返回列表 發帖
其實算係part 2即係touch mi最後一站
定係好似encore場咁重新開始新一輪tour
721AXA 發表於 2016-6-1 19:10

之前有訪問話part 2係最後一站   
下次開show的形式亦會唔同 (未知幾時, 不過聽住先~)

應該唔會改好多 最多一兩首歌唔同
仲要係唱主打果D e.g. 我們的主題曲, 不拖不欠 lol!

試過九點兩三個字左右入到
入晒資料,一按confirm就load唔到, 之後仲server timed out
嬲死!!

想問問其他有開過part2的歌手 rundown係咪保留part1大部份曲目
阿mark 發表於 2016-6-22 13:46

通常都係
e.g. 容祖兒(Starlight Part 1, 2), 林憶蓮(MMXI>MMXII), 郭富城 (2004>2005, 2007>2008)

如果part 2變化不大
Mi真係辜負了辛苦排隊的歌迷了

真心希望換走華星年代老歌

開8場,值得 ...
l00540 發表於 2016-6-22 00:30

我覺得只會係兩三part會有song change

1. 唔唱 時間之光 + 嘉賓CAS唱天梯 > 唱新歌
2. 電影歌曲 換走一兩首歌 > 唱不拖不欠/如果我們不再見
3. encore部分唔唱一步一生/不要驚動愛情 >轉一兩首歌

睇來你愛我愛不起會唱既機會真係幾高

頭先睇娛樂新聞Mi話side track演唱會會考慮開...如果開係明年 ...
JasOh103 發表於 2016-6-23 19:35

如果係真既就真係好期待
畢竟咁多年follow得最貼, 買碟最齊真係"唯獨你一個"
對佢既side track真係好熟悉
但又好擔心又係會買唔到飛

其實佢而家開始操同排練去到9月就算換全新rundown都排得切
覺得非男非女medley會cut
觀眾最無反應既就係個 ...
JasOh103 發表於 2016-6-23 00:20

其實非男非女果part直情唔應該出現
因為同99年果part一樣唱果三首歌
只係D編曲有唔同

我硬係覺得佢會cut 走追/一追再追
希望快歌part會加叮叮噹
nicknicknick 發表於 2016-6-23 05:58

都有可能
其實"追/一追再追"幾悶 (我承認我對佢09年打後D歌都感覺一般)

岩岩推出左新歌"犀利"

回復  mc)

我成日都諗咁多人鍾意《記認》關唔關歌詞事
「原來歌聲要有你在旁才動聽」呢句好窩心 ...
uran 發表於 2016-7-5 19:24

呢句我好鐘意
可以當係唱俾歌迷既歌

如果可以現場聽一次一定好感動

chorus你可以好犀利
唔知係咪陳詠謙填
JasOh103 發表於 2016-7-4 01:39

其實D歌詞麻麻
不過都好過唱神唱主

而家其實係咪confirm左有一part 唱side track? (source from fb page: "鄭秀文 Touch Mi 世界巡迴演唱會 2014 - 2016")
如果係我真係好想睇啊, 但已經買唔到飛喇

聽聽下犀利, 覺得會取代water of love, 做dance medley第一首

如果佢 Rundown 有回來我身邊

我會好努力咁撲下山頂位!(其實想想地睇山頂但搵唔到人,好多人都無 ...
賴爽 發表於 2016-8-22 22:21

我有興趣架
不過堅係搵唔到飛囉 (除非牛牛)

好多睇完 TOUCH MI 話好悶唔想睇
賴爽 發表於 2016-8-22 22:59

其實touch mi比起之前兩次係悶
但有得睇我都想睇, 都係想聽佢唱D未聽過live既歌

SHOW MI RUNDOWN好好 但把聲一般
LOVE MI 把聲好過SHOW MI
TOUCH MI RUNDOWN OK 不過降KEY 但有SIDE TRAC ...
hans_lung 發表於 2016-8-23 00:07

當年Show Mi好慶幸買到頭場, 佢把聲係無問題架不過可能佢太hyper, 之後唱到拆晒, DVD仲要錄尾場, 變左一個小小污點(我覺得)

TOUCH MI LIVE 其實都好驚嚇 例如火熱動感lalala
阿mark 發表於 2016-8-23 00:28

其實信者得愛同呢首都係怪怪地, 因為前幾首個bpm咁高突然轉下, 可能佢想個medley熱熱鬧鬧,
我寧願佢唱下X派對, 熱愛島, 失憶, Valentino果D

Love Mi最差
個English medley都唔知要來做乜

Touch Mi頭幾場把聲好好聽架 (睇YT片)
Sho ...
JasOh103 發表於 2016-8-23 08:12

Love Mi個英文歌medley真係把鬼
果次我都好慶幸有睇到Love Mi尾場, 我反而好surprise佢唱左插曲/哭泣遊戲,
sammi好似有解釋過Love Mi本身有part係rock, 但驚咁多場個vocal handle唔到所以無左
但Love Mi係三次演唱會個vocal最好一次

都係果句, 唱左福音歌之後真係成件事唔同晒
所以對Love Mi / Touch Mi個感覺都係唔夠Show Mi咁好

OMG 好想睇啊

邊個有多張飛啊

一直覺得Bang/捉迷藏搭陀槍系列會好正一開場整個咁既medley都好
uran 發表於 2016-9-6 22:58

搭多首心肝命椗啊

其實bang bang bang好霸氣好有氣勢
好想佢唱呢首出場
犀利可唔可以用WOL換

又話轉左8成
...
JasOh103 發表於 2016-9-6 20:05

開場我覺得都係BBB
福音part一定會keep
但希望會轉一兩首歌e.g. 相信自己

快歌medley可以加發熱發亮嗎?
其實犀利有部分arrangements令我聯想起發熱發亮(Mark Lui作品展版本), 所以都夾, 另外cut左信者/火熱, 換X派對/熱愛島喇

另外唔通連非男/十誡/男仕都會轉?

今日又諗起... 佢換歌會唔會就係唱番上次standby果堆歌?
即係有荒漠甘泉, 苦戀, 記認,etc

第三次係華納 默契(仲投呢首班人真係痴線)>捨不得你>放不低>我們的主題曲>親密關係
JasOh103 發表於 2016-9-10 00:40

估計投票果D人都係non-fans
如果係fans未必會投呢堆一線歌

我想佢唱愛的輓歌, 理想對象, 宿命主義, 實不相瞞, 哭泣遊戲, 如果我們不再見, 如何掉眼淚.... 果堆囉
(頭三首99年唱過之後都無唱過喇)

傳聞
16/9 嘉賓:箭嘴安
22/9 嘉賓:丁太
25/9 嘉賓:牛華
Jacz 發表於 2016-9-12 00:53

丁太!!!!!
希望係真, 因為剛剛搵到22號既飛
好開心終於有得睇

最後賽前預測 (根據樓上各方資料, 上次standby songlist及自己估計):

01. Prologue
02. Bang Bang Bang Fabulous
03. 螢光粉紅
04. 煞科
05. 天生一半(MastaMic) 八公里

06. 非男非女
07. 十誡
08. 男仕今天你很好

09. 放不低 哭泣遊戲
10. 一追再追 + 追
11. 時間之光 (On@C AllStar) 血來潮

12. 愛是… (feat. Mc Yan)
13. 戰勝自己 (feat. 24 Herbs)
14. Hallelujah  加爾各答的天使-德蘭修女
15. 上帝早已預備
16. 朝聖  信者得愛 (feat. Mc Yan)

17. 問我 情線上
18. 為何又是這樣錯 不拖不欠
19. 玻璃鞋 你愛我愛不起
20. 終身美麗
21. 長恨歌(國) 回來我身邊
22. Do Re Mi 最後一次  
23. 輸得漂亮

24. Touch Overture
25. Touch Medley: Water of Love / 獨家試唱 / 星秀傳說 / 信者得愛 (feat. Mc Yan)  犀利 / 發熱發亮 / 荒漠甘泉 / 熱愛島   
26. 火熱動感la la la Chotto等等
27. 唯獨你是不可取替  叮噹

28. 捨不得你  Arigatou
29. 一步一生
30. 不要驚動愛情
31. 唯獨你是不可取替
32. 高山低谷
愛的輓歌 / 實不相瞞 / 愛你是我一生中理想 / 如何掉眼淚 / 記認  (希望真係有喇)
33. 默契 我們的主題曲

忍左咁多晚唔上黎, 今晚睇左第六場終於都可以上黎吹水
原來個full rundown係咁正 不過真係好可惜聽唔到果七首歌
而且又唱兩次終身美麗, 真係夠了

迷糊情慾對象幾surprise, 雖然係老公首歌, 但夾到個theme, 不過氣氛好dead, 我懷疑唔多人識
接住既發熱發亮都係幾surprise, remind我呢首係一首"搞野歌"
我覺得如果唔請蕭煌奇做固定嘉賓, 可以唱多兩首自己既歌仲好
火熱動感la la la都真係夠喇, 真心覺得可以cut左佢
上帝早已預備/信者得愛/不要驚動愛情我都係覺得好麻麻, 但D人反應好high

但sammi今晚的聲開番好多, 雖然降key但又無flat晒 (捨不得你我覺得唱得仲好過part 1果次)
同埋佢都好有energy去勁歌熱舞, 真係好犀利

雖然我真係好想聽個medley (以為佢唱完默契落台換衫出黎唱, 佢話唱D之前未唱過既歌, 點知都係無)
但聽到最後一次(完整全首)都已經好心足

原來你忍到
其實cut左個7首 真粉真係會好唔開心
咁難得有個part 2可以換下rundown
Cut左呢7首仲係 ...
JasOh103 發表於 2016-9-23 01:28

唉~
樓上有人講得岩
可能開騷前真係令人太大期望, 又話會唱乜唱物
的而且確佢頭場唱左, 但好可惜因為失聲問題而唱唔到
而cut晒果D都真係好正 (雖然不是特別喜愛荒漠, 但覺得今次唔唱下次都唔知會唔會再唱)
其他慢歌更加唔洗講, 對我地呢D老mi粉真係好緊要

不過fans們都係自私(我都係), 總覺得永遠都不夠(!)
但佢今晚狀態比之前已經好好多(雖然未有時間睇番D片)
唯有相信及希望佢尾場唱番晒, 再收錄dvd

又一次證明睇演唱會最好睇頭尾場

係啊, 我通常會忍唔睇rundown, 有surprise啊嘛

補多兩句:
唱火熱動感時, 個台升起轉動令我諗起taylor swift 1989 tour唱shake it off個台咁
另外佢唱電影歌果套衫同個look好陳慧嫻

有sidetrack medley
mr_matchman 發表於 2016-9-24 22:47

雖然好葡萄
但都好開心再唱番

仲有一場 希望明晚順利完成

終於都完show喇
尾場都係無哭泣遊戲, 回來我身邊, 荒漠甘泉

Touch Mi 2鄭秀文世界巡迴演唱會2016 尾場 Rundown:
1. Fabulous
2. 螢光粉紅
3. 煞科
4. 親密關係
5. 迷糊情慾對象(原唱:許志安)
6. 發熱發亮
7. 男仕今天你很好
8. 如何掉眼淚
嘉賓:蕭煌奇
9. 沒那麼簡單(與蕭煌奇合唱)
10. 你是我的眼(蕭煌奇表演)
11. 愛是... (With MC仁)
12. 罪與罰 (With 24 Herbs)
13. 薩拉熱窩的羅密歐與茱麗葉
14. 上帝早已預備
15. 朝聖
16. 最後一次
17. 如果我們不再見
18. 終身美麗
19. 我們的主題曲
嘉賓:古天樂
20. 當年情(古天樂表演)
21. Medley: 犀利/獨家試唱/星秀傳說/信者得愛/火熱動感La La La
22. 熱愛島

First Encore:
23. Side Track Medley: 愛的輓歌/你愛我愛不起/上一次流淚/心血來潮
24. 捨不得你
25. 不要驚動愛情
Second Encore:
26. 唯獨你是不可取替
Third Encore:
27. 默契

Source: Unofficial Fanclub FB page

愛的輓歌隔佐好多年無唱過就變side track,上一次流淚其實咁多次紅館有無唱過
你愛我愛不起,心血來潮其 ...
阿mark 發表於 2016-9-27 01:12

愛的輓歌會唔會因為太長太難唱? 同埋太repeat (可能對佢來講)
上一次流淚Love Mi有個medley唱過半首左右
你愛, 心血 都只係唱兩次副歌 其實都係hea架 (兩首個bridge其實係重點)
不過總算叫做唱過

面世後每次紅館都有唱
次次紅館都唱
每次都唱
Every time唱
唔會唔唱
唱唱唱唱唱

每個天后都係無限loop.. ...
lemontea1069 發表於 2016-9-27 14:58

事業代表作嘛

希望佢個side track演唱會真係會收埋晒呢堆歌喇

如果佢覺得太長其實都可以唱少半段, 好似犀利咁, 呢首我諗好多FANS都鍾意 ...
lemontea1069 發表於 2016-9-28 11:33

我都覺得係
始終佢華納時期90年代D歌會深入民心D

睇番99年果次演唱會, tag歌(愛的輓歌)時都話好多人問點解97果次無唱
所以99果次就唱番

咁相信同自己同祝你快樂都係first plug啦!演唱會一次都冇唱過
我始終覺得唔應該太大期望,佢對sid ...
uran 發表於 2016-9-28 11:56

哈哈 agree
如果以今次touch mi既定義
佢對side track既定義可能只係唱番D少唱既歌 而唔一定係非主打
不過有得再聽番真舊歌而唔好再唱果堆校歌都要感恩

心血來潮無正式plug啊, 但當時有做ktv (用番d 舊mv片段剪埋 ) plug去karaoke (當時仲要只係得加X紅獨家試唱)
https://www.youtube.com/watch?v=fVl-681_2D0

好似無,第三plug係祝大家好過,全碟最唔應該plug呢首
阿mark 發表於 2016-9-28 16:41

個mv仲要係tvb 勁歌金曲表演片段

所以當時feel so good/傳聞 果期被外界話係佢事業小低潮 (compare to 之前96-97高峰期)