返回列表 發帖

《2016勁歌金曲優秀選第二回》 (2016.11.19)

2016勁歌金曲優秀選第

http://jsg.tvb.com/2016/selections2016part2/index.php?vid=251074

1. 化險為夷 - 小塵埃
2. Sugar Free - 少女標本
3. 平常心 - 王梓軒
4. 第三類接觸 - 石詠莉
5. 沉淪 - 安俊豪
6. 一個都不能少 - 李克勤
7. 弗雷德之夢 - 狄易達
8. 誘心人 - 吳若希
9. 最後一次分手 - 吳若希
10. 可以背負更多 - 吳若希
11. 拾年 - 李逸朗
12. 只想可以跟你走 - 何雁詩
13. 被單身的人 - 吳業坤
14. 百姓 - 吳業坤
15. 不分不散 - 李惠敏
16. 我的情書 - 泳兒
17. 浮沙之路 - 泳兒
18. 懸崖花 - 林欣彤
19. 愛情小品 - 林奕匡
20. 今生不回家 - 周國賢
21. 大奇蹟日 - 雨僑
22. 葡萄成熟時 - 胡琳
23. 命運的意外 - 胡鴻鈞
24. 天地不容 - 胡鴻鈞
25. 摑一巴 - 馬天佑
26. Just Me - 陳明恩 feat. MastaMic
27. 沒有你,我甚麼都不是 - 陳柏宇
28. 乜青 - 陳柏宇
29. 上集大結局 - 陳柏宇
30. 無人知道雙子座 - 容祖兒
31. 誰可改變 - 陳展鵬
32. 從未知道你最好 - 陳展鵬 胡定欣
33. 少女時代 - 陳凱彤
34. 行者 - 草蜢
35. 你在我在 - 許廷鏗
36. 我的志願 - 許廷鏗
37. 問天 - 許廷鏗
38. 蝴蝶 - 許靖韻
39. 化夢 - 張美儀
40. 天知道 - 曹敏寶
41. 羅賓 - 張敬軒
42. 後知後覺 - 馮允謙
43. 森山大道 - 湯駿業
44. 妄想 - 鄒文正
45. 齒輪 - 新青年理髮廳
46. 乘風 - 群星
47. 痴戀 - 楊斯捷
48. 強弱 - 鄧小巧
49. 仍堅持 - 鄭世豪
50. 伴隨 - 鄭世豪
51. 懶人包 - 鄭欣宜
52. 女神 - 鄭欣宜
53. 一個人的永恆 - 鄭俊弘
54. 活著Viva - 鄭俊弘
55. 火線下 - 鄭俊弘
56. 順 - 歌莉雅
57. 老茶遊記 - 劉威煌
58. 請關掉手提電話 - 黎曉陽
59. 沒有 - 駱胤鳴
60. 過來人 - 應昌佑
61. 苦茶 - 鍾舒漫
62. 流淚的歌 - 羅力威
63. 獨家地理頻道 - 羅孝勇
64. 牧羊少年獅子山 - 羅啟聰
65. Can You See - 譚嘉儀
66. 扯線木偶 - 譚嘉儀
67. Hey Ya! - As One
68. Crush On You - Bingo
69. 聲音騷了 - C AllStar
70. 專業失戀30年 - C AllStar
71. 夢花鏡影 - Fabel
72. 傻瓜裡的童話 - HANA菊梓喬
73. 今天的我 - HANA菊梓喬
74. 天平先生 - J.Arie
75. 自由飛翔 - JW王灝兒
76. 公路之星 - KOLOR
77. 鐵拳之道 - KOLOR
78. Good Times - MastaMic
79. Jungle - MastaMic
80. 慶祝 - Regen張惠雅
81. 分手的美 - Super Girls  
82. 有事發生 - Super Girls
83. 一樣不一樣 - Supper Moment
84. 不愛之恩 - Twins

由優秀選第一回之後開始派歌計, 失蹤名單有:

廣東歌 - 林海峰
愛永遠存在 - 劉德華
聽海 - 谷微

投左以下個人心水:

1. 化險為夷 - 小塵埃
2. Sugar Free - 少女標本
19. 愛情小品 - 林奕匡
20. 今生不回家 - 周國賢
27. 沒有你,我甚麼都不是 - 陳柏宇
29. 上集大結局 - 陳柏宇
31. 誰可改變 - 陳展鵬
32. 從未知道你最好 - 陳展鵬 胡定欣
34. 行者 - 草蜢
40. 天知道 - 曹敏寶
48. 強弱 - 鄧小巧
52. 女神 - 鄭欣宜
67. Hey Ya! - As One
72. 傻瓜裡的童話 - HANA菊梓喬
75. 自由飛翔 - JW王灝兒
76. 公路之星 - KOLOR
77. 鐵拳之道 - KOLOR
78. Good Times - MastaMic
82. 有事發生 - Super Girls
83. 一樣不一樣 - Supper Moment

應該一半都唔中

堅持唔投英皇同星夢!

31 32 唔係星夢咩
阿mark 發表於 2016-10-23 14:57

佢地唔係星夢旗下的合約歌手>.<

From Alfred FC IG, 優秀選第二回將於19/11晚上1030播出...

如果真係咁夜先做應該唔係live show... 可能好似11年第二回咁預先錄影

Hubert有份出席

希望Jason拎兩首啦>.<

Angela同Lillian都有份.....

睇黎D大星唔去 (軒仔,Joey,煎pan、定欣、草猛,Twins、克勤)

兩大暗星第一次入選
軒會唔會又去唱第一首入選歌
阿mark 發表於 2016-11-2 10:58

然後第二十首入選歌係乘風xD

Angela同Lillian都有份.....

睇黎D大星唔去 (軒仔,Joey,煎pan、定欣、草猛,Twins、克勤) ...
matt0605 發表於 2016-11-2 10:44

btw, 呢班人上<我愛香港>都唔去上勁歌.....

今晚主持: 崔建邦、鄭世豪、林師傑、謝文欣

即係大部分歌手同第一回一樣sosad:(

預感乘風會有獎>.<

排隊現場見到有煎pan fans@@

定欣都有份,但克勤、Joey、Twins、草猛全部冇份:(

從未知道你最好最高票!

唔係Alfred拎三首嘛....

分首比嘉儀或者SG都得掛

值得一提係今晚報左1119個星期嘅勁歌金榜,冠軍歌係仍堅持!

值得一提係今晚報左1119個星期嘅勁歌金榜,冠軍歌係仍堅持!
matt0605 發表於 2016-11-4 00:27

其中一首上榜歌係Law霸同Laughing哥合唱嘅<風起雲湧>@@

2016勁歌金曲優秀選第二回 得獎歌曲:

1. 誰可改變 - 陳展鵬
2. 專業失戀30年 - C Allstar
3. 沒有你 我甚麼都不是 - 陳柏宇
4. 女神 - 鄭欣宜
5. 從未知道你最好 - 陳展鵬 胡定欣 (第二回票數最高)
6. 你在我在 - 許廷鏗
7. 問天 - 許廷鏗
8. 百姓 - 吳業坤
9. 自由飛翔 - JW
10. 懸崖花 - 林欣彤
11. 愛情小品 - 林奕匡
12. 一個人的永恆 - 鄭俊弘
13. 火線下 - 鄭俊弘
14. 仍堅持 - 鄭世豪
15. 天地不容 - 胡鴻鈞
16. 流淚的歌 - 羅力威
17. 蝴蝶 - 許靖韻
18. 少女時代 - 陳凱彤
19. 只想可以跟你走 - 何雁詩
20. 苦茶 - 鍾舒漫
21. 我的情書 - 泳兒
22. 我的志願 - 許廷鏗

星夢 x 7
英皇 x 5
星娛樂 x 3
Sony Music x 2
寰亞 x 1
Sunny Idea x 1
其他 x 3

今年最男俾許廷鏗啦
阿mark 發表於 2016-11-4 12:49

俾陳展鵬啦

優秀選第二回下星期六2230-2345係翡翠台播出

首播日期: 2016.11.19
歌曲要流行,必須「夠貼地」、「易入屋」,才能成為街頭巷尾人人會唱的好歌。

崔建邦率領林師傑、鄭世豪、謝文欣及譚嘉儀擔任主持,大會以「貼地音樂」為主題,將《Busking不停音樂》的流動舞台車駛進一廠,由四組Busker重新演繹千禧後其中三首「金曲金」為盛會揭開序幕,寄望這次的得獎歌曲能夠成為未來大家爭相演繹的金曲。

大會為了鼓勵努力不懈的歌手們,把得獎歌曲由20首增加至22首。到底有兩首候選歌曲的吳業坤、泳兒、胡鴻鈞、鄭世豪、鄭欣宜、譚嘉儀、C AllStar、HANA菊梓喬、Kolor、MastaMic、Super Girls能否梅開二度?有三首歌曲提名的吳若希、陳柏宇、許廷鏗、鄭俊弘又能否甚至上演帽子戲法呢?

主持: 林師傑, 崔建邦, 鄭世豪, 謝文欣, 譚嘉儀