返回列表 發帖
我認為少女的皮草仲hit過感情線上,因為廣告聽得太多
孤男寡女有睇過,但終身美麗先真hit,而 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 20:25

2000 年當年hit 歌程度:K 歌之王 / 祈禱 > 花花宇宙 / 大日子 > 會過去的 > 給自己的情書 > 先輪到感情線上 / 活著viva wor

當年我最喜愛女歌手係電話調查
梅姐入到5 強人瑞入唔到
咁你打畀d 關愛座佢地梗係up d 佢以為紅個d
所以蝦餃老母咪飲恨囉
以當年人氣根本就唔應該係鄭四拎
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

千嬅2000年無公司支持反而有女金同金曲金
千嬅2001年明明有公司支持,三首主打歌(不是熱血青年)又hit,結果 ...
Kaybb 發表於 2017-8-18 22:15

人瑞2001 年派得太少歌嗰年女歌手盛世
老母鄭四人瑞卷卷好勝甚至孖妹都有最少兩首大熱喺手
人瑞得熱血青年姊妹野孩子真係唔夠多
兩首入叱咤最歌五強已經好神
雖然我覺得佢嗰年值女銅

好勝嫌棄有拎rthk 最佳豬肉中文歌曲

開大主要係後面個對電影主題曲插曲累事
隻碟係佢完全唔知情既情況下推出,所以佢知道後勁大反應

其實當 ...
Jacz 發表於 2017-8-18 23:07

其實你地講到千嬋bb 04 年咁紅講真02 年佢紅好多
接蝦餃棒做頭號年青偶像
嗰年雖然佢冇一首年度級
但楊千嬅閃靈笑中有淚假如讓我都係大熱
仲有向左走向右走Mr. 一千零一個同冇plug 既勇
加埋電影個勢唔係04 年可比
始終04 年成打k 歌既美卷
甚至全年有好歌加10場紙醉金迷既蝦餃都同時強勢

其實我諗左好耐
究竟美瑞2002 年邊首先應該掃四台金曲獎?

高妹正傳真係好夾硬入十大,高妹好似得1-2週命
阿mark 發表於 2017-8-18 23:38

我記得數字上係同楊千嬅調左位
其實美嬋02 03 都夠數入十大畀人調走左

爭太少
高妹正傳 169
笑中有淚 169
楊千嬅 172
始終一天同燕尾蝶都好似170左右

但爭三四次同平手無乜分 ...
John 發表於 2017-8-18 23:52

我又好奇paco 點解年尾唔喪谷笑中有淚掃四台金曲其實都hit 架
我記得當年年尾我已經將笑中水瓶一齊loop

當年四台
Tvb: 楊千嬅
903: 冇
Rthk: 笑中
997: 閃靈

00年歌海又點會唔夠AP 呀~上榜歌曲:最後的歌、私奔、木偶奇遇記、可人兒、放煙花、內有惡女、Namasgar你 ...
kenny1102 發表於 2017-8-19 00:25

嗰年老母最高峰

戀愛情色 假天真 花花宇宙 失憶周末 take my hand 我不夠愛你 星期五檔案 大日子
另加冇plug 既薰衣草 本身係好難輸
都係歌海之餘仲要紅人瑞好多
始終人瑞真正上位係02 年

瘦身效應 無可能唔比肥妹

音樂方面,陳輝陽亦先後寫咗《如何掉眼淚》、《交換溫柔》等冠軍(前者誇年上 ...
l00540 發表於 2017-8-20 20:00

如何掉眼淚點計都係2000 年既歌
醫生與我真心唔係hit
跳傘點計都係2002 年既歌

獨家試唱 愛是 終身美麗 螢光粉紅 交換溫柔 vs
大日子 你這個男人 隨身聽 最愛演唱會 Ask
(其實仲有黑咪 每日種一個願望一日播60 次 lol)

2001 年天后大戰其實仲刺激過04 年fa vs jo
2002 年頭唔知咩機構做既青少年偶像蝦餃排第一
咩勁過孫中山老豆老母
嗰時都上左陣新聞

對!這是2000年派台
但因為港台11月尾截數
《如何掉眼淚》撥左做2001年候選歌⋯

無記錯的話,Sammi喺01 ...
l00540 發表於 2017-8-20 20:16

Rthk 呢d 廢台簡直亂黎有交換溫柔唔唱走去唱舊歌
睇到我打左個凸
佢自己都唱得好辛苦

Gigi首  Today 最爆啦當年
搞個奪麵出黎
最好一台金曲都冇
痴線
loowee 發表於 2017-8-21 00:29

插曲金曲金真係造馬兼安慰獎到暈
唔計幸福摩天輪 償還 對你太在乎
非走不可都hit 過佢 ...
頂盡同真心真意 抬起我的頭來咁上下hit
畀大帝廣告歌心只有你都可能冇咁馬

Today 個quota 畀左羅馬假期

眼睛想旅行係有rthk金曲,1999年港台開創頒13首金曲始祖。當年金曲:
1. 每一個明天 - 陳奕迅
2. 對你太在 ...
1d14 發表於 2017-8-21 10:34

木魚,遊園同渴望無限xxx out 到連佢地d fans 都未必記得係咩黎
騎呢官台年年畀牛華d 所謂金曲都特別on x
1997 中國人 (劉天王全年free ride mode)
1999 木魚
2000 男人哭吧不是罪
2003 無間道 ............ (如果有一天堅hit)
2005 再說一次我愛你 (我得你都算hit wor...)
2006 累鬥累 (下???)

勁歌頒俾《心只有你》同《新的喝采》的確比較好聽。
1d14 發表於 2017-8-21 11:11

新的喝采我都係聽返先記得同有印象係廣告歌呢兩個天王嗰幾年係得夏日fiesta 同para para 叫做hit 同入屋
所以2001 勁歌十大係近20 年最實至名歸
首首都堅hit 而家都仲識唱
順帶一提
當年犯賤都好hit
但唔夠quota 同地位拎十大

02後期撞車之後已經flop啦, 出乜第二世都係flop.果年俾上緊位嘅陳小春算903有眼光. ...
風見志郎 發表於 2017-8-21 11:22

陳小春只係冇選擇之下既選擇你見佢airplay 少金銀一半就知
鬼叫903 死壓宋生咩

逼得太緊其實唔明點解可以四台都有金曲,又唔係特別好聽,覺得電燈膽仲好聽過逼得太緊 ...
阿mark 發表於 2017-8-21 21:44

逼得太緊其實可以候選2007金草莓
搭單男人kfc 無心戀唱pls

無心戀唱咁都執到個tbb十大真係o嘴到……Even關家姐首如何離開你or老孫首思前戀後都hit過靚泳啦… ...
stephybest 發表於 2017-8-21 21:54

靚泳入黛玉笑了會gur 好多雖然我prefer 思前戀後
堅hit
甚至下次下次
相愛6 年就不了

無心戀唱唔係唔hit
直頭係黑人問號冇人識
好似sammi 98 年入祝你快樂咁 ...

男人ktv有hit過,所以點會out側田,應out古巨基就真,07年演唱會我係機構送飛睇,睇完好悶 ...
Kaybb 發表於 2017-8-21 22:06

但男人ktv 唔係一般難頂 ...................逼得太緊都係

明明可以搞四季季選:小星星,處處吻,煉金術,小城大事 / 飲歌,士多啤梨蘋果橙,丟架,女人味 ...
阿mark 發表於 2017-8-21 22:06

講起04 年twins女人味個十大又係嚇死人無命賠
大大首飲歌 / 嬌假唔揀
揀首女人味
哪來的重口味?
我記得嗰年勁歌十大我估岩9 首
就係爭女人味
金曲wor? 女人味wor???

最難頂係愛回家,首歌平淡到,男人ktv係唱腔有點作狀,逼得太緊係好好聽,可能唱果位唔岩你口味卦 ...
Kaybb 發表於 2017-8-21 22:08

側田好啱本人口味sor
一路都覺得佢早就應該同hins 分庭抗禮

金堅⋯⋯

《飮歌》比《女人味》更適合十大
l00540 發表於 2017-8-21 22:14

其實飲歌定嬌假hit d?
唔係話女人味唔hit
甚至算係最後一首有話題既歌
但金曲wor? kidding?

美孖女人味同你不是好情人都係第十首金曲,玩嘢
數彩虹 發表於 2017-8-21 22:22

兩個case 唔同04 年twins 仲係紅緊
嬌假飲歌都qualify 金曲
要out 一定係out 娛樂大家畀奇洛

06 年我幾鍾意twins d 歌除左你不是好情人
但就算畀幼稚園 / 熱浪假期都唔見得好qualified

04 十大我認為應該係
小城大事
世上只有
嫁妝/對不起不是你
飲歌/丟架
奇洛
常言道 (按摩女郎而家聽返覺得勁老土 ...)
空中飛人 (已經冇第二首hit d...)
美中不足
艦隊 / 香港地 / 相依為命
愛與誠

你不是好情人阿sa作曲喎,不是好有噱頭咩?
Kaybb 發表於 2017-8-21 22:28

Twins 自己講出黎都畀人笑啦 ...有冇睇holfyuen 講06 勁歌篇打

以前,TBB係唔會比新人拎金曲
l00540 發表於 2017-8-21 22:30

我知,咁out 娛樂大家入香港地都得雖然我都鍾意娛樂大家

你數漏悶到爆的天水圍城,不如叫梁漢文出席,頒首滾仲好啦,順便楊千嬅唔使食白果 ...
阿mark 發表於 2017-8-21 22:38

天水圍城又係勁垃圾
我唔見得hit 過大傻 / 毫無保留囉

1. 華納quota unused
2. GIGI 除擔任港姐嘉賓外,更拍了大/小特輯

十大幾乎肯定係《娛樂大家》、《狠心 ...
l00540 發表於 2017-8-21 22:35

既然好勝咁勤力不如畀個亞太佢啦
最女畀回勇蝦餃
金曲金人瑞
最男kkk
亞太男牛華

卷卷畀十個豬肉獎佢啦
世上只有十大
廣告歌心病
國語歌毒照
Phone 投歌一拍兩散
搞掂

當年音統邊個揸fit

歷年聽到耳都側金曲候選:
《義海》、《華麗舞台》
《K歌之后》、《Chok》 ...
l00540 發表於 2017-8-21 22:58

K 歌之后肯定係歷年十大最垃圾沒有之一
仲衰過chok

噗!記錯啦港台真係唔知想點
TT进化论 發表於 2017-8-23 11:38

陪我長大08 年頭係hit 過架wor要揀十有揀呢首唔揀跑機都正路
我自己都幾鍾意
與蝶係唔錯但谷唔起無辦法
零時零分真係廢到無倫
有咩理由cctvb 唔係畀愛一個上一個十大

陪我長大唔hit 都夠膽死講 ...
D 人係咪08 年後先出世
當年根本應該係要用呢首拎勁歌十大

Bi-heart 唔係一般垃圾
仲要plug 埋d 極品屈女金
當年畀人噓不無道理

07 年overall 祖同fa 成績比較好
祖年頭心花愛一個完全係將佢起死回生
05 06 兩年plug 一大堆垃圾得首死谷但唔hit 既華麗邂逅高汁
Fa 其實meridian 雖然唔高質但幾好loop
Hocc 個勢係明顯向下得返首木紋,叱咤個女銀好勉強
我反而覺得ivana 值三甲 摩天輪 面具當年都hit
Kay 都有好歌但去生仔比較少歌
07 年我有ff 過tvb 會將最女畀返fa, 亞太畀祖

2004 年d remix 多到
楊千嬅 - 小城大事 (女子十二樂坊mix)
容祖兒 - 一拍兩散 (朝九晚五mix)
容祖兒 - 世上只有 (好似有幾個劇場版?有lemon tse?)
容祖兒 - 分身術 (remix)
陳慧琳 - 對不起不是你 (Acoustic Version)
梁詠琪 - 娛樂大家 (室樂版)
何韻詩 - 艷光四射 (美艷到不行)
Twins - 士多啤梨蘋果橙 (唔係好記得個remix 點樣)
薛凱琪 - 奇洛李維斯回信 (真的回信了 feat 郭富城)
官恩娜 - 地平線 (Ibiza Mix)
鄭秀文 - 調情 (係咪有個bossa nova mix?)

古巨基 - 愛與誠 (會說話的貓劇場版feat 周慧敏)
許志安 - 美中不足 (獨唱版 / 仲有N 個remix 磨爛蓆...)
李克勤 - 吻別的位置 (劇場版 feat 梁詠琪)
李克勤 - 空中飛人 (Circus Mix)
梁漢文 - 艦隊 (Remix) ... 我記得幾好聽但已迭失
余文樂 - 生還者 (係咪有個remix 版?但首歌本身都好唔掂)

如有錯漏請指正

關心妍-放生 出左兩個mix 其中一個係Christmas mix haha
henry168 發表於 2017-9-16 22:56

放生係2003年

係, CD都有哂兩個版
hehehaha 發表於 2017-9-16 23:17

但呢首歌本身唔係好掂 ...

楊千嬅 - 小城大事 (女子十二樂坊mix)
有邊度可以搵返呢個VER~~
唔要國語..... ...
kenny1102 發表於 2017-9-20 23:27

冇架喇完全冇出過碟
金牌當年辦事不力
話晒都係靠remix 播到兩周冠

娛 樂 圈 無 永 遠 敵 人 , 相 對 亦 無 一 世 朋 友 , 好 似 曾 經 承 認 係 好 朋 友 嘅 陳 慧 琳 同  ...
John 發表於 2017-10-21 10:53

千 嬅 由 頭 到 尾 無 人 理 亦 唔 理 人 , 正 式 出 鏡 時 塊 面 仲 黑 過 煲 底 。

04年嘅播放率 真係同真實結果差好遠
放空 發表於 2018-10-25 15:24

關鍵詞: 許志安 容祖兒

古巨基都係白果,佢哋兩個好似坐埋一齊,不過古巨基當時先回歸樂壇,又未算係大牌,所以無乜怨言? 另外當 ...
阿mark 發表於 2020-8-15 09:45

呢段有
黑面有理
左麟右李呢啲垃圾歌都有十大
支持蝦餃老母黑面

老鼠安仲鬧港台喺嗰年最高得第2兼冇金曲
LoveMirkay520 發表於 2020-8-15 14:47

好似之後得美中不足有冠
再之後已經係十年後嘅新天地

傷逝當年無叱咤十大真係cls, 其他三台兩星期冠軍歌 + 年度總選金曲 + 四台聯頒音樂大獎歌曲獎.
其實 日與 ...
boy4dudes 發表於 2020-8-16 22:32

不歡而散唔值十大啦講真
畀個男銅佢已經畀凸晒啦歌唔見得好高質唱又唔係勁
傷逝、笑中有淚/楊千嬅、有福氣呢三首都好應該入

我甚至覺得戀愛大過天都應該要有獎
不過Twins 真係呢世都唔會有

至於回到過去當年係hit 爆
周董又肯出席
當然要畀

Kelly在樂壇的成績只是在1999年至2001年期間較突出,2001年以後已經急速下滑,所以之後無乜獎攞是理所當 ...
universal 發表於 2020-8-25 15:25

2004 至2005 年頭都好突出下喎
2004 年903 都播左600 次女歌手排第二
歌有質又hit
開十場四面台紙醉金迷
仲想點呢?

2004年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮 - 叱吒樂壇女歌手 銀獎 係我家美祖啊
而且一拍兩散亦憑144次播放 ...
[col or=#999999]on07111 發表於 2020-8-26 08:10

又鞭祖祖

嘩啲人開始講到99 年蝦餃都唔值?
平行時空到
當年對你太在乎都是你的錯加年尾戀愛情色通街播到煩
我甚至覺得償還郵差都hit 過Sammi 插曲

2001 年人氣唔夠Sammi勁都唔可以話flop 卦
2003 就真心flop 到落地核嘅 派啲歌太惡劣 連關心妍都hit 過佢
2004 人氣上唔返去係真 主要係個勢變左神檯級 成績幾好都幫唔到好多
焦點又去左祖祖大戰人瑞度
反而希望個期人氣係勁嘅 老是常出現 雖然係虛火同好煩膠
係之後叻叻正東完全食唔到個勢下半年完全消失歌都無
到之後已經係自由女神個年金曲都拎唔到 半退休mode

呢個好似又唔一定的定律克勤拍左幾年都無
SAMMI  98年拍寵物情緣都唔夠菲上一次獎門人搶最女
GIGI 04 ...
gordon0807 發表於 2020-8-27 15:54

你講呢三個如果該年拎最女應該全城圍插
當年就算分豬肉同拍劇換獎都要有個譜
正如好似08 年人瑞拎最女全城O 嘴

GIGI應該03拎~
可惜連環失奬...

嗰晩著得咁靚,仲諗住華納可以幫GIGI首奪金曲金/ 最女...(不過JY都值 ...
l00540 發表於 2020-8-28 01:21

2003 係Gigi 高峰確實值兩個獎
但細心留意2003 嘅競爭係咁多年最激烈
最多歌手出席咁滯
太多豬肉要分
連關心妍咁紅都係分到半個獎
Twins 紅到癲都係得一個獎
所以無辦法

照你咁講,容祖兒勁歌更加唔應該拎兩個大獎
阿mark 發表於 2020-8-28 09:13

咁蛋記不嬲開外掛...
我同意個金曲金係要放返出嚟畀牛華
或者畀算係次熱水瓶座 但呢首又揹唔起金曲金個朵
不過我的驕傲又確實係全年最hit 嗰首...

因為903夠驚喜頒女金俾千嬅,tvb即時覺得千嬅夠班
sexykaren 發表於 2020-8-29 13:01

其實呢個都好影響性
其他台都係跟903 風捧人瑞
唔係903 咁捧佢佢都唔會咁快四台上位

如果2000年女金照俾kelly, 2000年金曲金肯定照俾sammisammi未有女金,tvb照塞2次最女同1次金曲金俾sammi, ...
sexykaren 發表於 2020-8-29 20:47

七友唔鬼值啦
雖然當年我都有估過七友

係96年十大,輸比Leon好合理吖
matt0605 發表於 2020-9-3 11:04

風花雪拎都未到發現啦
雖然發現係鄭生碩果僅存好聽嘅歌

00年孤男寡女之後其實係Sammi定係Kelly人氣高啲?我見YouTube留言 kelly fans爭吵得好勁話當年Kelly ...
angelcheng0203 發表於 2020-9-3 15:26

梅姐入五強
千嬋五強不入
2000 年梅姐實紅過千嬋啦

個年最喜改咗做電話調查
你問啲阿叔阿嬋仲唔9 答啲舊人咩
男個邊張學友拎添啦
仲要上台畀人叫收皮慘烈到

個年唔畀個最喜Sammi 邊叫到佢出席

你講笑?風花雪邊夠五大天王鬥?
sexykaren 發表於 2020-9-3 16:10

我係想講風花雪(同埋默契)hit 過發現姐
風花雪假假地都係四台亂頒歌曲
當然提到金曲金
96 就一定係Leon vs 學友
無其他人嘅事

華仔97年已經flop到十大都要造馬俾佢,當然你話中國人hit都得,但廣東歌無首hit ...
阿mark 發表於 2020-9-3 22:42

嗰年十大首首hit
係得我有我天地唔hit
同埋牛華嗰首真生命完全唔知咩嚟
明知故犯、再見二丁目同與我常在都hit 過佢

真永遠? 港台金曲金笑死人
sexykaren 發表於 2020-9-3 22:49

真永遠國語歌嚟
講緊97 勁歌真生命完全唔知乜鬼嘢嚟
佢有幾年啲歌都黑人問號
94 誰人知
95 情未鳥
聽都未聽過

但係講overall人氣,又係邊個紅啲呢?印象Sammi套戲都幫唔少,又有煞科眉飛色舞,而kelly 快歌大日 ...
angelcheng0203 發表於 2020-9-4 00:43

2000 年邊個紅啲根本無討論空間
一路都係公認蝦餃老母贏
同埋大日子唔係突然爆
佢係由年頭到年尾都爆
年頭戀愛情色假天真
年中花花宇宙失憶周末我不夠愛你
年尾星期五檔案大日子薰衣草
已經無數take my hand 替換呢啲
個勢係咁樣一路lead 住
只係年尾鄭四叫做貼少少

02四季都出席,但TVB感唔俾面,連總選都唔侵阿王玩,真係可惜……好似02定係03年翻大陸拍左部電視劇 ...
lightupmylight 發表於 2020-9-4 11:41

點畀面佢呀
得爆裂旋風有人識
其他歌名都up 唔出
係咪真係要畀金曲爆裂旋風嚇人
嗰年十大首首都hit 架
Even 天生天養都叫大家識