,其實密雲都係,唔知做乜最後煞掣,變咗食白果,然後從此絕跡頒獎禮。

未唱過~ 但難登紅館大場

阿Gee訪問時話團隊揀快歌時有困難~

我覺得下次再開可以咁分:
- Cover Girl/ 我鍾意/一年之計/ 雪人
- 青檸一片天/ 家有小熊/ 記得不記得
- Funny Face/ G For Girl/ 出走地平線/ 堅持
- 我@你/ 蒂凡尼早餐

l00540 發表於 2018-5-6 02:34

你的編排唔錯,雪人同蒂凡尼早餐可以入快歌list。不過我@你其實唔算快,跳唔到舞。
至於堅持應該冇人識,唱都唔會有反應。
我覺得Cover Girl配名模夾啲。

娛樂大家隻碟啲side track唔錯,佢可以唱給最開心的人,因為都算有人識。

給最開心的人簡直係一大奇案
原唱唔plug
反而兩個人翻唱都plug
當年我覺得可以唔plug 北極光
雖然好聽但 ...
ricnature 發表於 2018-5-6 03:01

係,好多人根本唔知給最開心的人係Gigi原唱,我都覺得派給最開心的人會有迴響過北極光,其實同碟散心同明日之後都可以派,有流行元素。

其實呢隻碟有 禮物/ 愛得起/ 錯過 等佳作
偏偏揀左呢首⋯

兩次演唱會都揀《abcdefGG》
我始終覺得同莊冬 ...
l00540 發表於 2018-5-6 23:53

我諗純粹唔夠快歌而已,Gigi應該唔會特別鍾意呢首歌啩...
突然醒起,其實落難皇后嗰part如果加埋Blue Moon都唔錯,Gigi好少唱呢種風格。

其實落難皇后嗰part 我居然估到之後會唱密雲+至死不渝
阿mark 發表於 2018-5-7 00:13

我都係!其實呢幾隻真係好夾!

如果再開,應該搵Edward Chan/ Charles Lee
又或者James Ting整番首快歌主打 ...
l00540 發表於 2018-5-7 00:12

Gigi自資其實唔知搵唔搵到佢哋做歌,始終有成本考慮。所以B面搵Wyman填我覺得都幾揼本。

我估到應該有《密雲》
好match嗰一part

Good taste!!!

但《Blue Moon》可能太side, 所以淘 ...
l00540 發表於 2018-5-7 00:17

你去sell吓陳少琪用Blue Moon,或者下次用之前上網唱吓等大家預習下先~ 呢隻係我其中一隻最鍾意嘅滄海遺珠,好有feel。

要諗埋《Blue Moon》可以串連到什麼其他歌曲
l00540 發表於 2018-5-7 00:41

咁又好難夾到其他,最近似都係至死不遇或者驗光。
另外我覺得可以夾到嘅side tracks
長痛長愛+一刻擁友+給最開心的人+自由自在
蕩失+厚愛