返回列表 發帖

我唔係香港人
但都好支持為咗爭取自己民主而作出反抗
做咗好多我哋內地人唔敢做嘅嘢
如果內地有呢種活動 應該都會好多人會參加
但後果不堪設想 會嚴重影響自己前途
所以經常好羨慕香港人 有自己言論自由
我這邊經常看見那些被洗腦極致 維護自己共產黨
而不斷唾駡香港人 嘲笑他們這次行動的大陸人
他們被操控著 剝削著 過著自己不想過的生活
卻沒有人敢出來發聲 反抗 為愛國而愛黨
有時候也深感無奈

但今次影響好多香港市民嘅生活
導致兩邊幫派嘅互相殘殺 真係好痛心
佔領部份市民平日生活嘅地方 本身其實算背離咗民主自由呢個初衷
但警方一些所作所為的确很過份
我衷心祝福香港人可以獲得屬於自己嘅民主
屬於自己嘅一片天空
但亦希望那些無辜的弱勢市民可以不受影響
>3<

btw,, 如果警方暴力清場... 外國會好似對內地咁對香港...
Nicholas 發表於 2014-10-5 12:41

其實好多國家面對佔領呢種情況都係會採取暴力清場
甚至比香港呢邊警方嘅處理力度殘忍好多
影響好多人生活呢一點的確有點過火 會俾人捉住把柄
爭取自己理想都要確保自己受人尊重 唔影響弱勢群體如 病人 兒童 老人 嘅生活
佢哋分分鐘被影響嘅嘢真係關乎生命
而且要防止被暴力清場 保留住強健嘅身軀 先可以部署下一步
所以我都希望距哋可以暫時散場 而唔係繼續傷害
其實已經喚醒咗好多人 都算成功咗 再咁持續會變成野蠻 變成反效果
>3<

最近好多事實證明
佔領運動係會影響香港經濟發展 市民正常生活

其實佔領行動除咗爭取自己嘅民主
背後仲因為西方勢力故意煽動支持反對派 試圖控制香港治權
帶動學生嘅情緒

對於追求民主 自由 我係百份百支持
但利用學生去擾亂香港嘅秩序企圖獲得政府反省
並且持續一段好長時間 影響生活 影響經濟
用“民主 自由 和平”去描繪所有行為嘅正當性
香港損失咁大 持續愈耐就會影響更大
仲塑造出一個 唔團結 內亂 嘅國際形象
就真係會變好?真係會和平?
真係好唔理智

心痛班學生,熱血可以用去其他地方
佔領行動,有影響有警醒作用就足夠,點解仲要持續落去,相煎何太急
>3<

香港損失咁大 持續愈耐就會影響更大
仲塑造出一個 唔團結 內亂 嘅國際形象
就真係會變好?真係會和平?

唔... 坐響度香港就會變好?
就係坐左 17 年,但越變越差,所以大家先唔會再坐

覺得坐響度世界就會變好,真係好唔理智

...
星勤 發表於 2014-10-10 16:02

你有點斷章取義了
我完全唔係表達 坐響度 呢樣嘢
而係凡事都要有個度
做一件事有一定嘅影響已經係成功咗一步
持續落去會造成損失 影響嘅係香港 班學生就會變成罪人
形象無咗 負面影響積累 下次再發動同類型活動反而令人反感
熱血係要有 無錯 但都要顧及下前途同市民嘅生活嘎
你都唔會日日去參加喇 咪又係坐響度打字
我哋過緊正常生活 其他人同樣有權利 D學生更加應該休息下
等待下次時機成熟 再表達自己訴求
講樣最實際嘅嘢 我都有個朋友做小本生意
依家真係完全無生意 人就算幾偉大都係要食飯
都要俾D時間人回下血 做咁多嘢香港會唔會真係變好無人知
但無飯開香港變幾好都無命享受
>3<

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
>3<

就算當佢塞車言論唔係講緊佔中
但係佢一直無表過態
加上佢曾經發表過既言論
好難估唔到佢係邊面 ...
hinz 發表於 2014-10-11 00:49

"民主" 就係訓喺街影響大家就大叫:為你哋好 為香港未來 我哋無私 你哋出聲就自私

受影響嘅人 無任何選擇權  無論遇到咩事都唔可以 呻
斷章取義 大造文章 更加不計其數

要所有人都支持佔中行為 否則就要被背上罵名 咁就叫做"民主"?
未爭取到民主 已經俾班人限制言論自由
ELLA 好慘
>3<