返回列表 發帖
好掛住唱正面快歌的Gin
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

繼第一章〈幸福門〉後,Gin Lee在第二主打〈美男子與香煙〉中,唱出一個情慾愛恨交纏的愛情經歷。明知愛情有毒,但仍是放不開;就算再污煙瘴氣,還是想捉緊那不可能的幻象。〈美男子與香煙〉MV找來好戲之人胡卓希(Jason)和韋羅莎(Rosa)任男女主角,畫面尺度非常大膽。

〈美男子與香煙〉由Vincent Chow作曲,何方填詞,Alvin Leong監製和Gary Tong編曲。「明知愛情有毒,但偏偏放不開,撇不下。」Gin Lee這樣概括新歌。她的演繹,也由一開首訴說別人故事的淡然,漸漸隨旋律加強了力度,投入於歌曲中的痴戀情感,交出了完美的唱功和演繹,一字一句均令人動容。至於MV拍攝,由Jason和Rosa擔任男女主角,分別飾演希雲和雪嫣角色。

情慾鏡頭令人心跳加速

這次破天荒在四日內完成三個MV的拍攝,除了第一主打〈幸福門〉MV外,還有這次第二主打〈美男子與香煙〉的MV,和接下來第三首派台歌的MV,也在同一時間完成拍攝。三個MV拍攝都在同一間屋內發生,為此製作團隊特別花了半個月時間搭景,屋內陳設都充滿懷舊味道。〈美男子與香煙〉MV營造出80年代畫面,這次像電影製作的MV拍攝,由同門歌手周殷廷Yan Ting做監製,張蚊和陳品任導演,整個團隊都來自不同的電影專業範疇。

Gin表示:「〈美男子與香煙〉MV具有情慾戲份,尺度好大膽,睇嘅時候令人心跳加速。雖然在這個MV中我與Rosa沒有對手戲,但在拍攝當日我特地早些去看她的演出。當時她在演繹最崩潰、激動的一幕,看見自己毀容而打破玻璃鏡,我在現場向她偷師。」

〈美男子與香煙〉故事大綱

獨身的酒吧老闆娘雪嫣,擁有著過人的美貌,對於香煙和男子總是愛不釋手。她每晚都會帶不同的男人回家共度春宵,歡愉後都會像抽完的香煙一樣拋棄,從來都只有她拋棄別人,沒有任何人可以放棄她。可是,雪嫣因意外導致毀容,當初的天姿國色,如今早已變得像怪物一樣。雪嫣每天行屍走肉,不願外出。

後來,她得知一個實驗能讓她放下過去,她馬上試驗,當中她竟找到過去的美好,還愛上了為她進行實驗的醫生希雲。自此,雪嫣每日沉醉於實驗裡頭,分不清現實和幻想,醫生為了治療好她的心病,忍痛將儀器帶走,決意不讓雪嫣沈迷下去,但最後竟弄巧反拙,雪嫣始終無法面對那殘酷的現實。
幸福多於我預期

平凡活到精彩 敢於越界
josey 發表於 2020-9-27 14:22

totally   agree.
呢個先係Gin型像。美男子與香煙岩AGA/心姐多d
幸福多於我預期

今年三首派台除咗 敢 都冇乜驚喜
bagfgfcde 發表於 2020-9-27 18:05

有d似2018年。不過很堅強、信、自我感覺還好呢三plug高質d
幸福多於我預期

歌名美男子與香煙
但無美男子唱呢首歌
PEACH 發表於 2020-9-27 19:51

你地想要Alan Tam, Adrian Fu定Alvin Leong  
幸福多於我預期

支持新人何方

不過講戒男都係因葵大師首戒男深入d
幸福多於我預期

其實首歌大路得黎都幾入腦
5分
吾若希唱到咁既 level 先算...
lorbat 發表於 2020-9-28 05:10

樂壇有另一個若希,不過唔知佢夠18歲未
幸福多於我預期

你慌冇合唱版咩
HOTMAN 發表於 2020-9-27 23:15

一姐詠找林家謙,咁Gin Lee可否搵張敬軒
幸福多於我預期

曲詞編都好洗腦, 仲要唔小心單曲播放咗成個鐘,結果腦海不停越戒越愛越愛越戒

如果做ViuTV劇歌就好了,好想Gin Lee有一首真正big hit
幸福多於我預期

琴日Gin係KKBOX透露2條消息:

1. 有人叫環球唔好將敢入碟,因為敢同新碟主題唔夾。 Gin回應話歡迎大家同環 ...
Garfield 發表於 2020-9-30 12:10

Gin lee大碟會否由何方包碟?
幸福多於我預期

GL facebook:
【期待您的歌單】
Gin Lee Music Suite 最終回 - Can You Read My Mind
Music Suite 終於來到最終回!我將會在發行過的7張唱片中各選出一首最愛的Side Track歌曲,看看您能否read my mind,全數選中7首歌曲!
在這個post留言又全中的幸運兒,我將送他 / 她一個特製的《美男子與香煙蠟燭》~ 這是我很喜歡的蠟燭香味,而且在 Music Suite 中只會送出一份 !
若果答案全中的幸運兒不只一位,在 Music Suite的尾聲將會即場抽籤,選出一位得獎者 !
遊戲提示:我會在以下7張唱片的歌曲中各選一首

Here I Come
1. 陪襯
2. 十年如當日
3. Superwoman
4. If I Ain’t Got You

Gin Lee
1. 好姊妹
2. 換季生活
3. 默哀
4. 認真先輸了

Ginetic
1. 下一位
2. 如果牆會說話

BeGin
1. 含蓄
2. 一想到你
3. 未來
4. 很想要吧

Live In The Moment
1. 今朝有酒
2. 好風如水
3. 緣.兩半
4. Live

Bold & Beautiful
1. 人間鬍子
2. 抱夢而活

浮世繪
1. 餓
2. 聽不懂
3. 耽誤

感想
首歌好好loop
side track竟然冇天地一沙鷗,特倫斯夢遊仙境同型人道揀
惟有希望佢同Aga唱好姊妹
幸福多於我預期

佢同jerald不和??
點解冇jerald啲歌同killer揀?
josey 發表於 2020-10-3 14:35

好強摩擦力
幸福多於我預期

環球近年Big hit都係女金迦所拎到

呢首市場無反應不意外呀
幸福多於我預期

會成真嗎?kay 18年類似歌名都拎到十大第二
kenneth 發表於 2020-10-4 08:29

成段拎黎形容Zpecial大作更適合
幸福多於我預期

903 ban 敢 真係挑戰民意,引起民噴

呢首都ok好loop,好過幸福門少少咁
幸福多於我預期

另類屋企概念
門、男人、香煙、家貓 (下一首係寫俾佢走左嘅貓貓芝麻糊)
屋企真係乜都得: 空氣、腳 ...
boy4dudes 發表於 2020-10-9 18:00

敢第一句" 心很雄 偏不怕背 包沈重" 已經有家的背包
幸福多於我預期

因為要捧一姐詠同女金迦
幸福多於我預期

咁高質無人post

如無意外下個月出新碟/新歌
** ...
lmml4 發表於 2020-10-12 14:25

期待下首係樂觀
越來越樂觀覺得今年Gin Lee=2014 Joey
幸福多於我預期

支持美蘭子與香Gin
如果今年唔係出敢先 可能環球都會幫煎爭獎
foreverkontinue 發表於 2020-10-16 21:18

如果唔出 敢 ,Gin lee今年就無big hit了
幸福多於我預期

呢首同咩 kenneth深井告別習大 都吹大咗
普通到不得了
比serrini唱仲驚喜
hehehaha 發表於 2020-10-17 19:22

Gin入左環球之後,好似首首歌都比人咁講
幸福多於我預期

11月尾先出,富士山下2.0?
幸福多於我預期

係咪又買碟送飛?
josey 發表於 2020-10-19 21:14

比返一百蚊我可以考慮去睇
幸福多於我預期

一百蚊就收買到你 好cheap
JasOh103 發表於 2020-10-20 14:28

如果係Aga,最少要五舊水
幸福多於我預期

可能真係食煙,所以港台唔上榜
Garfield 發表於 2020-10-25 20:41

正面快歌又得十五位,吸煙又ban,港台想點
幸福多於我預期

亦可能因為美男子個美指美國
唔夠政治正確
josey 發表於 2020-10-25 22:16

咁幸福門都應該狠ban
暗示緊 "門常開"又關過
幸福多於我預期

串流榜又唔見影,Gin Gin係咪被完左約了
幸福多於我預期

881訪問,原來美男子曾經一度唔收錄,幾經波折先收錄番
Garfield 發表於 2020-11-4 21:43

有無講原因?
幸福多於我預期

呢首歌好吊隱,想快D聽。。
Garfield 發表於 2020-11-4 21:45

Gin Lee會否清唱清唱,然後變三生一吻2.0
幸福多於我預期

中間轉過幾次碟既主題。。
Garfield 發表於 2020-11-4 21:48

i see...
反而覺得今次隻碟出黎會係Bold and Beatiful咁,實力家謙作曲的side track 仲好過主打
幸福多於我預期

年尾歌唔一定少人記得ge

強搶十大的樂觀同愛一個上一個都好多人識
幸福多於我預期

每隻碟出都會有人覺得環球plug錯歌
Garfield 發表於 2020-11-4 21:59

今次算難得選岩
幸福多於我預期

可能係何方故事
幸福多於我預期

2030年的未來人sms話佢地都仲loop緊呢首
幸福多於我預期