返回列表 發帖
其實成左名後就難免會有更高期望
鄭俊弘係聽歌之人,同埋要入歌先發揮到歌中情境,
明顯佢唔係好熟青春頌,評判既讚譽過火左,
最重要係首歌真係好聽,年度金曲格,但坊間未hit,難怪評審同觀眾會覺得驚為天人。

咁多集以來,鄭俊弘都係唱得最好一個,但今次真係有失手,最愛始終係《愛的根源》。

一次心唱得幾好, 不過後段兩個都差D走音
Corinna 交足戲但over到有少少造作

馮允謙唱到嗌大交咁,有D失望,同埋佢一定要改善下入咪既問題...

我覺得巫啟賢比分有壓力,或者少一個禮拜冠軍,真係可以放下部分負擔,但Fred之後唱歲月如歌真係唔太看好,始終呢首唔係拎分歌,其實好普通。

原來蘋果攪錯左12號嘅賽制,
TVB週刊已詳細列出12 及 13號賽制,
12號係冇現場觀眾比分,亦冇公開投票,
...
Bluejays 發表於 2013-10-6 00:29

斷估唔會out Fred 咁反高潮咯,想收視創新低咩?
有時觀眾評分仲中肯過專業評判,睇到都覺得搞笑。

根本就超晒班無得鬥,竟然可以設計到懶係勢均力敵,真厲害。

100%專業評判比分嘅時候,阿Fred跌左落第四(第11集)。
電話訪問阿Fred時,佢話係因為音準問題。所以都 ...
Bluejays 發表於 2013-10-6 00:45

呢一層要聽日先知,但到目前為止,Fred 每一集都唱得好過其他參賽者太多。

佢 信任 同 歲月如歌 真係出左事 :(
我覺得 寂寞的男人 同 畫出彩虹 贏得好合理。 ...
Bluejays 發表於 2013-10-6 01:01

歲月如歌 的確係揀錯歌,畫出彩虹亦唱得好,對結果唔意外既。前者就見仁見智啦。

首 Angels 同時代曲都唱到咁恐怖...王君韾簡直係災難式演繹.

呢個節目次次唱親何韻詩既歌,都會出事。
上次化蝶,今次木紋...

如果羅鈞滿真係今晚out,鄭俊弘奪冠既最後障礙都掃除埋...

硬係覺得鄭世豪只係唱左三次,最後就有三甲,好似好唔公平.

姚兵脫胎換骨! 雖然未算頂尖,但好有突破! 好有氣氛好開心。

另外,其實姚兵同陳明恩都有唱錯歌詞,不過快歌唔多覺眼。

But really I don't see what you guys are saying about Moon. Even this performance wasn't THAT bad.
kin888 發表於 2013-10-12 23:15

確實唔算好差,但甩左幾下好明顯。
我反而幾喜歡佢唱 "分開簡單" 既唱法,
同埋明顯前面平淡後尾一下爆,有晒鋪排,但唔似自然流露既感情。

佢同鄭世豪差不多啦,
都係有D刻意想話比評判聽眾知,自己有聲有唱功,有時反而會有反效果。
而且羅鈞滿個樣真係好謝,應該係病左既關係。

唱左咁多個,終於有粒「星」真係出左黎啦
星勤 發表於 2013-10-12 23:26

不嬲睇呢個節目就係為左佢一個,哈哈

但陳明恩同姚兵都有顯著既進步,希望佢地三甲。
(今晚出局既應該可肯定唔係佢地卦)

千祈唔好諗住邊個贏硬就投另一個,咁樣會好易大熱倒灶。
忠於自己支持邊個就可以啦。

去邊度投票? 唔見TVB.COM有寫既?

如果琴晚姚兵揀呢首歌,應該同羅鈞滿差不多咁危,
《大眼睛》真係刮目相看,呢首又打回原形。

個編曲真係好差,bg music 又蓋過晒人聲,
本身原唱已經聽得辛苦,Corinna 更加似夾硬上...

全部參賽者都唱得差過琴晚,
無啦啦 Fred 揀張國榮既歌都有,點解唔揀返拿手既鄭中基情歌,穩陣又甜蜜呢?
"追"記唔熟歌詞又有催拍,純粹勝在笑容搭夠

鄭世豪雖然有氣氛,但甩詞入唔到既情況都幾嚴重,
其實揀得Beyond名曲都肯定會帶動到觀眾,不再猶疑仲要相當易唱。

另外三個都明顯唔係最佳發揮,不過陳明恩最出事,比羅鈞滿琴晚個表演還要差...

攞fred同eason比...
maksiuhong 發表於 2013-10-13 23:01

事實上 Fred 有條件走Eason以前既風格,
尤其而家醫神都唔稀罕,想實驗新曲風好耐,
而且 Fred 本來就係華星新秀出身架啦XD

唔知點解
我完全唔覺得fred唱得好聽
至少click唔到我

同埋
完全都唔似決賽。一d都唔pro
同中國,臺灣個d真 ...
張少 發表於 2013-10-13 23:03

Fred 唱得真係好好啊,
不過每人唔同主觀喜好啊,正如我從來唔覺得左麟右李唱得好
但今晚既表現就唔算有說服力。

TVB d show 不嬲都唔專業架喇,除左一開頭,評判今次都評得唔仔細,
有時覺得好既歌手生係香港都幾慘,無咩機會同好既平台比佢地發揮

Post左一篇關於Fred既 @只有好音樂
回顧咁多集星夢既表現,有興趣可以睇下交流下