返回列表 發帖

ED's Choice Billboard Award 2018

Hello,有一段時間沒有在CM打過字了。

回顧2017年度頒獎帖的前言,2018年的確是一個充斥著改變的年份。
這一年挑戰不斷,一直在忙,身心雖然疲憊,但我慶幸身邊還滿佈了愛。

看那Spotify紀錄全年聽了十多萬分鐘音樂,聽歌正是讓我喘息的情緒出口。
即將揭曉的年度總結,回顧每把帶我出走的鑰匙。

#抒發感情才是意義

ED's Choice Billboard Award 2018

。。2019年01月底(待定)

本年度獎項數目不變,將會頒發以下29個獎項:

。。年度十大(包括年度至尊歌曲)
。。年度男歌手(金、銀、銅)
。。年度女歌手(金、銀、銅)
。。年度組合/樂隊(金、銀、銅)
。。年度新人(金、銀、銅)
。。年度專輯(金、銀、銅)
。。最佳作曲
。。最佳填詞
。。最佳編曲
。。最佳歌曲MV

提名名單

入黎搗亂
搗亂完再支持下咁啦
Wonders 發表於 2019-1-3 18:55

多謝搗亂
樓上係咪破壞咗個排版
好慘慘
破壞咗就繼續破壞喇
支持 Ed :)
希望 Shega 會出現喺啲 Ta ...
616.1314 發表於 2019-1-3 18:55

冇破壞到 求其留住一格先咋
the old shega is dead
支持慢慢喜歡你
bagfgfcde 發表於 2019-1-3 19:04

我喜歡蔓蔓
只想支持楊千嬅嗰首大無畏
RVHOCPC 發表於 2019-1-3 19:14

可以成為2019 Song of the Year
講到自己好似久休復出咁 ...
不過你又真係非常需要嘅 , 畢竟你都經已年邁六十了
#可憐的老人家 ...
chanchan0909 發表於 2019-1-3 19:53

你嘅閱讀理解能力又差咗
好替你擔心
我係隱世會員
只想支持短髮倪 希望咁靚可以上多幾次台
JasOh103 發表於 2019-1-3 21:01

好啦 比佢做遞獎小姐
支持大肆慶祝 希望見到嘉茵
帥小寶` 發表於 2019-1-4 01:36

IDK her
做乜有閃光彈嘅=,=
kwanie 發表於 2019-1-4 02:06

你係咪祖粉
閃光彈都識

ED's Choice Billboard Award 2018 / 前奏 #01

除了在正式公佈結果前會揭曉各幕後獎項及專輯入圍名單,今年會逐一倒數排名首100名榜分的派台歌,順便當做個回顧吧。

2018百大單曲 (第86-100位)

086  邊緣引力 - 王梓軒
087  一呼一吸 - 符致逸
088  Good Times - 王詩安
089  等多一天 - 謝芊彤 & 謝芊蕾
090  將沙拋給一片海 - 鄧小巧
091  精裝追女仔 - 吳業坤
092  心的磨練 - 盧冠廷
093  寄居太虛 - 王梓軒
094  Tracey - 陳蕾
095  很堅強 - 李幸倪
096  神不守舍 - 吳業坤
097  信 - 李幸倪
098  鄰家的你 - 潘朵拉樂團
099  徠卡味 - 王詩安
100  六呎之下 - 逆流

當然要支持ed抒發感情
powerful 發表於 2019-1-4 16:25

多謝powerful~
一格格
Wonders 發表於 2019-1-4 16:19

愛蘭

支持很堅持
RVHOCPC 發表於 2019-1-4 18:05

Gin Lee! Gin Lee!
其實我諗住新一年有個年代百大歌曲選 , 我講定先
廢事比人話咩抄人地個 concept

Yan T ...
chanchan0909 發表於 2019-1-4 18:20

比你扮係原創啦。。。
yan ting好勁 早啲出歌已經男金
097  信 - 李幸倪

cardi B throwing her shoe.gif
bagfgfcde 發表於 2019-1-4 18:36

support #alternative !!!
Gin Lee 咁快就無咗兩粒子彈
616.1314 發表於 2019-1-4 18:59
唔緊要
幸倪上年好多子彈
支持自我感覺還好 風靡 侘寂
放空 發表於 2019-1-5 23:00

Gin Gin仲有好多歌陸續出場 敬請留意

ED's Choice Billboard Award 2018 / 前奏 #02

2018百大單曲 (第71-85位)

071  You Jump I Jump - 李拾壹 / 王嘉儀
072  Da Di Da - 林欣彤
073  曌 - 李幸倪
074  遺書 - 蔡健雅
075  離遊記 - 王菀之
076  芭樂 - 鄧小巧
077  不要死在崇拜裡 - Supper Moment
078  冷淡 - 陳慧琳
079  發麻 - RubberBand
080  經得起變化 - 布志綸
081  呼吸都痛 - 鄭嘉嘉
082  好好的聊個天 - 林奕匡
083  一世同學 - 林奕匡
084  我們的航海時代 - 音樂份子
085  守口如瓶 - 周國賢

其實有啲歌仲上緊榜,出年應該仲喺度

堅姐又少一首
616.1314 發表於 2019-1-6 15:07

佢有咁多quota
林奕匡仲有《草原》、《從世界到我家》、《生之頌》、《花灑下的歌》 未死得  ...
nicholashin 發表於 2019-1-6 15:09

有幾首連影都冇

ED's Choice Billboard Award 2018 / 前奏 #03

又荒廢咗一個禮拜...公佈啲大獎名單先~

年度男歌手 最後六強
方大同
吳業坤
周國賢
側田
張敬軒
陳奕迅

年度女歌手 最後六強
Serrini
王嘉儀
岑寧兒
李幸倪
陳蕾
鄧小巧

年度組合/樂隊 最後六強
Dear Jane
per se
Robynn & Kendy
RubberBand
Supper Moment
逆流

年輕人,係咩驅使你咁支持坤仔啊?係愛定責任啊?
CunninG 發表於 2019-1-15 23:36

我愛自己
原來《凱旋門》分數高到carry坤仔入男歌手六強
nicholashin 發表於 2019-1-16 00:02

明明仲有神不守舍同精裝追女仔
What an insult to Khalil, Endy, Justin, Hins and Eason
bagfgfcde 發表於 2019-1-16 10:13

i love James
Serrini
gcgoobi 發表於 2019-1-15 23:12

支持樹rini!!!
支持 Serrini 王嘉儀 同 李幸倪  
男歌手就不予置評...
616.1314 發表於 2019-1-15 23:46

呢三個攞三甲好唔好

ED's Choice Billboard Award 2018 / 前奏 #04

2018百大單曲 (第51-70位)

051  闖空門 - 孫盛希
052  潛水 - 張敬軒
053  理想家 - 盧冠廷
054  裸泳 - 鍾舒祺
055  雲南里 - 方大同
056  風塵三俠 - 徐智勇
057  小問題 - 江海迦
058  缺 - 張敬軒
059  逝水如斯 - per se
060  困獸‧28 - 麥浚龍
061  未來紀念館 - Robynn & Kendy
062  唇舌 - Revery
063  城市當代配樂團 - RubberBand
064  一晃眼 - 衛蘭
065  可一可再 - 陳奕迅
066  錢七 - 周國賢
067  主宰 - 王灝兒
068  原來這就是愛情 - The Bright Lights
069  蕃茄炒蛋飯 - 徐嘉浩
070  尾站天國 - 陳慧琳

ermmmmmmmm... 預計大年初一頒獎

我比自己底線都係農曆年
John 發表於 2019-1-20 17:44

得返一個星期
蘭蘭都出黎同大家見個面
kel_kelvin 發表於 2019-1-20 23:51

一晃眼好好聽
瘋狂恥笑第57位
JasOh103 發表於 2019-1-20 20:59
第二個 GA 都失寵了嗎?
616.1314 發表於 2019-1-20 23:58

我要轉會返去shega懷抱

ED's Choice Billboard Award 2018 / 前奏 #05

最佳歌曲MV 最後六強

《Creo en Mi》--導演:比爾賈

《Don’t Text Him》--導演:Maggie Leung Man Kei

《Run Away》--導演:Pixel Ivan

《大女人主義》--導演:Welby Chung

《守口如瓶》--導演:周國賢

《芭樂》--導演:Sheng Wong

快啲點評新歌 孤身走!
616.1314 發表於 2019-1-28 23:18

星夢罐頭多咗shega把聲即刻好聽咗
五強算喇好嗎  
Any肥 支持 Creo en Mi 同 Don’t Text Him
616.1314 發表於 2019-1-28 23:19

反對bully小句號坤仔

瘦瘦唯一機會有獎
不過好似係頒俾LaLa老公...
JasOh103 發表於 2019-1-28 23:34

到時比機會瘦瘦出場 ok?
大女人主義
John 發表於 2019-1-28 23:58

個MV的確係拍得幾有趣,連埋啲graphics
當然坤坤嘅演出都好好睇
Welby Chung係咁拍啲垃圾畀林奕匡 要全力反對佢
一世同學is robbed  ...
nicholashin 發表於 2019-1-29 01:13

errrrrr... 可以拍得好啲
點解 MV 獎無 Captain Nancy 同 美哉
chanchan0909 發表於 2019-1-29 16:54

拜猶大的人將會入圍2019年mv獎

ED's Choice Billboard Award 2018 / 前奏 #06

原本嘅計劃係想連非派台歌一齊揀,但係由於時間關係冇辦法實踐到,所以都淨係喺上榜歌入面揀

最佳作曲 最後六強
《一個女人 和浴室》--Bert
《天衣》--王嘉儀 / 李拾壹
《未來見》--RubberBand
《凱旋門》--Cousin Fung / 吳業坤 / Edward Chan
《愛情是一種法國甜品》--林家謙
《盡力呼吸》--岑寧兒

最佳填詞 最後六強
《Let Us Go Then You And I》--Serrini
《天空塌下前》--梁嘉茵
《侘寂》--林夕
《荒原》--林夕
《當下的力量》--小克
《盡力呼吸》--周耀輝

最佳編曲 最後六強
《To Whom》--Supper Moment / Survive Said The Prophet
《沐春風》--王雙駿
《飛砂》--逆流
《破壞王》--the duo band
《荒原》--蔡德才 / 盧凱彤
《橙海》--Adrian Chan / Supper Moment / 王雙駿

Joey is robbed
bagfgfcde 發表於 2019-1-29 22:37

idk her
吳業坤又出現啦
等睇係今年度嘅最大贏家

填詞人競爭激烈 , 兩首 Serrini VS 兩首 林夕 VS 周耀輝  ...
chanchan0909 發表於 2019-1-29 22:51

寵兒
編曲都有carl叔叔 1 + 1/3 + 1/n 嘅入圍

ED's Choice Billboard Award 2018 / 前奏 #07

2018百大單曲 (第31-50位)

031  浪客行 - Maniac
032  沉默的士高 - 王菀之
033  橙海 - Supper Moment
034  Maybe It’s for the Best - 岑寧兒
035  咖啡因萬歲 - 側田
036  美哉 - 迪子
037  百年樹木 - 張敬軒
038  Ten Reasons - 方大同
039  天衣 - 李拾壹 / 王嘉儀
040  演員的自我修養 - 許廷鏗
041  破壞王 - 陳奕迅
042  ? - 側田
043  四大發明 - 鄧小巧
044  侘寂 - 李幸倪
045  娛樂人生 - 陳蕾
046  荷光 - Robynn & Kendy
047  頌海 - 方大同
048  深化危機 - Dear Jane
049  一個女人 和浴室 - 謝安琪
050  Earth - Fabel

淨返專輯入圍公佈

《浪客行》三十強不入
《凱旋門》十大standby
nicholashin 發表於 2019-2-3 18:28

至尊standby
震撼消息 : 撞柱穩守 30 強 !!!
期待榜主表演 !
chanchan0909 發表於 2019-2-3 19:22

可能係100強不入呢。。
堅姐仲有幾多粒子彈
616.1314 發表於 2019-2-3 19:44

好似淨返天地一沙嗲

ED's Choice Billboard Award 2018 / 前奏 #08

年度專輯 最後七強

[dal segno]--Supper Moment

ends--per se

Hours--RubberBand

L.O.V.E.--陳奕迅

Nothing is Under Control--岑寧兒

亂世。說--逆流

睡前服--徐智勇

====================================================
聽日大年初一,下午一點起間唔中頒吓獎,同大家開年。
出席嘉賓包括 吳XX、李XX、鄭XX、陳XX等等。

迫吳雨霏睇你同李范建、鄭會員 (?)、陳零九開年撞柱。。。驚。。。。。
nicholashin 發表於 2019-2-4 18:49

咁我都係請另外一位姓吳嘅出席好啲。。
恭喜岑寧兒女金 !!!
聽日要拜年 , 後日追返 post
chanchan0909 發表於 2019-2-4 18:58

希望會封利是比我
SM>per se>Eason>Yoyo>siufay>RB>逆流
bagfgfcde 發表於 2019-2-4 19:37

poor 逆流
支持小肥
weiquan 發表於 2019-2-4 23:08

年頭出嘅碟好多會遺忘了

新年快樂!
大年初一,首先有請性感女神 吳 雨 霏 同大家放煙花

p.s. 一陣要出去拜年,所以應該會頒到今晚,哈哈哈哈

年度新人

簡單講兩句,本年度香港有派台的新人表現都平平無奇。
更值得留意的是Olivier Cong、GTB,還有台灣那邊的ØZI,都是本年度我真正喜歡的新人單位。
幸而,下列三個榜分最高的單位有MK情歌向、有文青風格、也有調皮輕鬆曲風的樂隊,表現算是一眾派台新人當中相對較好。。。

金獎
李晧軒
上榜歌曲:窮我一生、明明想抱緊

銀獎
黃妍
上榜歌曲:如何從夏天活過來、笑容迷路了

銅獎
潘朵拉樂團
上榜歌曲:鄰家的你

最佳作曲
《愛情是一種法國甜品》--林家謙

其他入圍作品:
《一個女人 和浴室》--Bert
《天衣》--王嘉儀 / 李拾壹
《未來見》--RubberBand
《凱旋門》--Cousin Fung / 吳業坤 / Edward Chan
《盡力呼吸》--岑寧兒

入場
我好支持ØZI 仲畀埋新人獎

支持魔音洪嘉豪白果
反對強搶2018年新人  ...
nicholashin 發表於 2019-2-5 13:09

佢隻碟我好鍾意架
或者當係心頭好頒完之後講下佢地啦

pandora我當佢今年有兩首先計
硬tag堅姐

幸而,

鄰家的你

Anyway, 今年所以榜d新人都最難搞 ...
kevinlai1621 發表於 2019-2-5 13:12

差啲想取消個獎。。。
恭喜好 CunninG 既林家謙有獎
bagfgfcde 發表於 2019-2-5 13:18

好奸狡!!已經冧莊呢個獎

最佳填詞
《荒原》--林夕

其他入圍作品:
《Let Us Go Then You And I》--Serrini
《天空塌下前》--梁嘉茵
《侘寂》--林夕
《當下的力量》--小克
《盡力呼吸》--周耀輝

最佳編曲 最後六強
《荒原》--蔡德才 / 盧凱彤

其他入圍作品:
《To Whom》--Supper Moment / Survive Said The Prophet
《沐春風》--王雙駿
《飛砂》--逆流
《破壞王》--the duo band
《橙海》--Adrian Chan / Supper Moment / 王雙駿

我覺得《脆弱一分鐘》、《#DLGH (跌落個海)》旋律都好過《愛情是一種法國甜品》
不過最感動人心既始 ...
nicholashin 發表於 2019-2-5 13:23

我覺得甜品淡得嚟又有記憶點係幾好
#DLGH都ok不過佢同潛水 自由飛翔嗰類太似。。
我好支持愛情是一種法國甜品 仲畀埋最佳作曲入圍
Wonders 發表於 2019-2-5 13:25

支持
爸爸好可惜
我好支持dong下的力量 仲畀埋年度曲目 Song Of The Year 入圍

不過都恭喜Ellen 恭喜夕爺 ...
bagfgfcde 發表於 2019-2-5 13:28

其實當下的力量我係排佢第二
至於揀選嘅原因,如果有時間頒晒會補返

首先都係解決咗啲三甲先
不過我就快出門口

年度組合/樂隊 最後六強
Dear Jane
per se
Robynn & Kendy
RubberBand
Supper Moment
逆流

兩年冇睇過eddddddd榜既美圖 希望下年頒獎會整返
Wonders 發表於 2019-2-5 13:33

請留意共和頒獎禮
今年我都想頒哂d個人獎先  
十大最後
Wonders 發表於 2019-2-5 13:37

抄我
SM>per se>>RB>逆流>>R&K>>>>>>>>>>>DJ
bagfgfcde 發表於 2019-2-5 13:37

睇黎會令你失望

ED’s Choice Billboard Award 2018
年度組合/樂隊 銅獎

Dear Jane

冠軍歌曲:身體語言
上榜歌曲:全也活過來、深化危機、寧願當初不相見、永遠飛行模式

一直很糾結這個銅獎應該頒給哪一隊,最後我選擇了Dear Jane。
Dear Jane今年轉玩電子元素,的確為樂隊一直以來公式化的情歌甚至非情歌帶來一點新鮮感,但其實他們混入的電子元素在歐美樂壇,甚或近一點的台灣市場都已經墮後好幾年了。
我暫且當他們是逐步嘗試,《身體語言》在執行上是全年較好的作品,歌曲加入Miss Janni rap的段落,production上較為完整。雖然這次嘗試未必是十分成功,但可見樂隊有突破困局的方向與漸趨成熟的製作,還值得一個鼓勵。

ED’s Choice Billboard Award 2018
年度組合/樂隊 銀獎

逆流

冠軍歌曲:飛砂、毋忘我
上榜歌曲:六呎之下

金屬搖滾對大眾(包括我)的觀感大多是與噪音劃上等號。但近年開始有留意這類型音樂,由鐵樹蘭、Maniac到逆流,撕裂的咆哮將抑壓的情緒釋放,配合編曲樂器營造氣氛。
被冠以「文學搖滾」的逆流於2018年推出了EP《亂世。說》,逆流以流麗的文字入詞,在重型音樂下與詩意的歌詞形成強烈對比。
逆流在這次專輯內的演繹減少了Scream的部分,提供了留白位置給予聽眾空間思考,部分歌曲亦帶點流行元素,給人一種容易入口的感覺。

SM out?
餘下兩席似系RB 逆流
Wonders 發表於 2019-2-5 13:48

好似係
Dear Jane呢個所謂既新制式難聽到爆 是旦塞電子元素落罐頭K歌當新嘗試 X_X
nicholashin 發表於 2019-2-5 13:51

i love trash EDM

年度組合/樂隊 金獎

RubberBand

冠軍歌曲:那一端、未來見
上榜歌曲:城市當代配樂團、逆流之歌、大叔情歌、發麻

RubberBand走這條音樂路十年間,由大公司到獨立廠牌,初心一直不變,就是要紀錄當下種種。
這一年每位成員分擔兩首歌曲的製作人崗位,試圖為樂隊帶來新面貌,同一時間為過去十年的音樂歷程回顧:他們繼續為城市配樂,有森巴元素反襯出的貧富懸殊,有紀錄時代變遷的阿發的故事,還有為逆流大叔一鼓作氣的勵志情歌。
RubberBand的歌許多時候未必會即刻愛上,或許是因為幾位大叔與聽眾的年齡層是有點差距,箇中意義我們或許未有太深感受,但隨著時間流逝,當人逐漸成長豐富了歷練,再聽他們的歌就會有更深層的感受。

年度男歌手 最後六強
方大同
吳業坤
周國賢
側田
張敬軒
陳奕迅

年度男歌手 銅獎

吳業坤

上榜歌曲:凱旋門、精裝追女仔、神不守舍、大女人主義

2018年,我嘗試放下成見,重新認識吳業坤的音樂。經過出道時的高峰,接連下來的是種種負評,使他在音樂道路上一臉迷惘。之前聽《傷心到變形》、《孝順》都有一種「唔知佢做緊乜」的感覺。這一年,他嘗試交出不同類型的音樂,試圖尋找未來的發展可能,譬如有帶點上世紀曲風味道的《精裝追女仔》、《神不守舍》。當然還有《凱旋門》這份作品,在迷失之中重燃希望,演譯中充分感受到吳業坤在這首歌的力量。吳業坤在人前的印象似乎這幾年間也無法逆轉,但願他能默默耕耘,在低谷處做出亮眼的音樂。

恭喜rb又一金
Wonders 發表於 2019-2-5 14:21

they deserve it!!
希望坤坤三甲 咁可以自己頒畀自己
nicholashin 發表於 2019-2-5 14:36

恭喜自己

年度男歌手 銀獎

方大同

冠軍歌曲:Ten Reasons
上榜歌曲:頌海、雲南里

方大同就是質素保證!2016年《西遊記》後,方大同暫時放下製作專輯的念頭,2018年他交出一首首的單曲,還有兒歌EP,產量異常地高,但同時仍然有一定質素。方大同的R&B風格在自由自主的創作下玩得更出神入化,年初的《Ten Reasons》有著舊式大同情歌的感覺,但編曲仍然是落足料;年中的《頌海》加上王詩安的一唱一和,彷彿感受到海風迎面而來;最後的《雲南里》比他近期作品的編曲來得簡單,又將聽眾帶到輕鬆自在的世外桃源。方大同的演唱實力配合著自家調配的音樂風格,更加稱得上是一個成功的製作人。

Anyway,其實我今年最喜歡的是《Throw If Off》

原來頒緊獎
支持 Ed
希望你同陳陳會派利是俾咁多位美會員
今年男歌手表現疲弱到淨係頒金 ...
616.1314 發表於 2019-2-5 14:44

多謝支持
我冇利是派
坤坤又被無視了
笑了
bagfgfcde 發表於 2019-2-5 14:40

brandi charlile says hi

年度男歌手 金獎

側田

冠軍歌曲:半杯入魂
上榜歌曲:咖啡因萬歲、?

相信看到這個結果,除了驚嚇,就只有驚嚇。
其實側田出道至今,可能是因為在大公司旗下,中期大部份歌曲都彷彿在複製著田式情歌,不太合胃口。
2017年側田交出一張《The Drug Called Music》,但可惜我對當中大部分歌曲都不感興趣。綜觀今年3首派台歌,似乎更符合《The Drug Called Music》的命題:由令人聽上癮的咖啡因,到喝下半杯上心頭的酒精,再有沉溺到渴求Happy Hour一醉解千愁,就反而合我口味。

我地過多一個鐘先頒女人
逗利是先

年度女歌手 最後六強
Serrini
王嘉儀
岑寧兒
李幸倪
陳蕾
鄧小巧

男金男銅都唔識欣賞
kevinlai1621 發表於 2019-2-5 14:58
嘩 美田金
帥小寶` 發表於 2019-2-5 15:19

慘 側田今年啲歌的確幾好聽 雖然量少
?
bagfgfcde 發表於 2019-2-5 14:59

笑了
支持坤坤
其餘兩個都係好多年前表現比較好
nicholashin 發表於 2019-2-5 15:00

但係其他都得唔到我本年喜愛
兒歌榜?
RVHOCPC 發表於 2019-2-5 15:21

已經消失咗3年
支持晧軒 支持坤囝
雖然唔太識欣賞今年坤囝啲新嘗試
kel_kelvin 發表於 2019-2-5 15:25

希望晧軒多啲人喜愛
希望坤坤今年可以大發力
i am very thanks Eddie
CunninG 發表於 2019-2-5 15:40

好可惜 我出年唔會比新人獎你
希望冇李恨倪
bagfgfcde 發表於 2019-2-5 15:48

已經拒絕入境
支持RB 李晧軒

Gin Lee is ready
weiquan 發表於 2019-2-5 15:56

已經安排專機去馬拉

年度女歌手 銅獎

陳蕾

冠軍歌曲:Run Away
上榜歌曲:娛樂人生、慌、Tracey

陳蕾在2018年絕對是大放異彩的一年,前年推出的《出走》、《你快樂嗎》無疑是為她的出走N部曲打開了一個序幕,但音樂上仍然未見得特別純熟。這一年,《娛樂人生》、《Run Away》都足見陳蕾的那團溫火已經猛烈燃燒,為她塑造成一個型格、夠iconic的形象。年底的《Tracey》受電影劇情帶動而創作,我們可以從中又見到一個真誠、感性的女子在抒發感情。這位女子的聲線獨特,將音樂適當地融入到自己的理念與性格,期待未來見到她的棱角繼續綻放。

年度女歌手 銀獎

李幸倪

冠軍歌曲:天地一沙鷗、侘寂
上榜歌曲:曌、很堅強、信、自我感覺還好、風靡

馬拉歌姬李幸倪繼2012年及2016年第三度登上銀獎寶座,終於達成「亞亞亞」成就。2018年的李幸倪因為有紅館演唱會,所以一直在衝。從《Live in the Moment》遺留下來的自信單曲《曌》開始,中間有怨婦味濃的《很堅強》、唱功了得但旋律坎坷的《信》,兩首歌曲的演繹都足見此女子之演唱功力。年底的《侘寂》、《風靡》擺出一副與《Bold & Beautiful》不一樣的型格姿態,似乎是想成為新一代環球自信代言人?李幸倪這次再奪銀獎並非純粹以量取勝,而是今年拿捏各種曲風都的確有發揮其唱功的特點,值得嘉許。

繼續支持 Serrini Sophy 同 Gin Lee
616.1314 發表於 2019-2-5 16:30

頭兩個are really good
爆大冷
希望餘下兩席系
S02
Serrini
Wonders 發表於 2019-2-5 16:41

你以為有邊個
睇完男歌手 覺得女歌手會爆冷 王嘉儀銀 岑寧兒金
nicholashin 發表於 2019-2-5 16:47

睇嚟男歌手真係嚇親唔少人

年度女歌手 金獎

Serrini

冠軍歌曲:Pink Song、趣緻的響鈴、Let Us Go Then You And I
上榜歌曲:Don’t Text Him

2017年率先勇奪年度唱片金獎的Serrini,今年乘著《Don’t Text Him》的餘波,派上多首歌曲。除此以外還有《趣緻的響鈴》這首extended from Don’t Text Him概念的八十年代懷舊金曲。
歌曲上的評價,早在去年已經講過,就不再重覆。想講講Serrini這個奇怪的女子,18年中首次現場欣賞她的演唱會(ummmmm...我應該說是很型的文青聚會),一舉手一投足,完全是一個享受其中的表演者。或許她沒有完美的唱功,但貪玩、天馬行空的性格,豐富及真誠的感染力,絕對能昇華每首歌曲的價值。
所以,各位小朋友,記住聽MAMI話,飲多啲水,睇多啲書,做個對社會有貢獻嘅人,OK?

值得一提馬拉歌姬李幸倪2012年曾以 蝦 今天終於一人回家 獲得ed榜至尊歌  ...
Wonders 發表於 2019-2-5 16:49

想ignore呢個賽果
本身以為肥婆有三甲
Wonders 發表於 2019-2-5 16:50

一首冠軍歌都冇
睇到有少少頭暈眼花
bagfgfcde 發表於 2019-2-5 16:52

睇serrini定驚
實至名歸
帥小寶` 發表於 2019-2-5 16:53
嘩 實至名歸!
恭喜堅姐 呢個榜好高質
616.1314 發表於 2019-2-5 16:54
Talentttttt
JasOh103 發表於 2019-2-5 16:55

一堆gin fans
scary

睇到想喊
帥小寶` 發表於 2019-2-5 17:01

希望你re冠返
小巧好慘
帥小寶` 發表於 2019-2-5 17:08

可能仲有十大呢
終於有個獎相同
nicholashin 發表於 2019-2-5 17:12

抄我上年女金賽果 可恥
bagfgfcde 發表於 2019-2-5 17:21

talent always wins

最佳歌曲MV

《Creo en Mi》--導演:比爾賈

其他入圍作品:
《Don’t Text Him》--導演:Maggie Leung Man Kei
《Run Away》--導演:Pixel Ivan
《大女人主義》--導演:Welby Chung
《守口如瓶》--導演:周國賢
《芭樂》--導演:Sheng Wong

淨返年度十大同年度專輯三甲未頒
等我寫埋啲tag先
究竟大山婆會唔會繼續有獎攞呢?要密切留意唷~
我哋夜啲8點後再見

年度十大 最後三十強
Creo en Mi
Leaving Home
Let Us Go Then You and I