返回列表 發帖
星夢英皇頒獎晚宴又黎
再將我相信的如煙火般綻放

估唔到仲有機會睇joey大戰Miriam
on07111 發表於 2019-12-29 08:23

兩個奶共
睇番KFC鬥哈嗱仲好

星夢都係shiga最好

好喎杯葛 得星夢英皇攞飽佢

【勁歌2019】唱片公司集體避席如杯葛 TVB回到「四大」封殺時?

來到年尾樂壇頒獎禮季節,《新城勁爆2019》昨日圓滿結束,只剩商台的叱咤樂壇流行榜、港台的十大中文金曲,及TVB的勁歌金曲頒獎禮。日前《勁歌》公布候選名單,縱觀名單上歌手所屬的唱片公司,除了「自己友」星夢娛樂、吳業坤所屬的星娛樂、JW王灝兒所屬的Sunny Idea,及英皇娛樂外,香港現存的大型唱片公司如:環球、華納、Sony、寰亞都沒有歌手榜上有名。可能因為這段時間的社會氣氛,怕與TVB合作會遭網民聲討而集體杯葛。
2009年四大唱片公司與TVB的發生版權風波,TVB被四大封殺,到2013、2014年開始逐步解禁。回看前兩年的《勁歌總選》,C AllStar、Supper Moment、ToNick、糖妹等單位都有參與,而2015年華納的周柏豪、Dear Jane與JUDE都有入圍候選名單。但反觀今屆的候選名單,只得星夢、星娛樂、英皇、JamCast、Sunny Idea等公司有派歌手參與,四大有三大都沒有參與(環球、寰亞、Sony)。加上近期多個演唱會都以社會氣氛不穩定為由取消,可見唱片公司在決策時都非常小心,參與頒獎禮亦不例外。

無人討論咁慘
最男 周柏豪 vs 張敬軒
最女 楊千嬅 vs 容祖兒 vs Hana vs 吳若希 vs 泳兒
金曲金 周柏豪 vs  ...
kfc 發表於 2020-1-15 12:12

千嬅都巳經唔在乎最受歡迎女歌星啦

頒發完人氣王大獎 最受歡迎網絡歌星之後
五大獎最終預測

最受歡迎男歌星:周柏豪
最受歡迎女歌星:HANA菊 ...
Hanson 發表於 2020-1-18 18:35

石敢當上年出咗為愛冒險
今年先出沒身份妒忌咋
唔係要分個獎比佢呀?

可能最女係譚嘉儀呢
金曲金係今宵多珍重

無睇日期都唔知今日搞
中央台仲有人care

個賽果真係勁垃圾
jasonng 發表於 2020-1-18 21:02

都不嬲垃圾架啦

最受歡迎男歌星仲衰過當年林峯

金曲金好垃圾

回復 409# liebe

以前903男金佢攞係值宜家攞最男真係唔值囉
都係靠套劇咋

曾樂彤 - 永恆少年

奶共歌手咁都有歌曲獎
dllm 返大灣區唱咁愛國

垃圾頒奬禮 快啲摺埋佢
洗衣王國130 發表於 2020-1-19 17:35

成個台都要摺啦 變晒質

之前有個會員又話余詠珊辭職?
但睇個勢唔多似喎
Our_Souvenir 發表於 2020-1-19 18:35

佢辭職都唔會有咩改變架啦