返回列表 發帖
今次個感覺有D另類 唔知會玩D咩
btw唔想佢唱太多reworkz版本既歌(其實係唔想俾Jun搞到D歌唔同晒)

三面唔知係正三面定鑽石台
希望都買到飛喇

雖然唔想 但都覺得今次好大機會有嘉賓
除左美安 唔知點解我凝住會有美叉

演唱會的曲目安排上,則是從最經典到最前衛一網打盡,過去有些經典歌曲在演唱會上沒有出現,這次也都預計安排進演唱會的歌單裡,打破選曲的時空限制

上次MMXI唱左咁多怏歌, 我估今次未必有咁多快歌
btw 今次好想聽到以下既歌:

沒有發生的愛情
夜了...沒有藉口
寵愛
最佳男主角
一輩子心情
不不不
匆匆
天大地大
不如重新開始
看吧
時光本是無罪
不敢奢想改變你
愛情I Don't Know
前塵

國語歌唱一兩首就OK, 不要多

點解我都係直覺會有美叉...係咪因為佢地在咪王爭霸唱左没結果呢.
lblemon 發表於 2016-1-16 20:51

其實我都係呢兩日先知佢地咁岩又係唱左沒結果(但我覺得佢地唱得有D亂)

另外覺得佢地近年都做好多演唱會嘉賓
而且屬於新生代歌手中最常演繹別人的歌的歌手
感覺憶蓮會看上他們的實力

而且美叉係容易得到前輩女歌手的幫助...關淑怡, SAMMI, 張德蘭, GIGI...音樂總監倫永亮又係支持美叉既... ...
lblemon 發表於 2016-1-17 00:04

嗯嗯! 係啊 倫永亮都係一個重點

今日開始訂飛 個網都好容易入 有無人訂左呢?

del

愛上一個不回家的人,至少還有你會唱掛?
rubylovessss 發表於 2016-1-20 20:22

愛上一個不回家的人 上次有唱, 我估今次未必有
至少還有你 就真係必唱 (雖然我一直都覺得一般般)

我都估唔到咁易入易買
不過之前怕佢公售D位唔好 而咁岩有張credit card
所以星期二已經訂左

可能呀蓮係press con講咩鬼"今次演唱會充滿新的構思和想法,對自己和觀眾來說會是很大的衝擊,故希望歌迷 ...
阻住 發表於 2016-1-25 19:48

佢響復活節開的確係一個影響銷情因素
身邊都有朋友要去旅行而放棄左SL

如果真係好似SL咁講, 可能預左會有好多好似蓋亞/re:workz時期果類既編曲 (被男朋友大大影響)
希望唔好將D經典歌改到九彩喇

仲有兩個幾禮拜, 等我FF一下

虛擬PRANAVA演唱會曲目 (70%我想佢唱, 30%覺得佢會唱):-

Prelude Intro: 不如重新開始
1. 前塵
2. 你是我的男人
3. 依然
4. 又見朝陽

Interlude: 回歸
5. 本色 (mashup with 回歸)
6. 不不不
7. 夜生活/匆匆
8. 天大地大 (mashup with 決心)

Interlude: 滴汗
9. 夜了...沒有藉口
10. 點唱機(Re:Workz)/不醉夜
11. 暗示
12. 時光本是無罪
13. 野花

Interlude: 再生戀
14. 寵愛
15. 沒有發生的愛情
16. 情愛火花
17. 真想你知道
18. 放縱

Interlude: 回憶總是跳躍的 (快歌MV/Live片段)
19: Medley: 愛情I Don't Know/震撼/瘋了/燒/不還你/傾斜
20. 灰色

21. 看吧
22. 再見悲哀
23. 你令我性感
24. 一輩子心情
25. 感情不老

我最想聽到的十首歌曲: 又見朝陽 / 夜了...沒有藉口 / 看吧 / 沒有發生的愛情 / 寵愛 / 一輩子心情 / 愛情 I Don't Know / 不不不 / 天大地大 / 最佳男主角 (頒獎典禮後… at his penthouse suite)

我覺得有可能出現的十首歌曲: DIVA / 感情不老 / 你令我性感 / 前塵 / 再見悲哀 / 你是我的男人 / 喜樂 / 感覺完美 / 震撼 / 野花

不如你地都講下想聽咩歌

我睇尾場, 而家先得閒上黎打下comment ....

- 其實歌單又不如大家所說好大路, 但佢又唔係唱晒D最hit既歌(好似都係moderate hit), 但無乜驚喜side track
- 有部分歌同上次MMXI, MMXII 既encore位重覆 (e.g. 激情, 日與夜, 沒結果, 願)
- 唔計second encore, 都有幾首估唔到會唱 (e.g..寂寞流星群, 紅顏未老, 芝加哥的故事)
- 不過我覺得個rundown有D亂, 好似無乜sequence可言
- 同埋咁多國語歌 (而且那些歌的出現位置很重要, 感覺係為左之後既tour而唱)
- 同埋又話有"地水火風"theme, 好似唔係好突顯到呢幾個主題
- 有D歌改得ok (e.g.寂寞流星群, 沒有你還是愛你), 但有D改到要唱左幾句我先get到 (e.g. 天大地大)
- encore三首少女歌我都估唔到會直接搬2002年那個半熟情懷篇再唱, 但氣氛好high, 我無睇過02所以我都覺得好正
- 太多激光效果, 好lousy, 好大陸feel, 唔係林憶蓮演唱會既style
- 最正係"沒結果", 唱晒全首
- 憶蓮講好多野, 見到佢好開心, 好感受到佢既愛, 好sweet 她正正就配合了"造樂者"這個名稱