返回列表 發帖
greensleeves 好好聽 而家得閒都會上utube開返嚟聽

原來係同屆
我都係作呢條 到最後唔知寫 ...
jh1090_2005 發表於 2015-3-3 23:29

我當年都係作哩條~寫埋d老套野
結果真係得lv2

我覺得初中中史最大問題係,背史料佔太多,分析佔太少
所以理解得真係差咁d

但無辨法,初中好多人對中 ...
HOTMAN 發表於 2015-3-4 20:39

我都咁覺得初中中史課程本身已經偏向背書
日校d老師又唔肯花多D時間教評論/分析題型(即係公開試果D 咩有人認為/有指XXXXX, 你同意嗎? )
以致有D人以為中史係死背, 係高中揀做選修諗住DSE 好容易
結果上到高中先發現高中中史同初中中史個落差都幾大
高中中史個學習重心放左係評論分析果邊, 背書只係基本野, 背哂都只會拎到好少分

仲有讀中史分高下既地方一定係(3) (4)(3) 要拎到4分-6分(哩題都仲叫做背書>分析)
(4) 要唔低過3分, 有見解及史實 (哩題真係見真章睇實力)

利申當年會考中史A

講起中文LISTENING
我仲記得我個年CE中文個滕若飛
當年真係J死我

個句 正所謂不在乎天長地 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-3 23:13

我當年都係寫佢.....果陣硬係覺佢好正好靚仔既書生黎, J死好多謝佢
CE中文唯一一份卷有5*

評價:應在開始時表明立場 更應舉出例子解釋論點
利申:做Oral Practice,老師話我係第2級表現 {: ...
nicholashin 發表於 2015-3-9 00:42

oral 狂操就得嫁喇想當我會考果陣仲好怕羞, 考果陣都好驚青又唔多出聲, 執人口水尾為主
結果得lv2
個老師又廢, 係到呃飯食果D

上到al, 遇到個好老師, 成日鬧我ORAL表現極差, 又講好多好難聽既說話我聽
迫我同操到我好大膽, 中七果陣既表現同中五果陣比已經係脫胎換骨
去到al正式考果陣好多野講之餘仲埋leader
結果A

一句講哂: 一個好+有HEART既老師真係好好好重要

就黎考oral 有啲驚
帥小寶` 發表於 2015-3-10 23:16

放鬆D啦, 太緊張好影響ORAL表現

考口技真係好好玩
以前成日係學校練習 諗返起都想再練過
John 發表於 2015-3-12 18:57

搵日出黎格鬥一番啦

嘩12生肖果題.....想拎好成績既考生898啦~
哩D 0發揮+悶爆既題目
第二題反而好玩好多

同今年DESers  打打氣先
比心機呀
做語文科既卷係一定一定要訓得夠!!!!
所以今晚點都要早訓
溫唔哂都要去訓!!!
加油呀大家

想起他朝入到大學都會好興奮同開心

第一題應該最多人揀, 寫d野應該都千篇一律, 要突圍好q難
80%人: 發現而家d人好依賴電話, 減少左人同人真實既社交同溝通, 冇左電話令自己搵返自己etc
改卷員一字曰: 悶

第二題個人覺得幾爆, 哩題係三題中創作自由度最大, 要爆seed 唔難
硬係覺得哩題個靈感係黎至傘運
(要知道出卷果段時間就係傘題開始冇耐,最火紅火綠既時候)

第三題太多重點
好易捉錯用神或者錯放重心
最易中trap
是但寫少左其中一個重點係篇文一定係最多中下品

加油
Yan 發表於 2015-7-14 23:17

DING 我笑左出聲睇埋D COMMENT....另一個自修生A左