返回列表 發帖
網上流傳疑似名單
電影
五個小孩的校長
破風
智取威虎山
葉問3
踏血尋梅

男主
彭于晏 破風
張淑予 智取威 ...
艾石仔 發表於 2016-1-28 23:08

唔信葉偉信同林嶺東冇提名反而關信輝有
念念應該有最佳編劇?
五個小孩如果睇女配,吳浣儀機會會大過劉玉翠吧?

好似今日下午1點公布入圍?
victor1991415 發表於 2016-1-29 09:01

係呀。但唔知邊到有得睇直播

兩岸電影 我諗都係我的少女時代
rubylovessss 發表於 2016-1-29 13:58

少女時代機會好低吧
推拿同聶隱娘係大熱吧

出左提名名單。
睇好郭富城、林嘉欣首奪金像影帝影后,兩位都曾在台灣金馬封王稱后,
認為香港金像會希望畀 ...
liebe 發表於 2016-1-29 14:33

但近年金像獎中意用女配角去提拔新一輩女星 e.g.美之美da。所以JM都有機會

金燕玲上次已經輸左比只有肢體演技ge Dada, 再輸比JM 太殘忍了
快劍俠 發表於 2016-1-29 15:24

個年燕玲姐其實win唔到都正常,我估分分鐘入唔到三甲,因為戲份太少

希望學友拎
lemontea1069 發表於 2016-1-29 15:25

感覺上似係城城
唔係話學友唔好,而係覺得嘉欣會win到女主(因為5強入面應該冇人比嘉欣更值補償,湯唯仲有大把機會)
所以唔睇好暗色可以一下子拎哂兩個演技獎(前題係導演連新晉導演都入唔到)

唔估邊個拎,不如分析下邊幾位係大熱:
男主:郭富城,張學友(基於補償政策。另外個三位拎過兩次或以上,係唔係特別突出之下應該唔會跑出)
女主:林嘉欣,張艾嘉(補償政策for嘉欣。張姐就突出,成套戲係由佢帶動節奏加上喱套戲可見到張姐另一戲路既可能性,再一次證明佢係咩角色都做到。講真,千fa唔錯,但未好到可以短時間二封)
男配:白只,林敏聰(睇過喱兩套戲既人都知佢地兩個拎係唔洗解釋)
女配:唔知點揀,我覺得5個既機會都好平均。當然,金燕玲會枰高少少因為有金馬提名(私心好中意李心潔既演出)
新人:白只,春夏(不用解釋吧)