返回列表 發帖
就咁睇個list
主持:森美、張繼聰
評判:杜德偉、曾路德、泰迪羅賓、郭偉亮
淨返嗰班人做乜

btw,唔知幾時播呢?

我估係而家Sunday扮野王嗰個時段
JK_kwok 發表於 2014-10-4 23:42

啱啱check咗wiki,10月中開始星期六日都冇乜位剩

星期六:22:30-23:30 十二道鋒味
星期日:21:00-23:00 飛虎II

姐係得返星期六21:00-22:30最有可能,收視實會勁砲灰

有一位參賽者叫陳浚霆
16強
rubylovessss 發表於 2014-10-5 20:08

呢個人有咩來頭
就咁睇真係得4個評判,淨返嗰班嘉賓究竟有咩用...

最新播映時間已經變返90分鐘
20:30 - 22:00
預計做13集

http://thevoice.tvb.com/2014/
官網已出

啲參賽者已經形象大改造,但都真係麻麻哋咁

第一集內容

《超級巨聲4》強勢回歸,迎來大革新!十六位參賽者先分成「超級男聲」及「超級女聲」進行較量。八位「超級女聲」關敏婷、楊雅餘、張思思、何嘉穎、蔡頌雯、李姵賢、翁敬婷及潘緻慧率先登場,各自帶來拿手自選歌曲,比拚唱歌實力。八人來自各行各業,有學生、救生員等,更有一位為參加比賽而辭去空姐一職,可見其決心,能否得到應有回報?還看泰迪羅賓、曾路得、杜德偉、Eric Kwok四位專業評判定奪。兩位最低分的參賽者,會再加上「嘉賓評判團」的分數定勝負,哪七位「超級女聲」能順利晉級?

賽制轉晒

節目一如以往分為兩個階段進行淘汰賽,更特意加入嶄新賽制,令比賽更刺激!第一階段,十六位參賽者先分成「超級男聲」及「超級女聲」兩組,透過獨唱、合唱、男女「PK戰」等形式比拚歌藝。除了有四位專業評判負責評核之外,今次大會還新增「嘉賓評判團」,由十位來自不同音樂界別的嘉賓組成,他們的分數更會在關鍵時刻發揮決定性作用,影響參賽者晉級之路!

緊接第二階段,晉級參賽者將接受更高難度挑戰,如評判指定歌曲、各路高手踢館戰、「巨聲幫」師兄、師姊,甚至現役歌手「PK戰」等。屆時參賽者不但需要通過「專業評判團」的考核,還要得到全港觀眾認同,皆因每集最低分的三位參賽者,將破天荒由「全民投票」形式決定去留。一班對音樂充滿熱誠的參賽者經歷十三場嚴峻考驗,產生的終極冠軍,肯定是全港市民公認、實至名歸的新一代「超級巨聲」!

全民投票foul人,咁到時咪集集live

個分會唔會高得有點離譜...
咁決賽就個個9X分架啦喎

暫時覺得救生員幾好,原因係其他7個都唔掂

日期: 27/10/2014
活動: 《超級巨聲4》錄影
嘉賓: 森美、張繼聰、14位參賽者、陳潔靈、
             泰 ...
matt0605 發表於 2014-10-26 21:31

heihei and ms chanchan are back

下一場有廣東歌啦
嚴瀚祺 - 《黃金時代》(陳奕迅)
陳浚霆 - 《我是不是你最疼愛的人》(潘越雲)
何嘉新 - 《想你的夜》(關喆)
王禮宗 - 《原諒我》(蕭敬騰)
劉柏希 - 《陀飛輪》(陳奕迅)
鄒旻諾 - 《你為了愛情》(劉雅麗)
張俊銘 - 《痛愛》(容祖兒)
伍富橋 - 《趁早》(張惠妹)

唱K feel...
but點都好過班女

兩集都foul左比較可惜既人 ..
btw 想問下呢一屆有冇復活戰? lol
KO03 發表於 2014-11-1 22:00

得13集,應該冇啦...

星期六收視又唔會好,都冇乜機會加集數

第3集 - 男、女PK賽(上)
播出日期: 2014.11.08 (六)       

經過首兩集男、女參賽者分組大戰,七位「超級男聲」及七位「超級女聲」脫穎而出,並踏上今個回合開始擺下的「一對一」PK擂台,進行正面交鋒。在一連兩集的PK戰中,隊長嚴瀚祺會率領「超級男聲」,迎戰由何嘉穎領軍的「超級女聲」,一決雌雄!而擔起評分重任的專業評判,除了繼續有全能音樂人泰迪羅賓(Teddy Robin),還請來三位「超級巨聲」的熟悉面孔,包括兩名著名唱片監製雷頌德(Mark)與趙增熹,以及「Miss Chan Chan」陳潔靈。

今集「超級男聲」先派出張俊銘、陳浚霆、伍富橋及王禮宗上陣,分別決戰潘緻慧、李姵賢、關敏婷及何嘉穎四位「超級女聲」,比拼會迸發出甚麼火花?每場「一對一」大戰中,分數較低的一人須暫時跌入淘汰區,留待全部參賽者激戰完畢,再加上十人嘉賓評判團的關鍵分數,決定最終被「叮走」的一位!

第4集 - 「巨聲」男、女PK賽(下)
播出日期: 2014.11.15 (六)       

上集「超級男聲」與「超級女聲」的PK賽,率先上場交鋒的四組,戰情已相當緊湊,暫時「男、女聲」平分秋色,各有兩名參賽者跌入淘汰區,今集輪到其餘三組陸續登場,繼續上演「一對一」PK戰!

首先有「超級女聲」蔡頌雯甜蜜演繹<2004>,對撼「超級男聲」鄒旻諾自彈自唱,兼精心改編的<Para Para Sakura>。接著,「女聲」張思思演唱節奏輕快的國語歌<逆光>,迎戰再次以陳奕迅歌曲參賽的「男聲」劉栢希所帶來的<粵語殘片>。壓軸一組,在首集奪得最高分的「創作女聲」楊雅餘,以及「男聲」隊長嚴瀚祺,分別奉上自創歌曲<掩飾>及林子祥名作<這一個夜>。究竟今集六位參賽者表現如何?三組中又可有出人意料的賽果?

總結兩集成績,七位暫時置身淘汰區的參賽者中,哪一位「無得留低」?還看四位專業評判泰迪羅賓(Teddy Robin)、雷頌德(Mark)、趙增熹及「Miss Chan Chan」陳潔靈的抉擇,以及十人嘉賓評判團的關鍵分數!

烙印都有...唔明用原創歌有咩問題?
rubylovessss 發表於 2014-11-15 21:37

用原創歌冇問題,佢係話攞嚟比賽危險咋嘛
一方面評判唔熟首歌,另一方面參賽嗰個carry唔到自己首歌咪弊傢伙

原來比評判退席商量,唔怪得知姵姵冇事啦。
如果單睇分,對姵姵真係好唔公平。 ...
Bluejays 發表於 2014-11-16 04:01

其實個賽制好奇怪,點解唔睇晒所有入淘汰區嘅人嘅分數?咁入淘汰區究竟有咩意思...
評判係咪一定要揀一男一女做淘汰選擇,定係為咗save救生員而揀第三低分?

嘉賓評判大半都係TVB/星夢人,foul邊個根本就好有可能係horse出嚟

第6集 - 「巨聲」換血大激鬥(上)
播出日期: 2014.11.29 (六)        

「超級男聲」與「超級女聲」經過多輪嚴峻的對唱大戰,現階段尚餘十二位「巨聲4幫」成員,戰情越見緊湊!今次他們的考驗更會升級,一連兩集獨立演唱比賽歌曲之餘,還要迎接五位挑戰者。當兩集比賽結束,舞台上會出現十二張「巨聲櫈仔」,究竟一班「巨聲4幫」能否守住現有的參賽席位?挑戰者又能否搶走「巨聲」席位?還看著名唱片監製Eric Kwok(郭偉亮)、趙增熹、著名歌唱老師曾路得(Ruth)及著名唱作人藍奕邦組成的專業評判團,如何定奪?

===========
又變返第一輯加人
小道消息:挑戰者係有已經out咗嘅人,有人成功加入返,亦都有內地/台灣人加入
暫時知道將會被out有:cc/andrew/puipui/pakhei

死火...我聽到漿版你把我灌醉個編曲

美piece嘅歌竟然出現喺歌唱比賽

屍屍
今次你仲唔死
(但我覺得今集係佢唱得最好既一集)

KARSON BB 有冇踢館嗄 ...
Our_Souvenir 發表於 2014-11-29 22:02

唱得最好嗰次都係所有人之中最廢嗰個
回粉字:小道消息話冇呀...之前唱春秋foul咗嗰個巴士佬就有踢館入返

即係佢 GF 好靚女果個嗎?
Our_Souvenir 發表於 2014-11-29 22:26

係呀

KARSON BB RIP
Our_Souvenir 發表於 2014-11-30 23:52

之前小道消息fake咗u嗄
原來係有karsonbb

第7集 - 「巨聲」踢館挑戰賽(下)
播出日期: 2014.12.13 (六)       

上一回合,已經有兩位挑戰者成功搶走「巨聲4幫」十二席位的其中二席,今集繼續上演下半場激戰,「巨聲幫」誓要力保餘下參賽席位!鄒旻諾、潘緻慧、李姵賢、蔡頌雯、張俊銘、劉栢希逐一演繹拿手自選歌曲,迎戰兩位最熟悉的「踢館」者,分別是在第二集及第四集被淘汰的「戰友」何嘉新及王禮宗,眾人為一圓音樂夢想,相信「老友」亦「無面畀」!肩負評分重責的繼續有著名唱片監製Eric Kwok、趙增熹、著名歌唱老師曾路得及著名唱作人藍奕邦四位專業評判。總結兩集比賽,最終哪十二位能留在「巨聲」舞台?

日期: 10/12/2014
活動: 台慶獻禮《超級巨聲4》錄影
嘉賓: 森美、張繼聰、12位參賽者、蔡依林、
        ...
rubylovessss 發表於 2014-12-9 22:09

我係咪眼花?!Jolin
呢round應該係同歌手合唱
數返人頭,連埋Jolin有13個嘉賓,可能Jolin嚟做表演嘉賓宣傳吓新碟姐

Jason知道唔洗foul個反應完全係屍屍2.0 xx(

其實揀啱人真係好緊要
揀mag/hanjin呢啲知道個比賽要求啲乜嘅
佢哋真係有做到嘢出嚟,例如唱和音...

btw,
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓投票呀,就截止啦↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

係咪下一集就總決賽?
點解完得咁突兀
CunninG 發表於 2015-1-10 22:19

仲有3集~
森美最尾話下集主題係經典歌

如無意外未來兩集應該係每集OUT 1人,OUT剩最後6強入決賽
酷愛903 發表於 2015-1-12 11:02

第11集 - 經典金曲生死戰
播出日期: 2015.01.17 (六)       

80至90年代香港湧現多位樂壇巨星,留下眾多耳熟能詳的經典金曲,可說是香港樂壇最百花齊放的全盛時期。今集「巨聲」八強將各自挑戰一首屬於90年代或以前的經典金曲,大鬥歌唱技巧之餘,亦希望以首首經典之作,感動觀眾。在90年代憑合唱歌<相逢何必曾相識>,唱到街知巷聞的韋綺珊,還首次加入評判陣容,聯同其他三位著名音樂人,決定參賽者的去留。在八位參賽者悉數演出後,得分最低的兩位將無緣晉級,須「執包袱」離開!今集繼續有一連三集、分階段的投選項目,讓觀眾投票選出「全民最愛巨聲大獎」得主。

================
係foul兩個

嚴祺d評語講到咁差都暫時最高分,睇嚟都係佢冠軍多啦

我越來越覺得兩個隊長係造入去,特別係女隊長

首歌叫咩名話?
MOQKEN 發表於 2015-1-31 21:31

《make you feel my love》bob dylan

話說個投票係計晒3個階段嘅總票數
24458票即係每階段得8000票,噴

仲以為會同d參賽者合唱傻女tim