返回列表 發帖

[結果]CM會員共和榜: 2017年度我最喜愛的歌曲第四季季選

日期: 2018年1月15日 (星期一)
時間: 00:15
主持: ed8671ed

喺呢度首先要多謝3位幫手揭曉過往三季結果嘅共和榜主: John, kwanie 同 CunninG
嚟到最後一季,又係即時公佈結果嘅緊張時間!!
所以就交返俾我用最劣質嘅tag嚟公佈結果啦
希望喺呢個凌晨時分仲有各位會員入場支持!

候選歌曲名單:
AGA - Nights Without You
at17 - 18
C AllStar - 再不再見
Gin Lee - 隨風而來 隨風而去
J. Arie - 無神論
JW - 你帶著我的青春離去
Robynn & Kendy - 世界對我們
RubberBand - 脫軌時刻
Supper Moment - 大丈夫
小肥 - 當你走了以後II - 觸景傷城
小肥 - 過伶仃洋
方皓玟 - 假使世界原來不像你預期
王菀之 - 忘記有時
王菀之 - 離遊記
王詩安 - 一步成詩
王詩安 - 明天(Ft. 王蕾 / 方大同)
王嘉儀 - Leaving Home
王嘉儀 - 美麗新世界
布志綸 - 人在野
吳雨霏 - 奉愛之名
吳浩康 - 較早前錄影
李榮浩 - 歌謠
周國賢 - 在天之靈
林奕匡 - 是日休息絕不工作
林奕匡 - 草原
孫燕姿 - 我很愉快
側田 - UPSIDEDOWN
側田 - 咖啡因萬歲
陳柏宇 - 閱後即焚
陳柏宇 - 磚頭
黃淑蔓 - 如果青春不會有盡頭
楊千嬅 - Wonder Woman
衛蘭 - 一晃眼
鄧小巧 - 心靈作家
鄧小巧 - 可惜你是個人
鍾舒漫 - Be Water, My Friend

hello hello ed
Wonders 發表於 2018-1-15 00:00

welcome!
希望會有人入嚟支持下

撐嘎!! 邊聽WSB 邊打TAG邊睇
kwanie 發表於 2018-1-15 00:08

thanks!!!!
幫手推po先
突然醒起ig會唔會同步update
Wonders 發表於 2018-1-15 00:12

唔會
整唔切

上年第一次主理公佈季選結果,我就揀咗JW嘅嚟個回顧。
今年不如就照辦煮碗

2018年,Gin Lee多了一個新稱號「堅Lee」。除了因為她唱得之外,更因為她一向給予人《很堅強》的感覺!

新一年的頭炮主打歌,Gin選擇以一首堅強痛心歌示人,一首一聽就會很痛心的歌曲 -《很堅強》。由Eric Kwok 和頡臣作曲,林若寧填詞,Eric Kwok監製的新歌《很堅強》,不論曲或詞都將痛和絕的感覺推到極致,令我們聽到Gin前所無見的一面。

副歌「很堅強很堅強很堅強很堅強」其實是一種諷刺,在一段感情裡,若果女生表現得過份堅強,會令對方漸漸忽略去愛錫她,甚至忘記去關懷她,最終「使我們的愛情不正常」。過份理性的感情某程度上都是Gin的寫照,她提醒自己在一段感情中,是可以容許軟弱的存在,只要強弱拿捏得宜,才可以讓對方看到自己的弱點,一起成長、共同經歷。

屢次合作的Gin和Eric Kwok,來到今年的第一首作品,二人非常著緊而且力求製作一絲不苟。經歷上一張大碟的洗禮後,大家之間的默契倍增,更加清楚錄音方向。Gin看似以一份淡淡然的情懷去演唱《很堅強》,但其實充滿著起伏張力,具有爆發感之餘,揪心的感覺揮之不去,表現出堅強時都會有無助的剎那,在感情演繹方面更上一層樓。

「『堅Lee』這個新稱號多了一份親切感,大家好像再熟悉我多一點,拉近彼此距離。」- Gin Lee

呢位女歌手近排好似喺CM多咗好多人氣,其實我本人就覺得佢喺BMA時期堅啲。
今晚,不如就同大家重溫下佢喺舊公司嘅實力表現

有同票,所以就直接頒第四位!
先嚟第一首

CM會員共和榜2017年第四季季選歌曲 - 第四位

「誰  也化身誰  也可以吸引誰
 也覺得春風吹過立即找到誰
 也喜歡誰   也起身擁抱誰
 也覺得仙境中我別再歸去」

仙境夢遊愛麗絲 收錄喺EP《ginetic》
內容就夠晒天馬行空,過咗環球之後嘅佢唔知仲會唔會肯玩呢類題材同音樂呢...

離遊記 - 王菀之 (25票)

作曲:王菀之
填詞:阿卵
編曲:李一丁 / 黎俊浩
監製:李一丁

天馬行空,要拋低世俗嘅約束
能夠有勇氣出走一趟,遊走於五光十色的花花世界
見識過更多先可以成為一個better me。

恭喜Ivana今年獲得第三首季選入圍歌曲。

「遊歷大世界能一登天際那梯階
 尋覓在某處能千秋不變老的街
 只需要放下那煲呔
 確信給我灑脫換對鞋
 一身都輕快」

亂估之之先
Wonders 發表於 2018-1-15 00:24

叻!

btw,全部tag都係即打
可能會慢咗dd

支持ed
但唔想見到啲令我討厭嘅人
唯有睇賽後結果啦
jose 發表於 2018-1-15 00:31

i'm sorry
支持the dead old Gin

第二首第四位!

「我發覺愛戀當中都是練習
 練習於失戀當中都是浪漫
 浪漫在信我 我彎腰執過靈魂碎」

今天終於一人回家 收錄喺大碟《Gin Lee》
可以話係Gin Lee嘅代表作之一

Nights Without You - AGA (25票)

作曲:AGA
填詞:林若寧
編曲:Ted Lo
監製:舒文

即使今天終於一人回家,不需要他也可以的。
沒有他,孤單也不可怕。
今次歌曲加入大量樂器現場錄製,AGA更加挑戰多次轉key,帶給樂迷新鮮感。

呢首亦係AGA今年第2首入選歌曲。

「How Many Lonely Nights Without You
 一雙一雙的戀人太好 街中依偎一起迫我羨慕
 Now sing it How Many Lonely Days Without You
 雙方爭執比孤獨更好 不必單丁一位走進末路」

CM會員共和榜2017年第四季季選歌曲 - 第三位

「為華麗存在 為遇見蓬萊
 我追過你風光 卻登上你險峰
 在盡頭突然望回來 盡是悲哀
 也想過再開始 卻感覺到終點」

Falling 收錄喺大碟《Gin Lee》
亦係Gin Lee另一首代表作,呢首歌亦都show到Gin嘅dark side,同而家環球時期嘅知性、正面有好大對比

哎喲喲 大面女人 so sad
AGA 2:0
Wonders 發表於 2018-1-15 00:39

原本想用同碟嘅 好姊妹 tag呢首
但係youtube冇。。。

CM會員共和榜2017年第四季季選歌曲 - 第三位

可惜你是個人 - 鄧小巧 (29票)

作曲:林家謙
填詞:周耀輝
編曲:謝國維
監製:謝國維

去到絕望的絕處,心靈可能會脆弱得想做個天台飛人。
可惜我是個怪物,放開一切,脆弱得破裂後可以重獲新生。
做自己真實的一面,勇敢的面對軟弱,大概是這首歌的重點。

「期望接近嗎 可以嗎 可以嗎 以為行近 可惜你是個人 可惜我是個怪物
 仍在努力嗎 相信它 相信它 我們行近 頃刻已是半生 頃刻已沒法一吻
 此刻有能力愛的 都愛嗎」

CM會員共和榜2017年第四季季選歌曲 - 第二位

「無奈這海報這相架不會倖免 始終要放入到紙箱
 牆紙 剝落的牽掛 牆上掛起另一窗紗
 剛剛適應這是我的家 即將遷往會是哪一家
 家中擺滿往日照片 足以記念嗎?」

如果牆會說話 收錄喺EP《ginetic》
呢首係一首我個人幾鐘意嘅side track
呢首亦都係用咗 雙雙 嘅創作班底

CM會員共和榜2017年第四季季選歌曲 - 第二位

再不再見 - C AllStar (33票)

作曲:賴映彤
填詞:鍾晴
編曲:賴映彤
監製:賴映彤 / 簡

停留在一個地方太久,可能需要一點新衝擊
換換窗紗、甚或遷居出走,才可以變得更成熟
C AllStar與熟悉的安全地帶講再見,各自闖蕩
但願他日重聚可以變得更好看

「說句再見 告別在熟悉的小街角 相識的老地方
 說過再見 我但願在他日欣賞你 成熟更為好看」

再不再見 !?
kwanie 發表於 2018-1-15 00:58

SMART!

CM會員共和榜2017年第四季季選歌曲 - 第一位

「落葉後 這支花 失去伴侶
 要灌溉 這支花 不依靠誰
 幾次戀愛 只是點綴
 有沒有誰 前途能直追
 緣份逝去 尋覓生命去」

玫瑰的故事 收錄喺EP《ginetic》
密密麻麻嘅歌詞對於對當時廣東話麻麻嘅Gin Lee應該係一個挑戰
就讓玫瑰這位Strong & independent woman,為今季季度之歌戴上冠冕。

CM會員共和榜2017年第四季季選歌曲 - 第一位

假使世界原來不像你預期 - 方皓玟 (40票)

作曲:方皓玟
填詞:方皓玟
編曲:孔奕佳 / 許創基
監製:許創基

社會上一個個默默耕耘的角色就好比玫瑰的故事。
即使遇到各種不如意,仍然只要相信夢定能飛,獨舞都一般高雅。
方皓玟繼續療癒聽眾,在這不安的大氣候,得到一碗心靈雞湯。

「假使世界原來不像你預期 才明白不要放棄 沈住愛反覆的心理
 風雨不會沒了期 終於會等到夢寐 全城在變遷 不減你是你
 我的心中有著你」

恭喜以上五首歌入選,總選好快就會開始,各位記得投票支持你最喜愛的歌曲。

一陣post埋票數總結!!!

CM會員共和榜: 2017年度我最喜愛的歌曲第四季季選投票結果

RKSINGER - SONGVOTE
01方皓玟 - 假使世界原來不像你預期40
02C AllStar - 再不再見33
03鄧小巧 - 可惜你是個人29
04AGA - Nights Without  You25
04王菀之 - 離遊記25
06楊千嬅 - Wonder Woman24
07Gin Lee - 隨風而來 隨風而去22
08王菀之 - 忘記有時21
08鍾舒漫 - Be Water, My Friend21
10Robynn & Kendy -  世界對我們19
10小肥 - 當你走了以後II - 觸景傷城19