返回列表 發帖
唉, 我今朝成朝都load唔到入去hktv 個app

有個鏡頭好得,360旋轉
kissk 發表於 2014-12-9 08:52

其實睇到有d頭暈
   不過欣賞佢呢個表達手法, 其實係會令到個氣氛更加緊張

btw, '來生不做香港人'係咪又係有政治含意

好驚佢播曬 D 劇就無野做然後無廣告會執
唉 其實身邊 D fd 都無點講過 HKTV, 有 d 睇都未睇就 ...
chanchan0909 發表於 2014-12-19 22:31

佢而家都仲未開始拍番劇, 聽同行講佢話如果再無新劇, 最多撐一年
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 戀愛腦之死 - 陳健安

兩杯茶 Full version
chanchan0909 發表於 2015-1-2 15:25

段bridge幾正

最後一幕fb有人話係an神幻想ge烏托邦,覺得真係幾岩
kissk 發表於 2015-1-16 18:51

睇得出臨尾個part 好有心思

話wiki 肯dum錢, 真係無錯, 咁難得請65人黎快閃, 最後都係cut 左

d 女角真係無咩共嗚lol, 又唔係特別靚同好戲, 唔係貪佢有jason bb 同支持下音樂劇, 真係無咩心機追

下一套將播戲劇為惠英紅主演「我阿媽係黑玫瑰」。

而「選戰」之後係「新聞導火線」。 ...
kk8733 發表於 2015-2-2 16:54

惠英紅個套唔係好吸引, 反之新聞導火線我覺得追得過, 不過我怕會唔會同選戰係劇情上有d重疊

我仲有勁多未睇  1314 由第 7 集開始 , 選戰最新嗰集 , 挑戰好多集 , 爆talk 未睇過(唔知好唔好 ...
chanchan0909 發表於 2015-2-4 19:16

爆talk 其實有d悶, 雖則有d嘉賓都吸引
   我都係睇得好慢, 呢排仲鬼死咁多assignment, 1314剛剛先睇完第5集, 選戰仲停留第9集

救命呀,黑玫瑰咁快完,咁快笑完
下星期一係播《第二人生》
又係容生 ...
kk8733 發表於 2015-2-17 11:33

容生套劇似又係多歌嘅劇

睇左選戰大結局
個結局真係有D嬲WOR 咁樣
我睇左十幾集...竟然最後都係唔知邊個選到= =
WIKI 想拍續集者... ...
Kyle_ 發表於 2015-2-21 12:38

頭先睇蘋果報導時都嚇左一跳而家簡直係欺騙(選)民

我都未得閒開, 點知又話下星期就做導火新聞線
講真, 我對後者感興趣d

exactly 呢排真係無時間睇第二人生
連一路追開嘅四個女仔三個bar結局嗰幾集都未睇完
今日見到hktv promote ...
hehemamama 發表於 2015-3-2 23:23

佢播得咁快好驚佢播曬, 未開得切新劇

之前報導話存貨夠播到9月尾

wiki又要時間搞GQ嘅後期製作
如果今個月仲唔開劇
真係唔知點算 ...
ed8671ed 發表於 2015-3-2 23:37

真係好唔想咁有heart個電視台執
   反而無糧出個台就遲遲都未執

王維基年中再開劇 芷晴認賺第一桶金
2015年3月3日

黃芷晴、林嘉華及梁小冰等前晚出席香港電視舉行的 ...
chanchan0909 發表於 2015-3-3 08:48

選戰唔及來生不做香港人收視咁好

言下之意想開呢套續集

其實最大原因係選角問題ze, 張可頤咁耐無拍實多人睇, 再者選戰葉晴d廣東話係趕客

anyway 我覺得可以的話, 久不久請d好耐無出劇ge演員都係好

唔開就會係哩套劇既一個大大大遺憾, 神劇變爛劇都似
Kyle_ 發表於 2015-3-3 13:18

其實個結局搞成咁都有少少爛

哩到係咪冇人睇第二人生
冇咩人討論
睇左七集, 我覺得幾好睇嘎
雖然容生佢4個中 ...
Kyle_ 發表於 2015-3-4 11:50

我決定放棄第二人生, 雖則好想睇趙學而

而家等導火新聞線

其實最大原因係我仲要追繼承者們, 無咁多時間

導火新聞線出左8分鐘宣傳片
節奏好似警界線咁快, 正

BTW 哩套唔知有咩靚仔男主角呢
一劇J ...
Kyle_ 發表於 2015-3-5 16:22

1314仲要柏宇bb

呢套女角嘅戲份重 d wo 好似
chanchan0909 發表於 2015-3-5 16:38

可能繼續由張癸龍帶出呢
   始終我都係覺得呢套會係另類選戰

好慘 個個都直接忽略 石修同郭鋒  

我都係咁話呀  ho 奇袋 家怡 and 小冰嘅表現 { ...
chanchan0909 發表於 2015-3-5 16:55

郭鋒@選戰個look真係唔多掂, 石修吹下saxaphone都有少型嘅

尋日食野and今朝食野 加埋睇左 2 集  but 0 廣告
chanchan0909 發表於 2015-3-6 18:10

睇黎呢套實在太平淡, 1314都話有d負評, 呢套一d話題都無

報紙呢排開始谷緊導火新聞線, 希望可以帶起番d收視

點解第二人生有MR架
艾石仔 發表於 2015-3-8 22:45

我估環球係撐hktv, 當時仲未同tvb和好, 為左剃對方眼眉, 所以主題曲又有環球, 連歌手都入埋劇, 點知就無發到牌, 結果而家都要死死氣走番tvb

導火新聞線終於播喇!!!情節非常緊湊!!
成套劇都好有火
同埋汪海藍好好劇~
仲有...王宗堯個出場方 ...
Kyle_ 發表於 2015-3-10 16:07

第一集真係好緊張, d料又好爆

但係嫌個總編輯個妝好濃lol

我睇到呆左....為左新聞可以去到幾盡!同埋真係好在冇入傳媒哩行, 小弟chur唔起+文筆差 ...
Kyle_ 發表於 2015-3-11 16:35

而家都讀緊新聞及傳播系 不過我都唔打算做記者

睇呢套劇, 真係好有共嗚, 完全係一個教材, 做新聞人嘅價值同操守

陳柏宇
劉美君
Mr.

唉 真係好慘 最尾都係輸比邪惡軸心
John 發表於 2015-3-12 19:51

初頭仲ff hktv有無機做埋音樂個範, 而家都唔洗諗

蘋果話收視仲跌緊, 都唔知仲可以撈番幾多人

公佈最新一期收視,由上周三(四號)至本周二(十號)計算

無計,劉浩龍真係無咩人喜歡呢。。唉。。。 ...
kk8733 發表於 2015-3-13 01:26

佢係咪得一套劇only

有無睇埋佢地 fb d 宣傳片, ho 有心機
換轉係 ttb 一定唔會咁做 !!!
chanchan0909 發表於 2015-3-13 13:21

而家套導火新聞線d新聞宣傳片好正

btw, 星期六無左選戰後,無劇代替

um.......但係我唔中意佢個造形
真係好似一個「佬」

我想睇趙學而多啲 細細個就中意睇佢做 ...
hehemamama 發表於 2015-3-15 02:05

套劇裡面佢有無唱歌, 想聽佢唱歌多d

容生有唱
學而冇唱
Kyle_ 發表於 2015-3-15 11:45

點解咁失擦 搵學而唱一定多話題過容生

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20150317/53541563

原來方凝係讀書神手
講真, 佢d戲唔係差, 以前係tvb做個成日訓覺嘅奴婢我覺得做得都幾好

me 之前睇 不速之約 覺得佢唔錯 , 做女配完全嘥曬, 所以喺呢套未播之前 + 睇左宣傳片 就覺得佢肯定會做得 ...
chanchan0909 發表於 2015-3-17 22:56

所以hktv好在可以發掘多d好戲之人

導火新聞線 第五集
皇阿媽返黎以為會大發雌威罵班下屬....點知黎個反高潮, 咁快平息件事
有D失望,  ...
Kyle_ 發表於 2015-3-17 01:22

暗啞底咪玩針對方凝 不過d嘈交戲略嫌未夠火喉...

HKTV 可唔可以唔好成日吊人引
chanchan0909 發表於 2015-3-18 14:41

劇集就係攞呢個做賣點, 不過hktv算係咁, 佢裡面唔會拖
  最好嘅做法就係儲埋一次過先睇

me weekend mo 咁多時間一次過睇過  所以只可以呻下
chanchan0909 發表於 2015-3-18 19:30

表示好唔得閒追到咁貼
  我導火新聞線都係睇到第五集part 1

我都係得食飯時間睇炸  Second Life 都係睇到 ep5
chanchan0909 發表於 2015-3-18 19:43

已放棄第二人生, 其實我想追番爆talk (只係睇左頭兩集), 但係仲要追埋隔離台播嘅繼承者們

me 都想追返爆 talk (只係睇左 benji & Lesley 嗰集) , 想睇返 ar Cat 嗰集
chanchan0909 發表於 2015-3-18 19:53

我見上次個個話除左開頭個兩集好悶外, 其他都ok, 真係有野爆下, 所以先想睇番

導火新聞線 第8集

頭果part 捉班黑警睇到我好心涼, 真係2個字: 抵X死
尾段真係好精彩!!!
完全估唔到當年係 ...
Kyle_ 發表於 2015-3-19 15:58

咁快就爆發, 我以為呢part係主線, 有排講
  btw, 求background music (英文個首), 好似之前陳詩慧講過做埋呢套d music, 但係片尾好似唔見有credit

點播 : 40,000 → 45,000
LIVE : 90,000 → 95,000

130,000 → 140,000
chanchan0909 發表於 2015-3-20 09:34

導火新聞線真係帶紅收視, 我見連明報都請專家分析劇中橋段

而家傳媒會報好人好事咩?就算係正面信息大家都有方法講到係壞消息
利申:未睇過套劇 ...
nicholashin 發表於 2015-3-20 19:24

唔會唔報, 問題係放邊遮, 最鍾意就係用人物專訪帶出黎, 不過都係好後嘅位置

啱啱睇左呢條片, 原來真係好戲在後頭, [反白]陳穎妍會踢走皇阿媽[/反白]

...
chanchan0909 發表於 2015-3-20 21:42

之前角色介紹佢講過

導火新聞線 第十集

自從劇情講左建制內訌爭區議員後, 我覺得好選戰FEEL
成日都有D 政治交易/黑材料 ...
Kyle_ 發表於 2015-3-23 21:47

俾我估中
  見到選戰時已經見hkmg佔好重戲份, 就知導火新聞線一定有選戰影子

不過暫時睇落導火新聞線都係好睇過選戰, 起碼緊湊好多

下套劇係講性話題。。。

可能無得討論啦
kk8733 發表於 2015-3-25 09:29

但係又有柏宇bb

終於有官方版, 歌手無credit要大家估

首歌真係 ho ho tan
chanchan0909 發表於 2015-3-26 10:38

hktv其實真係可以考慮出下ost
  或者出隻主題曲雜錦

其實好似得I'll be there叫迴響大d 而且又jason又c hing又美君跨唱片公司 版權會唔會有d難搞 ...
nicholashin 發表於 2015-3-26 12:36

有環球一定唔放版權
anyway 都係建議下, 有嘅一定會買

導火新聞線  第十三集

明顯哩幾集節奏放慢左....搞到覺得而家有d慢同chum氣
更加驚係尾期冇budget ...
Kyle_ 發表於 2015-3-26 15:56

呢套唔係好早拍完咩, 應該唔會掛

咦 今日導火有 6 節嘅
chanchan0909 發表於 2015-3-27 11:00

加碼兩集
  我真係睇得好慢, 而家先睇到7.1

要等到easter先可以一次過追番曬