返回列表 發帖
今日聽大城小故事 第4集
我竟然聽到眼濕濕
可惜我是水瓶座哩首歌真係完勝
4集黎講今集最正
聽日最後一集,唔知會唔會更加正!

mc 都好似差唔多每晚唔一樣
不過尾場唱個啲好多都冇收錄係dvd

希望佢今次真係準備多啲歌,每晚都唔一樣 ...
Jacz 發表於 2014-12-8 22:22

但我諗返起佢次次開SHOW前都話自己準備左好多歌...最後都係唱得好少==

除左堆必唱歌外
新歌應該有火烏,來生舞,色惑,好不容易遇見愛
後者同埋姊妹一齊就不得了
歌舞果PART 希望有金絲雀同歌舞昇平啦
最後就係希望千嬅經過四個音樂人作品展後
會真係記得自己仲有其他主打歌
見佢係56X到講得出<傻仔>哩首歌就知佢仲記得自己有咩歌

其實點先算係musical?
AAL《滾》同《風采依然》個part 算唔算?
定係好似Hocc Memento Live《化蝶》《癡情 ...
Jacz 發表於 2014-12-9 00:42

到時買飛入場咪知囉

今次西隧真係over咗
Jacz 發表於 2014-12-10 20:44

我反而覺得好型WOR有幾何千嬅有咁勁既宣傳

蘋果即時娛樂

【林海峰傑作】西隧入口豎立八張巨型海報 千嬅漏夜來回西隧欣賞

楊千嬅明年1月慶祝出道20周年,假紅館舉行《Let's Begin演唱會2015》,並兩度加場,宣傳攻勢排山倒「海」,
除咗遍布全港大廈外牆大海報,近日更額外斥港幣7位數字,喺西隧往港島入口,豎立8張巨型海報,而且一反傳統,只有1張有千嬅靚樣,
其餘7張只有文字,梁漢文更率先開車過隧道先睹為快,佢仲話: 「同事伸咗半個人出車外幫我影相,簡直亡命表演!」

8張海報統統都以「我‧楊千嬅」作為第一句,其餘包括正中間海報「愛一月紅館過得很快樂」,右邊海報「愛爸媽讓我吻下去」、
「愛阿Y的馴悍記」和「愛千嬅群英會的斗零踭」,以及左邊海報「愛楊千嬅」、「愛丁生的祈禱」和「愛抬起我的Torres來」,
統統都係千嬅心聲,再配上佢最喜愛紫色襯托,非常搶眼,有歌迷慢駛拍照留念。

原來呢款純文字題材海報,係由好友林海峰(Jan)設計,據知Jan以呢條橋,作為千嬅20周年演唱會賀禮,千嬅對Jan鬼主意讚到爆,
仲自爆漏夜來回西隧欣賞「傑作」。

的确係OVER左, 塗鴉感覺好濃, 九龍皇帝咩!  好似另一師兄講, 寫歌詞金句更好 ...
lblemon 發表於 2014-12-10 21:54

寫歌詞咪會比人話抄前兩年果個好HIT既廣告........

好型lor
不過想講點解唔提林夕要提y
electric 發表於 2014-12-10 21:56

夕爺點會介意哩D野, 相反YY就...............(你懂的)

見大家講起甲音槳時期既歌
個人覺得每隻碟都有D好聽既
希望下面幾首歌是但唱兩首我都滿足
<Meridian> 首選 最後今天 / 別阻我開心(上次旅行系列竟然唔唱) / 陌路
<WM> 首選 明日再會 / 嬅麗緣 / 擁抱回憶 (哩首好少人記得同喜歡,但偏偏我好喜歡)
<原來> 首選 我在橋上看風景(A-MUSIC時期最重華星味既歌) / 麥芽糖 / 原來過得很快樂 (淨計歌名同詞)...

有線都係今個星期出街?好密集宣傳喎
Jacz 發表於 2014-12-10 22:42

好耐冇試過跟唔切千嬅D 消息

我:
首選 只談風月不談戀愛... (集體回憶係寫得好不過... 化依家聽番冇個陣咁唔舒服)
首選 一葉舟,開 ...
mix_nzi 發表於 2014-12-10 23:05

有D歌以前岩岩出果陣我係好鐘意,甚至會LOOP (例: 化/AAL/一葉舟...)但過左幾年,而家聽返, 發現自己都唔係好喜歡,最喜歡既甲音樂既歌, 真係唔夠十首

原來金牌幫千嬅出左新精選 封面好恐佈
fifty1205 發表於 2014-12-17 20:04

美千離開金牌8年, 金牌已經出左不下五隻精選碟= =同埋個封面成隻老翻咁lol

大佬,咩事!
就嚟2015喇喎,仲用啲咁hea好老土既相做cover?
好心學下Joey / Sammi 啲精選碟喇,人地真係隻 ...
Jacz 發表於 2014-12-17 23:02

咁又唔可以咁比,大家都唔同千嬅d精選碟, 得舊華星果隻係現任公司幫佢出
其他都係離左巢舊東家出完又出去賺錢...所以又點會有靚既新相做封面==

華星兩隻都好得,體驗入學啲插畫好靚,Favourite Hits既封面到今時今日依然係最愛
Miriam's Melodies 後 ...
Jacz 發表於 2014-12-17 23:32

係.....simply me係最後一隻正常同抵買既精選= =之後果d 不敢恭維......
simply me亦都係我唯一一隻千嬅既精選碟

今朝果集有誰共嗚好值得聽
千嬅講左好多自己既故仔同埋親自揀左8隻歌
希望CONCERT 會聽到幾首啦

笑中有淚(楊千嬅) / 野孩子(楊千嬅) / 適量運動與均衡飲食(楊千嬅) / 可惜我是水瓶座(楊千嬅) /
雙子情 ...
wildchild 發表於 2014-12-24 11:29

其實個訪問有講揀既原因,大家係咪冇聽到

唔會加啦, 仲有一個月都開SHOW
睇下會唔會再買多場

開show前一個月已經吹到29頁
唔知完埋個show會吹到幾多頁呢
electric 發表於 2014-12-29 21:27

真係好誇張人地其他歌手開哂SHOW出埋碟都未必有20頁

新歌真係不得了
同<好不容易遇見愛> 一樣咁感動!!
姊妹2.0 後就黎埋 野孩子2.0

d飛到底賣晒未?
lemontea1069 發表於 2015-1-2 17:04

而家似係慢慢放返d 比較靚既位出黎

前兩日買咗尾場既飛
係官網顧客服務度,翻查交易資料
發覺地址冇打錯

但係佢地寄比我既確認電郵,就打少咗 ...
Jacz 發表於 2015-1-3 01:36

以防萬一, 聽日打上去同佢講聲啦!

有d 驚會係飲酒2.0....
victor1991415 發表於 2015-1-3 01:59

可能係 火鳥2.0 / 小星星2.0 呢

唔知今次會唔會好似L&G咁彈吉他比到我地驚喜呢?
如果彈會彈邊首呢? ...
Jacz 發表於 2015-1-4 13:31

可能係<適當運動與均衡飲食>一黎仔仔鍾意
二黎媽媽身體力行話比仔仔聽哩樣野好重要

回復  ctho

我相反,唔想睇演唱會之前睇到個rundown, 唔係冇晒神秘感
pypy 發表於 2015-1-4 21:14

之前兩次cpncert 我都睇第中間果d場, 都覺得好難忍到唔睇rundown 同造型 特別係opening 係咩歌所以今次我睇埋頭場

好有沖動買多場250!!!

siongguan 發表於 2015-1-7 15:22

OMG仲有唔夠20日就到喇

估唔到既嘉賓...可能係美祖呢
一齊合唱最後的歌

寰亞youtube channel upload 左段around 1min琴日練舞既片
跳得幾有力,唔似手fing 腳fing 咁
Ps 入面bgm 聽得好清楚係咩歌,慎入

華星D歌一定有, 今次講明係回憶同回顧ma~
果d歌對美千咁重要, 冇可能冇

狼來了 + 愛人 + 再見二丁目 ?
Jacz 發表於 2015-1-8 23:05

仲有數你同有發生過...次次都必唱希望今次聽到我不要你愛我/因為所以/直覺喇
再冷d 既陌生人/燭光夜/曾經何時/私人料理...唱既話我會叫出黎

好似仲有其他歌??
淨係聽到私奔
海彥 發表於 2015-1-8 20:20

第一首同第三首唔知咩歌黎, 聽唔到歌詞,淨係聽到男人聲
(定還是由頭到尾都係同一首歌)

必唱華星方程式: 狼來了 + 愛人 + 再見二丁目 + 數你 + 少女的祈禱 + 如果東京不快樂  

我 ...
Jacz 發表於 2015-1-8 23:33

少女的祈禱仲要係opening東京歌都唔係成日唱, 我冇計

隱世二手cd店%E3%80%80全店10買回九十年代/

So funny
搵日要去睇下先得
electric 發表於 2015-1-8 23:49

今日就係睇完哩到, 我去左嘎, 係隔離post share 左

AEG 收到飛啦!!!!!
黃匣嘎~

十次AEG訂,十次都係黃區
係咪21行呀?
Jacz 發表於 2015-1-10 14:58

係? 我上次訂美祖1314佢比綠區我嘎~
23嘎~

你係平郵(4張以下)定掛號(4張或以上)?
我係掛號(4張),但仲未收到
佢個網話1月2號寄出,1月9號收唔到要打 ...
hechart 發表於 2015-1-11 03:45

我掛號呀

有冇機會聽到single同知更
我估來生舞未必唱
但好不容易同來最好的債一定會唱
最好的債click rate都幾好wor ...
jason567 發表於 2015-1-11 14:09

見佢拎女金唱來生舞咁唔熟歌詞,我都估冇

美千可唔可以唔好成日係ig 爆唱咩歌呀

佢衰衰地都唱過化, 陌路, 不認不認還需認, 撈月亮的人, 真命天子
wchild 發表於 2015-1-14 13:11

偏偏我最愛既明日再會同我在橋上看風景冇份

而家睇3場嘎, 仲想再睇
30號我有睇嘎, 有PH 真好

RUNDOWN 我都覺千嬅自己揀既話會好保守= =
但我記得之前係話千嬅自己揀一中堆歌出黎比製作團隊嘎~

想問下大家d 東亞預訂d飛收到未?
我買28號架
kent 發表於 2015-1-15 19:32

今次唔知點解寄得咁遲LOL以前訂飛係開SHOW前三星期就陸續收到

真心?
gooloo 發表於 2015-1-15 19:37

真的假不了, 假的真不了

冇人陪我睇30號 你陪我
electric 發表於 2015-1-15 19:48

早幾日買左30號嘎

唔知依家仲有冇呢

都唔知你係咪fake我
electric 發表於 2015-1-15 20:05

而家講左係ph 做嘉賓, 應該有唔少mk仔女買飛
btw 果晚唔係PH既話, 我入你

最後今天 Mr. 正
其實上次旅行系列 已經可以加 最後今天
siongguan 發表於 2015-1-15 22:44

果首唔係別阻我開心咩

L&G 真係好悶,舞台又核突
好彩第二年有MC補返數
Jacz 發表於 2015-1-15 23:35

又未到悶既~ 大家講到l&g 一文不值咁 lol

我自己既10首WISHLIST~
01.大傻
02.笑中有淚
03.偷生
04.明日再會
05.最後今天
06.一個人的童話
07.Mr.
08. ...
艾石仔 發表於 2015-1-15 22:14

應該得第3首未唱過live....千嬅應該都唔記得哩首隔左咁多年後先重光既歌

死啦 記錯左 咁別阻我開心係我wish list
siongguan 發表於 2015-1-16 16:38

你溫熟美千D歌未嫁

除佐現場既氣氛比以前好
我真心覺得好唔掂,至少同同期開既美祖比就被比下去了
希望今次可以洗底喇 ...
Jacz 發表於 2015-1-16 16:40

始終覺得美祖同美千都唔同market, 唔洗比既~~l&g 我個人係滿意嫁~雖然不及aal~
但點都好睇過04年啦, 04年演唱會我覺得係美千事業一大污點

唱來唱去咪 小城大事 少女的祈禱 可惜我是水瓶座 野孩子 呢d鬼唔熟?
色 ...
siongguan 發表於 2015-1-16 16:42

期待同美千一齊唱你吞吞我吐吐

頭場同尾場放幾多飛放幾多次都好快爆晒
但中間26/27仲有唔少飛 (呢兩日又放佐唔少$380 21-22靚位)

最新售 ...
Jacz 發表於 2015-1-16 16:51

頂...睇到靚位好想再買
再買就第4次