返回列表 發帖
雖然大家成日話通電高質,但講流行程度呢類歌實在無運行,個人亦覺得問題有兩個:一、佢演繹得唔夠個性;二、啲歌揀得唔好(唔好聽)

與其blame其他人,其實最可悲ge係,泳兒把聲根本啱唱慘情歌,但係佢就手嗰排出親慢歌d人就嘈,出另類歌銷量就仆直,一轉返正常歌路(第一張hifi碟)d銷量就返返黎,今次唱大路歌(四不像)d人咪又讚返,搞到佢ge路線真係四不像

上隻碟仆直好大程度因為揀錯歌,擋不住的風情你點編都唔會啱hifi碟,亦浪費一個唱功好ge歌手去唱首唔需要唱功ge歌(個人亦覺得上一張hifi碟有幾首佢處理得唔好聽,例子有無心傷害)

另外佢呢幾年好刻意現場用力唱(似乎想擺脫以往比人話無感情ge問題),但結果係成日會太用力唱sharp左或者我覺得太誇張~呢d問題都係要改善ge

最後,個人都好期待佢首浮沙之路,呢個班底應該啱佢(不過大前提係唔好係行貨)

成日話電台打壓二三線歌手,每個歌手都會經歷呢d時候,joey初期好多hit歌(e.g.逃避你、告解)都無冠,twins又係(戀愛大過天、風箏與風),周柏豪喺港台都被「打壓」左好耐先可以以個人名義拎到冠軍歌

但周柏豪上到位真係好靠某一年好努力派歌~我唔係評論佢值唔值/有無實力,亦唔係評論有無打壓,但紅唔紅到有好多因素

泳兒歌路其實唔止一次出過車禍,pieces of me已經係一個好例子~然後plug錯歌當然都係問題

要慨嘆ge係宜家真係少左好多人真金白銀支持樂壇,所以變得惡性循環,少人支持,碟出得少,歌又出得少~有幾多歌手可以好似周柏豪之前咁一年出兩隻碟派n首歌?

大牌歌手得因為佢地銷量仲有少少保證,呢個真係現實ge問題

我的情書好好聽

因為個人覺得泳兒好啱唱富士山下嗰種感覺,但宜家係另一種風格,所以有d失望

只碟市面有得賣未?報下價
阿mark 發表於 2016-4-28 15:09

cd warehouse $125

銷量似乎都係唔掂

Itunes好似銷量榜完全唔見影

個堆翻唱⋯⋯⋯⋯
hinz 發表於 2016-4-29 23:53

本身都好想支持佢,d新歌真係好得

但d翻唱真係好唔掂

連聽ge意欲都無

依加米有個POST估靚泳隻CD上榜WEEK數GE
大家點睇?
我見「愛情歌」5WEEKS,「風情歌」0WEEK
我認為 ...
hkbaby 發表於 2016-4-30 10:06

大前提愛情歌Itunes入到頭10

宜家隻鏡像喺itunes銷量榜影都好似唔見
我覺得上唔到榜不是夢

四不像亦唔算真係hit

咁多隻碟 快樂眼淚 真係最耐聽
全碟高質到冇人做到
KYC0347 發表於 2016-4-30 13:02

我都好鐘意呢隻

最可惜唔派花與蝶

佢通電嗰排我連碟都唔想聽

觀乎itunes銷量明顯我的情書有機會hit過浮沙之路

個人都想佢搏一次派多首k歌,睇下可唔可以食住個勢再谷返上少少

其實我都覺呢首比浮沙更加值得派台
賴爽 發表於 2016-5-8 14:37

x2
搏hit都一定係呢首

但講班底一定係浮沙之路