返回列表 發帖

牙醫生意最好, 很合理啦, 不過3萬就比預期低, 我以為佢大約值7萬, 睇黎歌手未開過紅館的确感覺争d

估唔到吳若雞竟然只值2萬, 唔係話吳若雞人氣好好咩, 睇黎無線d 奬真係唔多值錢喎....不過, 個人黎講完全唔想聽佢唱live咯, 寧願萬五聽fred, 胡鴻鈞, 何硬屎好過

亨亨真係慘,要俾啲奀星癡住。
kayzzz 發表於 2015-10-28 15:34

好多時都係咁架啦, 多人揾紅果個, 就搭d 2,3線歌手一齊去.  所以唱片公司一定要保住叫價能力最好的歌手的身價, that"s why 蛋記永遠幫 女皇 争奬

其實真係好頂爛市
早幾年市價就算暗星都一場幾千 唱兩三隻歌
佢咁玩法 頂爛個市 大家攬住死 ...
John 發表於 2015-10-28 15:48

有d 公司根本比得起錢, 最緊要個歌星夠卡士.  星夢唔會影響到呢個階層, 20個吳若希都比不上一個容祖兒的.

不過, 對 j arie, aga, phil 呢個級別的歌手, 真係會頂爛市

同意。有3萬蚊梗係搵個日日係電視唱歌嘅亨亨同惠康泓,抵啲嘛。

aga/phil 依啲歌手,師奶未必鐘意。 ...
kayzzz 發表於 2015-10-28 15:58

睇下咩場合架咋, 有d 場合唔係師奶為主的

其實, 我諗唔係有心頂爛市, 而係牙醫, 吳若希, 鄭俊宏 的叫價力下降咋.  到了秋冬 大公司annual dinner高峰期, 星夢已經feel 到問價既人少左, 或者黎問價既人都大手還價, 想唔減都唔得.

其實3萬蚊一場都好和味啦,假設亨亨分到三分一,每場唱幾首歌都袋1萬。
高峰期一個月唱10幾場咪仲高 ...
kayzzz 發表於 2015-10-28 17:09

一個月10幾場係星夢接既show掛, 唔會次次都有許庭鏗...另外, 唱片公司應該有底薪比佢, 底薪應該包左若干個show, 未夠show既話 公司唔會再分錢比佢, show 數過左先至有得分錢比歌手(這是我估計的, 知情者歡迎指正)...

Sorry如果俾我揾我搵金堅都唔會搵周柏豪

只有這句
nicknicknick 發表於 2015-10-28 21:33

周柏豪騷價係金堅5倍...不過我都寧願揾金堅多過PH

佢有冇能力唱足全場?
Ching2015 發表於 2015-10-28 21:14

得, 請大量星夢嘉賓, 講下野, 揾觀眾玩下遊戲, 換下衫, 唔駛唱好多隻歌已經3小時

15萬?
想當年喺莊啟程搵PH去唱「同天空」同「六天」先三千蚊
matthew1990 發表於 2015-10-28 23:23

以前佢冇咁紅, 最重要係, 唱中學騷當然係平過商業騷好多, 宣傳意義居多, 收返少少車馬化妝費而已.

順帶一提, 90年代初, 我讀果間大學揾黎瑞恩唱騷, 3隻歌收2萬, 附送一個新人.

鴻X堂有搵佢!
kayzzz 發表於 2015-10-29 01:49

見過牙醫賣隱形眼鏡廣告

拆完賬攞1/3唔過分呀?不過樓上話亨亨應該攞底薪,賺多過底薪先再拆賬喎。 ...
kayzzz 發表於 2015-10-29 00:52

我估唔係賺多過底薪先拆賬, 係達quota 先拆賬, 例如, 合約係20萬底薪一年, 包10個騷, 即頭10個騷冇錢分, 第11個騷開始按比例拆賬比藝人

我估鏗鏗應該10000底薪

假設鏗鏗3個月接10個騷,每個30000
同TVB三七分帳,即係收到30000
假設 ...
matthew1990 發表於 2015-10-29 01:20

聽聞之前美煎簽球記身價係 180萬3年....美煎底薪都有5萬一個月啦.

如果我係美鏗
唱左咁多年都係搵得2萬蚊唔夠一個月
做番牙醫好過
mosesming 發表於 2015-10-29 09:51

我覺得歌手有得拆賬既話, 至少拆到一半的.

周柏豪都唔值7萬,鏗鏗會值7萬?
最好的債 發表於 2015-10-29 20:32

周柏豪今年係15萬3隻歌, 美叉就10萬3隻

組合好慘,仲要四個人分。
kayzzz 發表於 2015-10-29 22:39

美叉算好咯, 咁多年黎, 仍然係唯一一隊真正唱得的男子組合, 獨市生意. 而家美叉都几多公司show的.

咁我都明PH 嗰陣岩岩出道 重要係中學騷收得平係合理
不過真係估都估唔到而家佢收到15萬

90年代2 ...
matthew1990 發表於 2015-10-30 01:01

佢隻一人有一個夢想、陽光路上hit架,果時在樂壇位置同連詩雅差唔多。果時香港經濟好好,樂壇食緊80年代老本,仍然好多港人留意本地樂壇的

好使好用

一二年加入無綫後,余詠珊已部署大換血!唔係自己人的,陸續清空,換吓換吓,當年在有線只是主持 ...
matthew1990 發表於 2015-10-30 02:25

嘩, 2萬的話, 欣宜同糖妹都明顯好聽過吳若希啦, 欣宜入晒屋, 呢點唔駛多講, 糖妹入屋程度同吳不遑多讓, 識揾既應該唔會揾吳若希

融姨而家仲值7萬 ? 有價冇市?

原來官,鄭融同Gin Lee 收7萬,我不如找連詩雅。
Ching2015 發表於 2015-10-30 10:13

如果老細最睇重人氣既話, 咁連詩雅在人氣, 唱歌能力和價錢既平衡方面的确係唔錯.

ginlee 唱歌係真歌星水平, 唔係高級k房水平, 聽現場真係冇得頂.  衰在人氣低又冇大hit歌.  今年在亞博有個私人大型音樂會, 請左方大同, 軒仔, ginlee 和alin 唱...呢種騷真係唔適合放連詩雅入去...所以都 要睇場合.

我指如果呢個價錢,公司annual dinner同私人派對絕對會找連詩雅或一眾星夢歌手,因為人氣較盛同多hit歌。 ...
Ching2015 發表於 2015-10-30 11:14

我覺得連詩雅同牙醫同level, 贏其餘星夢歌手.  連詩雅, 牙醫 比到人歌手的感覺, 其它星夢人只係藝員, 勝在夠平.

下次公司annual dinner我一於提議老闆請鏗鏗同Shiga兩個出席表演,其他星夢歌手送都唔要。。不過 ...
Ching2015 發表於 2015-10-30 13:12

你公司annual dinner 之前請咩人黎唱先?

我轉載報導架咋
冇寫到楊千嬅幾錢啵
我都想知呢啲一線收幾錢

美Yum 之前去The One 商演
你又估吓個客肯 ...
matthew1990 發表於 2015-10-30 13:41

千嬅, 容祖兒呢個級數, 應該要40萬以上?

甚麼管弦樂隊,女高音,老闆話好有名,唔平,但我唔識欣賞。,所以我話FF. ...
Ching2015 發表於 2015-10-30 13:50

睇黎你老細絶對唔會同意揾shiga 牙醫啦, 同埋你老細係hifi友既機會几大.

胡琳吧.  好多 hifi 中坑鍾意胡琳.  想pop d 就 gin lee, 林二汶啦

我記得好似見到有話kay係50k???
electric 發表於 2015-10-30 13:55

kay 5萬? 除非特殊場合要收平d, 否則5萬係絶無可能. 美叉都100k 啦, kay 不可能50 k

The One成日請新一代歌手
請過馮允謙x林欣彤, 胡鴻鈞xJ.Arie, 許廷鏗x何雁詩(呢對唔太記得), 林奕匡x吳若 ...
XYZZY 發表於 2015-10-30 13:57

其實the one 都几好, 几肯起用等緊上位的歌手, 讚.

佢淨係中意古典音樂,如管弦樂同中樂,唔理同事睡著,。
Ching2015 發表於 2015-10-30 14:00

其實可能係你地公司來來去去都係揾同一個agent 介紹歌手, 而果個agent 係搞 中西古典音樂表演..

學校SHOW 係唔係成本價噶呢 (反枱U
b01091018 發表於 2015-10-30 23:23

中學應該象征式收費

大學應該高過成本價但明顯平過商演, 因為大學騷通常賣飛

男歌手價: eason>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>pakho>hin>>>>>callstar>>>>>alfred
最好的債 發表於 2015-11-1 19:49

1. 軒仔身價點會低過ph 呀?
2. 對唔住, 呢一刻我聯想唔到alfred 是誰, 係咪牙醫呀

針對mk揾shiga
針對師奶揾jinny/alfred/fred
針對潮人揾pakho
針對音樂同好揾hin
針對學生揾callstar
針對 ...
最好的債 發表於 2015-11-1 19:52

點解針對基督徒揾kay?  王菀之仲適合啦

早一年好似有大陸富商請左美Yum同張智霖去婚禮表演
俾左7位數字
matthew1990 發表於 2015-11-3 00:51

早几年內地未打貪果時, 廣東省實在唔少有錢人嫁女娶新抱係請香港歌手去唱歌架, 軒仔, fiona 果D 都有.

真係幾好搵
matthew1990 發表於 2015-11-3 01:22

d 有錢大陸佬 一係唔揾, 一揾就要香港而家真正出名果d, 咁先夠威.  未開過紅館果d 唔會考慮, 畢竟大陸佬有的是錢