返回列表 發帖
我真係完全同你調轉lol我都係08開始聽同鐘意佢,但真係令我好敬佩呢首歌手係由artpop開始。
gaga前期啲有 ...
kanxd 發表於 2017-10-15 01:35

希望Gaga音樂上係唔同Genres上繼續進步
聽完Joanne之後好想Gaga出隻Rock Album  因為Perfect Illusions, Diamond Heart, Just Another Day真係好正Gaga唱Rock真係好有精神!
不過佢唔想再出electropop/EDM就真係冇人阻到佢 仲有其實The Cure呢首作品聽極都唔厭 好神奇
anyway support Gaga
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

pop queen!
JasOh103 發表於 2017-10-20 12:23

個底係Bad blood但個melody係How You Get The Girl
希望呢隻唔係official single 因為好似好弱咁 雖然幾好聽
陳健安 - 之後的一天

聽聽下gorgeous都ok
不過都唔會贏到上隻碟兩大神曲 Style & OOTW
bagfgfcde 發表於 2017-10-21 08:58

有冇咁橋1989我最鍾意都係呢兩首
等睇Reputation大爆首週百萬
陳健安 - 之後的一天

支持賣碟送演唱會霏!
JasOh103 發表於 2017-10-21 22:26

買碟送霏咪會好似Katy Perry同Gin咁flop左 唔制~
陳健安 - 之後的一天

即係pink都flop? Bye
JasOh103 發表於 2017-10-22 00:58

P!NK呢啲逆境自強 你唔係拉Katy Perry之流同P!NK講埋一份呀嘛 至於Gin就
陳健安 - 之後的一天

ONE AND ONLY QUEEN
THE REST CAN CHOKE
JasOh103 發表於 2017-10-22 16:08

琴晚蔚雨芯個Million Reasons真係十極驚嚇 簡直係睇緊鬼片咁
陳健安 - 之後的一天

認同Lorde好似收收地皮
但今次隻碟好正, 希望有得提名Best Pop Vocal Album
不過以Grammys而家 ...
hihi 發表於 2017-10-22 23:30

Lorde要首奪best pop voca!! l 但Lana都報左名 不過實會比垃圾Grammy杯
相反divide仲差過Multiply 如果咁都有獎就證明Grammy正正式式變左用commercial做指標 Meghan Flopper就係好例子
陳健安 - 之後的一天

老Tay又準備全身發力
nicknicknick 發表於 2017-10-23 22:25

2nd single會唔會係Ready For It呀 打左個突 出碟期plug呢隻仲洗賣碟既
陳健安 - 之後的一天

估唔到taylor都支持繁體字
又多個原因愛呢條女
Btw MV suck望 ...
nicknicknick 發表於 2017-10-27 14:55

真係幾suck望 見住佢幕幕都hi下啲儀器咁hea下hea下唔知佢想點... 晒曬Budget 好擔心佢會因爲呢隻歌而flop
陳健安 - 之後的一天

垃圾極都好睇過FAD blood 個MV 囉 呢個起碼有得睇老tay玩升胸奇遇記
nicknicknick 發表於 2017-10-27 18:42

LWYMMD tay做squad首領谷胸谷到 跟住formation果part舞個屎忽又裝假狗 都係style好 低成本又拍得最有氣質 timeless!
陳健安 - 之後的一天

lmml4 發表於 2017-11-3 12:12

swiftie表示真係好垃圾好失望 個melody已經冇高低起伏都算 有歌詞搭救
how about arrangement? 又要扮到做小品feel又做唔到效果 個hook聽到簡直好似以為自己行入鬼屋第一步咁 再加埋個electro beat咁算點
要做小品好心做翻You Are In Love果種溫馨vibe啦 唔該Max Martin唔好再害佢
My Queen Tay should be the one who sets the trend but not follows the trend!
2.3/5!
陳健安 - 之後的一天

Reputation is gonna flop serve u right
陳健安 - 之後的一天

Call It What You Want is Jack wo.....
JasOh103 發表於 2017-11-4 01:45

其實我認我係睇都冇睇source就老屈Max Martin Gorgerous 零分重新編曲
陳健安 - 之後的一天

Single-worthy:
Too Good At Goodbyes/Baby, You Make Me Crazy/No Peace/Midnight Train

Sidetrack-worth ...
JasOh103 發表於 2017-11-4 11:36

今年係咪year of flop 先唔講Taylor 連sam smith都咁 莫講話katy miley demi 不過都唔夠maroon 5垃圾
陳健安 - 之後的一天

把聲夠煩膠
nicknicknick 發表於 2017-11-2 12:08

呢啲talentless nobody好快就flop Destiny's Child拆左之後Beyonce都起碼站得住腳 (其實冇得比)
而呢類人識賣下小聰明但冇實力都係唔會留得耐
陳健安 - 之後的一天

maroon 5 自從紅番之後 出既碟都一堆口水歌
Sam Smith 同 Fallout Boy 隻新碟都趺左Watt {:5_14 ...
matthew1990 發表於 2017-11-5 01:10

Maroon 5由Sugar Animals開始就已經唔想再聽  回晒塘就收工啦好心
陳健安 - 之後的一天

希望YUM KAY效法!
HOTMAN 發表於 2017-11-7 22:39

洗唔洗效法佢出動律師告網民
陳健安 - 之後的一天

為咗狠狠懲罰老Tay我決定買6隻Reputation就算
nicknicknick 發表於 2017-11-7 20:42

T H I S
I S
F L O P
雖然好想睇佢再破首週百萬紀錄
陳健安 - 之後的一天

阻住 發表於 2017-11-8 13:08

最記得Ed Sheeran之前訪問收埋收埋 年頭果時問佢Tay幾時出碟
Ed: 唔知架 我都未知佢新音樂點 大概聖誕左右出啦~
點知陰啲陰啲黎首collaboration
仲要再一次比Taylor食住自己做featuring 究竟做夠佢條兵未
陳健安 - 之後的一天

Based on limited info available today, we believe Taylor Swift’s repu ...
matthew1990 發表於 2017-11-11 12:36

首週百萬成功達陣
利申未聽但好討厭成隻碟都係electro industrial sound...
1989感覺好好多(除左bad blood 真係寧願佢玩翻synthpop 因為1989嘅佢簡直係偉大到reinvent pop music
anyway琴日apple每首試聽分半鐘覺得gateaway car, delicate 同DWOHT感覺唔錯 另外dress真係好淫
CIWYW搭NYD做收尾令我改觀左 有預感Rep songwriting會比1989好但production會比1989差 希望聽完隻等左足足幾年嘅碟令我有第二個感覺
陳健安 - 之後的一天

好耐未見過十幾個人圍住一個cd架既場景搞到好想買
HOTMAN 發表於 2017-11-11 15:01

表示淨係會為左本雜誌先買隻碟
陳健安 - 之後的一天

有冇人知Rep第一批上晒架未
陳健安 - 之後的一天

應該上晒
暫時咁多間都有但standard version好似冇display出嚟
nicknicknick 發表於 2017-11-11 19:09

成功入左橙色version 隻碟諗住擺算
陳健安 - 之後的一天

橙色啲相靚啲
明明入面啲相張張都咁美都要揀個大媽look擺standard cover ...
nicknicknick 發表於 2017-11-11 21:48

但綠色有彩虹Tay anyway orange overall better
之但係standard cover張poster靚過magazine果張好識做生意
陳健安 - 之後的一天

LG6 is coming

Reputation what?
JasOh103 發表於 2017-11-12 10:06

Joanne B-side or Jazz again 真係好咩
陳健安 - 之後的一天

等我今晚上網聽吓先
matthew1990 發表於 2017-11-12 13:37

等你好消息附送Tay扭黎扭去既RFI live queen of twerking

陳健安 - 之後的一天

成隻碟聽落幾次之後覺得 Reputation >>>>>>>>>>1989

老Tay vocal 有進步但距離好仲有一大段距離 ...
nicknicknick 發表於 2017-11-12 17:37

timeless同had nth鞭屍咁話喇喎
CIWYW越聽越好聽跟住Garbage越聽越唔好聽 兩首都係同開頭試聽反差好大
陳健安 - 之後的一天

Reputation暫時都係最愛Call It What You Want, ...Ready For It?同 Dancing with Our Hands Tied
1 ...
bagfgfcde 發表於 2017-11-13 09:36

其實如果1989真正個album version嘅Bad Blood同Wildest dreams都係MV果個版本咁 i.e.前者有kendrick後者chorus加鼓 咁成隻1989就真係去到perfect地步
陳健安 - 之後的一天

聽左兩次隻碟之後可以暫時宣佈Rep寫得最好既歌係Gateway Car同CIWYW
另外King of my Heart同Dancing With Our Hands Tied
最最最垃圾係Gorgerous
成隻碟production>vocal 加上太多autotune(?)
但1989係production vocal並重 已經去到pop masterpiece級別
可能遲下越聽越鍾意都唔出奇
陳健安 - 之後的一天

跟住This Is Why We Can't Have Nice Things真係寫得好有趣 得意得黎又夠shady同bitchy 有晒WANEGBT bridge接電話既影子
Tay寫歌能力真係從來都can NEVER be denied~

Don't Blame Me同 I Did Sth Bad暫時未有特別感覺 唔愛亦唔憎~
flop定rise 一切唔有賴今個era既promotion
陳健安 - 之後的一天

冇呀最後好似係平票  
Call It What You Want 聽左好多次都未厭  
其他有待觀察 ...
bagfgfcde 發表於 2017-11-19 20:30

Call It What You Want
All Too Well + Clean + This Love 既vibe但係歌詞正面同溫馨N咁多倍 上左神枱
陳健安 - 之後的一天

All Too Well + This Love個vibe唔係悶到訓著既New Year's Day咩
JasOh103 發表於 2017-11-19 20:52

In fact if comparing piano ballad,  Liability > New Year's Day
同埋All Too Well越後越遞進 何來會悶
陳健安 - 之後的一天

all too well 點同new years day 比呀?
all too well 無論係曲詞編+FING 頭,簡直係比神枱更神
同意l ...
yuelk 發表於 2017-11-19 22:54

Taylor話all too well 10分鐘個版本收埋係櫃桶底唔公開真係想反佢枱
陳健安 - 之後的一天

"My advice is that you not blame yourself and do not accept the blame others will try to place on yo ...
JasOh103 發表於 2017-12-7 00:14

Sam Smith賴野了
陳健安 - 之後的一天

蛇粉表示佢真係扭得好肉酸搞衰晒首歌
陳健安 - 之後的一天

呢度有無人會post年度最喜愛10首歌?
好想知道大家今年聽得最多係咩英文歌  ...
masterdragon 發表於 2017-12-20 01:04

會啊不過要整理下先
陳健安 - 之後的一天

vegas residency
JasOh103 發表於 2017-12-20 14:27

點解要咁做
陳健安 - 之後的一天

等睇
matthew1990 發表於 2017-12-20 23:51

粗略估計年度聽得最多十首英文歌 排名分先後
Green light - Lorde

Lust for life - Lana Del Rey (feat. The Weeknd)
The Cure - Lady Gaga
Perfect places - Lorde
Wild thoughts - DJ Khaled (feat. Rihanna, Bryson Tiller)
I dare you - The XX
Liability - Lorde
Love - Lana
Two ghosts - Harry Styles
Run - Foo Fighters

利申翻聽得最多同年度最愛都幾唔同下 因為上面果堆純粹係滿足對耳嘅慾望 得閒再排Fav top 10

陳健安 - 之後的一天

Horsey 幾時突然間有首 Top10
matthew1990 發表於 2017-12-20 23:53

我都勁奇怪唔通係冇留意BB太耐
陳健安 - 之後的一天

flop era with 4 videos
JasOh103 發表於 2017-12-21 10:06

wish Katy flop harder
陳健安 - 之後的一天

年度聽得最多十首英文歌:

1. Green Light - Lorde

2. Lust For Life - Lana Del Rey (feat. The Weeknd)
3. The Cure - Lady Gaga
4. Perfect places - Lorde
5. Wild Thoughts - DJ Khaled (feat. Rihanna, Bryson Tiller)
6. I Dare You - The XX
7. Liability - Lorde
8. Love - Lana Del Rey
9. Two Ghosts - Harry Styles
10. Run - Foo Fighters

年度最愛十首英文作品:

1. Green Light - Lorde
2. Lust For Life - Lana Del Rey (feat. The Weeknd)
3. No Peace - Sam Smith (feat. YEBBA)
4. On Hold - The XX
5. Superfresh - Jamiroquai
6. Beautiful People Beautiful Problems - Lana Del Rey (feat. Stevie Nicks)
7. Pain - The War On Drugs
8. Until We Meet Again - 姜麗文Lesley
9. Call It What You Want - Taylor Swift
10. Moving On And Getting Over - John Mayer

另外年度最愛廣東歌排到癲
今年整體水平甚至好過英文歌
陳健安 - 之後的一天

回復  敗犬女王
matthew1990 發表於 2018-1-1 15:11

5 4 3 2 1 仲唔係gaga lorde lana
等我都英日廣東夾雜整個年度top10先
陳健安 - 之後的一天

敗犬's Top 10

10. 向日葵   - Mr. Children
9. 有淚多好 - 林奕匡
8. 突然一生人 - 王菀之
7. Girls Girls Girls - At17
6. Lust For Life - Lana Del Rey feat. The Weeknd
5. Green Light - Lorde
4. Nights Without You - AGA
3. I Don't Know, I Don't Care - 衛蘭
2. Come With Me - 吳雨霏
1. 3AM - AGA

其他好作品: (11-20 排名不分先後 包埋英文)
咖啡因萬歲 - 側田 // 好風如水 - Gin Lee // 剎那的烏托邦 - 岑寧兒 // 黑膠 - 李克勤 & Rubberband  // 靈感床 - Supper Moment // 無敵 - Robynn & Kendy // 一刻戀上 - C AllStar // 家變 - per se // 在天之靈 - 周國賢 // Daisy -
大橋Trio

癡線黎到歐美版居然排得最多係廣東因為今年廣東歌真係異常地高質 嚇一跳好愛今年廣東歌 希望唔好當我OT
起碼英文歌都聽多好多 不過歐美唔係太爭氣 除左Lana Lorde SZA and some rock bands.
今年得Phil一位男將入到心水Top10 另外AGA really good job 我諗3AM今年播爆機
仲有其實一直都想打少少文案但我真係好懶
陳健安 - 之後的一天

JT 2/2出新碟Man of the Woods, 5/1出首波主打

今次唔洗等7年
阻住 發表於 2018-1-3 12:49

期待super bowl 不過唔該唔好唱can't stop the feeling
陳健安 - 之後的一天

咁Carly Rae Jepsen都盡快告Gun Lee啦
JasOh103 發表於 2018-1-9 08:00

仲有Gwen Stefani同Beyonce
陳健安 - 之後的一天

終於唔洗再聽Blue Neighbourhood
btw 頂唔順佢喺個mv咁yum0
jose 發表於 2018-1-11 13:21

救命佢個producer好正 岩架啦佢繼續行sexy electropop路線啦 J死
陳健安 - 之後的一天

Gwen可以起雙飛告曬Gin Lee同AGA
loowee 發表於 2018-1-11 22:23

咁叫Chris Brown告埋霏霏環球三姊妹送晒入監獄等R&K 搶quota發功
陳健安 - 之後的一天

連詩雅噶
喜愛夜蒲
nicknicknick 發表於 2018-1-12 14:56

笑左 似到呢
陳健安 - 之後的一天

憎呢條八婆個程度同你憎堅堅一樣
JasOh103 發表於 2018-1-19 23:25

其實首歌如果係Ari嘅話一早No.1左 更何況Ari都就黎出新碟睇死佢冇掟企
陳健安 - 之後的一天

好奇一下
cm大部分美會員都很年輕
感覺比較少人留意/鐘意kylie, madonna這些上一代的diva
係咪?

大 ...
masterdragon 發表於 2018-1-19 23:07

其實Madonna Kylie Britney我都還可以的
陳健安 - 之後的一天