返回列表 發帖
聽日就開show啦!
唔知會唔會又係 低科技之歌 x 粒糖有毒 again and again呢雖然美之啲歌唱好多次都 ...
JayantL 發表於 2018-8-29 22:26

美之除佐火星(因為當時OWOT/月餅盒仲未出)之外所有演唱會都有唱既鐵膽
粒糖有毒 低科技之歌 水百合 安妮法蘭克 我來自火星
如果計埋軒之搖搖板既話就得番
粒糖/低科技/水百合
咁岩填詞就係 美之美夕同呀Y各一首 唔使爭打和SUPER

依堆歌真係聽極都唔厭
然後每次都有唔同既ARRANGEMENT
艾粒美之美馮

巴黎沒有摩天輪 好似都係膽
stephybest 發表於 2018-8-30 08:06

上次happiness冇唱好多鐵膽歌
小團圓同摩天輪都冇唱 應該係sad得制掛

愛<3 主題感超重既演出

有我最愛小團圓揀歌上我已經心滿意足
然後終於聽到美之唱bjork又係爽
但我想講AF先係重點!!
迷幻感既VOCAL再加個舊唔知咩係咁呱呱扮套戲個幕D火車路軌聲
再加上最正既係中後段兩個指住對望合唱個PART 個畫面勁震撼
我真係睇到O曬 直情超越佢同張軒唱井
全晚最愛!!
另一個最愛就係火星
燈光再加上節奏強勁既鼓聲 又係睇到勁HIGH
火星又多個REMIX啦

小團圓迷失藝術一貫咁正

就連本身冇乜太大感覺既開籠雀
佢最後個句上番台個一刻 一個字形容 DIVA!!!!!!!!!!

月亮說同好時辰本身都冇乜太大感覺
但係兩首揀咁聽到月亮說當然好過聽好時辰<3
安妮法蘭克始終都係超越唔到菀之論 今次就未感動到喊出黎
離遊記留白擺係頭我覺得曬佐D 如果擺埋係企起身個PART應該會更HIGH
不過美之應該會太辛苦....可惜

BTW唔計講credit 今晚講既野已經多過曬佢咁多次個人演唱會加埋
今晚氣氛超好! 講野都冇咁怕羞講都講得多D

始終都係覺得細館岩佢多D

上次把聲靚d tim佢已經好耐冇唱
恨也講資格,幸福,原來如此,永遠幾遠,面具,滿天星但呢d都冇 ...
oreo 發表於 2018-8-31 19:57
恨也講資格好鍾意

滿天星好似火星果次有唱
幸福同面具真係唔見左
小心易碎都想聽 ...
艾石仔 發表於 2018-9-1 03:01

原來如此 港樂有唱!!!!!!!!! 當時聽到真係勁開心!!!!!! 又係首勁想聽LIVE既歌

依家只係差認命!!!!!!!!!!!!!!! 就無憾!!!!!!

港樂嗰次就鐘意左原來如此~其實今次好多歌都係新野,
唔知點解會有人覺得唱黎唱去都係嗰啲,
Bjork之前 ...
stephybest 發表於 2018-9-1 10:12

原來如此上次真係千呼萬喚始出來
點解美之可以咁正

完全估唔到出面咁多人打蛇餅排隊咁等入場,完全估唔到最後好多觀眾唔走逼佢出黎安歌。 ...
stephybest 發表於 2018-9-1 19:06

把聲攰成咁 都行番出去清唱成段

美之既觀眾好高質
stephybest 發表於 2018-9-1 22:44

有個月亮說劣粉(?)咯

嘩,呢條友劣到,月亮說未唱完就大叫,成晚兩父女不停大聲傾計,
如一哼歌咁靜都keep住講,真心想少佢,
...
stephybest 發表於 2018-9-2 12:14

好在我坐係佢後面
完全聽吾到佢地廢up

又吾係未開過紅館 間吾中拍戲賺到錢咪任性下開下紅館
平時得閒開下麥花臣益下各大之粉已經好心滿意足
希望下次主題係可以硬tag 天荒地老 最好忘記

佢係好多訪問都話呢幾年準備緊一隻佢想做好耐 完全零商業考量嘅大碟
好似由plug該死的快樂定唔知愛不曾遺忘 ...
koko51018 發表於 2018-9-4 14:04

水百合2.0
諗下就已經成地水

之前吹左好耐既北歐大碟呢
stephybest 發表於 2018-9-4 20:00

Much Feeling Little Thinking

呢隻精選碟就係北歐大碟
stephybest 發表於 2018-9-4 20:45

我估咋

其實係咪得我一個覺得佢越泥越靚

佢早幾年夠話錄緊國語碟啦
JayantL 發表於 2018-9-6 15:51

出國語碟真係講佐差唔多七八年
不過都幾慶幸佢始終都係出廣東碟

佢今年兩個騷都係主題性行先,而唔係主打音樂性既……
Happiness is探討何謂快樂,(該死的快樂/詩情/如一 ...
stephybest 發表於 2018-9-6 21:59

用安妮法蘭克泥探討快樂真係拍曬手
今次就真係牽強佐D
本身我都唔係太BUY依類主題行先既SHOW
但美之既歌畫面感太強
聽聽下就好容易感受到主題個FLOW
就好似今次
去旅行個PART第一首第一句就係"大家闔起雙眼 幻想在凱旋門吃早餐"
一開始就已經係慢慢帶觀眾走入美之創造既旅行主題入面
最後個段我覺得可以CUT佐佢 我硬係覺得佢結完婚 唱依段仔太sad太唔岩佢
又或者擺係旅行最後個PART 插一段仔MEDLEY出黎呼應番就真係勁有戲劇FEEL

我始終都係等緊佢嘅廣東大碟
十年都就快嚟啦
就算single collection都冇所謂 唔好好似MFLT咁炒 ...
JayantL 發表於 2018-9-6 22:50

跟時間排成件事勁唔美之
  不過我覺得佢應該都冇咩機會出黎全新廣東大頭
以後都只會係single collection

我唔夠愛之
wchild 發表於 2018-9-7 16:01

每個人感受唔同好正常 愛之深責之切
我相信大家入得場都係一樣咁愛美之

唔用巴黎沒有摩天輪,可以唱擁抱一個人“為你推個摩天輪 同伴老友出力
那怕有幾重 扮個鬼臉的笑容 ...
stephybest 發表於 2018-9-7 00:27

擁抱一個人又冇巴黎沒有摩天輪份詞咁中
佢同張軒一齊唱擁抱一個人IS GOOD
但係獨唱都係唱番巴黎IS BETTER
即係好似應該唱手望唔唱守望

我EXPECT 有紅館質素
對個RUN DOWN 都好有期望 (睇SHOW前
wchild 發表於 2018-9-7 18:39

咁就要期待下上面個位會員提到既水百合2.0

搵次美之開番個超DARK既主題!!
唱一大堆入心入肺既歌
我要由第一首歌喊到最後個首!!!!!!

主題要有 認命! 同埋MARY HAD A LITTLE CLOCK!
然後完場搵粒糖有毒作結! PERFECT!