返回列表 發帖
都冇完全睇哂d戲 是旦亂tip下先

最佳電影《正義迴廊》
最佳導演 韋家輝《神探大戰》
最佳編劇 陳詠燊《飯戲攻心》
最佳男主角 劉青雲《神探大戰》>> 黃秋生《白日青春》
(btwTony同城城 兩個都冇一個入圍 係咪本屆一大迷案??)
最佳女主角 鄭秀文《流水落花》>> 張艾嘉《燈火闌珊》
最佳男配角 許冠文《風再起時》>> 張繼聰《飯戲攻心》
最佳女配角 楊詩敏《正義迴廊》>> 王菀之《飯戲攻心》
最佳新演員 林諾《白日青春》>> 周漢寧《燈火闌珊》
新晉導演 何爵天《正義迴廊》
最佳亞洲華語電影《該死的阿修羅》

覺得楊紫瓊 分分鐘會出席
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

影帝似麥東vs秋生>>劉青雲
CMH 發表於 2023-4-11 15:29

諗諗下呢 麥沛東的確係隻黑馬

認真睇黃秋生果齣 不論佢先前得咗金馬 但我覺得佢表情欠咗d細緻度
但都可以視作最簡單直接去演 冇考慮太多
但我都係覺得...踭咗少少嘢 唔知有冇人有同感?

劉青雲果齣 係編劇上欠咗d深度 但演就幾交到貨
覺得"怪物"呢個命題 編劇本應可以更好地去發揮 去掘深一d人物嘅內心層面
如果寫得好 相信男主角會更outstanding
所以覺得韋家輝 今次最佳編劇項目應該難d跑出

你唔係呀?佢今年都唔值
袁澧林同張艾嘉都做得比佢好好多啵

咁都攞到只可以話佢真係好命 ...
zxc 發表於 2023-4-16 01:06

其實今晚sammi贏到嘅話 係有d幸運成份嘅
演技上 張艾嘉好d

而金像獎/張艾嘉唔算有踭佢個獎 因為地久天長果次 sammi當年邊份作品贏得過?
今次亦係好相似嘅情況
但我覺得而家金像選民對佢更有同情心了 同劉嘉玲個狀況相似

真心問女配同男主算唔算係頒錯人
victor1991415 發表於 2023-4-16 22:42

男主 唔算頒錯掛?! 其他都唔算好標青 演出鑿痕頗深 劉青雲呢齣演出難度較高
女配 唔好意思 唔太明今次佢贏乜 我諗佢自己都好意外

按之前嘅討論 其實女主 都有少少牽強 可能係小差距勝出
anyway呢d業內公投獎項 人氣+風向+捧蛋次數 都幾影響到得唔得獎嘅

好似當年吳鎮宇無間道2咁 鬥演技 邊可能會輸畀劉德華大隻佬?
但就實實在在咁發生咗

其實你有唔有睇流水落花

照你既討論方向 如果單憑演技去定奪 (而非套戲質素/角色發揮度等其他因素加持)  ...
[siz=2v]JasOh103 發表於 2023-4-17 03:41

有呀 女主5套都有睇
我都恭喜鄭秀文的 今次係有進步 而且等咗9次真心唔容易
但張艾嘉真係演得好流暢
可能冒犯到你哋fans 一定要兩揀一嘅話  老實講 係張艾嘉演得好d㗎
都可以用你我都提到嘅 其他因素影響到賽果去解釋
但唔想諗得太複雜嘅話 贏咗就ok啦 record就永遠㗎啦~

不過另外都幾欣賞袁澧林  佢應該唔算係學院派 冇好多經驗 但演得意外地自然

至於金馬嘅情況 的確張艾嘉算贏得幸運 險勝
因為佢遇上嘅係智齒嘅劉雅瑟
名單中有咩人爭 當然會有不一樣嘅比較結果

而相比於女主角嘅情況 女配角嘅賽果 愈諗愈難理解