返回列表 發帖
終於有人同我一樣比佢十大~
kenny1102 發表於 2018-1-14 22:56

爸爸一定會有獎

我最喜愛粵語歌曲第三位

AGA《3AM》342

上榜走勢:07>09>02>06>05>07>06>05>05>02>01

我最喜愛粵語歌曲第二位
呢個歌手係好高質嘅,但係欣賞佢嘅人就好似冇咁多啦。佢嘅聲音能夠將好多歌都演繹的好好,希望依首歌有奬項能夠令到你知道,你都有人支持你,繼續尋找你自己嘅烏托邦

我最喜愛粵語歌曲第二位

岑寧兒《剎那的烏托邦》348

上榜走勢:02>05>04>07>09>06>02>07>04>01>06

我最喜愛粵語歌曲第一位
上一次有10大比佢呢已經係2006年嘅時候。嗰首歌叫做《晝意》,當年因為有《愛得太遲》,所以只能屈居第二。之後我覺得佢無一首歌超越到《畫意》所以亦無俾佢十大。今年有呢首歌,希望唔會還得太遲。

我最喜愛粵語歌曲第一位

王菀之《忘記有時》441

上榜走勢:04>03>04>05>04>04>03>01>02>04>04>07

我最喜愛滄海粵語遺珠歌曲大獎
宜家先頒第一首。呢一首歌係佢專輯一面比較破格嘅作品,原來佢都有呢一面。轉左會,希望有更好發展啦!

估唔到末日都冇十大~~
kenny1102 發表於 2018-1-14 23:05

末日係ivana嘅歌入面rating好低...~

許廷鏗《強迫症進行曲》

跟住好快咁頒新人獎

我最喜愛粵語新人銅獎
Triple G 252

上榜歌曲︰白日夢一場
冠軍歌曲︰火花

我最喜愛粵語新人銀獎
秦馨敏 295

上榜歌曲︰分過手請舉手、我的燦爛、長期失戀

我最喜愛粵語新人金獎
王嘉儀 393

上榜歌曲︰Leaving Home、U Got Me Mad (給男神的面書)、愁滋味
冠軍歌曲︰美麗新世界

我最喜愛粵語樂團銅獎
全年靠一首翻唱歌頂住!

深淵無上榜
jaydeng 發表於 2018-1-14 23:11

無呀果首唔入耳...

我最喜愛粵語樂團銅獎
RubberBand 463

上榜歌曲︰山河故人、老人與海、脫軌時刻、一生青春
冠軍歌曲︰One Punch

我最喜愛粵語唱作人銅獎
我最喜愛粵語樂團銀獎

以樂隊嘅身份第四次攞唱作人嘅獎項,你地嘅創作,已經成為一種香港品牌!

我最喜愛粵語唱作人銅獎
Supper Moment 1426

冠軍歌曲︰大丈夫、說再見了吧、靈感床

我最喜愛粵語樂團銀獎
Supper Moment 726

上榜歌曲︰不許你注定一人(Live)
冠軍歌曲︰大丈夫、說再見了吧、靈感床

我最喜愛粵語唱作人銀獎
2017年嘅歌呢有啲好黑暗,有啲好光明。
可能因為年尾佢發覺自己有咗BB,想胎教啦,所以就不停灌輸正能量比BB!
希望2018年你會將更多嘅正能量帶比大家

我最喜愛粵語唱作人銀獎
方皓玟 1626

上榜歌曲︰Common Sense
冠軍歌曲︰Let's Say、UWILC、假使世界原來不像你預期

我最喜愛粵語唱作人金獎
我最喜愛粵語樂團金獎
要自己唱作,係一件難嘅事
要以樂隊唱作,係一件更難嘅事
要以另一隊樂隊走更偏鋒嘅路線唱作,係一件超難嘅事
而你做到啦!

我最喜愛粵語唱作人金獎
鐵樹蘭 1642

上榜歌曲︰尋覓四周、煙花散、遊戲遊戲
冠軍歌曲︰凡人對抗命運、告別完再聚

我最喜愛粵語樂團金獎
鐵樹蘭 821

好快咁又頒埋曲詞編監

我最喜愛粵語作曲人
林奕匡 1398

上榜歌曲︰好好的聊個天、是日休息絕不工作、第一個早晨、草原、難得一遇
冠軍歌曲︰不敢當、有淚多好、查無此字、霸氣情歌

我最喜愛粵語作詞人
陳詠謙 4011

上榜歌曲︰人間失格、你帶著我的青春離去、妒忌心、安全感、唔紅有原因、不一定、傷心到變形、原來只因深愛著、奉愛之名、終於我們、也許我們倦了吧、Make Me Proud、好好的聊個天、是日休息絕不工作、第一個早晨、草原、難得一遇、小燈塔、衰仔大學、一晃眼、刺青、痛醒、藍血人、不意外的意外、心頭大石、死亡之吻、不趕時間、不趕時間(Late God Version)
冠軍歌曲︰3AM、幸福止痛、How Do I Look、不敢當、有淚多好、查無此字、奇怪、一格格、Be water, My friend、小碎步

我最喜愛粵語編曲人
王雙駿 1359

上榜歌曲︰妒忌心、Wonder Woman、藍血人
冠軍歌曲︰大丈夫、說再見了吧、靈感床、Let's Say、奇怪、當我想起你、Be water, My friend、小碎步

我最喜愛粵語監製
Edward Chan 2624.5

上榜歌曲︰Shout n' Cry、負攝石、Upside Down、咖啡因萬歲、傷心到變形、好好的聊個天、是日休息絕不工作、第一個早晨、草原、難得一遇、你你你引致我震盪、不意外的意外、交叉神經、所多瑪城、磚頭、行屍走肉、閱後即焚
冠軍歌曲︰幸福止痛、有淚多好、查無此字、勉強共勉之、巴別塔、我愛你夠貴、霸氣情歌、人渣

我最喜愛粵語組合銅獎
佢哋呢對組合民,就已經幾年㗎啦。
咁幾年都同奬項無緣,但今年就終於出到第一張專輯!
但碟名就要改好啲啦!

我最喜愛粵語組合銅獎
Fabel 413

上榜歌曲︰上傳狂、叫、安多酚

我最喜愛粵語組合銀獎
今年佢地有十一首上榜歌,當中有一半都係獨唱作品。
最後一年頒獎禮,最後一個頒俾仲係組合嘅你地。

我最喜愛粵語組合銀獎
C AllStar 793

上榜歌曲︰Take Your Time、一刻戀上、人人、出場序、別消失、有幾何、此刻無價、煉獄健身室、靈魂進化
冠軍歌曲︰兄兄我我、再不再見

我最喜愛粵語組合金獎
相隔十三年嘅另一個組合金獎。佢地嘅年紀亦比出道時升咗一倍。

MU流行歌手奖
组合

银奖:C Allstar
上榜歌曲:Take Your Time 煉獄健身室 別消失 出場序 靈魂進化  ...
jaydeng 發表於 2018-1-14 23:41

又撞

Fabel

First EP released in 2013, SH叫T was released in 2017, hopefully their next EP / CD ...
boy4dudes 發表於 2018-1-14 23:43

o SH叫T

我最喜愛粵語組合金獎
at 17 799

上榜歌曲︰18
冠軍歌曲︰Girls Girls Girls、迷戀

我最喜愛粵語女歌手銅獎
同舊年一樣三plug三冠
不過舊年金獎今年銅獎
多產少少好無?

我最喜愛粵語女歌手銅獎
AGA 701

冠軍歌曲︰3AM、Nights Without You、吃定我

我最喜愛粵語女歌手銀獎
雖然你永遠係主流入面最不主流嘅一個
但希望你唔好放棄自己嘅音樂!

我最喜愛粵語女歌手銀獎
王菀之 706

上榜歌曲︰愛不曾遺忘任何人、突然一生人、酷愛、離遊記
冠軍歌曲︰忘記有時

我最喜愛粵語女歌手金獎
第二次女歌手金獎
唯一一位再上女歌手台嘅已經變成人妻嘅女歌手!

我最喜愛粵語女歌手金獎
方皓玟 813

上榜歌曲︰Common Sense
冠軍歌曲︰Let's Say、UWILC、假使世界原來不像你預期

我最喜愛粵語男歌手銅獎
今年佢結婚了
今年佢開紅館了

我最喜愛粵語男歌手銅獎
周柏豪 804

上榜歌曲︰Touchscreen、天網、有生一天、終於我們、近在千里、請你愛我
冠軍歌曲︰How Do I Look、囂

我最喜愛粵語男歌手銀獎
今年佢結婚了
今年佢開紅館了

我最喜愛粵語男歌手銀獎
陳柏宇 1278

上榜歌曲︰交叉神經、所多瑪城、磚頭、萬中無一(2016 Version)、行屍走肉、閱後即焚
冠軍歌曲︰勉強共勉之、巴別塔、我愛你夠貴、霸氣情歌

我最喜愛粵語男歌手金獎
我最喜愛粵語唱片銅獎
今年佢結婚了
今年佢第一次得到唱片獎了

某林姓歌手?
帥小寶` 發表於 2018-1-15 00:11

舊年想金佢金唔到...

我最喜愛粵語男歌手金獎
林奕匡 1356

上榜歌曲︰好好的聊個天、是日休息絕不工作、第一個早晨、草原、難得一遇
冠軍歌曲︰不敢當、有淚多好、查無此字

我最喜愛粵語唱片銅獎
林奕匡《Songs of Love》779

上榜歌曲︰第一個早晨、難得一遇
冠軍歌曲︰不敢當、查無此字

我最喜愛粵語唱片銀獎
大部份時候佢係攣嘅
某啲時候佢又直番

MU流行至尊專輯

银奖:《I》 陳柏宇
上榜歌曲:行屍走肉 磚頭 閱後即焚
冠军歌曲:霸氣情歌 ...
jaydeng 發表於 2018-1-15 00:16

我最喜愛粵語唱片銀獎

陳柏宇《I》813

上榜歌曲︰交叉神經、所多瑪城、磚頭、行屍走肉、閱後即焚
冠軍歌曲︰勉強共勉之、霸氣情歌

我最喜愛粵語唱片金獎
年度大獎竟然係今年第一次有獨唱冠軍歌嘅歌手

nicholashin 發表於 2018-1-15 00:20

「最後一年」都係一個金佢嘅原因黎ge...

我最喜愛粵語唱片金獎
鐵樹蘭《自白》821

仲有一個獎
佢代表咗80後嘅一個時代
以呢首歌
結束呢個榜
再見!

希望Let Us Go Then You And I驚喜出場!
nicholashin 發表於 2018-1-15 00:24

咩黎

楊千嬅《一二三三二一》

cHarrty Music 2017年度頒獎典禮得獎名單

我最喜愛粵語歌曲
第一位:王菀之《忘記有時》441
第二位:岑寧兒《剎那的烏托邦》348
第三位:AGA《3AM》342
第四位:陳柏宇《我愛你夠貴》311
第五位:鐵樹蘭《凡人對抗命運》304
第六位:C AllStar《再不再見》299
第七位;周國賢《在天之靈》296
第八位:謝安琪《孤嶺花》295
第九位:鍾舒漫《Be water, My friend》295
第十位:Supper Moment《說再見了吧》294
11. at 17《Girls Girls Girls》293
12. 方皓玟《UWILC》293
13. 麥浚龍《人渣》293
14. Mr.《還原成長》290
15. 林奕匡《不敢當》290
16. at 17《迷戀》289
17. 方皓玟《Let's Say》288
18. 衛蘭《I Don't Know, I Don't Care》286
19. 林奕匡《查無此字》284
20. 麥浚龍《禽獸》283

許廷鏗《強迫症進行曲》
楊千嬅《一二三三二一》

我最喜愛粵語新人
金獎:王嘉儀 393
銀獎:秦馨敏 295
銅獎:Triple G 255
04. 未能接通 203
05. 陳蕾 120

我最喜愛粵語唱作人
金獎:鐵樹蘭 1642
銀獎:方皓玟 1626
銅獎:Supper Moment 1432
04. 林奕匡 1204
05. AGA 701
06. 王菀之 695
07. 周國賢 676
08. 王嘉儀 505.5
09. RubberBand 427.5
10. 農夫 314

我最喜愛粵語作曲人:林奕匡 1398
02. 王雙駿 873
03. 方皓玟 843

我最喜愛粵語作詞人:陳詠謙 4011
02. 黃偉文 2549
03. 林夕 1895

我最喜愛粵語編曲人:王雙駿 1359
02. Edward Chan 1187.416667
03. T-ma 856

我最喜愛粵語監製:Edward Chan 2624.5
02. 舒文 2164.5
03. 王雙駿 1890

我最喜愛粵語男歌手
金獎:林奕匡 1346
銀獎:陳柏宇 1278
銅獎:周柏豪 801
04. 周國賢 781
05. 麥浚龍 576
06. 許廷鏗 423
07. 側田 356
08. Triple G 255
09. 吳浩康 250
10. 周殷廷 199

我最喜愛粵語女歌手
金獎:方皓玟 813
銀獎:王菀之 705
銅獎:AGA 701
04. 衛蘭 696
05. 楊千嬅 536
06. 鍾舒漫 416
07. 王嘉儀 393
08. 謝安琪 360
09. 岑寧兒 348
10. JW 342

我最喜愛粵語組合
金獎:at 17 799
銀獎:C AllStar 794
銅獎:Fabel 413
04. 農夫 314
05. 一群少女 85
06. Robynn & Kendy 80
07. 草蜢 65
08. ALBS(A Little Bit Shy) 40
09. Super Girls 40
10. I Love U Boy'z 30

我最喜愛粵語樂團
金獎:鐵樹蘭 821
銀獎:Supper Moment 726
銅獎:RubberBand 463
04. Dear Jane 370
05. Mr. 348
06. Nowhere Boys 259
07. 未能接通 203
08. sp'ACE 182
09. Blaster 165
10. ToNick 155

我最喜愛粵語唱片
金獎:鐵樹蘭《自白》821
銀獎:陳柏宇《I》813
銅獎:林奕匡《Songs of Love》769
04. 周柏豪《One Step Closer》731
05. 方皓玟《My Spiritual Life》668
06. 衛蘭《Love And Other Things》625
07. 林奕匡《My Taste of Life》577
08. 陳柏宇《The Players》465
09. 群星《春嬌救志明OST》446
10. 群星《剎那的烏托邦》433

總結
4 鐵樹蘭
3 Supper Moment/林奕匡/陳柏宇
2 AGA/C AllStar/方皓玟/王菀之
1 at 17/Edward Chan/Fabel/RubberBand/Triple G/周國賢/周柏豪/岑寧兒/楊千嬅/王嘉儀/王雙駿/秦馨敏/許廷鏗/謝安琪/鍾舒漫/陳詠謙

會好掛住你
jaydeng 發表於 2018-1-15 00:33

Thanks T.T

最後都係好唔捨得咁做咗一個總結
再見我的青春

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

11月尾出既歌都有至尊歌
國語大碟幾好 唔好走啦
nicholashin 發表於 2018-1-15 00:58

以後無得俾你捉錯字

Even no more chart, please visit the forum and make comments sometimes, take care
boy4dudes 發表於 2018-1-15 00:56

Thanksssss

覺得呢度已經變曬 好多好耐以前噶人都唔見曬 真係唔捨得
jaydeng 發表於 2018-1-15 01:17

點解唔繼續做落去 延續青春
帥小寶` 發表於 2018-1-15 01:08

人始終會長大
去到一個位 流行音樂開始慢慢退出生活嘅重心
到你地大個D就會明架啦

我開始留意CM果陣已經係2003年
15年前啦
仲有幾多人係當初我玩果陣係到?

傳承廣東歌嘅野
交俾你地啦細路!