返回列表 發帖
真係超級興奮!!!!!!!!
等左4年,終於再上紅館
要開始約FD子去睇嘎
CM嬅粉一齊睇一場

POSTER 好靚好襯佢
已MARK 定個期同埋信用卡優先訂飛日子

唔該一part:我的影后之路
勇 咬唇 鍊金術 最後的玫瑰/呼吸需要 沒有目的地愛了 ...
siongguan 發表於 2014-10-23 23:32

既然係回顧,電影又係千嬅演藝生涯咁重要希望真係有...哩D 電影歌都好好聽但又好少唱

最好有! 勇 鍊金術 咬唇 真係好好好正.... 其實我唔介意唔唱 小城大事 因為真係 聽到好驚 ...
siongguan 發表於 2014-10-23 23:39

小城大事 係紅館聽係好震撼當年AAL 個版本真係無得輸...將首歌淋漓盡致發揮同演繹!!!
之後再係紅館同樣唱返哩首歌(L&S, MARK LUI SHOW, 耀榮叔紀念SHOW等等)
都不及當年AAL個版本咁震撼

狼來了
再見二丁目
愛人
有發生過

數你
少女的祈禱
最後的歌
野孩子
假如讓我說下去
楊千嬅
飛女正傳
小 ...
艾石仔 發表於 2014-10-23 23:47

頭4首真係次次開CON都唱
計近年既歌...希望會唱<火鳥> <麥芽糖> 同 <我係我>!!!!

AMUSIC D歌其實美千好明顯唔太喜歡
佢自己以前都講過AMUSIC 果3年係佢事業樽頸位
AAL 唱左當年3首主打
L&G 都好少
MINOR CLASSIC 更一首都冇
而平時出SHOW/音樂會/拉闊 都寧願唱返十年前果埋大熱歌都唔會選唱A MUSIC

姐妹 x 好不容易遇見愛
siongguan 發表於 2014-10-24 00:15

錢文暻一定會去千嬅演唱會幫手做MUSIC/彈琴
若果真係咁排就真係......

大熱既歌/出道頭幾年果幾首華星小品一定唔會cut咁濟
希望今次會加返多D小品歌,特別想聽<燭光夜>同<我不要你愛我>

哩幾年佢都唱返好多d比較少唱既主打歌
<煉金術>,<小星星>,<我的生存之道>,<閃靈>,<勇>,<楊千嬅>等等
真係勁surprise!!
希望今次真係係自己演唱會regular rundown唱喇,同埋唔好再擺係encore
真係好多當年既主打歌都好少再唱
唱親都係當年既食糊歌sosad
btw希望今次會唱<姊妹>啦...佢好多年冇唱喇,淨係成日唱<野孩子>...

快歌方面
<色惑>一定有喇
<RON> 唔好再唱,最好既版本已經係L&G唱左
希望除左<烈女>,<處處吻,三分鐘戀愛熱度外
可以聽到<放煙花> <別阻我開心>

amusic 方面
自己想聽<別阻我開心> <我在橋上看風景> <明日再會> <嬅麗緣>
哩幾首係甲音樂時代最正

最後新歌方面
<來生舞> <好不容易遇見愛> <火鳥> <我係我> <深息> 希望唱啦

p.s.
少女的祈禱做opening 可能係千嬅自己情意結,
記得2012年拎最女佢自己都講少女的祈禱係佢既開始
我印象中佢至少3次既show都用哩首opening (02年萬紫千嬅,10年L&G同埋今年拉闊)
另外就係飛女正傳都好鍾意做ending sosad
07年AAL同10年L&G(encore前)都係哩首結尾

睇到哩到好多嬅迷既FF POST/RUNDOWN
一方面好WARM見到咁多愛嬅派
另一方面見到好SAD,美千開咁多次SHOW都唔聽民意

仲有睇佢個期, 估佢前後各加一場
mychart- 發表於 2014-10-24 20:29

前一定加啦, 23號星期五晚黎

繼梅姐之後,第一個影后上紅館?
schoe 發表於 2014-10-25 01:24

計金像獎影后+TVB最女既話千嬅係第二個雙料天后上紅館

如果計版權計出碟,佢而家間公司有咩歌唔唱得?
Frankie318 發表於 2014-10-25 06:25

01-06年既歌偏偏就係最多經典同埋歌壇高峰既時期

愛我請留言之後
可以唔可以有part係
初見+少女的祈禱+勇+咬唇+飛女正傳
gordon0807 發表於 2014-10-25 18:25

今年叱咤拉闊已經係啦唱左成三首

佢話尾場想二月二 我都想佢生日果陣開

但講真 十幾年fans都係咁講

千嬅未必開唔到咁多場.. both 叫座力 ...
ho_ 發表於 2014-10-26 00:37

如果中間BREAK 兩晚都有機會24/1-2/2. 扣兩晚BREAK都有7-8場
千嬅應該頂得順

但個人認為佢都係會開五場
次次都係咁嫁喇佢
由AAL, L&G同MC 都五場
爆左都唔加

個人認為千嬅開8場真係有D難度......
香港人對演唱會要求係好高, 亦有所謂紅館公式=勁歌熱舞+經典歌+假encore
而根據上述公式同埋千嬅往績
坦白講,千嬅既街客係比其實女歌手少
JOEY,KELLY,SAMMI 既演唱會,D人未睇已經會估到有齊公式三元素
但千嬅已經一早定左型,比上述三位,D人認為千嬅既歌路及其演唱會係聽歌為主,跳舞係bonus
故哩方面都解釋到點解千嬅咁多次concert 都維持五場左右而唔能夠開到十場同跨年

而家仲要咁傻,咁快自爆會加場, 一定會影響到頭四場既銷情
電影造勢方面,我個人都認同
單身男女2由暑假delay到11月,係杜sir既電影+卡士強勁,有一定既吸引同叫座力,宣傳都一定唔會差
電影宣傳+concert賣飛+新歌派台
估計千嬅為演唱會,今年會出席哂年尾四台各大頒獎禮
應該而家起會keep到一定既勢, 人氣就不嬲都高企唔太擔心

唔好玩啦就算係千嬅FANS我都唔敢對千嬅玩快歌medley有信心
再加上呢次演唱會黎得好急
之前又放 ...
海彥 發表於 2014-10-26 19:32

色惑今次concert 大熱門, 冇可能冇全場萬二人比千嬅色惑

講起快歌
希望今次快歌medley有返07年aal opening果個水準
哩個快歌medley係咁多千嬅concert 快歌medley我最inpressive
而10年l&g 哩part我覺得做得唔好,
特別開場冇啦啦爆首RON出黎,果陣係完全冷卻哂個場氣氛

估計今次會有PART電子歌既快歌medley, 猶如04年果次咁
希望有色惑+放煙花+詭異

唔想 L&G 既跳老舞事件重演...

其實隻舞都OK

但曲麻麻

要跳快歌都好多選擇呀

咁正都冇派台 ...
海彥 發表於 2014-10-26 19:45

07年AAL 有唱哩首啊

你睇邊場呀?RON好帶到氣氛喎,係咪NOBODY你記錯左係RON
Pacoho 發表於 2014-10-26 20:23

我果年睇第二場呀開頭<少女的祈禱> 同之後既 <烈女>既氣氛都超好
唯獨夾係中間既<RON>真係冷卻左

<NOBODY>反而好好氣氛WOR,大家係到笑同埋一齊唱NOBODY NOBODY BUT YOU~

CAN'T AGREE MORE!!!!!!!AAL D 歌衫仲靚過G&L
wchild 發表於 2014-10-27 21:46

AAL D 衫就係一個高貴elegant 既千嬅L&G 就似平時見到既千嬅,但就sexy d
唔知今次concert d 衫行咩路線

幾時公佈加場啊!一定要睇尾場今次,次次都睇唔到尾場
aussie2013 發表於 2014-11-3 14:14

me too 嘎今次集中火力買頭尾兩場,中間果d就是但買

楊千嬅內部訂購爆滿

緊接G.E.M.的是另一位天后楊千嬅,舉行《楊千嬅Let's Begin 2015世界巡迴演唱會》。已有5年未在紅館舉行個唱的千嬅,將於1月24日至27暫定開4場,據悉內部訂購已爆滿。雖然跨年個唱檔期爭取不到,但天后出擊一樣掀搶飛熱。

(source: http://news.mingpao.com/pns/g.e. ... 00016/1414952890587)

今次好勁....希望搶到飛喇

好似成隻umlimited都未係紅館唱過
Jacz 發表於 2014-11-6 17:19

YES YOU ARE RIGHT哩隻大碟係我心目既至尊碟

美千幾時開估張POSTER 有咩密碼呀

就係今日開咗第一個密碼
ed8671ed 發表於 2014-11-8 00:16

哩個好易睇得出btw 美千個頭咩事...勁亂

入左幾次先入到個server.......訂到頭兩場既飛喇

From 大公報
千嬅明年開唱尋回憶

明年是楊千嬅踏入娛樂圈20周年,她將於明年1月24至27日在紅館舉行一個時光隧道式的演唱會,與大家分享她在娛圈的蛻變過程。門票在今日(11月10日至14日)起接受信用卡優先訂票。

入行20年

早前千嬅為其明年紅館的演唱會拍攝海報,為了尋回入行以來的回憶,造型設計師以她演出的電影角色、個唱及唱片封套造型為藍本,顏色採用一直陪伴?她的幸運紫色為主。千嬅笑說:「有些粉絲一眼便看出造型的玄機,右面衫袖是2001年首張加盟新藝寶《Miriam》唱片封面、左手格仔布是《Play It Loud Kiss Me Soft》唱片封面、中間白色衫部分是電影《每當變幻時》中阿妙的造型,而裙尾釘鈕部分是《楊千嬅萬紫千紅演唱會2002》。」她視這次演唱會是一個慶典之餘,亦是重新出發的楊千嬅。

事隔四年再舉行演唱會,千嬅坦言,心情很不同,因過去一段日子花很多時間在電影上,現在開始要再錄新歌,同時也為個唱揀歌而頭痛。她說:「今次演唱會,我希望和大家一起去追尋成長的回憶,有如一條時光隧道,給大家一個magic moment,開心去分享這個日子。」記得四年前千嬅在個唱上公開向粉絲介紹老公丁子高,問到今次會否拖?囝囝Torres上台合唱?千嬅笑說:「很多朋友也知道丁子高比我更熱愛唱歌,Torres雖然遺傳了爸爸的藝術細胞,但他年紀太小了,他看得懂已很感動,不過,我會繼續培養他對音樂的情操。」

圖:千嬅明年開個唱,不會帶兒子上台

-------------------------------------------------------------
估唔到萬紫千紅CONCERT 都有份

快d宣佈加場
今次一定要睇到真尾場
以前幾次都買唔到尾場

p.s. 我仲想睇多d 2,3場嫁, 但冇咩fd睇千嬅,公開招fd囝同我睇

頭先再睇
得返第三場仲有飛賣

881個訪問出左街未嫁
期待緊美千個好消息

加一場........都唔知買唔買好
好驚又唔係真尾場

好驚,我仲未買,聽日買唔買好?
Jacz 發表於 2014-11-11 17:01

我都猶豫緊呀

岩岩睇娛樂新聞台...佢話何丙做Music Director...亦會同Sunny Wong合作排D 野
sillybeef 發表於 2014-11-11 22:50

竟然唔係MARK LUI @@仲要係何丙,好SURPRISE!!
唔知今次合作會點呢
上次MC 用CARL叔叔都好正!!
MARK 編曲上反而冇咩新意....睇L&G同開年大典就知

不嬲都唔係mark lui
佢用開人山人海
上次minor Classic 就用Carl

我覺得Carl 同人山人海都夾佢
希望今 ...
ho_ 發表於 2014-11-12 01:09

點會唔係MARK呀...2002,2004,2007,2010 4次演唱會個音樂總監都係MARK
係BAND LEADER 係人山人海
MC就應該第一次用CARL
2000年果次冇記錯係GAYBIRD

2010 原來已經冇用mark lui @@...
2007我都幾肯定仲係MARK LUI做總監
阿于就次次都有既, 有個咩音樂顧問定唔知咩名既音樂post 多數都係佢擔任

知唔知何丙做過邊個演唱會既music director or band leader?
Jacz 發表於 2014-11-12 13:26

上年HOCC MMT 好似係佢美千都好少同何丙合作,應該有新火花

依家仲係信用卡預售, press con都未開喎,開佐press con會多人買啲?
Jacz 發表於 2014-11-12 13:34

一定會啦,而家暫時都未正式大力宣傳開左PRESS CON 就會公開發售,報紙會報導
BTW 應該差唔多開PRESS CON 嫁喇WOR
多數係開SHOW前兩個月到開
我估完左單身男女2既宣傳就開

press con 一d消息都冇sosad
佢哩排真係好忙,日日都有function/訪問/電影宣傳

嘩.....黑成咁...........仲諗住遲D公售可能再買
而家見到咁D位都唔方好

但佢可以開30/1 - 3/2
Qwerty 發表於 2014-11-19 22:20

但佢BOOK 個期24-28 冇可能唔要嫁MA.........哩幾晚都要比紅館租金

我已經中左28/1 呢個伏
wchild 發表於 2014-11-26 11:46

睇多場啦今次之後千千唔知先會再開

七場已經好夠
尾場係星期六已經好好 氣氛好好
Btw 買多左好多場 26,28 冇人陪我睇haha
要再搶31 ...
ho_ 發表於 2014-11-26 12:03

我可以同你睇啊, 我都想睇多場但又冇人陪

AAL可以話係佢最好既紅館演唱會,rundown尤其正!希望今次都可以大膽啲簡歌喇,就算唔唱一啲從來冇唱過 ...
Jacz 發表於 2014-11-26 14:06

最想聽多次深息live....搬上紅館台一定好震撼!!!

東亞之前買晒華星啲版權返嚟,佢係咪可以任唱華星時期啲歌了?
Jacz 發表於 2014-11-26 16:19

當然啦, 之前兩次(l&g 同mc) 都係任唱

唔係呀,上次好多投票的都有唱到,連藍與黑都有
Jacz 發表於 2014-11-27 10:24

上次mc 係特別既既然都練「新歌」
咪順應民意,唱多d大家想聽既歌haha

但紅館就唔燧,指定果埋hit歌係必唱,冇咩quota 唱sidetrack

講鐵膽歌
點少得華星小品五步曲
狼來了->有發生過->愛人->數你->再見二丁目
再加埋少女的祈禱做opening同飛女正傳做ending
完美

encore 鐵膽就有
可惜我是水瓶座/假如讓我說下去 (04,07,10年都係encore 唱)

快歌方面
熱血青年/抬起我的頭來(02,04,07,10年唱足4次)烈女都有兩次,亦係今次大熱之選

btw 希望今次可以再聽到姊妹live!!! 好多年冇唱

<好不容易遇見愛> 係咪FIRM左係CONCERT 主題曲??
見CAFE 吹雞推哩首入903最歌20強嘎

丁師奶的TVB 特輯將於1213…10點播出… Source from TVB weekly
sillybeef 發表於 2014-12-2 22:27

今次哩D宣傳(TVB特輯+903廣播劇)都幾行,但廣告上既宣傳真係好差

L&G都有TVB特輯架
L&G poster幾主辦機構有TVB
今次冇咗

話是話,點解今次咁少廣告同宣傳?
其實大家有 ...
Jacz 發表於 2014-12-2 22:49

我見過報紙有, 係公售第一日

聽左3集903既大城小故事
其實都幾感動, 聽返好多千嬅既舊歌,勾起好多回憶

如果四天后合唱,唱咩歌先
Jacz 發表於 2014-12-4 22:14

當然係合唱<姊妹>幾位人妻唱比守尾門嫁人既美祖聽