返回列表 發帖

一直堅守的「最後最後」
歌曲由林家謙創作,好幾年前Gin Lee透過監製跟家謙有過一次合作,雖有了相遇,但未達至相知,故決意再合作一次,今趟更親自向家謙邀歌,希望在深層交流下,煉取出療癒方案來填補心靈缺失的一角。有這份堅持,因為家謙的歌曲在Gin Lee心中,有一股不可言喻能穿透心靈的神奇力量。Gin Lee︰「家謙的旋律就是有種魔力,能夠去到我心深處,令我唱著唱著會不自覺地落淚。」
一步到位,一擊即中,談何容易,不過在家謙交出的三首Demo中,就有一首正好撼動Gin Lee,而最強大的力量更是來自一句歌詞。Gin Lee︰「我收到這首Demo,成首歌好有意境和詩意,當時全曲亦只有副歌有一句歌詞︰『最後最後 還是退後退後』不知何來的感動,就是聽一次已經好吸引我,就如看一齣舞台劇最精彩的一幕。」
如詩般的曲,需要如詩般美的詞,Gin Lee二話不說想起合作多次的周耀輝老師,希望為大家帶來另一份憧憬,唯一要求是要保留「最後最後 還是退後退後」這句歌詞。最後最後,周耀輝道出一個自己跟自己爭拼的故事,那份感動令你意無反顧,奮身拒絕退後退後。Gin Lee︰「這份歌詞令我有如置身懸崖邊,好想去第二座山看新風景,縱使跨出的一步未必成事,但你都想試一試。」最後最後,你又會選擇跳過去得到新天地,還是甘願退後退後踏步原地?

投票支持林家謙填詞
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

very easy listening but still not gold quality
隻歌個MELODY 根本用唔到GIN LEE 把聲, 搞到好似勒住勒 ...
快劍俠 發表於 2023-9-25 22:49

都係EK最熟悉佢
唱返街燈 IDK 很堅強 最好
幸福多於我預期

幾有天地一沙鷗feel
希望成績差唔多
梨胃言 發表於 2023-9-26 00:31

新城有第二都好
幸福多於我預期

深宵時刻聽呢首歌,悶到瞓著。

感謝堅李

最後最後令我諗起2014 爭輸女金…
kwanie 發表於 2023-9-26 00:18

連女銀都無埋害怕悲劇重現
英皇傳統技倆
年頭派垃圾逼你焗住播
年尾嗰幾首再好啲等你尷尬

而903 永遠中伏  ...
kwanie 發表於 2023-9-26 00:27

明日恩典越唱越強天之驕女好事多為赤地雪
再好啲not found
幸福多於我預期

有技巧就話冇感情
完全放下任何唱歌技巧又話駕馭唔到首歌
poor gin ...
Humeny 發表於 2023-9-26 09:30

好彩首歌一出就俾人投票
擔心首歌越聽越入心 越聽越加分
會變5分之選
幸福多於我預期

唔明Gin Lee今年點唔夠迪迪鬥

點夠李幸兒鬥就係姐 幸兒幾時出歌 ...
kel_kelvin 發表於 2023-9-26 12:44

明明就海迪好過幸兒好多
幸福多於我預期

幸兒今年啲歌悶到
首首都講自己爭女金
Dum Dum: 肯定就是李
企街: 不是李的 誰叫李 看到這麼重
九 ...
梨胃言 發表於 2023-9-27 16:39

女金這件小事呢 Flop到幸運兒都唔記得
幸福多於我預期

搵唔到邊句啱
當無出過
梨胃言 發表於 2023-9-27 16:41

搞不清903的意思
但是我都想要繼續試
幸福多於我預期

無人投2分
我等我在 發表於 2023-9-27 09:04

同Special One一樣 都係天后祖兒式評分
幸福多於我預期

季選兩首越愛越鎅
梨胃言 發表於 2023-10-1 18:48

諗左好耐 最後冇投到烈愛成灰同CTT
幸福多於我預期

投咗02 04 05 25 26
梨胃言 發表於 2023-10-1 18:56

撞左頭三首 另外睇完kelly唱談情的價值返唔到轉頭
後人類今季入唔到 下季仲有機會
企好就機會睇低一線

已經好耐無試過迪迪有歌入圍但無投希望有會員支持下CTT
幸福多於我預期

幸兒今年都好大機會金
Dum Dum = 好事多為
暗戀這件小事 = 明日恩典
企街 = 越唱越強
九字歌 =  ...
梨胃言 發表於 2023-10-2 13:52

企好都可以係呼天不應Dumdum亦可以係鬧交歌赤地雪鬥嘈
幸福多於我預期

好好聽(Serrini)女金 please
幸福多於我預期

幾有天地一沙鷗feel
希望成績差唔多
梨胃言 發表於 2023-9-26 00:31

預言迦新城快上第二
幸福多於我預期

Miss 李 Gingin
幸福多於我預期